reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair a Patriot: SSD Force 3/GT vs. Pyro

21.10.2011, Jan Vítek, recenze
Corsair a Patriot: SSD Force 3/GT vs. Pyro
Nedávno jsme recenzovali nový model SSD od společnosti Kingston, a to HyperX SSD, který se utkal s již dříve testovanými modely od firem Intel a především OCZ. Nyní došla řada na Corsair, který poskytl dva zástupce, a vedle toho i firmu Patriot...

Corsair Force Series 3 - 120 GB


Společnost Corsair postupně rozšířila nabídku svých Force Series 3 na celkem šest modelů pokrývajících kapacity 60 GB, 90GB, 120 GB, 180 GB, 240 GB a 480 GB, takže každý si může vybrat tu, která mu bude vyhovovat. A dokonce už 60GB verze nabízí přenosové rychlosti pro čtení a zápis 550 / 490 MB/s a hodnotu 80000 IOPS, což za testovaným 120GB modelem a dalšími zase tak moc nezaostává (550 / 510 MB/s a 85000 IOPS).





Corsair Force Series 3 jsou v podstatě klasickými SSD dnešní doby, což charakterizuje jejich rozměr 2,5", rozhraní SATA 6 Gbps, asynchronní paměti MLC NAND Flash a kontroler SandForce řady SF-2200. Není velkým tajemstvím, že vyrobit takovéto SSD není až tak těžké, neboť to by se na trhu neobjevovali stále noví a noví výrobci nabízející modely s uniformními specifikacemi.





Toto SSD také podporuje příkaz TRIM, záruka na něj je rozšířena na tři roky a v balení s ním najdeme také jednoduchý hliníkový adaptér pro montáž do 3,5" diskové pozice. To je tak vše zajímavé, co nám o něm Corsair prozradí.


Corsair Force Series GT - 120 GB


Agresivní červenou barvou se prezentuje model Corsair Force Series GT, což dohromady má vytvářet dojem, že dostaneme něco lepšího než v případě klasických Force Series 3. Při pohledu na specifikace uvádějící pouze 5MB/s nárůst výkonu ve sekvenčním čtení i zápisu však budeme spíše na rozpacích. Jinak je toto SSD provedeno stejně, takže má celokovovou schránku se SATA konektory, vrchním štítkem a ochrannou samolepkou na jednom ze šroubků, po jejímž odstranění nám výrobce garantuje ztrátu záruky.





Ve své webové prezentaci jsou Force Series GT, které můžeme zakoupit ve stejných kapacitách jako předchozí řadu, představeny jako SSD navržená pro výkon a výdrž. Ovšem hlavní specifikace až na mírně vyšší sekvenční přenosové rychlosti odpovídají modelům Force Series 3 a to platí i o podpoře TRIM a výbavě. Rozdílem snad ještě je jejich mírně vyšší spotřeba.





Dle toho všeho tedy nemůžeme očekávat propastné rozdíly ve výsledcích našich testů, ale necháme se překvapit. Krom toho se podívejme ještě na zmíněný adaptér do 3,5" pozice, který dostaneme včetně potřebných montážních šroubků.







Patriot Pyro - 120 GB


Taktéž s tříletou zárukou přichází Patriot Pyro, jenž byl před několika dny v nabídce výrobce doplněn o model Pyro SE. Hlavním rozdílem je pouze to, že Pyro SE mají o 5 MB/s rychlejší sekvenční zápis, což nás jen těžko donutí si pro něj hned utíkat a cestou vyhodit starší Pyro do kanálu.





Provedení je velmi podobné jako u Corsairu, což znamená, že i Pyro jsou celokovové a i je si výrobce chrání samolepkami informujícími o ztrátě záruky. Na rozdíl od předchozích SSD tu je také využit mírně odlišný kontroler, a sice SandForce SF-2281 namísto SF-2280. Díky němu Pyro dosahuje rychlosti čtení a zápisu 550 / 515 MB/s a 85000 IOPS, takže by se měl teoreticky umístit mezi Corsair Force Series 3 a Force Series GT. Vedle testované 120GB verze jsou na trhu ještě 60GB a 240GB, přičemž ta nejmenší má mírně snížené rychlosti čtení, zápisu i IOPS.





Dále specifikace firmy hovoří o funkci ECC pro ochranu dat, NCQ pro rovnoměrné rozložení zátěže, podpoře TRIM a jistých technologiích DuraClass a DuraWrite, jež budou mít na starosti techniky Wear Leveling pro zajištění rovnoměrného využití paměťových buněk, aby vydržely co nejdéle.


reklama