reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair Vengeance C70: celokovová herní skříň

10.8.2012, Jan Vítek, recenze
Corsair Vengeance C70: celokovová herní skříň
Corsair se v poslední době rozjel a začal na trh chrlit řadu nových produktů pod značkou Vengeance. Řada přišla také na počítačové skříně C70, které jsou zatím mezi herními modely ojedinělé, ovšem jinak má Corsair samozřejmě s výrobou skříní své zkušenosti.
Kapitoly článku:

Pohled dovnitř skříně


Bočnice se zde tedy otevírají netradičně, čímž mám na mysli způsob jejich uzamčení a ne fakt, že se přiklápějí ze stran a nezasunují zezadu. Zámky nahoře má například Cooler Master HAF XM a ten v tom rozhodně není sám. Takové zámky, jaké má Corsair Vengeance C70, jsem však osobně ještě neviděl a rovněž se mi líbilo, že bočnice díky nim drží velmi pevně. To ostatně tak trochu dokazuje už fakt, že je ani není možné zajistit šroubky, kdežto u skříní s plastovými zámky jsou šroubky přítomny, aby zajistily bezpečné uchycení bočnic (třeba při přepravě skříně).


Corsair Vengeance C70 - otevřená zleva

- klikněte pro zvětšení -


Po sejmutí bočnic narazíme na interiér, jehož provedení je již celkem běžné. Vymyká se pouze umístění dvou předních 120mm ventilátorů Corsair A1225M12S za diskovými šachtami. Ten samý model najdeme také v zadní pozici a jedná se o stejné ventilátory, jaké Corsair používá třeba ve skříni Carbide 300R. Jejich známé specifikace jsou: otáčky 1200 RPM +/- 10%, průtok vzduchu 32,95 CFM a hlučnost 18 dBA.


Corsair Vengeance C70 - otevřená zprava

- klikněte pro zvětšení -


Tray pro základní desku má moderní provedení, takže nechybí velký otvor pod socketem procesoru, velké kryté otvory pro kabeláž včetně vrchního pro protažení napájecího +12V kabelu pro procesor a také tu jsou dobré možnosti pro správu kabeláže. Zde Corsair postoupil o krok dále než jiní výrobci a integroval do traye tři vycvakávací plastové úchytky, které můžeme velmi dobře využít pro zajištění kabelů. Je tedy vidět, že neotřelé nápady se občas urodí i ve hlavách designerů počítačových skříní, jen kdyby z nich přitom nevytlačovaly již osvědčené změny k lepšímu. Tím narážím na zpracování ventilátorových roštů.


Corsair Vengeance C70 - vnitřek


Na fotografii zadní části je také patrné, že nám Corsair ušetřil práci s našroubováním distančních sloupků pod základní desku. Záslepky jsou přišroubované přítlačnými šroubky, a pak už je zajímavá jen pozice zdroje, která je poněkud chudá. Výrobce ji neopatřil žádnou měkkou podložkou, aby si mohl zdroj dobře sednout a případně nerezonoval, ale aspoň že bude seshora jištěn vyraženou packou.


Corsair Vengeance C70 - vnitřek


Přední část skříně má nahoře šachtu pro tři 5,25" zařízení, která budou z této strany jištěna pomocí jednoduchých kovových zámků. Jde v podstatě jen o malé plíšky s trny, které se zasunou do otvorů v mechanice. Zůstala ale možnost využít staré dobré šroubky.

Obě spodní šachty pro celkem šest 3,5" i 2,5" zařízení můžeme odšroubovat a vysunout, abychom uvolnili místo pro dlouhé karty nebo také radiátor vodního chlazení, pokud se vejde na místo (do spodní či přední pozice). Základní chlazení je ale zajištěno dvěma předními ventilátory, které budou tahat vzduch přes přední panel a diskové šachty a dále jej budou foukat na základní desku mezi karty. Otázkou je, zda je to efektivnější řešení než to klasické s ventilátory hned za předním panelem. Faktem je, že axiální ventilátory jsou lépe uzpůsobeny pro tlačení vzduchu než jeho nasávání, takže čím více překážek je před nimi, tím hůře. Na druhou stranu je tento vzduch už přímo posílán na karty, než aby jej rozbíjely šachty a disky v nich.


Corsair Vengeance C70 - otevřená zepředu

- klikněte pro zvětšení -


Nakonec se podíváme na přední panel, který nestačí jen popadnout a odtrhnout. Na to jeho kovové packy drží příliš pevně, takže je musíte nejdříve zevnitř skříně odchlípnout a povysunout. To ale není nutno dělat často, jen čas od času když budete potřebovat vyčistit přední mřížkový prachový filtr.


Příslušenství


Zbývá už jen příslušenství, kde kromě toho nejnutnějšího v podobě různých šroubků a několika plastových pásek pro ukotvení kabelů narazíme už jen na redukci konektoru pro headery USB 3.0 na konektor pro USB 2.0. Skříň je tedy připravena i na starší sestavy, které na základní desce ještě nemají potřebné vývody.

Corsair Vengeance C70 - příslušenství

 

reklama