reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair Carbide 500R: vylepšený mainstream

20.8.2012, Jan Vítek, recenze
Corsair Carbide 500R: vylepšený mainstream
Vedle nedávno testovaného modelu Vengeance C70 k nám od firmy Corsair dorazila také nová skříň Carbide 500R, která pokračuje v již dlouho známé řadě. Představovat má střední třídu vhodnou především pro herní sestavy. Více se dozvíte v recenzi.
Kapitoly článku:

Instalace komponent


Nejdříve přichází na řadu testovací konfigurace, která je založena na procesoru Phenom II X6, jenž dnes už sice není kvůli Bulldozerům a chystaným Piledriverům tak aktuální, ale zde jde především o jeho vysokou spotřebu reprezentovanou 120W TDP.

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Gigabyte 890GPA-UD3H (AMD 890GX)
  • Procesor: AMD Phenom II X6 1100T - 120W TDP
  • Chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: Kingston HyperX - KHX2133C9AD3X2K2/4GX
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS T2D32OE - NVIDIA GeForce 8800 GTS 320 MB RAM
  • Pevný disk: 2x 1TB Samsung HD103SJ
  • Zdroj: Enermax Infiniti EIN650AWT - 650 W

Instalace komponent proběhla naprosto v pořádku. Pro základní desku je uvnitř místa dost, pouze s velmi tlustými radiátory umístěnými nad ni byste možná mohli mít problémy, ale to záleží na jejich provedení a na designu základní desky a samotného vodního chlazení. Vrchní panel můžete však snadno odcvaknout a pod ním najdete dostatečně vysoký prostor na to, aby se sem mohly umístit klasické 25 mm tlusté ventilátory. Přímo uvnitř tak může být jen samotný radiátor.


Corsair Carbide 500R - instalace komponent do skříně

- klikněte pro zvětšení -

Kabely také dosáhly na svá místa, přičemž se opravdu hodil otvor vykousnutý pro packu zajišťující napájecí zdroj seshora. Pravá bočnice pak poskytla díky svému vypoulenému tvaru dostatek prostoru a ventilátor v levé ani nezasahoval do prostoru nad procesorovým chladičem. A nakonec, instalace pevného disku také proběhla rychle a snadno. Stačí si vzít jeden ze šuplíků, trošku jej ohnout, nacvaknout do něj pevný disk a zase jej zasunout zpět. Z opačné strany pak připojíme kabely a je hotovo.


Corsair Carbide 500R - instalace komponent do skříně

- klikněte pro zvětšení -



Chlazení skříně


Corsair Carbide 500R je stejně jako předchozí model jednou z bohatě děrovaných skříní, kterou výrobce pojal ve stylu "čím víc ventilátorů, tím lépe". Pozic má celkem osm plus vstup pro vzduch k ventilátoru zdroje, přičemž v tomto provedení jsou dvě pozice v levé bočnici zabrány jedním 200mm ventilátorem s bílými LED. Jeho maximální otáčky jsou 800 RPM, přičemž třípolohový regulátor je umí snížit na 650 a 500 RPM.

Dále tu jsou tři 120mm ventilátory - dva přední rovněž s bílými LED a jeden zadní bez podsvícení. Jejich maximální otáčky jsou 1200 RPM a po snížení to je kolem 1050 a 750 RPM (zadní regulovaný není, respektive jsou tu jen tři přípojky). Dále jsou dvě pozice pro 120/140mm kusy či jeden až 240 mm dlouhý radiátor v horním panelu a poslední pozice pro stejné rozměry dole.

Corsair nám tedy dává možnost provozovat tuto skříň při velmi nízké hlučnosti, jenže to se týká pouze jejích vlastních ventilátorů. Dále už bude záležet na tom, jak kvalitní a tiché chlazení bude mít váš procesor a grafická karta a také jak hlučné a rozvibrované budou vaše disky. To se zde projeví o to více, když zvuk zevnitř může unikat téměř všemi směry, takže ve výsledku tato skříň pochopitelně nedokáže dobře tlumit hluk.


Teplotní testy


Jako zátěžové testy se tu uplatní aplikace 3DMark03 (test Mother Nature), Prime95 a h2benchw. Teploty zase bude odečítat SpeedFan a RivaTuner a to vše při teplotě okolního vzduchu kolem 22 °C, tedy v pokojové teplotě v prostředku srpna. Ventilátory byly ponechány na výchozích otáčkách, tedy 1200 RPM, respektive 800 RPM u 200mm modelu.

Vyzkoušíme si, jakých teplot dosáhneme s využitím zadního ventilátoru, pak to bude také konfigurace s předními a nakonec s jedním bočním u grafické karty. Podíváme se na to, co bude lepší - zda mít zapnuté dva přední ventilátory, nebo naopak jeden boční, který je ale podstatně větší.

Nyní si uvedeme tabulky s výsledky, kde bude z pochopitelného důvodu chybět pevný disk. Ten má stejně jako napájecí zdroj svůj vlastní ventilátor, jenž jej dokázal zchladit o 6 °C, což je slušný výsledek. A i když by stačil pro zchlazení jednoho disku také pouze jeden ventilátor, přesto necháme zapnuté oba dva, aby se ukázalo, zda to bude mít nějaký přínos pro ostatní komponenty.


Zadní 120mm ventilátor
CPU
26 °C
46 °C
Chipset
38 °C
57 °C
GPU
59 °C
82 °C


Osamocený zadní ventilátor má v každé skříni těžkou úlohu, a tak teploty nebyly zrovna ideální, ale přesto byly komponenty chlazeny dostatečně. I výkonnou sestavu tak můžete uchladit i s jedním ventilátorem, přičemž další bude v případě nutnosti dobré využít pro chlazení disků. My si nyní vyzkoušíme, co přinese právě dvojice předních kousků, kde onen horní nebude mít za sebou v našem případě nepotřebnou diskovou šachtu.


Zadní + přední 120mm ventilátory
CPU
25 °C
45 °C
Chipset
36 °C
55 °C
GPU
58 °C
80 °C


Je vskutku patrné, že volný prostor po šachtě přispěl k lepšímu chlazení, a to především grafické karty a samotné základní desky. Tok vzduchu skrz skříň se také usměrnil. Co se ale stane, když namísto dvou předních ventilátorů použijeme jeden boční, pomalejší, ale o dost větší?


Zadní + boční 200mm ventilátory
CPU
25,5 °C
45,5 °C
Chipset
36 °C
54 °C
GPU
58 °C
81 °C


V našem případě si spíše pohoršíme, i když rozdíly nejsou veliké. Jenomže 800otáčkový ventilátor byl v bočnici subjektivně slyšet více a především je nutné počítat s tím, že není vybaven prachovým filtrem, takže všechen vzduch, který on dovnitř nafouká, bude usazovat prach po celé desce a jejich komponentech.
reklama