reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair 600T: kvalitní krasavec

12.7.2011, Jan Vítek, recenze
Corsair 600T: kvalitní krasavec
Společnost Corsair nám zaslala na otestování svou počítačovou skříň z Graphite Series. Jedná se o model 600T, který byl představen na konci minulého roku a letos se dočkal své bíle zbarvené verze. Podívejme se tedy na to, co nám Corsair 600T nabídne.

Instalace komponent


O instalaci komponent do Corsair Graphite Series 600T se povíme nyní. Pokud začneme popořadě, tak nejdříve přichází na řadu testovací konfigurace, která byla následující:

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Gigabyte X48-DQ6 (Intel X48)
  • Procesor: Intel Core 2 Quad Q6600 (2,4 GHz, 1066 MHz FSB, 8 MB L2 cache, 65nm výrobní proces a 105 W TDP)
  • Chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: GeIL GX22GB6400UDC (1GB, 800 MHz DDR2, 4-4-4-12 2T při 2,1 V)
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS T2D32OE - NVIDIA GeForce 8800 GTS 320 MB RAM
  • Pevný disk: Western Digital 80GB (WD800JB)
  • Zdroj: Enermax Infiniti EIN650AWT - 650 W


Odejmout diskové šachty je sice možné, ale jak je vidět, nejspíše to nebude vůbec nutné, protože vedle základní desky je opravdu mnoho místa, stejně jako pod ní a akorát nahoře se horní ventilátor opíral o náš procesorový chladič Noctua NH-U12P. Nicméně ten byl zrovna otočen tak, aby spolupracoval se zadním ventilátorem a ne vrchním. To je ostatně pro naše účely daleko lepší konfigurace, protože vrchní je posunutý ke středu skříně, takže by přímo neodváděl vzduch přímo od chladiče.


- klikněte pro zvětšení -

Celou instalaci trošku znepříjemňuje tlustý svazek kabelů od předního I/O panelu, jenž je nepoddajný a zabírá zbytečně moc místa zrovna tam, kam budeme chtít umístit napájecí kabely od zdroje. Možnosti pro správu kabeláže v Corsair 600T jsou ale velmi dobré, takže se s tímto můžeme vypořádat, ale bude to chtít více snahy, než jakou jsme projevili my při instalaci. Naším účelem ale bylo především otestovat chladicí vlastnosti této skříně a přitom zbytečně nevyužívat její prostředky, takže jsme nechali být i plastové pásky pro stáhnutí kabelů, s nimiž by byl výsledek vizuelně daleko lepší.


- klikněte pro zvětšení -


Chlazení skříně


Corsair Graphite Series 600T je vybavena již všemi podporovanými ventilátory, tedy 200mm kousky nahoře a vepředu a k tomu 120mm modelem v klasické zadní pozici. Všechny mohou být ovládány jednotně pomocí velkého knoflíku u vrchních I/O konektorů. Co se týče hlučnosti, pak i na nejvyšší otáčky celá skříň jen mírně hučí, přičemž druhé krajní nastavení otáček je už moc nesníží. Odhadem jde o 1200 RPM u 120mm ventilátoru a 800 RPM u 200mm v maximu a následné snížení o 300 či 200 otáček. To vzhledem ke způsobu napájení nelze ověřit.

Chladicí systém tedy je v této skříní sjednocený a můžeme jej označit také za velmi tichý, protože na nejnižší nastavení otáček se velmi utlumí i už tak tiché hučení. Na místech vstupu čerstvého vzduchu také jsou ceněné prachové filtry, které můžeme snadno vyjmout a vyčistit třeba pod proudem vody, takže údržba bude také snadná. Otázkou je, jak dobře se budou chladit vnitřní komponenty, a na to se podíváme právě nyní.


Teplotní testy


Jako zátěžové testy se tu uplatní aplikace 3DMark03 (test Mother Nature), Prime95 a h2benchw. Teploty zase bude odečítat SpeedFan a RivaTuner a to vše při teplotě okolního vzduchu kolem 23 - 24 °C, tedy v letní pokojové teplotě. Ventilátory byly ponechány na maximálních otáčkách.

Vyzkoušíme si, jakých teplot dosáhneme s využitím vrchního ventilátoru, pak to bude také klasická konfigurace se zadním. Provozovat oba najednou je vzhledem k typu použitého procesorového chladiče nesmysl, neboť ten jako věžovitý typ usměrňuje tok vzduchu jedním směrem, takže si musíme vybrat. Jiná situace by byla, kdybychom využili klasický chladič s ventilátorem v jedné rovině se základní deskou. Přesto si ale takovou konfiguraci vyzkoušíme.

Nyní si uvedeme tabulky s výsledky, kde bude z pochopitelného důvodu chybět pevný disk. Ten má stejně jako napájecí zdroj v podstatě svůj vlastní okruh a svůj vlastní ventilátor, jenž jej dokázal zchladit o 5 °C, což není moc, ale od nesoustředěného proudu vzduchu u 200mm ventilátoru nemůžeme čekat zázraky. Každopádně je velmi vhodné nechávat přední ventilátor zapnutý, protože právě přes něj se bude do skříně dostávat nejvíce čerstvého vzduchu.

Zadní 120mm ventilátor
CPU
32,5 °C
51 °C
Chipset
39 °C
43 °C
GPU
57 °C
81 °C

Vrchní ventilátor má i poté, co byl chladič otočen tak, aby foukal přímo na něj, znatelně horší výsledek především u procesoru. To se ostatně dalo očekávat, když horní ventilátor je poněkud mimo hlavní proud vzduchu od předního chladiče. V případě čipové sady a GPU jsou rozdíly již daleko menší.

Vrchní 200mm ventiátor
CPU
33 °C
53 °C
Chipset
39 °C
43 °C
GPU
58 °C
81,5 °C

A nakonec, když zapneme oba ventilátory a chladič máme obrácen opět směrem dozadu (v tom případě byly výsledky lepší), pak teplota procesoru se již nezmění, což je mimochodem lepší, než jsem osobně očekával a teplota ostatních komponent ještě mírně spadne. Je ale otázkou, zda to stojí za mírně zvýšenou hlučnost počítače.

Zadní + vrchní ventilátor
CPU
33 °C
51 °C
Chipset
38 °C
42 °C
GPU
57 °C
80,5 °C

reklama