Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master Mystique 632: staré v novém

10.9.2007, Jan Vítek, recenze
Cooler Master Mystique 632: staré v novém
Cooler Master má ve své nabídce velký počet skříní, mezi něž patří i Mystique 632. Jde o klasický middletower, jenž je celý vyroben z hliníku, dodává se ve dvou barevných provedeních a zájemci si mohou vybrat mezi dvěma typy bočnic. Jaká ale je celkově?
Nyní je čas se podívat do útrob této skříně. Její levá bočnice drží pomocí dvou Thumb Screws, jež ale pro její bezpečné uchycení nejsou potřeba. K tomu stačí zámek, jehož ‘klika’ se posouvá zleva doprava a poté se dvířka odklopí.


- klikněte pro zvětšení -

Již z jedné fotografie lze poznat vnitřní uspořádání, s nímž jsme se mohli už nesčetněkrát setkat. Velmi podobný vnitřní design mají například skříně Gigabyte (3D Aurora) nebo další modely Cooler Master (Ammo a další). Jde tedy především o otočený koš pro pevné disky a staré známé zámky pro externí zařízení.



Ihned také vidíme změť vnitřních kabelů, kam se řadí chumáč číslo 1 s napájecím kabelem od zadního ventilátoru a dalšími kroucenými kabely z horních tlačítek a LED. Vpravo je pak chumáč číslo 2 se žluto-černým kabelem PC speakeru, zeleno-bílým od oranžových LED v předních dvířkách a také napájecí kabel předního ventilátoru. Zde si Cooler Master zaslouží pochvalu, že oba ventilátory mají primární napájení vyvedeno na třípinový konektor a k němu je ještě dodatečně připojena redukce na Peripheral Power. A stejný případ je u napájení zmíněných oranžových LED.

Podíváme se na zadní část skříně, kde jsou dobře vidět podpůrné vzpěry pro napájecí zdroj, dále ony popisované otvory pro hadičky vodního chlazení, ale především rychloupínání pro rozšiřující karty. Jedná se o kovovou sponu, která je schopna najednou pevně připevnit všechny nainstalované karty. Rozhodně se jedná o povedenější řešení, než jsou jednotlivé plastové zámky, jaké se dnes také hojně využívají. A v rohu můžete vidět také rohovou výztuž pro zpevnění celé konstrukce. Skříň je tak i bez bočnic velmi stabilní na to, že je celá vyrobena z měkkého hliníku.



Předek skříně již ničím nepřekvapí. Zámky mechanik jsme mohli vidět již několikrát. Fungují tak, že po zasunutí mechaniky na místo je celé přesunete o kus doprava a následně je zajistíte malým jezdcem, jenž je jejich součástí. Disky se zase instalují pomocí modrých ližin, ale ty již najdete v příslušenství. Výhoda otočeného koše pro disky je jasná – instalují se daleko pohodlněji a jejich kabely si nebudou vadit s dlouhými kartami. Ovšem vznikají také problémy nové. Jednak je to ucpaný přední ventilátor a potom také ztížený cablemanagement, protože datové a napájecí kabely musí urazit k cíli větší vzdálenost a nedají se tak dobře zkrotit. Dobře se zde tak hodí datové SATA kabely se zalomenými koncovkami, ovšem ty si již musíte obstarat sami.



Podíváme se také do horní části, kde je vidět malý plošný spoj, k němuž vedou černé kabely od USB, FireWire a audio konektorů na základní desce. A nahoře to pak jsou kabely od tlačítek a LED. Ty jsou již od výroby přichyceny jedním plastovým očkem akorát tak, abyste je mohli pěkně skrytě vést pod základní deskou až k jejímu spodnímu okraji. Samozřejmě je ale třeba dbát na korektní instalaci, aby nedošlo k proříznutí izolace a zkratu. Všimnout si můžete také černého zemnícího vodiče na pravé straně plošného spoje.


- klikněte pro zvětšení -

Pokud máte obavy, že se přes přední dvířka budete těžko dostávat pod panel, pak se obávat nemusíte. Není třeba ani sundávat pravou bočnici, prostě jen vysunete kulaté plastové zarážky z předního panelu z jedné strany a pak už jen stačí trošku zatlačit a panel se ihned uvolní. Poněkud nezvyklé je, že k němu nevedou ani žádné kabely a o to více pak zamrzí pohled na přední rošt ventilátoru, jenž mohl v tomto případě zůstat celý volný, protože se do lopatek jednoduše nemůže nic zamotat. Ale hliník je měkký, a tak nebude problém pro jenom trošku šikovného člověka si přední pozici upravit k obrazu svému. Přeci jen je ale opět vidět, že jde o jednotný návrh pro několik modelů počítačových skříní, na nějž se pouze nabalují ostatní prvky a na funkčnost skříně jako celku se příliš nemyslí.


Příslušenství


Příslušenství je zde zabaleno v menší lepenkové krabici, již najdeme pohozenou uvnitř skříně. Dříve se ale podíváme na provedení konektorů předních I/O portů. USB a FireWire jsou dnes již standardizované, ale ne tak audio. Cooler Master však situaci pojistil pro všechny případy. Audio kabel je totiž opatřen konektorem pro AC'97, dále HD Audio a nakonec jsou ještě jednotlivé kabely vyvedeny samostatně.



Ve zmíněné krabičce je dále umístěn svazek plastových ližin pro instalaci pevných disků. Ty se jednoduše nasadí do otvorů v bocích disku a celek se pak zasune a zaklapne do šachty. Díky uzpůsobení skříně zde tak není zapotřebí tolika šroubků, takže stačí pouze šroubky pro instalaci zdroje a také šroubky a distanční sloupky pro instalaci základní desky. Cooler Master nezapomněl ani na feritové jádro pro odstínění kabelů předních LED a tlačítek a nakonec to je jedna jediná plastová stahovací páska a samolepící prvek k jejímu ukotvení, což působí trošku úsměvně.



Ventilátory jsou v základní konfiguraci, jak jste si již mohli všimnout, celkem dva pěkně zpracované 120mm s označením A12025-12CB-3BN-F1. O nich Cooler Master ve specifikacích skříně nic nepíše, ale na Internetu není problém si vyhledat, že dosahují 1200 RPM (což odpovídalo téměř přesně), 44 CFM, 19,8 dBA a hodnota MTBF je 40.000 hodin. Oba ventilátory měly jednu vadu na kráse, a sice, že jejich motorky velmi slyšitelně klapaly a to bylo slyšet i na dva metry v nepříliš ztichlé místnosti. Přední ventilátor je navíc z obou stran natěsno obklopen hliníkovou skříní, takže u něj vznikal i v porovnání se zadním kouskem hlasitý aerodynamický hluk. U něj by se tedy velmi slušelo snížit otáčky na cca 950, kdy byl jeho hluk s 1200RPM zadním ventilátorem srovnatelný. Zde je jasně vidět, jak moc na volném prostoru kolem ventilátorů záleží a jak hloupé je hluk ještě nesmyslně podporovat zbytečnými rošty.



Můžeme se také podívat, jaký je výkon ventilátorů Cooler Master ve srovnání s ventilátorem Papst 4412 F/2GL.



Jedná se v podstatě o klasický design lopatek, jenž využívá mnoho modelů od různých výrobců a ač se dle grafu zdá, že rozdíly jsou markantní, ve skutečnosti není 40 - 30 FPM (Feet Per Minute - rychlost vzduchu ve stopách za minutu) mnoho.