reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair M60 a M90: myši pro FPS a MMO

6.8.2012, Jan Vítek, recenze
Corsair M60 a M90: myši pro FPS a MMO
Pokud nevíte, co zkratky FPS a MMO znamenají, asi pro váš testované myši M60 a M90 nebudou to pravé. Jedná se totiž o myši určené pro 3D akční hry, respektive pro masivně multiplayerové online hry a především také jde o premiéru firmy Corsair v této oblasti.
Kapitoly článku:

Corsair Vengeance M60 Performance


Corsair na svých stránkách nabízí ke stažení dohromady firmware i obslužný software v jednom zipu, přičemž v našem případě šlo o firmware v1.11 a software v1.0.0.23. Prvním krokem tedy byla aktualizace firmwaru, respektive pokus o ni, protože obslužná utilita nám nedokáže říci, zda máme aktuální, nebo ne. Takže jsme jej pro jistotu jednoduše přehráli, a pak se zaměřili na aplikaci pro nastavení myši.

Tato aplikace se rozděluje na tři záložky - Assign Buttons (nastavení tlačítek), Manage Performance (nastavení ostatních vlastností) a Manage Profiles (obsluha profilů). Nejdříve tedy k první záložce.


Corsair M60 - menu nastavení


Assing Buttons hned ukáže možnost zatrhnout Hardware playback, tedy využití paměti myši pro nastavení tlačítek, takže zde je odpověď na otázku z první kapitoly - zda M60 má vlastní paměť pro nastavení. Dále je možné si vybrat jeden z profilů, které však již budou uloženy v paměti počítače, vypnout podsvícení kolečka a samozřejmě také přiřadit různé funkce dostupným tlačítkům. Toto se týká oblasti ohraničené modrým rámečkem a osobně mi tato část GUI přijde jako mimořádně nešťastně zpracovaná.

Jednak nemáte žádný celkový přehled o tom, co je kterému tlačítku v rámci jednoho profilu přiřazeno (to je obzvlášť špatné u M90), pak jsou jednotlivé možnosti z nějakého důvodu nesmyslně rozházeny mezi čtyři záložky, jejichž obsah se navzájem překrývá a pak je tu samotný záznam maker. V Advanced Options a případě Button Options můžeme nastavovat jednorázové příkazy (Copy, Paste), jednotlivé klávesy i kombinace kláves (Ctrl+C), jiné příkazy (Open Explorer), výchozí příkazy týkající se výhradně myši (levé tlačítko, Sniper mód), atd. Na toto by klidně stačila jedna záložka.


Corsair M60 - menu nastavení


Druhá by pak stačila pro záznam makra a volbu zpoždění i způsobu přehrávání makra. Lahůdkou je pak jeho samotný záznam pomocí tlačítka MR nahoře. Jeden by řekl, že stačí mít prostě vysvícené tlačítko na obrázku myši vlevo, stisknout MR, zadat makro a potvrdit je opětovným stiskem MR. Jenomže pokud toto uděláte, nestane se nic a označí se první tlačítko. Po prvním stisku MR je totiž nutné si opětovně ještě vybrat cílové tlačítko pro naprogramování a až pak zadat makro, což se dozvíte až z hloubi FAQ na webu Corsairu.

Pak už je vše naštěstí jasné. Stačí si vybrat způsob provedení makra a před jeho záznamem ještě to, jaké časové prodlevy se budou vkládat. Délka makra není znatelně omezená a klidně do něj můžete vložit delší text a jednotlivé kroky můžete upravovat (včetně prodlev) a případně přidávat příkazy nebo je mazat.


