Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair M60 a M90: myši pro FPS a MMO

6.8.2012, Jan Vítek, recenze
Corsair M60 a M90: myši pro FPS a MMO
Pokud nevíte, co zkratky FPS a MMO znamenají, asi pro váš testované myši M60 a M90 nebudou to pravé. Jedná se totiž o myši určené pro 3D akční hry, respektive pro masivně multiplayerové online hry a především také jde o premiéru firmy Corsair v této oblasti.
Kapitoly článku:

Zkušenosti z provozu


Obě myši jsou založeny na stejném hardwaru, tedy rozhraní a laserovém senzoru Avago ADNS-9500 LaserStream, takže v tomto ohledu jsou jejich možnosti stejné. Liší se však designem a možnostmi. V případě modelu M60 můžeme firmu Corsair pochválit za tlačítka s dobrou odezvou, přičemž bych ale uvítal méně tuhý stisk kolečka a také levá boční tlačítka trošku blíže uživateli, aby se ten nemusel svým palcem moc natahovat. Uživatelé s velkýma rukama tedy mají výhodu, což platí i pro myš M90. Ta je na tom ostatně trošku lépe díky povolnějšímu kolečku.

Ergonomii bych označil za lepší také u modelu M90, u nějž je znát zaoblené a plné tělo, přičemž polootevřená konstrukce u M60 je spíše nepříjemná, a to především u zadní části pravého plastového panelu, která je velmi ostrá a dře o část dlaně. Osobně jsem tak neustále přehmatával, jak jsem se snažil najít co nejpohodlnější polohu, kdežto myš M90 jednoduše ihned zapadla do ruky. Jinak mají myši podobný tvar i rozměry a určeny jsou pochopitelně výhradně pro pravoruké uživatele.

Co se týče použitých teflonů, pak na naší testovací podložce CM Storm Weapon of Choice M4 SSK obě myši jezdily jak namazaný blesk. Jejich teflony jsou totiž velmi hladké a přitom tvrdé, takže myši poslouchají velmi ochotně a bez zadrhávání. Teflony tak velmi chválím, stejně jako celkovou kvalitu zpracování a kvalitní materiály. U modelu M90 bych použe možná uvítal, kdyby kolečko bylo lépe upevněno, protože to se při prudších pohybech vrtělo, což bylo nejen cítit hmatem, ale také slyšet.

Nyní se už dostáváme k senzoru Avago ADNS-9500 s maximálním rozlišením 5700 dpi. Díky němu se obě myši chovaly v podstatě stejně. S vypnutou funkcí Angle Snapping byl pohyb kurzoru velmi přesný a pohotový, však také senzory Avago nejsou žádná ořezávátka. V kombinaci s hladce klouzajícím tělem byla tak práce především s modelem M90 díky lepší ergonomii velmi příjemná.

Nakonec už zbývá jen ověřit dobu odezvy. Ta byla u obou myší nastavena na 1 ms (1000 Hz).


Corsair M60 a Corsair M90 - průměrná dotazovací frekvence

V CM Storm Test utility byla průměrná dotazovací frekvence až 900 Hz (v závislosti na rychlosti pohybu)


Uvedeme si jen jednu sadu výsledků, protože i zde se obě myši chovaly k nerozeznání, takže díky tomu také splnily očekávání.


Závěrečné hodnocení


Herní počítačové myši Corsair Vengeance M60 Performance a M90 Performance jsou na první pokus této firmy velmi slušným kusem hardwaru, který stejně jako jiné produkty staví na použití hliníku a kvalitního plastu. I díky tomu se tyto myši mohou pochlubit pevným tělem, jemuž by slušelo snad jen lépe zpracované kolečko (platí pro oba modely).


Corsair M60 - základní pohled

M60 Performance - klikněte pro zvětšení -

Co se týče ergonomie, pak osobně se mi moc nelíbil otevřený konec myši M60, kde se její část zařezávala do ruky, ale v případě M90 nemám námitek. Obě myši jsou ale stavěny spíše na větší ruce, což je dané polohou především bočních tlačítek a také těch předních u M90 pro přepínání DPI.


Corsair M90 - základní pohled

M90 Performance - klikněte pro zvětšení -

Obslužný software je asi největší slabinou celé řady. Není divu, že ještě měsíce po představení byl k dispozici pouze v betaverzi a ani nyní není dokonalý. Vylepšit by zasloužilo grafické uživatelské prostředí a především stabilita. Ovšem co se týče praktického použití samotných myší, pak můžeme být spokojeni. Laserový senzor Avago ADNS-9500 pracuje spolehlivě a v kombinaci s kvalitními teflony a podložkou je radost s M60 a M90 pracovat (u M90 je ta radost popravdě o něco větší).

Tato dvojice není od Corsairu vůbec špatnou premiérou a vstupenkou do světa herních myší, jen by to chtělo zapracovat na softwarové stránce, která bohužel dokáže srazit celkový dojem. Myši budeme s dovolením v tabulce hodnotit společně, však mají k sobě velmi blízko.


Plusy


+ kvalitní materiály a zpracování
+ tlačítka s dobrou odezvou
+ kvalitní senzor a teflony
 
 

Minusy


- tužší stisk kolečka (M60) / kolečko se v usazení vrtí (M90)
- problematický a málo přehledný software
 

Cena v době testování: cca 1.500 Kč s DPH (M60), 1.700 Kč s DPH (M90)
 
 
Za zapůjčení myší M60 Performance a M90 Performance děkujeme firmě Corsair

Corsair

----------------------------------- English translation of the conclusion -----------------------------------

Corsair Vengeance M60 Performance and M90 Performance gaming computer mice are quite a good first try of this company. As well as other Vengeance products it builds on aluminium as well as high quality plastic parts, so the tested products have nice and firm bodies. The only problem I can mention are their wheels which deserve more attention (M60 - too tough to press, M90 - loosely attached), but otherwise there is nothing to criticise.

Considering ergonomics, I personally did not like the M60's open ending that was cutting my palm, so I found the M90 model with full body a lot better. Still, both mice are suitable for users with rather large hands, which is given especially by the position of side buttons (and M90's front buttons for dpi change).

The Gaming Mouse Configuration software is in my opinion the weakest link of the whole M series. No wonder that not long ago it was still in its beta version. Even now it is not perfect and it lacks stability and also user friendly graphical interface. However, the mice themselves are great pieces of hardware, especially thanks to the Avago ADNS-9500 laser sensor in combination with high quality pads /or teflons/. It is a pleasure to use them, even though the pleasure is a bit more intense with M90 model.

In conclusion, the Vengeance series by Corsair is not at all bad premiere in the world of gaming mice. Still Corsair should work hard on the software which sadly managed to spoil the whole impression.
Jak se vám líbí řada herních myší Corsair Vengeance?
V anketě šlo hlasovat od 6.8.2012 do 2.8.2013. Počet hlasujících: 7
Výborná43 %
Průměrná43 %
Špatná14 %