reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair H50: integrovaný vodník

18.8.2009, Jan Vítek, recenze
Corsair H50: integrovaný vodník
Dnes si představíme malý integrovaný systém vodního chlazení od společnosti Corsair, jenž je označen jako H50 a patří do Hydro Series. Výrobce slibuje výkonné chlazení, snadnou montáž, bezúdržbový provoz a nízkou hlučnost. To se ukáže až teprve v recenzi.
Kapitoly článku:
  1. Corsair H50: integrovaný vodník
  2. Instalace, testy a závěr

Instalace


My jsme testovali Corsair H50 na sestavě, které vévodil trochu přetaktovaný procesor Intel Core 2 Quad Q6600, jenž běžel na frekvenci 3 GHz. Ta byla zvýšená ze standardních 2,4 GHz a rovněž bylo zvýšené napětí na 1,275 V. Celková sestava byla následující:
  • Základní deska: Gigabyte X48-DQ6 (Intel X48)
  • Procesor: Intel Core 2 Quad Q6600 přetakovaný na 3 GHz (333 x 9 při 1,275 V)
  • Operační paměť: GeIL GX22GB6400UDC (1GB, 800 MHz DDR2, 4-4-4-12 2T při 2,1 V)
  • Grafická karta: Club3D GeForce 6600 GT
  • Pevný disk: Western Digital 80GB (WD800JB)
  • Zdroj: Cooler Master RS-450-ACLY – 450W
  • Skříň: Cooler Master Mystique 632S

Instalace na základní desku vypadá v každém případě jednoduše a v podstatě se neliší, ať použijete jakýkoliv z podporovaných socketů. Vybereme si tedy nejdříve příslušný zadní kovový rámeček a pak výrobce doporučuje na něj našroubovat horní plastovou sponu, ale pouze tak, aby se šroubky uchytily v závitech. Pak máme do spony zasunout vodní blok tak, aby jeho výstupy zapadly do drážek a pootočit s ním, čímž se zajistí. Jenomže to v našem případě dost dobře nešlo, i když byla spona maximálně uvolněna.



Dle mého názoru je tedy lepší jednoduše sponu nasadit na blok, ten přitlačit na procesor a sponu našroubovat až pak. Důležité je brát ohled na vhodné rozprostření tlaku, takže šroubky budeme utahovat postupně a diagonálně. Pak se o rovnoměrný přítlak postarají čtyři šroubky s pružinkami, což je dle mého názoru dnes asi nejlepší systém. Ten používá i chladič Noctua NH-U12P, jenž bude jako již tradičně protivníkem pro recenzovaný model.



Další otázkou je umístění a orientace ventilátoru s radiátorem. Corsair doporučuje, aby byl umístěn do zadní pozice a aby nabíral vzduch zvenčí. Jenomže k tomu je zapotřebí také vhodná skříň a ne klasická, která má jako hlavní odvod teplého vzduchu právě vzadu. Co nám tedy Corsair nabízí? Jednak jsou to skříně, které mohou odvádět teplo přes ventilátory v horním panelu, nebo takové s ventilátory v boku. Oba typy dnes není problém sehnat a zvláště ventilátory nahoře jsou dosti populární. Nabírat čerstvý vzduch zvenčí je jistě velmi dobré pro chlazení samotného procesoru, ale na druhou stranu si tak v podstatě do skříně dobrovolně pouštíme teplý vzduch. Při obráceném toku je tomu zase naopak.

Co tedy s tím? Vodní chlazení má právě tu výhodu, že je schopné odvést v médiu tepelnou energii tam, kde se s ní můžeme lépe vypořádat a to by mělo být v každém případě mimo skříň, jinak přicházíme o jednu velmi podstatnou výhodu. Ideální by tedy bylo radiátor vystrčit ven, ovšem to není dost dobře možné, protože bychom jej museli ven prostrčit (hadičky nejdou odpojit). Takže jsme jednoduše odsouzeni k tomu, abychom se dále potýkali s problémem odvodu teplého vzduchu mimo skříň. A nyní již k teplotním testům.


