reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master N600: slušný mainstream

3.9.2013, Jan Vítek, recenze
Cooler Master N600: slušný mainstream
Dnes se podrobně podíváme na nejvyšší model řady N společnosti Cooler Master, a sice N600. Jde o middle tower podobný nižšímu modelu N400, jejž jsme si nedávno také vyzkoušeli. Očekávat bychom ale měli vyšší kvalitu, neboť i cena je výrazně vyšší.
Kapitoly článku:

Instalace komponent


Nejdříve přichází na řadu testovací konfigurace, která je založena na procesoru Phenom II X6, jenž dnes už sice není kvůli Bulldozerům tak aktuální, ale zde jde především o jeho vysokou spotřebu reprezentovanou 120W TDP.

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Gigabyte 890GPA-UD3H (AMD 890GX)
  • Procesor: AMD Phenom II X6 1100T - 120W TDP
  • Chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: Kingston HyperX - KHX2133C9AD3X2K2/4GX
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS T2D32OE - NVIDIA GeForce 8800 GTS 320 MB RAM
  • Pevný disk: 2x 1TB Samsung HD103SJ
  • Zdroj: Enermax Infiniti EIN650AWT - 650 W


Instalace komponent byla celkem snadná, ovšem osobně jsem tu měl jeden zádrhel, s nímž se tedy možná u svého kusu ani nesetkáte. Šlo o špatně provedené závity pro distanční sloupky nutné k instalaci základní desky. Tyto závity nebyly protaženy, což by tedy ani tak nevadilo, na to narážím celkem často. Ovšem zde byl jeden závit rovnou strhnutý a do dalších dvou sloupek téměř nešel našroubovat a pokud ano, tak křivě. Naštěstí to byl ale jediný problém, či spíše vada našeho kusu.




- klikněte pro zvětšení -


V ostatních ohledech proběhla instalace komponent bez problémů. Máme tu více než dost místa i pro ty nejdelší grafické karty, pro vysoké procesorové chladiče tu je také prostor a stejně tak pro napájecí zdroje. Ty mohou klidně zabrat i část spodní ventilátorové pozice, která je zde stejně k ničemu. Jednak ji zespoda řádně přiškrtí prachový filtr a potom se na případný ventilátor budou nahoře tlačit kabely z jedné strany od zdroje a z druhé strany od pevných disků.



- klikněte pro zvětšení -


Kabely od zdroje jsme už v tomto případě mohli uklidit za tray a i touto oklikou dosáhly na své konektory s rezervou. Fotografie nainstalované sestavy také ukazují skříň s odstrojenou středovou šachtou, která uvolnila místo pro to, aby mohl být dobře využitý další přední ventilátor.



Chlazení skříně


V našem případě byla zkoumána skříň N600 ve verzi NSE-600-KKN1, čili s boční pozicí pro 120mm, 180mm, či 200mm ventilátory, kterou jsme využili při teplotních testech a podsvíceným předním ventilátorem. Jinak nám tato skříň nabídne klasickou 120mm zadní pozici osazenou jedním ventilátorem XtraFlo (A12025-12CB-3EN-F1) pracujícím na 1200 RPM, což jsou u skříňových ventilátorů této velikosti obvyklé otáčky. Vepředu pak máme ventilátor s naprosto stejným označením a specifikacemi, jenž však má průsvitné lopatky a bílé LED. Nad ním je pak volná pozice pro ještě jeden model.

Co se rozhodně často nevidí, jsou ventilátorové pozice v pravé bočnici, které nabídl také model Cooler Master N400, ovšem osobně v nich nevidím valný smysl, neboť je dokáží více než dobře zastoupit pozice v předním panelu. Smysl mají dle mého názoru pouze tehdy, když se je rozhodneme osadit radiátorem pro vodní chlazení, což by ale byl již druhý a je otázkou, kolik uživatelů je takovýmto způsobem dokáže využít. Jednalo by se o 240 mm dlouhý radiátor, před jehož instalací ovšem musíme demontovat vrchní diskovou šachtu, čímž se připravíme o čtyři 3,5" pozice. Pak by tu mělo být dost místa pro instalaci radiátoru i s příslušnými ventilátory.

Vrchní radiátor máme dle manuálu instalovat tak, že on samotný přijde do skříně, zatímco příslušné ventilátory se mají nainstalovat na skříň seshora, takže mezi nimi a radiátorem bude rošt. To ale nebude zrovna estetické, ale možná to bude nezbytné, protože by nám mohl v cestě stát vodní blok, jenž u integrovaných vodních chladičů nese také pumpu a bývá dost vysoký. Záležet ale bude na tloušťce celé sestavy radiátoru s ventilátory, výšce vodního bloku a také poloze čipové sady. Otázka, zda se s radiátorem dovnitř vejdeme, či ne, tak nemůže být jednoznačně zodpovězena. Poslední možností pro instalaci radiátoru je zadní 120mm pozice, ale to snad ani není třeba zmiňovat.

Tato skříň tak může dohromady nést i osm ventilátorů, když nepočítáme průduchy v pravé bočnici, kam se také minimálně jeden ještě vejde. To je bohužel dnes standard, jako by každý potřeboval instalovat kilogramy ventilátorů a využíval vodní chladiče.


Teplotní testy


Jako zátěžové testy se tu uplatní aplikace 3DMark Vantage, Prime95 a h2benchw. Teploty zase bude odečítat SpeedFan a RivaTuner a to vše při teplotě okolního vzduchu kolem 24 °C. Tato skříň přišla vybavena dvěma 120mm ventilátory s otáčkami 1200 RPM. My jsme ji doplnili o další, což byl Noctua NF-P12, který jsme usadili do boční pozice.

Nyní si uvedeme tabulky s výsledky, kde budou chybět pevné disky. Pokud je budeme chtít chladit, není nic snazšího než je umístit před přední ventilátor. Ten v našem případě dokázal testovací model HDD zchladit o slušných 6 °C, což je výsledek, s nímž můžeme být spokojeni. Však přední ventilátor je výkonný, má dobrý přístup k čerstvému vzduchu a u sebe sice má rošt, ale ten je velmi vzdušný. A zde jsou výsledky teplot ostatních komponent v tabulkách:


Zadní 120mm ventilátor
CPU
29 °C
50 °C
Chipset
41 °C
59 °C
GPU
62 °C
82 °C


V prvním případě, kdy se o chlazení skříně staral jen zadní ventilátor a přední chladil především disk, teploty komponent odpovídaly očekáváním s ohledem na teplotu okolního vzduchu. Pak byl do systému přidán další přední 120mm ventilátor, jenž mohl foukat vzduch skrz volný prostor po středové šachtě přímo na hlavní komponenty.


Zadní + přední 120mm ventilátor
CPU
28 °C
49 °C
Chipset
38 °C
57 °C
GPU
60 °C
81 °C


Ty se pak ochladily o 1-2 °C, takže je jasné, že na svou práci by stačily klidně i základní dva ventilátory, ale to u takto děravé skříně není žádné překvapení. Další ventilátor v boku pak pomohl především grafické kartě, neboť foukal čerstvý vzduch přímo na její chladič.


Zadní + přední + boční 120mm ventilátor
CPU
27 °C
48 °C
Chipset
37 °C
57 °C
GPU
59 °C
79 °C


reklama