reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair Carbide 200R: vysoké ambice

19.12.2012, Jan Vítek, recenze
Corsair Carbide 200R: vysoké ambice
Corsair dále rozšiřuje svou známou řadu počítačových skříní Carbide a dnes se dostalo i na model s označením 200R. Už jeho označení jej řadí mezi levnější modely, ovšem i tak nám slibuje moderní funkce a vlastnosti, takže pojďme na něj.
Kapitoly článku:
Corsair Carbide 200R je levná skříň, ovšem ne naprostý low-end. Její výrobce se evidentně snažil srazit náklady na minimum při zachování maxima vlastností, které nám nabízí i vyšší modely této řady, především Carbide 500R. To však automaticky neznamená, že tak učinil dobře.




- klikněte pro zvětšení -


Zpracování této skříně je v rámci možností daných 0,6mm SECC slušné. Hrany jsou zaoblené, bočnice nejsou zkroucené, ovšem samotné šasi není moc pevné a spoléhá se především právě na bočnice. Jako celek je ale Carbide 200R kompaktní, pevná a lehká.

Výbava byla sražena v podstatě na minimum, ovšem se třemi výjimkami. Corsair nezapomněl na rozhraní USB 3.0, které však nepůjde zapojit k headerům od USB 2.0. Vedle toho tu jsou také dva ventilátory, s nimiž si u průměrné sestavy vystačíme. Ventilátorových pozic je tu však dohromady osm (což je ta třetí výjimka) a navíc nevalně zpracovaných, takže zde mohl výrobce klidně šetřit.

Chlazení je pak pochopitelně dostatečně výkonné, protože vzduch může dovnitř proudit takřka všemi směry, jenomže to zároveň znamená, že se do skříně dostane i prach a hluk vnitřních komponent nebude téměř vůbec tlumen. Prachový filtr má však přední panel a také zdroj, i když v jeho případě právě on v kombinaci s nízkými nohami skříně způsobí, že vzduch bude mít dovnitř velmi složitou cestu. Snadnou nápravou pak je otočit zdroj ventilátorem nahoru.





Carbide 200R je tak vcelku dobrá skříň, jejíž nevýhodou jsou však až příliš vysoké ambice, které jí spíše škodí. Krátce řečeno, méně je někdy více.

 

Plusy


+ Dobré zpracování a pevnost na 0,6mm plech
+ Nízká cena, porty USB 3.0 a dva ventilátory
+ Výkonné chlazení
 
 

Minusy


- Zbytečně moc ventilátorových pozic
- Zpracování roštů ventilátorů
- Nízké nohy znesnadní přísun vzduchu ke zdroji
- Pouze plastová šachta pevných disků
 
 
Cena v době testování: cca 1.450 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení skříně Carbide Series 200R děkujeme Corsairu.


----------------------------------- English translation of the conclusion -----------------------------------

Corsair Carbide 200R is a cheapish computer case, even though far from absolute low-end. The manufacturer obviously worked hard to cut the costs to minimum while trying to build a modern PC case that offers many of its brethrens' qualities (especially the Carbide 500R). However, that does not automatically make it a good product.

The overall design of the case is good and the chassis firm as far as 0.6mm SECC goes. All the edges are rounded, side panel flat, not twisted, but the chassis' robustness highly depends on the side panels. In result, as a whole, this case is compact, strong and quite lightweight.

The equipment of Carbide 200R was reduced to bare minimum with three exceptions. One of them is the USB 3.0 support (however, the connector cannot be used with USB 2.0 headers) an the second are two 120mm fans. These will do with a common computer just fine. Still, there are 8 fan positions altogether, which is the third exception, and this is where Corsair in my opinion could make economies.

Cooling system efficiency is of course high, because the case draws fresh air from, almost all directions, but that also means that dust enters the interior just as easy and noise is free to spread out. There are dust filters in the front panel and under the PSU, but the case legs are very short, which in combination with the PSU dust filter makes it very hard for the air to flow in. An easy remedy is to turn the PSU and let it draw air from the inside.

Carbide 200R is in general quite good case but it is sadly somewhat spoiled by its high ambitions. In other words, sometimes less is more.
Jak hodnotíte skříň Corsair Carbide 200R?
V anketě šlo hlasovat od 19.12.2012 do 25.12.2013. Počet hlasujících: 8
Výborná0 %
Průměrná88 %
Špatná13 %
reklama