reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair Vengeance K95: téměř dokonalá

30.12.2013, Jan Vítek, recenze
Corsair Vengeance K95: téměř dokonalá
Herní periferie Corsair řady Vengeance se už na trhu zabydlely a nabízena je řada myší s podložkami, klávesnic a také headsetů. My se dnes podíváme na pokračovatele klávesnice K90, čili model K95, jenž má nabídnout podstatně vyšší kvalitu.
Kapitoly článku:
  1. Corsair Vengeance K95
  2. Zprovoznění a nastavení klávesnice
  3. Zkušenosti z provozu a závěr

Corsair Vengeance K95


Klávesnici Vengeance K95 stačí zapojit k USB portu počítače a nechat jej, ať si najde ovladače. Pak už můžeme využívat její základní funkce, ale v podstatě i ty speciální, protože naprogramovat si ji můžeme i bez doprovodného softwaru. Stačí k tomu využít speciální tlačítka a podívat se předtím do manuálu, jak na to.

Podsvícení kláves je jednou z chloub této klávesnice, a to i díky možnosti zapnout si LED pod každou klávesou zvlášť. Využijeme k tomu tzv. Backlight Program tlačítko, jež je umístěno přímo nad klávesou F12 a ve výchozím režimu slouží právě pro přepínání mezi plným podsvícením a podsvícením vybraných kláves. Toto tlačítko tak podržíme po dobu asi tří sekund, než se červeně rozsvítí jeho okraje a pak už prostě můžeme stiskem jednotlivých kláves zapnout či vypnout jejich LED. Opětovným podržením tlačítka Backlight Program toto nastavení potvrdíme.




- klikněte pro zvětšení -


Nastavit tak můžeme celkem tři styly podsvícení, čili jeden pro každý přepínač M, což může přijít velmi vhod. Vysvítíme si třeba jen ty klávesy, jež mají v dané aplikaci či hře nějakou funkci, abychom si usnadnili orientaci mezi nimi. A že to není třeba dělat pomocí softwaru, to je pouze výhodou celého systému.





Programování maker pak probíhá podobným způsobem. V rámci zvoleného profilu přirazujeme makra klávesám G, a to tak, že nejdříve stiskneme tlačítko MR, následně vybranou klávesu G a pak už můžeme zaznamenat makro, které potvrdíme opětovným stisknutím tlačítka MR. Toť vše.

S pomocí K95 Gaming Software (v našem případě ve verzi 1.0.0.7) můžeme ale programovat klávesy pohodlněji a s větším přehledem o tom, co je v klávesnici už uloženo.





Stačí si tento sofware stáhnout ze stránek výrobce, přičemž před jeho instalací nezapomeneme pomocí přiložené aplikace také aktualizovat firmware samotné klávesnice. Software je to velmi jednoduchý. Máme tu pole programovatelných kláves a stejným způsobem jako výše popsaným, jen pomocí virtuálního tlačítka MR, můžeme tvořit makra. Rozdíl je samozřejmě v tom, že máme o nich přehled a můžeme je různě upravovat.





Mezi ony úpravy patří i vkládání časových prodlev, které mohou být nulové, pevně dané nebo náhodné. Pak tu jsou obvyklé možnosti realizace samotného makra, čili prosté provedení, opakování několikrát, provádění po dobu stisku klávesy nebo provádení systémem start/stop (čili stiskem zapni, stiskem vypni). Advanced options pak zahrnují některé speciální funkce jako Copy, Paste, Find, Print, Save, atd.

Hlavní obrazovka také zahrnuje přepínač uložených profilů, změnu intenzity podsvícení a dole je také přepínač Hardware Playback. Ten upřednostní paměť klávesnice, čili program nebude pracovat s tím, co jsme softwarově nastavili, ale s tím, co je uloženo v klávesnici.





A právě pro uložení profilů do klávesnice využijeme tlačítko Save to K95 v druhé záložce Manage Profiles. Ta se jinak stará pouze o celkové profily, jež můžeme tvořit, maazat, importovat, exportovat a právě ukládat do klávesnice. Software se tedy od dob K60 a K90 v podstatě nezměnil a jak je vidět, Corsair do něj ani nezahrnul funkci pro změnu podsvícení jednotlivých kláves. Na to si ale nemusíme stěžovat, však ta by stejně byla zbytečná.


reklama