Teplotní testy


Corsair H50 byl tedy testován v porovnání s chladičem Noctua NH-U12P. Jsou to sice dva rozdílné typy chladičů, ale zato poznáme, zda se vyplatí připlatit si několik stokorun za Corsair. Ten totiž přijde na asi 1800 Kč, kdežto NH-U12P pořídíme za cca 1400 Kč.

Testovat budeme ve čtyřech nastaveních otáček - 1600, 1300, 1100 a 900 RPM, přičemž Noctuy se budou týkat jen tři nižší rychlosti, které jí umožňují její adaptéry. Okolní teplota vzduchu byla 25 °C a testovalo se uvnitř skříně Cooler Master Mystique 632S, z níž byl odváděn vzduch z boku pomocí 120mm ventilátoru. V případě testu chladiče Noctua se tento ventilátor samozřejmě přesunul do klasické polohy - zadního panelu - a odtamtud odváděl vzduch ven.

A nyní již k výsledkům, které si uvedeme v přehledných grafech. Vysvětlovat myslím není téměř co...









Corsair si od Noctuy drží stabilní odstup dvou stupňů, za což může bezpochyby to, že si chladič může nabírat studený vzduch zvenčí, zatímco v případě Noctuy byl použit klasický způsob sestavení skříně, a zadní ventilátor tedy foukal ven. Nedalo mi to a zkusil jsem také změřit síly obou chladičů se sestavou rozloženou na stole, kde oba měly stejné podmínky. V tom případě se ukázalo, že Noctua se Corsairu bez problémů vyrovná. Velmi tedy záleží na způsobu použití těchto chladičů.

Co se týče hlučnosti, pak si Corsair vedl dobře. Jeho pumpa je v podstatě neslyšná, protože ji v každém případě snadno přehluší ventilátor. Ten se neprojevuje žádnými nelibými zvuky, pouze klasickým hučením zvyšujícím se s otáčkami. Na 1100 RPM se tak již jedná o poměrně tiché chlazení, ale základních 1600 RPM (udávaných 1700 RPM ve specifikacích ventilátor nedosáhne) není zrovna tichých.


Závěrečné hodnocení


Dnes jsme si tedy vyzkoušeli malé integrované vodní chlazení Corsair Hydro Series H50, které je dostupné za celkem příjemnou cenu 1800 Kč. Tedy příjemnou na to, o jaký druh chlazení jde. Dočkáme také se kultivovaného chodu, snadné instalace, bezúdržbového provozu a kompatibility s nejnovějšími sockety včetně LGA 1156.



Na druhou stranu je tento vodní chladič na poměry ostatních vodníků poměrně slabý, ovšem to nám musí být jasné už z pouhého pohledu, protože s jedním malým radiátorem se zázraky dít nebudou. Provedení je ale kvalitní, umístění radiátoru na zadní panel skříně, skrz nějž si může nabírat čerstvý vzduch, má rovněž něco do sebe, ale musíme se rozhodnout každý sám, zda nám toto stojí za necelé dva tisíce. Osobně tento hybrid mezi vzduchovým a vodním chlazením příliš nechválím, protože jde dle mého názoru o polovičaté řešení, jež možnosti vodních chlazení zdaleka nevyužívá bezezbytku.


Kompaktní chlazení
Na vodní chlazení nevýrazný výkon
Snadná instalace a údržba
Není rozšiřitelné
Kompatibilita se sockety
Radiátor je stále uvnitř skříně
Poměrně tichý provoz
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 1700 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Corsair CWCH50 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení chlazení Corsair Hydro Series H50 děkujeme společnosti Corsair


---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

Today we have tested small integrated water cooling Corsair Hydro Series H50 which is available for a modest price of 1800 CZK. The price is modest with respect of the kind of cooling. Corsair H50 runs smoothly and easy, it is very simple to install into one's case, easy to manage and also compatible even with the latest sockets including LGA 1156.

However, on the other hand its performance is in comparison with other watercoolers a bit weak, but one can tell it just from its appearance. One small radiator simply cannot have miraculous performance. Still, the overal quality of design is good and placement of the radiator at the back of the chassis, where it gets fresh air from outside, provides significant advantage. At the end, purchase of such a cooler for almost two thousand Czech crowns may or may not be senseful. In my opinion, this hybrid of water and air cooler is rather half-hearted solution that simply does not take advantage of water cooling enough.



Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama