reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master Notepal Infinite

1.11.2007, Michal Učeň, recenze
Cooler Master Notepal Infinite
Je to už pár měsíců, co jsme prezentovali výsledky testu chladicích podložek pod notebooky. Dnes se podíváme na další od Cooler Masteru, jež má na první pohled ambice pokořit konkurenci jak z hlediska provedení, tak i chladicího účinku. Pojďme se tedy mrknout na výsledku testu včetně přídavných měření, které se týkají chlazení pevného disku a grafické karty.
V praktickém testu se podložka relativně osvědčila svým slušným chladícím výkonem. Stejně tak její hmotnost a rozměry jsou celkem dobré, ovšem tvar až tak vhodný k přenášení není a spíše je tedy určena na stabilní místo, kde notebook používáte nejčastěji. Chybí také obal na přenášení, který by byl v tomto případě asi nutností, protože dohromady s notebookem by se asi do běžné tašky nevešla. Rozměry by podle výrobce měly sedět až na rozměr 17" notebooků, podle mého názoru už by chladicí výkon nebyl tak dobrý, protože některé komponenty by už nebyly v rozmezí účinnosti aktivního chlazení. Neměl jsem k dispozici sice 17" notebook, nafotil jsem tedy alespoň profil notebooků s rozměry displeje o úhlopříčce 15" v klasickém a 14" a 15,4" v širokoúhlém provedení. Na šířku už 15,4" notebooku podložka sotva stačí, menší rozměry pak bez problému můžeme ještě mírně stranově posunout tak, aby bylo chlazení co nejvíce účinné.


- Přední pohled na profil s notebookem IBM Lenovo T61 s 14" širokoúhlým displejem -


- Přední pohled na profil s notebookem Asus A3500L s 15" displejem -


- Přední pohled na profil s notebookem Asus V1J s 15,4" širokoúhlým displejem -

Na délku je podložka dostatečně dlouhá a vystačí pravděpodobně i na větší rozměr než je 15". Notebook je nejlepší položit tak, aby se jeho gumové nožky zapřely o podstavné nožky podložky. Pak je zajištěna nejlepší stabilita. Problém mi nečinil ani slušně velký schodek před klávesnicí, i když se na první pohled může zdát markantní.


- Boční pohled na profil s notebookem IBM Lenovo T61 s 14" širokoúhlým displejem -


- Boční pohled na profil s notebookem Asus A3500L s 15" displejem -


- Boční pohled na profil s notebookem Asus V1J s 15,4" širokoúhlým displejem -

Následující fotografie ještě potvrzují, jakou rezervu má podložka po stranách u jednotlivých rozměrů displeje. Zároveň si můžete udělat představu, jak asi bude váš notebook ve spojení s podložkou vypadat.


- Náhled na podložku s notebookem IBM Lenovo T61 s 14" širokoúhlým displejem -


- Náhled na podložku s notebookem Asus A3500L s 15" displejem -


- Náhled na podložku s notebookem Asus V1J s 15,4" širokoúhlým displejem -

Dalším z hodnocených kritérií vedle chlazení a mobility je také hlučnost, která u této podložky nebyla zrovna ideální. Při testování jsem měl vždy zapnutý plný výkon, při kterém bylo aktivní chlazení docela dost slyšet. Stejně tak i střední stupeň byl dost hlasitý a naopak nejmenší nastavené otáčky neměly viditelný chladící efekt. Pokud si tedy potrpíte na ticho, pak tato podložka pro vás asi nebude to pravé. Posledním kritériem hodnocení jsou doplňky a příslušenství, kde podložka získala alespoň bodík za port USB a organizaci kabeláže. Výsledné hodnocení v porovnání s ostatními podložkami je tedy následující:



Výsledné hodnocení podložky Cooler Master Notepal Infinit je tedy 56,65 procent, čímž se řadí až na čtvrtou pozici za pasivní podložku Thermaltake iXoft. Bodové hodnocení tedy není špatné, ovšem ani nijak ohromující. Na první pohled podložka vypadala velmi dobře a je jen škoda, že nakonec nebyl chladicí výkon až tak dobrý, jako je třeba její zpracování a vzhled. Co se týká cen, od minulého testu se zlevnily některé produkty a mezi nimi i vítěz testu Zalman NC-1000. Nejdražší je tak Revoltec Notebook Cooler RNC-2000. Námi testovaný Cooler Master se s cenou 1069 Kč včetně DPH (TN Trade) je třetí nejdražší model v testu.



Nejlevnější je stále Thermaltake R150N01 iXoft, který se i díky vlastnostem a chladicímu účinku drží na čele poměru cena/výkon. Podložka Cooler Master Notepal Infinite skončila ve středu tabulky.




Závěr


Podložka Cooler Master je na první pohled kvalitní produkt, který podle testů vykazuje určitou schopnost chladit komponenty notebooku a možná i ovlivnit jejich životnost a stabilní chod. V porovnání s konkurencí se ale stále řadí spíše k průměru a nízká není ani cena a v důsledku toho poměr cena/výkon. Zpracování a design je velmi povedený, stejně tak se mi líbila možnost organizace kabelů a regulace otáček. S ní je spojená i hlučnost, která je při vyšších otáčkách dost velká. Podložku nelze označit jako dobře přenosnou, a je tak určena spíše pro použití v kanceláři nebo doma. Závěrem tedy můžeme říct, že se jedná o podložku s průměrným chlazením a pěkným designem za vyšší cenu.


Kvalita zpracování
Mobilita
Slušné výsledky chlazení
Hlučnost
Organizace kabelů
Ikona Odkaz na databázi
Design
Ikona Odkaz na databázi
Orientační prodejní cena 1050,- Kč s DPH


Za zapůjčení chladící podložky Cooler Master Notepal Infinite děkujeme firmě Abacus



---------------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------------

Cooler Master Notepal Infinite coolpad for notebooks is a quality product which is according to tests quite good for cooling of notebook components. It may be possible that it affects their lifetime and system stability. In comparison to competitors the coolpad is in average and the price is higher than it should be. Design is very nice and I also liked the possibility of cable management and fan speed control. The noise is higher with higher fan speed. But on the other side, if you set lower fanspeed there is almost no cooling effect. Finally, we can say that this coolpad is focused at home or office because of it's bad mobility. These reasons lead to conclusion that it is maybe better to wait for a better price or choose some of it's competitors - for example the winner of the last test Zalman NC-1000 Notebook Cooler.
reklama