reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master Notepal Infinite

1.11.2007, Michal Učeň, recenze
Cooler Master Notepal Infinite
Je to už pár měsíců, co jsme prezentovali výsledky testu chladicích podložek pod notebooky. Dnes se podíváme na další od Cooler Masteru, jež má na první pohled ambice pokořit konkurenci jak z hlediska provedení, tak i chladicího účinku. Pojďme se tedy mrknout na výsledku testu včetně přídavných měření, které se týkají chlazení pevného disku a grafické karty.
Podložka je vyrobena z kombinace plastu a hliníku. Zpracování je velmi dobré a na první pohled je vidět, že se nejedná o levný produkt, kterým by chtěl Cooler Master vyplnit mezeru v portfoliu chladicích komponent. Hrany jsou dobře zahlazeny a nemusíte se tak obávat poškrábání notebooku, stejně tak materiál je kvalitní. Hmotnost podložky je 700 gramů, což je relativně málo, zejména oproti pasivním podložkám, které jsou vyrobeny celé z hliníku. Rozměry podložky 380 (šířka) x 300 (výška) x 10 - 45 (tloušťka) mm jsou podle výrobce určeny až pro 17" notebooky, ale podle mého názoru by takovýto notebook už přesahoval přes okraje.



Svrchní strana podložky je vytvořena z hliníkového děrovaného plechu, pod kterým je viditelný výřez pro přístup vzduchu proudícího od aktivního chladiče. Ve střední části nahoře je ještě pasivní část z hliníku, která je díky spodnímu větrání v chlazení docela účinná. V rozích podložky jsou gumové pásky, které zajišťují pevné usazení notebooku. Ve spojení s nožkami notebooku je pak stabilita výborná.


- Pod kovovou mřížkou je znatelný výřez vedoucí k větráčku -

Na spodní straně toho příliš zajímavého nanajdeme. Podobně jako stabilita notebooku, tak i podložka drží na stole pomocí čtyř gumových nožek. V jednom z rohů je "kanálek" určený k uchycení kabelu a to buď právě napájení podložky, nebo jiné periferie zapojené do přídavného USB portu.



Profil podložky naznačuje celkem velký sklon, ve skutečnosti je sotva znatelný a bude spíše prospěšný pro pohodlnější psaní na klávesnici. Po stranách nejsou žádné prvky, vše je umístěno na zadním panelu.



Zadní panel je z lesklého plastu a vypadá velmi pěkně. Na levé straně je umístěno posuvné tlačítko na regulaci otáček. Výrobce neuvádí konkrétní hodnoty, nicméně pokud zvolíte střední nebo nejvyšší stupeň, musíte očekávat zvýšenou hlučnost. Na druhou stranu podložka se nedá označit zrovna za pasivní chladič, a tak jsou vyšší otáčky nutné. Kousek napravo je pak port USB mini, přes který se podložka napájí a dále klasický USB port, který slouží jako náhrada za ten použitý na notebooku.



Uprostřed zadní stěny je umístěno tlačítko Start/Stop, kterým se podložka zapíná. O indikaci se stará modrá dioda. Tlačítko je pak dostatečně velké a lze podložku zapnout i "naslepo", pokud nemáte zrovna k zadní straně přístup. Pod tlačítkem jsou otvory nasávání vzduchu, takže je dobré nechat kolem trochu prostoru, aby chlazení fungovalo co nejlépe.



Na pravé části jsou jakoby naznačené tři USB porty, bohužel se asi výrobce nakonec rozhodl je nepoužít, což je trošku škoda. V rozích na obou hranách jsou umístěny vyklápěcí háčky, které umožňují další organizace kabeláže.

reklama