reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair Vengeance K60/K90: klávesnice v hliníku

17.8.2012, Jan Vítek, recenze
Corsair Vengeance K60/K90: klávesnice v hliníku
K nedávno recenzovaným myším Corsair M60 a M90 určeným pro FPS a MMO patří také klávesnice K60 a K90, které jsou určeny ke stejnému účelu. Jde tedy o herní klávesnice, jež k nám přišly vybaveny mechanickými tlačítky Cherry MX Red. A co dalšího nabídnou?

Corsair Vengeance K90 Performance MMO Mechanical Gaming Keyboard


Klávesnice Vengeance K90 by již měla být o dost zajímavější, a to především vzhledem k jejím možnostem daným kupou programovatelných tlačítek. Ta jsou však, jak jsem již uvedl v první kapitole, pouze membránová (respektive hybridní membránová) a ne mechanická jako většina ostatních kláves, za což má Corsair u mě jedno převeliké minus.


Corsair Vengeance K90 - základní pohled na klávesnici

- klikněte pro zvětšení -

Jinak můžeme od této klávesnice očekávat v podstatě to samé co od předchozího modelu, tedy stejné rozhraní včetně přídavného USB portu, stejná multimediální tlačítka i stejné rozložení hlavních kláves.

Model
Corsair Vengeance K90 Performance MMO
Rozměry klávesnice
502 x 163 x 24 mm
Hmotnost klávesnice
gramů
Použité materiály
plast, hliník s broušeným povrchem
Klávesy
Cherry MX Red, hybridní membránová
20-key rollover
programovatelné klávesy G1 až G18 (36 kB paměti pro profil)
Rozhraní
USB 2.0
dotazovací frekvence 1000 Hz
Kompatibilita a ostatní
OS Windows

Corsair Vengeance K90 MMO má tedy v podstatě stejné specifikace jako K60, pouze je delší, o něco větší a navíc má vlastnosti vyplývající z přítomnosti programovatelných kláves G. Sem patří i přítomnost 36 kB paměti, do níž se uloží profil s nastavením tlačítek, tedy makra, apod.


Vedle toho je ale celá i podsvícená, a to modrou barvou (hlavní klávesy) a bílou barvou (klávesy G). Zde bude zajímavé zjištění, jak se Corsairu povedlo skloubit podsvícení membrány a tlačítek Cherry MX. Ta totiž mají vždy po jedné LED, zatímco u zbytku bude nejspíše jako obvykle podsvícena celá membrána několika diodami. Na to se podíváme v poslední kapitole.


Zpracování klávesnice


Že k sobě mají obě klávesnice velmi blízko, to ostatně poznáme už od pohledu. Když si odmyslíte nacvaknutou podložku pod zápěstí táhnoucí se přes celou šířku klávesnice, uvidíte, že K90 má stejný hliníkový vršek, do nějž byly pouze vyrobeny čtyři otvory navíc pro tlačítka M a další pro tlačítko ovládající podsvícení. Černá nástavba s klávesami G je tedy přímou součástí plastové základny, takže se při zkroucení těla klávesnice trošku odchlipuje, ale K90 je jako celek i tak velmi pevná a měla by něco vydržet. To je ostatně u (částečně) mechanické klávesnice za cenu přes 3000 Kč velmi důležité, protože takovýto hardware by nám měl vydržet dlouhé roky.


Corsair Vengeance K90 - detail programovatelných kláves


Programovatelné klávesy G jsou tedy hybridní membránové, mají bílé podsvícení a seskupeny jsou do třech skupin po šesti. K dispozici jsou také tři tlačítka M1 - M3 pro přepínání mezi sadami maker v uloženém profilu a také tlačítko MR pro programování klávesnice bez použití softwaru (všechny podsvícené modře). Kde vzal Corsair inspiraci, je naprosto jasné. Už Logitech u své G15 Gaming Keyboard nabídl naprosto stejné rozložení programovatelných kláves i ostatní tlačítka M, přičemž K90 dodržela i označení. Ostatně dle jistých informací má být ale právě Logitech výrobcem těchto klávesnic, čemuž můžeme vzhledem k designu K90 klidně věřit.

Osobně se mi však nelíbilo, že programovatelné klávesy jsou hluboko pod úrovní hlavního pole (konkrétně 5 mm) a také že pro ně Corsair vyhradil tak málo místa. Výškový rozdíl ztěžuje hmatovou orientaci při přehmatávání mezi oběma částmi klávesnice, k čemuž už vůbec nepomůže to, že mezery mezi jednotlivými šesticemi kláves G jsou příliš malé. Když se podíváte na řešení Logitechu, pak to je daleko lepší a je škoda, že se Corsair neinspiroval i v tomto ohledu.


Corsair Vengeance K90 - tlačítka středu klávesnice


Dále tu je naprosto stejný střed klávesnice jako u K60, tedy dlouhý pravý Shift, Backspace, velký Enter, a to vše na úkor Shiftu nalevo, kde jej omezuje známý cestovatel - zpětné lomítko (a roura). Zde se ještě mohu zmínit o podložce pod zápěstí, jejíž povrch je na fotografii dobře vidět. Jde o stejný povrch jako u malé podložky klávesnice K60, tedy gumový potah.


Corsair Vengeance K90 - tlačítka pravé části klávesnice


Dostáváme se až k pravé části klávesnice, kde se také téměř nic nezměnilo. Máme tu tři bílé kontrolky pro Num Lock, Caps Lock a Scroll Lock se sotva viditelným označením, nalevo od nich je modře podsvícené kulaté a kovové tlačítko pro deaktivaci kláves Windows, vedle něj tlačítko pro nastavení podsvícení a napravo pak tlačítko pro ztišení zvuku (Mute) a kulatý ovladač hlasitosti. Přímo nad numerickými klávesami pak máme dobře známá tlačítka pro ovládání multimédií.


Corsair Vengeance K90 - tlačítko podsvícení klávesnice


Zmíněné tlačítko pro podsvícení cykluje mezi čtyřmi stavy - vypnuté podsvícení a tři úrovně intenzity.


Corsair Vengeance K90 - pohled na klávesnici z boku


Boční pohled na klávesnici dobře ukáže její profil, propadlé zadní klávesy a také přesah plastové podložky pod zápěstí. Všimněte si také u ní stříbrného šroubku. Corsair totiž podložku vybavil dvěma šroubky, na každé straně jeden, kterými můžeme podložku zajistit, aby od klávesnice neodpadla. Zajímavý a hlavně užitečný prvek.


Corsair Vengeance K90 - spodní strana klávesnice

- klikněte pro zvětšení -


Corsair K90 již má pouze jeden pár stavitelných nožek pro úpravu sklonu, které jsou v tomto případě provedeny stejně jako u K60, takže jsou velmi pevné. Měkké protiskluzové podložky zůstaly stejné a navíc přibyly další na podložce.


Corsair Vengeance K90 - detail spodní strany klávesnice


Nakonec se podíváme na detail spodní části, kde je lépe vidět jeden ze šroubků držících podložku. Ten můžeme dotáhnout ručně nebo to půjde snadněji ze strany pomocí křížového šroubováku.


Příslušenství


Kromě podložky pod zápěstí se v balení modelu K90 nachází už jen manuál a informace o záruce, takže tu v podstatě není nic.

Corsair Vengeance K90 - příslušenství klávesnice

reklama