reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair Obsidian 350D: elegantně s Micro ATX

17.7.2013, Jan Vítek, recenze
Corsair Obsidian 350D: elegantně s Micro ATX
Společnost Corsair je již dlouhá léta známým výrobcem počítačových skříní a jako takový nabízí na výběr mezi mnoha různými typy. My jsme si vyžádali na recenzi menší model Obsidian 350D, jenž by měl dobře posloužit jako základ pro sestavu s deskou Micro ATX.
Kapitoly článku:

Pohled dovnitř skříně


Bočnice se u této skříně nezasunují do rámu, ale stačí je pouze zaklesnout hned za předním panelem, přiklopit a pak zajistit zezadu šroubky. Díky tomu je jejich instalace snadná a rychlá, protože se nemusíme starat o to, aby se všechny packy dobře zasunuly do otvorů, jako tomu je u skříní s klasickým systémem.

Co se týče pevnosti této skříně, pak ta na tom není nejhůř. Bočnice se sice trošinku kroutí a skříň bez nich také není problém zkroutit, ale není to tak hrozné, abychom to museli brát jako minus. Zkrátka průměr.




- klikněte pro zvětšení -


Po otevření na nás jukne celkem normální interiér, na němž je nejzajímavější přední část. Nejdříve ale k trayi základní desky, jenž má v sobě již připraveny distanční sloupky, čímž odpadá otravná část jejich přišroubování. Tray dále obsahuje celkem šest krytých otvorů pro protažení kabelů, jejichž poloha je vhodná na to, abychom s kabely pohodlně dosáhli tam, kam potřebujeme. Jistě tedy nebude problém se s kabelem i oklikou dostat ke kýženému konektoru, však budeme muset obejít pouze malou základní desku.




- klikněte pro zvětšení -


Na opačné straně traye máme dostatek místa na uložení kabelů, což budeme potřebovat už jen pro ty, které vedou od předních konektorů. Ty jsou totiž na tak malou skříň zbytečně dlouhé a vypadá to, že Corsair snad používá pro všechny skříně stejnou velikost.





Pozice zdroje ve spodní části skříně má připraveny čtyři vypoulené nožky, jež bohužel nebyly vyloženy žádným měkkým materiálem, aby si zdroj lehce sednul. Výrobce ale nezapomněl na packu vyraženou v trayi, jež bude zdroj jistit seshora. Jednotlivé záslepky jsou jistěny pomocí přítlačných šroubků, takže ty nebude třeba vylamovat, ale otvory zamýšlené pro hadičky vodního chlazení či příslušné kabely již případně budeme muset vylomit. Můžeme si přitom vybrat, zde pak budou mít menší či větší průměr.

Ventilátor napájený klasickým třipinovým konektorem má sedm lopatek s běžným tvarem, takže na něm není nic zajímavého. Podobně je na tom větší 140mm ventilátor v přední pozici.





Předek skříně nám nabídne bezšroubkovou montáž mechanik, disků i SSD. Pro mechaniky je připravena vrchní šachta se dvěma pozicemi a plastovým zámkem, který bude možno nahradit i šroubky. Pod ním pak sedí celoplastový box se třemi 2,5" pozicemi pro SSD, jež bude stačit zasunout z pravé strany, až se samy zajistí pomocí pacek. Pro pevné disky tu zbyly už jen dvě pozice, ovšem to stejně bude většině uživatelů stačit a pokud snad ne, holt budou muset nějakým způsobem využít i horní mechanikové pozice nebo se rovnou poohlédnou po nové skříni. Disky mají k dispozici plastové šuplíky, do nichž stačí disky nacvaknout tak, aby mířily stejně jako v případě SSD konektory doprava.




- klikněte pro zvětšení -


Nakonec se podíváme pod pokličku předního panelu, tedy pod jeho plastový kryt. Ten stačí nahoře stiskem vysadit ze zámků, přičemž pak se objeví snadno odnímatelný a omyvatelný prachový filtr a pod ním přední ventilátor. Ten má sice hned za sebou relativně volný prostor, ovšem před sebou má kromě filtru také panel, kvůli němuž bude muset vzduch proudit dovnitř skrz škvíry okolo a to celkovému výkonu chlazení nepřidá. Nicméně Obsidian 350D není první skříň, která to takto má.


Příslušenství


Dodávané příslušenství je limitované na nezbytné šroubky, přičemž nechybí ani dvě sady pro instalaci ventilátorů. Pak už tu je pouze nezajímavý manuál, kde se toho moc nedočteme a pár plastových stahováků pro kabely.


reklama