reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Creative FreePoint Travel & FreePoint Travel Mini - Hlodavci na cesty

12.8.2005, Michal Učeň, recenze
Creative FreePoint Travel & FreePoint Travel Mini - Hlodavci na cesty
Kdo by neznal značku Creative a jejich kvalitní produkty zejména z oblasti audio techniky a multimédií. My se tentokrát podíváme na další z produkce této společnosti, kterou jsou bezdrátové myšky určené notebookům a díky malým rozměrům jsou vhodné především “na cesty“.
Kapitoly článku:
  1. Creative FreePoint Travel & FreePoint Travel Mini - Hlodavci na cesty
  2. Creative FreePoint Travel Mini, srovnání, závěr
Creative FreePoint Travel a FreePoint Travel Mini jsou velmi podobné produkty a jak naznačují názvy, druhá jmenovaná myška je vlastně modifikovanou zmenšeninou prvního kusu. Nejde však pouze o jiné rozměry, v průběhu recenze narazíme na více odlišností.


Obsah balení


Balení je tvořeno průhledným obalem, který z horní strany odkrývá myš. Okolí včetně zadní strany je popsáno parametry a fotografiemi výrobku a přiložených doplňků. Pokud si budete myš objednávat přes zásilkovou službu, celkem pevný obal zaručuje bezpečnou dopravu. Co se týče rozbalování, mohou nastat jisté problémy, zláště pokud nechcete poškodit obal řezáním. Hrany plexi obalu jsou celkem ostré a snadno se při neopatrném zacházení pořežete. Jakmile se vám podaří z nedobytné schránky dostat všechny součásti balení, máte vyhráno. Mimo myšky Creative přibalil ještě baterie, kabel pro nabíjení přes USB, návody a co mě překvapilo také taštičku na přenášení. Ta obzvláště potěší, pokud váš záměr při koupi směřuje opravdu na mobilitu. A pokud čekáte, že si s taštičkou výrobce hlavu nelámal a použil pro obě verze stejnou velikost, jste na omylu. Oboum „hlodavcům“ totiž padne obal jako ulitý.






Creative FreePoint Travel
Snímačoptický
Rozlišení senzoru800 dpi
Počet tlačítek2 + kolečko (středové tlačítko)
Typ spojení s PCbezdrátové
Frekvence27 MHz (256 unikátních ID)
Dosah0,9 - 1,2 m
Rozměry100 x 66 x 39 mm (délka x šířka x výška)
Napájení2x AAA (možnost dobíjení přes USB)

Creative FreePoint Travel Mini
Snímačoptický
Rozlišení senzoru800 dpi
Počet tlačítek2 + kolečko (středové tlačítko)
Typ spojení s PCbezdrátové
FrekvenceIkona Odkaz na databázi
Dosah0,9 - 1,2 m
Rozměry82 x 55 x 33 mm (délka x šířka x výška)
Napájení2x AAA (možnost dobíjení přes USB)


Instalace


Instalace je poněkud jednoduchá a pokud neuspějete na základně vlastních zkušeností, jistě vám pomůže podrobný, obrázky doplněný, návod. V prvé řadě je nutné vložit ze spodní strany baterie. Určitě každého potěší, že jsou nabíjecí(typu Ni-MH) a tak nebudete nuceni kupovat každý měsíc nové. Jednoduchým odklopením krytu, který je u typu Travel umístěn napříč zadní částí a u Travel Mini podélně po levé straně. Vložením baterií se přístroj neaktivuje, toho dosáhnete až stisknutím šedého tlačítka EJECT, které mechanicky vysune z vnitřku myši adaptér bezdrátového připojení. Ten je pak nutné zasunout do portu USB a pak už jen chvíli počkat na automatické detekování operačním systémem.

Po vysunutí adaptéru se také zaktivuje myška a senzor začne poblikávat. V případě problémů s propojením je ještě poslední záchranou bílé tlačítko RESET ze spodu myši, případně u typu Travel je také reset na adaptéru. Bohužel výrobce nepřiložil žádné ovladače a nenajdete je ani na internetu a tak se musíte spokojit se základním nastavením operačního systému, což může při starších verzích vést k problémům hlavně při spojení s počítačem. Po úspěšném připojení je dobré nastavit sensitivitu a tlačítka, které jsou tedy jen tři, z toho funkci lze přiřadit jen středovému tlačítku, které má v sobě zakomponováno kolečko.



- pro zvětšení klikněte -










Nabíjení


Napájení je řešeno dvěmi AAA bateriemi typu Ni-MH. Podle výrobce se výdrž pohybuje okolo intervalu jednoho měsíce mezi nabíjením, což je dle mého názoru celkem dost dlouhá doba, zvláště pokud vezmeme v úvahu, že je možné baterie dobíjet přes přiložený kabel pomocí USB portu. Nabíjení je možné i při používání, takže se sice na chvíli stane z bezdrátové myšky drátová, ale nebudete nuceni přerušit rozdělanou práci. Verze Travel Mini má také oproti své sestřičce z horní strany umístěnu červenu led diodu pro indikaci slabých baterií. Energii také pomáhá šetřit automatické vypnutí při delší nečinnosti.





Popis


Tvarově vypadají obě verze takřka identicky, jediným rozdílem jsou rozměry a drobné odlišnosti v barvě a materiálu. Nejdříve se podívejme na typ Travel. Rozměry 10 x 7 x 4 cm v neširších místech jsou téměř jako u normálních myší. Spodní strana skrývá přihrádku na rádiový adaptér a baterie, tlačítko reset, červeně podsvícený senzor a čtyři oválné teflony. Materiál je trošku průhledný, nicméně není nijak podvětlený, takže to skoro není znatelné. Stejného typu jsou i boční strany sloužící jako protiskluzový materiál pro uchycení prsty, nicméně hladký povrch není pro tento účel až tak ideální.

Z čelní strany je ještě zástrčka na napájecí kabel. Zbytek myšky pokrávý stříbrná umělá hmota, která je rozdělena do několika kusů, z nichž ten nejdůležitější je ten největší. Zastává totiž funkci dvou hlavních tlačítek, která pod sebou v přední části myši schovávají mikrospínače. Nemusíte se však obávat, že funkčnost vaší myšky bude omezena. Hmota, ze které jsou tlačítka vyrobena je mírně pružná a dostatečně pevná, takže se mechanicky nepoškodí ani po delší době. Designovou třešničkou je na zadní straně logo firmy Creative.


- pro zvětšení klikněte -












reklama