reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master Silencio 650: vybavený tichošlápek

5.6.2012, Jan Vítek, recenze
Cooler Master Silencio 650: vybavený tichošlápek
Společnost Cooler Master si připravila nástupce staršího modelu Silencio 550, jehož název se liší pouze o stovku vyšším číslem. My budeme ale zkoumat především to, jak se bude lišit samotná skříň, co nám přinese nového a zda stojí za naše peníze.

Pohled dovnitř skříně


Cooler Master Silencio 650 nám tedy oproti modelu 550 zmohutnělo, ovšem co se změnilo uvnitř? Bočnice se otevírají stále stejně, tedy vysunutím směrem dozadu a stejně jako minule jsou polepené vrstvou molitanu, což můžete vidět zde. Vnitřek jinak zůstal v podstatě stejný, alespoň koncepčně. Přibyla však spodní pozice pro 120mm ventilátor, změnily se otvory pro protažení kabelů skrz tray (zvětšily se a přibyly gumové záslepky) a také se zvětšil otvor pod socketem procesoru.




- klikněte pro zvětšení -


V trayi jsou tedy tři velké otvory pro kabely, což v tomto případě bez problémů stačí a pak je tu nahoře také skrytý menší otvor, jímž můžeme protáhnout dodatečné +12V napájení procesoru. Co se týče napájení ventilátorů, pak ten zadní má k dispozici třípinový konektor do základní desky i redukci pro Peripheral Power, zatímco ty přední jsou již od výroby zapojené k regulátoru otáček ve vrchním panelu.




- klikněte pro zvětšení -


Na opačné straně můžete vidět tlustý svazek černých kabelů vedoucích od vrchního panelu a mezi nimi jsou i kabely od malého zeleného plošného spoje. Ten v podstatě slouží jako dokovací stanice u spodní diskové šachty a my k němu můžeme připojit dva datové SATA kabely a jeden Peripheral Power od zdroje. Mimochodem stejně funguje i X-dock ve spodní části 5,25" šachty, akorát ten neumožní přepínat mezi disky a je určen jen pro jeden kousek.

Otázkou je, zda onen Dual HDD Boot Controller má velký smysl. Přeci jen dva i více systémů můžeme klidně provozovat na jednom disku a v boot manageru si mezi nimi přepínat, aniž bychom využívali nějaké hardwarové řešení. Význam to má tedy pouze v případě, že z nějakého důvodu chceme mít operační systémy na odlišných discích a pak bude přepínání pomocí Dual HDD Boot Controlleru snadnější, než kdybychom museli využít nastavení BIOSu. V každém případě je dobře, že i dnes dokáží výrobci skříní přijít s něčím neotřelým.





V zadní části skříně máme naprosto standardní 120mm ventilátor pracující na 1200 RPM při udávané hlučnosti 17 dBA. Především na něm bude záležet, jak dobře bude tato skříň chladit svěřené komponenty. Záslepky pochopitelně nemají průduchy a drží na svém místě pomocí běžných přítlačných šroubků, stejně jako osmá dodatečná. Její šroubek je ale venku, aby nepřekážel při instalaci karet. A pak tu je pozice napájecího zdroje opatřená měkkými podložkami (ty ale bohužel nejsou i na místě šroubků).





V přední části máme další zelený plošný spoj stanice X-dock, k němuž můžeme přivést další napájení Peripheral Power a jeden datový SATA. Pak je tu hlavní disková šachta pro až čtyři 3,5" disky, již můžeme snadno odšroubovat a vysunout. Díky tomu získáme prostor i pro velmi dlouhé grafické karty. Vespod v každém případě zbyde šachta pro tři další 3,5" disky či dvě 2,5" zařízení (pro ně jsou připraveny plastové rámečky). K Dual HDD Boot Controlleru tak můžeme snadno připojit i SSD.

Na velké diskové šachtě si ještě můžete všimnout čtyř vyvýšených závitů, k nimž budete moci přimontovat jeden 120mm ventilátor, a posílit tak proudění vzduchu kolem disků směrem ke grafické kartě.





Přední panel lze od zbytku skříně snadno odpojit, což však není zrovna nutné, pokud se nechystáte vyměnit dodávané ventilátory. My jsme si tak ale odhalili jejich pozice, které na rozdíl od Silencia 550 už konečně nemají zbytečné kovové mřížky. Ty by jen dále snižovaly průtok vzduchu a zvyšovaly hlučnost. Na druhou stranu je vyjímatelný prachový filtr také pro proudící vzduch velkou překážkou a jistě mohl být vytvořen tak, aby byl vzdušnější.


Příslušenství


Dodávané příslušenství dorazilo uvnitř skříně v malé lepenkové krabici. Jedná se o celkem běžnou směs složenou z ilustrovaného manuálu (i v češtině), dvou pytlíků se šroubky a distančními sloupky, sadu černých plastovým ližin pro instalaci 3,5" pevných disků, PC Speaker na krátkém kabelu a několik plastových pásek pro zajištění kabelů.





To je vše, co budeme pro instalaci komponent dovnitř Silencia 650 potřebovat a stejné věci jsme dostali i ke staršímu modelu.
reklama