reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair Carbide 200R: vysoké ambice

19.12.2012, Jan Vítek, recenze
Corsair Carbide 200R: vysoké ambice
Corsair dále rozšiřuje svou známou řadu počítačových skříní Carbide a dnes se dostalo i na model s označením 200R. Už jeho označení jej řadí mezi levnější modely, ovšem i tak nám slibuje moderní funkce a vlastnosti, takže pojďme na něj.
Kapitoly článku:

Instalace komponent


Nejdříve přichází na řadu testovací konfigurace, která je založena na procesoru Phenom II X6, jenž dnes už sice není kvůli Bulldozerům a chystaným Piledriverům tak aktuální, ale zde jde především o jeho vysokou spotřebu reprezentovanou 120W TDP.

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Gigabyte 890GPA-UD3H (AMD 890GX)
  • Procesor: AMD Phenom II X6 1100T - 120W TDP
  • Chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: Kingston HyperX - KHX2133C9AD3X2K2/4GX
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS T2D32OE - NVIDIA GeForce 8800 GTS 320 MB RAM
  • Pevný disk: 2x 1TB Samsung HD103SJ
  • Zdroj: Enermax Infiniti EIN650AWT - 650 W

Instalace komponent proběhla naprosto v pořádku a osobně bych řekl, že tu máme dostatek místa na to, že jde o spíše menší Middle Tower. Důležitá je především šířka a 210 mm je dostatečných na to, aby se dovnitř vešel moderní věžovitý chladič s výškou do 160 mm a za trayem se našlo dostatek místa pro kabely.




- klikněte pro zvětšení -


Kabely můžeme tedy od zdroje protáhnout hned za základní desku, přičemž i s 12V EPS kabelem bychom měli i touto oklikou snadno dosáhnout ke konektorům. S ostatními kabely už to musí jít snadno a spíše opačný problém budete mít s kabely s konektory SATA Power, které to mají k diskům velmi blízko, takže bude nutné někam uložit jejich přebytečnou část. K tomu se bude velmi hodit místo za zdrojem, kde je nepoužitelná pozice pro ventilátor, kterou si Corsair mohl nechat od cesty.




- klikněte pro zvětšení -


Co se týče kabelů od předních konektorů, pak zde si Corsair nelámal hlavu a použil výhradně moderní. Pokud tedy na základní desce nemáte headery standardů HD Audio a USB 3.0, budou pro vás přední konektory bez úpravy či redukcí nepoužitelné. Co bych zde osobně vyměnil, je šachta pro pevné disky. Pro SSD by mohla klidně zůstat plastová, ale disky by si zasloužily stabilnější upevnění v kovové šachtě.


Chlazení skříně


Corsair Carbide 200R slibuje velmi dobré možnosti pro chlazení naší sestavy, ovšem už to poněkud přehání. Máme tu celkem osm pozic pro ventilátory. Jedna zadní je osazena 120mm modelem Corsair SD12025L, stejně jako jedna přední. Pak je tu další pozice vepředu pro chlazení pevných disků. Dále je skříň prošpikována pěti pozicemi pro 120/140mm ventilátory - jednou vespod, dvěma v levé bočnici a dvěma nahoře, kam budeme moci také umístit až 240mm radiátor vodního chlazení.

Tato nabídka je samozřejmě pro běžné počítače zbytečně předimenzovaná a v drtivé většině případů bude bohatě stačit, když využijete dva dodávané ventilátory a maximálně nainstalujete jeden další před pevné disky.


Teplotní testy


Jako zátěžové testy se tu uplatní aplikace 3DMark03 (test Mother Nature), Prime95 a h2benchw. Teploty zase bude odečítat SpeedFan a RivaTuner a to vše při teplotě okolního vzduchu kolem 21 °C, tedy v pokojové teplotě. Ventilátory byly ponechány na výchozích otáčkách, tedy něco přes 1000 RPM.

Nasnadě byly především dva testy, v nichž jsme rozumně využili možnosti této skříně. Jednak je to vyzkoušení chladicího účinku zadního ventilátoru a pak se přidal také přední, který je ve výhodné poloze před grafickou kartou a směr vzduchu tlačený jeho lopatkami také odpovídá nasměrování procesorového chladiče.

Nyní si uvedeme tabulky s výsledky, kde bude z pochopitelného důvodu chybět pevný disk. Ten má stejně jako napájecí zdroj svůj vlastní ventilátor, jenž jej dokázal zchladit o 7 °C, což jen dokazuje, jak špatně se sám o sobě má v plastovém zajetí své šachty.


Zadní 120mm ventilátor
CPU
25 °C
47 °C
Chipset
38 °C
56 °C
GPU
59 °C
82 °C


Zadní ventilátor na svou práci evidentně stačí, k čemuž mu bezpochyby pomáhá velmi snadný přísun vzduchu, ale bohužel také prachu, přičemž tato skříň není schopná ztišit hluk od komponent. Se zapojením předního ventilátoru se to mohlo pouze zlepšit a také že ano. Polepšila si grafická karta i zdroj, takže s výkonem chlazení můžeme být spokojeni. S ostatními souvisejícími aspekty však už ne.


Zadní + přední 120mm ventilátor
CPU
24 °C
45 °C
Chipset
37 °C
55 °C
GPU
57 °C
80 °C


reklama