Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair a Patriot: SSD Force 3/GT vs. Pyro

21.10.2011, Jan Vítek, recenze
Corsair a Patriot: SSD Force 3/GT vs. Pyro
Nedávno jsme recenzovali nový model SSD od společnosti Kingston, a to HyperX SSD, který se utkal s již dříve testovanými modely od firem Intel a především OCZ. Nyní došla řada na Corsair, který poskytl dva zástupce, a vedle toho i firmu Patriot...
Dnes jsme si vyzkoušeli trojici velmi podobných SSD s kapacitou 120 GB, a to Corsair Force Series 3, Force Series GT a Patriot Pyro. Všechny mají jen málo rozdílné specifikace týkající se výkonu a jedná se o 2,5" modely vybavené rozhraním SATA 6 Gbps a kontrolery SandForce řady SF-2200.





Z provedených testů můžeme zjistit především tři věci. Jednak jde o to, že výkonnostní rozdíl mezi Force Series 3 a Force Series GT častokrát hovoří právě v prospěch základní verze Series 3, zatímco GT byla pomalejší i tam, kde měla být dle specifikací alespoň o chlup rychlejší. Ve výsledku tak nevidím moc důvodů, proč utrácet za GT několik set korun navíc (v případě 120GB modelu).

Dále jsme mohli zjistit, že Patriot Pyro se svou konkurencí od Corsairu drží krok v důležitých aplikačních testech, kdežto v ostatních doplňkových už tak dobrý není, což pochopitelně není pro něj velký problém. Pak je tu ale třetí věc - stabilně velmi dobré výsledky modelu Kingston HyperX SSD, který jsme nedávno recenzovali. Problém však je, že šlo o 240GB verzi, a tak by přímé srovnání s dnes testovanými 120GB modely nebylo zcela v pořádku.

Konečný výběr tedy závisí na vás, přičemž naše sympatie si získal právě Kingston HyperX SSD, jehož cena je však v případě 120GB verze asi o čtvrtinu vyšší než cena modelů Corsair Force Series 3 a Patriot Pyro. V testování SSD s rozhraním SATA 6 Gbps však budeme pokračovat, přičemž se budeme snažit zaměřovat na kapacitu kolem 120 GB, která patří mezi nejvíce žádanou.


Vývoj ceny v českých obchodech


Graf ceny produktu Corsair Force Series 3 120GB, CSSD-F120GB3-BK poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>



Vývoj ceny v českých obchodech


Graf ceny produktu PATRIOT Pyro 120GB, PP120GS25SSDR poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>



Za zapůjčení SSD Force Series 3 a Force Series GT děkujeme Corsairu.


Za zapůjčení SSD Pyro děkujeme Patriotu.


----------------------------------- English translation of the conclusion -----------------------------------

Today we tried out three very similar SSD drives with 120 GB of capacity, namely Corsair Force Series 3, Force Series GT and Patriot Pyro. All of them have just slightly different specifications concerning performance and they all are 2,5" models with SATA 6 Gbps interface and SandForce SF-2200 series controllers.

According to our tests one may learn especially three things. First, the differences in performance of Force Series 3 and Force Series GT are often in favor of the former SSD, while the GT version was sometimes slower despite its strong numbers in specifications. Consequently, I do not see many reasons to spend hundreds of CZK more for the GT version (in case of 120GB capacity).

Second, Patriot Pyro managed to keep the pace with its direct rivals in all the important tests, but in the complementary tests it was not that good, which is of course no great issue. And third, the results show wholly stable and excellent performance of Kingston HyperX SSD that was reviewed just recently. The problem; however, is that we tested 240GB model of the Kingston drive and direct comparison with 120GB SSDs is just off.

The final choice, as always, is in customers' hands, while our favourite choice would be Kingston HyperX SSD, even though the price of 120GB version is about 1/4 higher in comparison with Corsair Force Series 3 or Patriot Pyro.