reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair Carbide 330R: jednoduchý a tichý tower

16.10.2013, Jan Vítek, recenze
Corsair Carbide 330R: jednoduchý a tichý tower
Společnost Corsair je již dlouhá léta známým výrobcem skříní a jako takový nabízí na výběr mezi mnoha typy. K nám došel na otestování Carbide 330R, jenž se řadí mezi tiché skříně, jichž je na dnešním trhu menšina, a o to bude tedy zajímavějí jeho recenze.
Kapitoly článku:

Pohled dovnitř skříně


Bočnice této skříně se otevírají jako u drtivé většiny ostatních modelů, čili vysunutím směrem dozadu, čímž se vyháknou z otvorů v šasi. Zezadu je pak jistí vždy dva přítlačné šroubky. Obě bočnice jsou pevné a nekroutí se, a to i díky těžkým fóliím, které pokrývají téměř celou jejich plochu, tedy až na okraje. Tyto fólie nemají za úkol přímo pohlcovat hluk, namísto toho poslouží svou vahou, aby si bočnice dobře sedly a nerezonovaly v nich vibrace. Jedná se mimochodem o stejný materiál, jaký je použit i na vnitřní straně předních dvířek a horního panelu.




- klikněte pro zvětšení -


Skříň zbavená bočnic není zrovna odolná proti zkroucení a tlaku seshora, za což částečně může také to, že přední šachty netvoří podpůrný sloup. Pevnost celé konstrukci tak dodají až nasazené bočnice a především ta levá. Tray pro základní desku je již připraven pro její montáž, neboť má v sobě vyraženy v oblasti distančních sloupků výstupky se závity a uprostřed je jeden vodicí šroub, abychom mohli desku snadnějí nasadit. Stačí ji tedy umístit a přišroubovat, není třeba tray nijak připravovat, což tedy platí pro formáty ATX a ITX. Pravé desky formátu E-ATX se však na tray nevejdou, čili specifikace jsou v tomto bodě chybné.




- klikněte pro zvětšení -


Dále tu máme prostor pro protažení kabelů za trayem, kde je více než dostatečný prostor široký cca 2 cm. V samotném panelu jsou pak čtyři velké otvory plus jeden menší v horním rohu pro kabel dodatečného napájení EPS. Nakonec tu máme i nějaká poutka pro uvázání kabelů, ovšem těch by rozhodně mohlo být více, však uprostřed traye není žádný.





V zadní části skříně máme jednak klasický 120mm ventilátor, pod nímž jsou vylamovací otvory pro případné hadičky či kabely vodního chlazení. Záslepky karet jsou už odnímatelné, čili ne vylamovací a drží je na místě vždy jeden přítlačný šroubek. Pozice zdroje je pak zpracována jako obvykle. On sám bude sedět na čtyřech výstupcích, seshora jej bude jistit vyražená packa a pro nabírání vzduchu poslouží spodní průduchy opatřené magneticky přichyceným prachovým filtrem.





Corsair se v tomto případě uživateli nesnaží nabídnout velké množství šachet pro úložná zařízení, přičemž jejich počet by i tak měl drtivé většině bez problémů stačit. Nahoře máme šachtu se třemi mechanikovými pozicemi a plastovými zámky, pak je tu volný prostor, kam se vejdou i ty nejdelší grafické karty, jež bude ovívat přední ventilátor. Zde máme však evidentně relikvii z jiných skříní, a sice naprosto zbytečnou část diskové šachty, s níž se zde nesetkáme. Tato část tak poslouží pouze k tomu, aby omezila průtok předního ventilátoru, jenž už tak musí tahat vzduch přes prachový filtr a úzké otvory po stranách dvířek.

Spodní a jediná disková šachta je připravena pro čtyři pevné disky nebo SSD, k čemuž využívá jednoduché plastové šuplíky. Na ně můžeme disky jednoduše nasadit díky kovovým trnům se silikonovými podložkami a v případě 2,5" SSD použijeme šroubky. Fotografie ukazuje i malou krabičku s dodávaným příslušenstvím.




- klikněte pro zvětšení -


Nakonec se ještě podívejme na přední ventilátor skrz přední panel a prachový filtr, respektive jeho pozici. Zde je jasně vidět volná pozice pod již umístěným ventilátorem. Krom toho můžeme snadno sundat také celou přední plastovou část, která drží jen na kovových trnech, ale není důvod to dělat.


Příslušenství


V malé krabičce umístěné v 3,5" pozici máme pouze drobné příslušenství v podobě různých šroubků a čtyř plastových pásek pro ukotvení kabelů. Fotografie pak ukazuje ještě plastové šuplíky pro pevné disky či SSD.





reklama