reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair Vengeance 2000: 7.1 bezdrátově

30.5.2013, Jan Vítek, recenze
Corsair Vengeance 2000: 7.1 bezdrátově
Od Corsairu přišel na recenzi headset Vengeance 2000, jenž nám slibuje 7.1kanálový zvuk (jenomže virtuální) a pak také bezdrátový přenos audio signálu, což jako obvykle znamená, že tato sluchátka pracují i na baterie a uživatel nemůže zakopnout o kabel.
Kapitoly článku:
Nedávno jsme si vyzkoušeli model Logitech G230, jenž za svůj zvuk vhodný především pro akční hry a také za ergonomii získal ocenění TREFA. Vengeance 2000 má s ním společného to, že je prezentován také jako herní headset, čemuž se tedy vzhledem k zaměření obou výrobců nelze divit. Ovšem pokud přihlédneme k vlastnostem dnes testovaného modelu, pak by mělo jít o vyspělejší, ovšem také podstatně dražší hardware. Však musíme přičíst bezdrátové rozhraní, jehož USB modul musí fungovat také jako externí zvuková karta a něco stojí také vestavěné baterie, jež nám zde slibují až 10 hodin poslechu na jedno nabití. Není tak ani divu, že cena Vengeance 2000 startuje na 2800 Kč a pokud si obchody nesrovnáte podle ceny, můžete zaplatit klidně až o 1000 Kč víc.



- klikněte pro zvětšení -

Vengeance 2000 představuje momentálně ten nejlepší headset v nabídce firmy Corsair. Jeho trošku chudším příbuzným je Vengeance 1500, jenž má také 7.1kanálový virtuální zvuk, ovšem už ne bezdrátovou konektivitu. Dnes testovaný model nám slibuje hutný zvuk díky svým 50mm měničům, bezdrátové spojení na vzdálenost až 40 stop (cca 12 metrů) a také podporu Dolby Headphone V2 a Dolby ProLogic IIx surround. A že jde o headset, tak má samozřejmě také mikrofon s obvyklými vlastnostmi, čili potlačením šumu a stavitelným ramenem.



Headset přišel zabalen v klasické corsairovské krabici s červeno-černým zbarvením, i když on sám je laděn do modra. Jako obvykle je nám slibován kvalitní zvuk, ovšem zde už čistě s ohledem na hry, což znamená především basy a pak taky ještě basy (kromě basů). Ale uvidíme, jak to nakonec bude. Nejdříve se seznámíme se specifikacemi:

Model
Corsair Vengeance 2000 Wireless 7.1 Gaming Headset
Reproduktory
50 mm
Impedance
32 Ohm @ 1 kHz
Citlivost
105 dB (+/-3 dB)
Frekvenční odezva
20 - 20 000 Hz
Rozhraní
bezdrátové s dosahem 12 m
výdrž na baterie až 10 hodin
dobíjení pomocí USB
Náušníky
circumaurální (obklopují uší)
Mikrofon
Jednosměrový, funkce potlačení okolního hluku
Frekvenční odezva: 100 - 10 000 Hz
Odstup signálu od šumu: ?
Citlivost: -37dB (+/-3dB)

Jedna z vlastností, kterou se výrobci obvykle u specifikací sluchátek nechlubí, je hmotnost. Je celkem jasné, že ta nebude v našem případě zrovna nejnižší, což je patrné už jen z mohutnosti těchto sluchátek a také z toho, že něco bude vážit také baterie. Ve výsledku jde o 365 gramů, což je v porovnání s uvedenými Logitech G230 o téměř 100 gramů více, a to už je hodně znát. Ano, Vengeance 2000 tedy sice nabídnou větší svobodu díky bezdrátovému rozhraní, ovšem to je vykoupeno vyšší cenou, nutností dobíjení a nejspíše i zvýšenou hmotností, i když lze předpokládat, že i bez baterie by byla zvýšená.


Zpracování headsetu


Vengeance 2000 je vyroben především z plastů, respektive téměř vše, co se nám ukazuje na okolních fotografiích, je plast. To platí i pro boční části, jež se tváří jako chromované či vyrobené z broušeného hliníku. Vše je jen plast s vhodnou povrchovou úpravou, a to s jednou malou výjimkou - kovového kolečka na levém sluchátku pro nastavení hlasitosti. Že Corsair použil především plast, to samozřejmě není nic špatného, pokud tedy tento plast bude pevný a odolný, na což rozhodně vypadá.



- klikněte pro zvětšení -

Pro větší pohodlí na našem temenu spočine měkce vyložený oblouk pokrytý (nejspíše) umělou kůží, z jehož lesklých zakončení s logem firmy Corsair vychází vysunovací ramena. Kam až se mohou vysunout, to vidíte na spodní fotografii, kde je rameno ve své krajní pozici a konec stupnice složené z krátkých a delších dílků naznačuje místo, kam až se rameno může zasunout. Rozsah je tak přesně 32 mm, což je obvyklé a dostatečné k tomu, abyste si mohli zvolit polohu, která vám vyhovuje.



- klikněte pro zvětšení -

Náušníky těchto sluchátek jsou vyrobeny z paměťové pěny pokryté látkou připomínající semiš. My můžeme jednotlivá sluchátka otočít o 90°, aby se mohla rozplácnout na stole, přičemž opačným směrem také jdou o trošku natočit. Další mírný rozsah mají stříbrná vidlicovitá ramena, takže náušníky si díky tomu sednou kolem uší s rovnoměrným přítlakem. Rameno mikrofonu je pak zpracováno naprosto klasicky, čili je sklápěcí a jeho střed můžeme ohnout tak, abychom si mikrofon přiblížili k ústům. Překvapením není ani to, že mikrofon dosáhne maximálně k okraji úst, abyste si do něj nenaprskali.



- klikněte pro zvětšení -

Nakonec se podíváme na detail levého sluchátka, kde vidíme jednak hliníkový ovladač hlasitosti a hned vedle něj pak port micro USB pro dobíjení baterie. Přímo nad ovladačem je ještě modře podsvícený plast, který nám napoví, že jsme pomocí tlačítka ukrytého pod stříbrným panelem sluchátka zapnuli. Samotný USB port je ještě obehnán stejným průhledným plastem, který zase bliká červeně, pokud je baterie již slabá, nebo se naopak dobíjí.



A co dále v balení těchto sluchátek dostaneme?


Příslušenství


Jednak je to nezbytný USB adaptér s bezdrátovým rozhraním, který můžeme umístit do kolíbky na prodlužovacím kabelu, jenž má dostatečných 1,5 metru. Jenomže samotný kabel pro dobíjení sluchátek má také pouze 1,5 metru a zrovna od něj bych očekával alespoň dva metry, nebo i více. Je ale pravda, že v případě potřeby můžeme zapojit dva dodávané kabely do jednoho třímetrového, ale pokud ten s kolíbkou využíváme pro USB adaptér, není to zrovna nejšťastnější řešení. Nicméně tato záležitost také nebude zajímat uživatele, kteří mohou využít USB hubu ve svém monitoru či klávesnici a sluchátka můžeme samozřejmě dobíjet i pomocí nabíječky pro telefon či jiné mobilní zařízení.



Nakonec nám Corsair dodá už jen manuál a nějaké další informace o záruce, atp.
reklama