reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

cRadia Flex Mini - chlazení i stojan pro váš laptop

5.2.2009, Jan Vítek, recenze
cRadia Flex Mini - chlazení i stojan pro váš laptop
Nepříliš známá korejská společnost cRadia nabízí napohled zajímavý produkt starající se o chlazení notebooků i jejich komforní užívání. K dispozici jsme tedy dostali rozkládací stojan s označením Flex Mini, jenž oplývá ještě další výhodou - skládacím tělem, díky němuž je snadné jeho přenášení společně s notebookem.
Kapitoly článku:
  1. cRadia Flex Mini - chlazení i stojan pro váš laptop
  2. Testy a závěr
Společnost cRadia se zabývá drobnějším příslušenstvím pro osobní počítače, kam dle jejích stránek dnes patří procesorové chladiče, notebookové stojany a chladicí podložky a nakonec i podložky pod myši. Flex Mini přichází zatavený v tvrdém plastovém obalu, takže si pro otevření připravte nejraději pevné nůžky.

Poznámka: V českých obchodech tento produkt naleznete především pod názvem PORTE cRadia Flex Mini



Jak už to u výrobků z Asie občas bývá, anglický popis produktu je občas zmatený a občas úsměvný, ale rozhodně se dá pochopit, co nám výrobce chtěl sdělit. Zaměřme se nyní na technické specifikace tohoto produktu, jež bude nejlepší si ukázat v tabulce.

ModelFlex Mini
MateriálABS plast
Rozměry178 x 86 x 27 mm (složeno)
Hmotnost300 g
Rozměry ventilátoru80 x 15 mm
Otáčky1000 / 1500 RPM
Průtok vzduchu15 CFM
Hlučnost18 / 20 dBA
Spotřeba ventilátoru0,5 W (5V / 0,1 A)
NapájeníUSB (až 2 konektory)
Nastavení12 různých úhlů
Verzebílá, černá

Flex Mini je tedy rozkládací stojan, jenž ve složeném stavu vypadá jako černá plastová krabička. Na vrchní straně máme upozornění, že výrobek je určen pro notebooky a není doporučeno jej používat pro cokoliv jiného. K rybičkám do akvária se tedy asi nehodí.



Spodní strana nám již vzadu ukáže dvě packy, za něž se notebook zapře svou přední hranou. Jich si také budeme jako prvních všímat při rozkládání tohoto stojanu. Co se týče použitého plastu, pak ten vypadá dostatečně pevný na to, aby udržel i rozměrnější a těžší notebooky. O nosnosti se však výrobce nezmiňuje.

Tato spodní část bude tvořit spodní stranu základny stojanu, takže na sobě nese celkem pět gumových podložek, aby vám pak notebook po stole neklouzal.



První krok úvodního hlavolamového rozkládání tedy je vyklopení základny stojanu Flex Mini. Pod ním se již objeví mřížkou zakrytý 80mm ventilátor a plastovým krytem chráněná elektronika, která se stará o napájení ventilátoru a funguje coby USB hub. V tomto krytu máme také třípolohový přepínač pro ovládání ventilátoru (vypnuto - 1000 RPM - 1500 RPM)



Poté je nutné po odjištění středového zámku rozklopit nožky a zajistit je v jedné ze dvou nabízených poloh. Nožky mají na koncích zarážky, jež můžete snadno natočit tak, aby byly v jedné linii s hranou notebooku.


- klikněte pro zvětšení -

Jistě jste si také všimli dvou postranních plastových výčnělků. To jsou další zámky, jež je nutné stlačit, abyste z plastové kolébky mohli vyklopit ventilátor. Ten tak bude zespoda foukat na základnu notebooku a snažit se o zchlazení vnitřních komponent. Zde však bude samozřejmě záležet na tom, jaký notebook tímto ventilátorem budete chladit a jak je jeho vlastní chlazení vyřešeno.


- klikněte pro zvětšení -

Vyklopení je možné pomocí zámků regulovat a pokud by vám ti i tak nestačilo, můžete ještě tahem povysunout horní část s USB porty a odklopit ji dozadu, čímž se náklon ještě sníží. Nosnost stojanu bude záležet především na kvalitě spojení ventilátoru s hlavním modulem. Kloub se zde tváří docela odolně, ovšem příliš jsem jej raději nepokoušel. Notebook Lenovo N200 s hmotností 2,7 kg však toto zařízení nemá žádný problém udržet.


- klikněte pro zvětšení -

Nakonec se na této stránce ještě podíváme na příslušenství v podobě jednoduchého semišového vaku pro přenášení stojanu a také se bude hodit USB kabel s Mini USB konektorem na konci. Ten má délku 80 cm, a tak bych řekl, že by mohl být klidně i daleko kratší. Připraveny jsou pro něj dva postranní vstupy, mezi nimiž si můžeme vybrat. A dále jsou po stranách stojanu také celkem čtyři USB konektory.

Zde mě zajímalo, zda budou najednou fungovat všechny čtyři konektoru bez ohledu na zapojení propojovacího kabelu. Ukázalo se, že fungují. Pomocí dalšího kabelu bychom si však mohli posílit napájení rozbočovače, což bylo nutné, když jsem zaplnil všechny čtyři porty a pustil k tomu ventilátor.


reklama