reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair Carbide 500R: vylepšený mainstream

20.8.2012, Jan Vítek, recenze
Corsair Carbide 500R: vylepšený mainstream
Vedle nedávno testovaného modelu Vengeance C70 k nám od firmy Corsair dorazila také nová skříň Carbide 500R, která pokračuje v již dlouho známé řadě. Představovat má střední třídu vhodnou především pro herní sestavy. Více se dozvíte v recenzi.
Od firmy Corsair jsme si nedávno vyzkoušeli model Vengeance C70, ale zmínit bych chtěl především skříň Carbide 400R recenzovanou v minulém roce, která by měla mít dle označení logicky k dnešní Carbide 500R velmi blízko. Obě skříně jsou v nabídce Corsairu dokonce prezentovány společně, kde 500R je označen za lépe vybavenou alternativu s lepším chlazením, regulátorem otáček ventilátorů a také odnímatelnými diskovými šachtami.

Corsair Carbide 500R - základní pohled na skříň

- klikněte pro zvětšení -


Tyto skříně mají být také moderní a postavené s ohledem na možnost využití vodního chlazení. A to by se dle představ výrobců nemělo už dávat ven mimo skříň, ale naopak nacpat rovnou dovnitř, kde má být dostatek místa i pro dva 240 mm dlouhé radiátory. To tedy není mezi moderními skříněmi žádná výjimka, stejně jako pozice pro celkem 10 ventilátorů. Zatím to tedy vypadá, že Corsair Vengeance C70 bude pouze jednou z mnoha.


Corsair Carbide 500R - balení skříně


Model 500R přišel v klasické lepenkové krabici chráněn igelitem a polystyrenovými bloky, které by mohly být silnější, neboť se již začaly rozpadat. To má ale na svědomí asi především nešetrná přeprava, kterou částečně odnesla také pravá bočnice. Nyní ke specifikacím:

Model
Corsair Carbide Series 500R
Rozměry
521 x 206 x 508 mm (H x Š x V)
Hmotnost
8,6 kg
Materiál
0,6mm ocel, plast
Kompatibilita
Micro ATX a ATX
Přední I/O
2x USB 3.0, 1x IEEE1394 FireWire, mikrofon, sluchátka, regulátor otáček ventilátorů
Sloty
8x
maximální délka karet 316 mm, až 452 mm bez HDD klece
Šachty
4x 5,25"
6x interní 3,5" / 2,5" pozice
Chlazení
1x 120mm vzadu (1200 RPM +/- 10%, 32,95 CFM, 18 dBA)
2x 120mm vepředu (1200 RPM +/- 10%, 32,95 CFM, 18 dBA, bílé LED)
1x boční 200mm (800 RPM, bílé LED) nebo 2x boční 120/140mm (volitelné)
2x vrchní 120/140mm (volitelné)
1x spodní 120/140mm (volitelný)
Verze
Carbide 500R v černé nebo bílé barvě

Corsair vedle tmavé verze skříně nabízí také bílou (viz stránky Corsairu), která vypadá díky kombinaci s černými perforovanými plechy velmi elegantně. K nám ale dorazila právě ta první. Specifikace jsme jako obvykle sháněli po všech čertech, ale nakonec jsou kompletní, i když se z nich nedozvíme maximální výšku procesorového chladiče. Vzhledem k vypouleným bočnicím se ale nebudeme muset bát, že by se nějaká klasická velká věž nevešla.

Ze specifikací se také dozvíme, že tato skříň nabídne kromě již celkem obvyklého regulátoru otáček také jeden port rozhraní FireWire, který naopak ze skříní takřka vymizel. Zde tedy je, ale v budoucnu se budeme nejspíše setkávat s USB 3.0 a kdo ví, možná přijde řada i na rozhraní Thunderbolt, který se ve světě PC začíná rozmáhat.

Co se týče stylu provedení, pak Carbide 500R ctí svou rodinu, takže jde o "děravou" skříň s mnoha ventilátorovými pozicemi, které najdeme na všech stranách kromě pravé bočnice.


Zpracování skříně


Corsair Carbide 500R je vyroben z klasického materiálu - pozinkované oceli, která má černý a zrnitý, ale velmi reflexní povrch. Dle toho vypadají také fotografie. Její zpracování je také klasické, což znamená, že na ní najdeme dvě plastové nástavby, a to nahoře a vepředu. Oproti modelu 400R mi ale její vzhled subjektivně přijde daleko lepší a uhlazenější. I zde jsem však pozoroval, že konstrukce a plechy jsou na 0,6mm ocel pozoruhodně pevné, takže je možné, že výrobce použil namísto SECC méně běžnou ocel SGCC, která nemá pozink nanesený elektrolyticky, ale ponořením do lázně. Díky tomu bývá při stejné tloušťce pevnější než SECC.


