Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
12.11.2010, Jan Vítek, recenze
Corsair nepatří zrovna mezi tradiční výrobce chladičů komponent a co se týče vodních chladičů pro procesory, pak zde má za sebou pouze jeden model s označením H50. My si dnes vyzkoušíme jeho vylepšenou verzi s označením H70, která také patří do Hydro Series.
MilošV | 17.4.201220:03
mohu potvrdit naprosto tichý chod, použito do desktop skříně Thermaltake DH101 s CPU i7 3.6Ghz a Asus P9X79 osazen RAM 4x4GB ,bylo nutno použít toto řešení,standartní chladič na patici 2011 se do skříně nevešel,chladící radiátor dán do čelní pozice ve skříni,jen vystříhán děrovaný plech pro lepší proudění vzduchu.
za normálního provozu W7 64,chladič studený,otáčky 1x120mm cca 1400, při střihu HD Full videa SW Pinnacle použity všechny efekty,zátěž na 70% všech jader +HT,CPU 3.8Ghz,teplota 39 stupňu,1600 otáček,chladič studený,při úplném ucpání vstupu vzduchu se teplota během cca.4 minut zvedla na 45 stupňů a radiátor se konečně začal ohřívat. Doporučuji da HTC PC naprosto tichý chod.
Odpovědět0  0
eric appla (43) | 25.11.201015:55
Vyrobce H50 i H70 je firma Assetek ktera se v oblasti vodniho chlazeni pohybuje uz mnoho let, je to jeden z pionyru komercniho vodniho chlazeni a prvni spolecnost ktera zacala seriove vyrabet a nabizet kopresorove chlazeni poskytujici moznost podchladit procesor na cca ­-70 stupnu celsia. Majitel firmy a hlavni konstrukter delal predtim u firmy Danfoss.
Hlavnim businessem byl az do nedavna pro Assetek OEM trh. Assetek dodaval napriklad chlazeni pro HP Blackbird. Pozdeji se Assetek domluvil s Corsairem a zacali dodavat OEM chlazeni pod znackou Corsair. Prvni vyrobek ktery vzesel z teto spoluprace byl H50.

Obecne vidim nejvetsi vyhodu H50­/H70 v tom ze umoznuje montaz i do skrini a na desky kam se Noctua nevejde a pak pro chlazeni procesoru s extremnim TDP jako treba 6 core a pri pretaktovani.

Heat pipe a voda ma na zacatku prenosove krivky tepla pomerne srovnatelne vlastnosti. Hlavni rozdil je ze heatpipe se od urciteho okamziku nasyti a kondenzacni princip prestane fungovat. Z toho duvodu se u procesoru s nizsim TDP kde se jeste neblizime k saturaci heatpipes setkame se srovnatelnymi teplotami. Pokud se pouzije napriklad pretaktovane 6ti jadro zacne jiz uz Noctuy dochazet k saturaci a H­-50 nebo H­-70 se ujme vedeni.

Odpovědět0  0
dzajroo (11) | 17.11.20102:09
Noctua NH­-D14 vychadza v kazdom teste ­(idle­/burn stock idle­/burn OC­) lepsie ako H70....Ako je vseobecne znama vec doteraz vzdy bolo lepsie TOP vzduchove chaldenie ako lacne vodne. Len tak namatkovo http:­/­/www.overclockersclub.com­/reviews­/corsair_h70­/4.htm

Tak isto aj na inych forach teploty H70 su vyzsie ako u Noctui, alebo podobnych TOP vzduchovych alternativach.

Mozno pre ludi co chcu vyskusat vodu za malo penazi a bez vecsej namahi pri instalacii to moze byt dobra alternativa no ked uz stavat vodnika tak poriadneho = sam vyskladat komplet vsetko a nekupovat sety...
Odpovědět0  0
Lachtanek (3) | 17.11.201015:46
A můžu se zeptat, které z chladičů jsi otestoval? Já měl Noctua NH?­-U12P SE2 s 2x Noctua NF?­-P12?­-1300, nyní mám H70ku, pouze místo origo ventilátorů jsem dal obě Noctuy a výsledek? Mám o 12°C méně a to je mám nasměrovány jako ­"výfuk­", myslím že to je super výsledek.
Odpovědět0  0
dzajroo (11) | 17.11.201022:30
930@4.1 na Noctua NH ­-D14 teploty okolo 78 pri prime95 po pol hodine stress testu.Skrinka Silverstone FT02. H50 som mal len na par dni, kedze som ho montoval jednemu chalaniskovy, ten bol celkom na nic, slaby vykon oproti Noctuii. Momentalne mam koolance 360 rev 1.2 1x360 1x360­/420 radiators pumpa performances­-pc uber 655 pump v okruhu je este blok na GPU tiez od koolance AR597 a blok na EVGA x58 LE od EK v 800D teploty na CPU po pol hodine stress testu v prime okolo 40C.

