reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair Carbide 500R: vylepšený mainstream

20.8.2012, Jan Vítek, recenze
Corsair Carbide 500R: vylepšený mainstream
Vedle nedávno testovaného modelu Vengeance C70 k nám od firmy Corsair dorazila také nová skříň Carbide 500R, která pokračuje v již dlouho známé řadě. Představovat má střední třídu vhodnou především pro herní sestavy. Více se dozvíte v recenzi.
Kapitoly článku:
Corsair nám naservíroval vylepšenou verzi počítačové skříně Carbide 400R, která dostala o stovku vyšší označení a už na pohled díky svému modernějšímu a dle mého názoru i lepšímu vzhledu, který má ještě větší šmrnc u bílo-černé verze. Nová verze navíc dostala velkou vrchní nástavbu, díky níž si poradí s až 240 mm dlouhým radiátorem vodního chlazení, pak získala třístupňový regulátor otáček svých podsvícených ventilátorů, jejichž seznam byl obohacen o boční 200mm model a nakonec se může nově pochlubit také rozdělenými diskovými šachtami, které jdou obě vysunout, aby udělaly místo pro dlouhé karty.


Corsair Carbide 500R - základní pohled na skříň

- klikněte pro zvětšení -


Výrobce dokonce i trošku zvětšil nohy skříně, aby pod ni snadněji proudil vzduch, na což jsem si u předchozí verze stěžoval. Jinak jsou obě konstrukce v podstatě identické, a to včetně použitého materiálu, který opět vypadá na pevnější SGCC. Jedná se totiž pouze o 0,6mm plechy, které jsou ale na svou tloušťku velmi pevné, takže že bychom dostali za svých 2500 Kč "papírovou" skříň, o tom se nedá mluvit.


Corsair Carbide 500R - celkové hodnocení skříně


Problémem tak zůstává chlazení, které až na levou bočnici a přidaný velký ventilátor zůstalo stejné. Jak to tak vypadá, dnes máme na trhu na výběr především mezi dvěma extrémy - jednak odhlučněnými skříněmi ve stylu řady Fractal Design Define a na opačném pólu jsou modely prezentované jako herní, jejichž alfou a omegou je co nejvíce ventilátorových pozic. Tam se dá zařadit i Carbide 500R a desítky dalších.

Chtělo by to už něco jiného, ne řady klonů, jejichž všechny možnosti chlazení stejně nevyužije nikdo soudný.


Plusy


+ I přes tenký plech pevná a stabilní skříň
+ I pro velké komponenty (odnímatelné HDD šachty)
+ USB 3.0, regulátor otáček, FireWire
 
 

Minusy


- Příliš otevřená, a tedy potenciálně hlučná
- Žádný prachový filtr u bočního ventilátoru
 

Cena v době testování: cca 2.500 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení skříně Carbide Series 500R děkujeme Corsairu.



----------------------------------- English translation of the conclusion -----------------------------------

Corsair serves us an updated version of Carbide 400R computer case which got higher model number and we also can see, that it has different look. In my opinion it is much nicer and especially the black-white version looks elegant. The new model also has larger top extension that provides space for up to 240mm water cooling radiator with fans and there is also a new fan regulator with three settings for the backlit fans. Speaking of which, we also got one more of them - the side 200mm model. And last but not least, the hard drive cages are both removable, so the user gets more than enough of space for long PC cards.

The manufacturer perhaps also heightened the case feet in order to provide more air for the power source and bottom fan, but otherwise are both cases more or less identical. That also means they are built from the same material that appeared to me as SGCC. It is only 0,6mm thick, but despite that the case is very solid, so I can in no way say that it is a shabby case, quite the opposite.

The cooling system otherwise remained the same, so there are many differently placed fan positions. It looks like nowadays we may select especially between two extremes - one is represented by silent cases such as the Fractal Design Define family an the other by "gaming" models, which means that they usually have as many fan positions as possible. This is also the case of Carbide 500R and many others.

What I would like is something new, not just lines of clones with almost ridiculous amount of fans and fan positions that are all barely usable.
Jak hodnotíte skříň Corsair Carbide 500R?
V anketě šlo hlasovat od 20.8.2012 do 25.8.2013. Počet hlasujících: 7
Výborná29 %
Průměrná71 %
Špatná0 %
reklama