Corsair Carbide 500R - pohled na skříň zepředu


Přední panel má běžné uspořádání. v plastovém rámu se zde nachází perforované kovové panely lakované lesklou černou barvou. Velký panel vespodu kryje přední 120mm ventilátory s bílými LED a pak tu máme čtyři samostatné záslepky jednotlivých 5,25" pozic.


Corsair Carbide 500R - detail předního panelu skříně


Všechny porty a ovládací prvky najdeme nahoře na předním panelu. Když to vezmeme popořadě zleva, jde o velké podsvícené tlačítko Power, pod ním kontrolku disků, dále dva oddělené konektory rozhraní USB 3.0 (půjde využít i pro USB 2.0), pak konektory pro mikrofon a sluchátka, osamocený FireWire, pak vypínač podsvícení ventilátorů a malý regulátor jejich otáček se třemi polohami - vysoké, střední a nízké otáčky. Pod těmito prvky je tu ještě umístěný Reset.


Corsair Carbide 500R - levá bočnice skříně

- klikněte pro zvětšení -


Přesuneme se k levé bočnici, na jejímž rohu vlevo nahoře můžete vidět menší poškození vzniklé při přepravě. Kvůli tomu se o něco hůře otvírala, ale jinak to skříň nijak nepoškodilo. Podstatná část bočnice je vypoulená, aby se dovnitř vešel vedle chladiče procesoru také velký ventilátor s průměrem 200 mm, jenž má stejně jako přední pár podsvícení pomocí bílých LED. Tak velké ventilátory již podobně jako rozhraní FireWire na předním panelu patří spíše minulosti, ale osobně jsem toho názoru, že pokud už se nějaký má dát do bočnice, je lepší právě velký a pomaloběžný. Pak aspoň nebude v bočnici tolik rezonovat, ale zde je i tak možnost namísto 200mm modelu nainstalovat dva 120 nebo 140mm. Připraveny jsou pro ně montážní otvory vybavené gumovými podložkami.


Corsair Carbide 500R - pravá bočnice skříně

- klikněte pro zvětšení -


Pravá bočnice má stejné provedení jako levá, ale samozřejmě není vybavena děrovaným plechem. Její vypoulení směrem ven má i zde svůj smysl spočívající ve větším prostoru pro kabely vedené za trayem základní desky. Obě bočnice jsou také přichyceny stejně pomocí dvou klasických přítlačných šroubků a vzadu mají úchyt, aby šly lépe vysunout.


Corsair Carbide 500R - zadní strana skříně


V zadní části nás nemá co překvapit, i když něco přeci jen asi ano. Carbide 500R má vzadu pozici pro 140mm nebo 120mm ventilátor a použitý byl přitom ten menší, což nedává velký smysl, ale bohužel je to u skříní častý jev. Pravda ale také je, že 140mm ventilátor by vzhledem k provedení roštu už o moc víc užitečný nebyl. A i zde můžete vidět pod šroubky gumové podložky.

Dále se setkáme s osmi děrovanými záslepkami, spodní pozicí zdroje a také čtyřmi krytými otvory pro hadičky či kabely vodního chlazení. Tato skříň je však připravena na vodní chladiče i sama o sobě, takže nemusí být nutné tahat hadičky ven. Nahoru totiž můžeme umístit až 240 mm dlouhý radiátor, přičemž samotný Corsair hovoří o kompatibilitě s vlastním Hydro Series H100 Liquid CPU Cooler.


Corsair Carbide 500R - detail zadní strany skříně


Horní část skříně ukáže pouze dvě věci. Jednak zmíněnou pozici pro dva 120/140mm ventilátory či radiátor a pak také mělký prostor pro odkládání drobností. Z tohoto pohledu můžete ale lépe vidět, jak moc bočnice vystupují ze skříně.


Corsair Carbide 500R - pohled na vrchní stranu skříně

- klikněte pro zvětšení -


Zespodu jsou pak vidět plastové nohy opatřené gumovými podložkami, dále pod přední částí čtyři přítlačné šroubky držící spodní diskovou šachtu a nakonec velký plastový prachový filtr. Ten drží v packách a vysunuje se směrem dozadu. Na rozdíl od skříně Vengeance C70 ale drží na svém místě daleko pevněji. Filtrovat bude vzduch pro napájecí zdroj a případný spodní 120/140mm ventilátor.


Corsair Carbide 500R - pohled na spodní stranu skříně

- klikněte pro zvětšení -

reklama