Corsair M60 - nastavení výkonu myši


Další záložka Manage Performance ukazuje nastavení dpi (po 100 i nezávisle pro obě osy), dotazovací frekvenci, výšky zdvihu nad podložku, ve které má myš ještě reagovat. Tato možnost se jen tak nevidí, ale také jsem nepoznal rozdíl ani mezi krajními nastaveními. Vždy byla hranice kolem 2 - 3 mm. Pak tu je Angle Snapping, tedy možnost zrušení vyrovnávání čistě vertikálního či horizontálního pohybu ukazatele. Tím se může pochlubit nejedna herní myš.

Nakonec sem Corsair zařadil také test kvality povrchu, respektive podložky pod myš. Ukáže se časový graf, který nám má napovědět, zda není třeba použít jinou podložku či povrch. Výsledkem je ale kardinální pitomost, v jejímž rámci nám software ukazuje, že povrch je naprosto ideální, i když zrovna s myší jezdíte po plexiskle a ukazatel na obrazovce poskakuje jak epileptický zajíc.


Corsair M60 - nastavení profilů myši


Nakonec máme v záložce Manage Profiles možnost vytvořit několik profilů, různě s nimi šaškovat (mazat, kopírovat, exportovat, importovat) a také si jeden z nich vybrat a uložit jej přímo v paměti myši. Místo je ale pochopitelně pouze pro jeden, neboť i samotná myš nenabízí způsob, jak bychom mezi nimi mohli přepínat. Profil je také ještě možné zamknout, aby jej nešlo automaticky přepnout, třeba díky aplikaci přiřazené nějakému jinému. Užitečná je také funkce On-Screen Display, která v případě přepnutí na nějaký jiný profil o tom informuje uživatele v dolním pravém rohu obrazovky.


Corsair Vengeance M90 Performance


K myši M90 dává Corsair k dispozici balík s firmwarem 1.11 a softwarem 1.0.0.25, od nějž jsem očekával přeci jen lepší funkčnost, ale bohužel, bylo to spíše horší. Myš někdy nereagovala na tlačítka, párkrát přestala po uložení profilů do své paměti pracovat vůbec a bylo nutné ji dát do jiného USB portu a jednou také přehrát celý firmware, protože ani pak nereagovala tak, jak měla (nešlo třeba přepínat profily a dpi).

Uživatelské prostředí je pak až na detaily shodné jako u M60. Ono totiž v případě, že máte zapojeny obě myši, si v něm můžete mezi nim pomocí šipek nahoře vpravo přepínat. I tak je ale nutné na počítač nainstalovat software přímo určený pro danou myš.


Corsair M90 - menu nastavení


V první záložce se změní pouze dvě věci - jednak je tu pochopitelně jiný obrázek myši s příslušným výběrem tlačítek pro naprogramování a pak je tu v Button Options možnost tlačítkům přiřadit také funkce pro změnu profilů. Tato myš si jich totiž na rozdíl od M60 dokáže zapamatovat až 6 najednou. Záložka Manage Performance zůstala naprosto stejná, takže můžeme pokročit k poslední starající se o profily.


Corsair M90 - nastavení profilů myši


Ta byla ale také pouze upravena v souladu s možnostmi myši. Dole ubylo tlačítko pro uložení profilu do myši, protože o to se postarají tlačítka ve sloupci LED. Profilů si můžeme i tak vytvořit kolik chceme, ale pak je třeba je uložit do paměti myši. Stačí kliknout na jeden z obrázku rozsvícené řady šesti LED a v dalším okně si vybrat profily k uložení. Ty uložené pak budou v seznamu vysvíceny modře.


Corsair M90 - nastavení profilů myši - detail


Krom toho Corsair na svých stránkách nabízí také hotové profily (včetně popisu), které jsou vhodné pro následující tituly:
  • Assassin's Creed Revelations
  • Batman Arkham Asylum
  • Bulletstorm
  • Call Of Duty Modern Warfare 3
  • Dead Space 2
  • Deus Ex
  • Elder Scrolls Skyrim
  • F.E.A.R. 3
  • L.A. Noire
  • Portal 2
  • SWTOR
  • Team Fortress 2

 

reklama