H70 som sice netestoval osobne, ale ako pozeram testy tak vsade sa drzi na urovni TOP vzduchu. Ak sa mozem opytat ake si mal teploty na Noctuii v zatazi a na akom pc ?
Odpovědět0  0
Lachtanek (3) | 20.11.20100:48
tak teploty jsem měl viz příspěvek výše, mám C2D8600@4,2Ghz a s noctuou­(2xfan­) v OCCT ­- Linpack, pokud nelže čidlo, jsem měl 92°C pasta coollaboratry liquid pro, s H70, origo pasta jsem měl 69°C, teď 64°C po 3hodinách testu a po té co jsem namontoval správně radiator:­-­)­)­) skříň mám nějakej normal Thermaltake
Odpovědět0  0
siddhi (267) | 16.11.201022:09
Mno nevím, ale ty Vaše testy jsou nějaké divné, když na jiném českém webu, který se primárně věnuje testování chladičů tento H70 naprosto s přehledem válcuje i Noctuu NH­-D14 se dvěma 14cm ventilátorama.
A když se člověk podívá na zahraniční weby zjistí, že H70 je jasně o kus výkonnější než starší H50 a plně soupeří či překonává ty nejvýkonnější obří vzduchové chladiče
Odpovědět1  0
Rebel44 (30) | 13.11.201018:58
Planujete otestovat novinku ThermalRight Silver Arrow? Podle zahranicnich recenzi je o neco lepsi nez Noctua DH14 a soucasne je tissi.
Odpovědět0  0
slate (3) | 12.11.201010:18
Radiátor se šroubuje na ventilátor který odsává vzduch ze skříně, tak si myslím že teplo mimo skříň odvede. Sice to trochu zvedá teplotu, ale udržuje to správný proud vzduchu.
Odpovědět1  0
slate (3) | 12.11.201010:24
Oprava. Samozřejmě jsem myslel že by se měl šroubovat aby odsával vzduch ze skříně.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 12.11.201010:36
Výhoda vodního chlazení může být taky taková, že médium odvede teplo ven ze skříně. Takhle se to nijak výrazně neliší od vzduchového chladiče a navíc Corsair doporučuje, aby se přes chladič nasával vzduch dovnitř. Je to všechno v textu recenze.
Odpovědět0  0
slate (3) | 12.11.201011:01
Vím že to doporučují. Ale pokud není skříň jako řešeto bude všechno teplo tahat zdroj. Když bude foukat ven, teplota procesoru se o kousek zvýší ale sníží se v celé skříni.
Odpovědět0  0
sabo (67) | 12.11.20106:28
Dobrý den, zkoušel jste nahradit dodávané ventilátory za Noctua? Docela by mě zajímalo jak by se změnily teploty.
Odpovědět4  0
Jan Vítek (3360) | 12.11.201010:32
Ne, to jsem nezkoušel.
Odpovědět0  0
sabo (67) | 12.11.201023:12
A nemohl byste to zkusit?
Odpovědět1  0
Lachtanek (3) | 13.11.201022:28
Já mám H70 spolu s dvěma ventilátory Noctua NFP 1300, které mi zůstaly po původním chladiči Noctua na kterém byly osazeny. Nevím jak autorovy článku, ale na mém C2D 8600@4,2Ghz mi spadly teploty v OCCT Linpack o 12°C, kdy s Corsairem se dostanu opravdu max na 69°C, zatímco s Noctuou jsem atakoval 92°C, je možné že i čidlo CPU ukazuje špatné hodnoty, každopádně v mém případě byl Corsair přínosem. Dalším faktorem co je důležité si uvědomit, jak bylo napsáno i v jedné recenzi jinde, radiátor slouží zároveň jako expanzní nádobka, proto je nutné, aby při montáži byly hadičky z radiátoru dole a ne nahoře ­(pak je totiž možnost nasávání vzduchu a zhoršení výkonu­). Mě H70 funguje skvěle, jen se obávám výdrže tohoto zařízení...toť vše:­-­) PS: výkon H70 se prý ukáže až mnohem vyšším TDP procersoru, tedy při vyšším přetaktování:)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.