reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Creative GigaWorks T3: překvapivé reproduktory

19.11.2010, Petr Štefek, recenze
Creative GigaWorks T3: překvapivé reproduktory
Creative GigaWorks T3 představují nejlepší reproduktorový stereo systém v produkci Creative. Společnost byla poslední dobou známá spíše průměrnou kvalitou svých výrobků, ale nyní se blýská na lepší časy. Nové GigaWorks T3 jednoznačně překvapily.
První, co vás zaujme, je velikost subwooferu, který je 22 cm široký a 21 cm vysoký. Hloubka je již odlišná a dosahuje 28 cm. Můžeme tedy subwoofer naznat bez uzardění opravdu kompaktním. Konkureční subwoofer Logitech Z-2300 je v každém rozměru o 8-10 cm větší. Na rozdíl od Logitechu nemá subwoofer bassreflex, což je v této kategorii opravdu rarita. Uzavřené konstrukce reproduktorů ovšem produkují často mnohem přesnější a rychlejší basy než bassreflexoví kolegové. Nároky na reproduktory a ozvučnici jsou ovšem vyšší.



Model
Creative GigaWorks T3
Rozměry satelity
Rozměry subwoofer
9,3 x 7,6 x 14,9 cm
28,7 x 23,6 x 21,3 cm
Hmotnost
5,9 kg + 2x 0,352 kg
Materiál
plast, dýha
Výkon
? W RMS
Kompatibilita
Windows/Mac OS

Čemu ovšem nerozumím, je fakt, že subwoofer disponuje třemi v podstatně shodnými basovými měniči. Nebudu ovšem celou konstrukci kritizovat, když jsem ji neměl možnost vidět zevnitř. Creative SLAM™ (Symmetrically Loaded Acoustic Module) je technologie, která k vytváření hlubokých a bohatých basů s citlivou dynamikou využívá tři měniče (zde jsem trochu čerpal z materiálů výrobce).



Basy se šíří všesměrově a nezáleží na natočení reproduktoru, takže to, že reproduktory míří na tři ze čtyř světových stran, bude do značné míry efektovou záležitostí. Nutno podotknout, že pokud to s nastavením basů nepřeženete, tak se parazitních a vyloženě rušivých rezonancí nedočkáte (aspoň na tuto kategorii rozhodně ne). Ze zvuku basové jednotky mi srdce plesá, ale o tom až v následující kapitole.



Na zadní straně subwooferu najdete minimum vstupů a výstupů, které obsluhují pouze vstup signálu skrze kabel s 3.5mm jackem a dvojicí cinch konektorů a výstup na dva satelity pomocí dvojice cinch konektorů. Dále je zde konektor napájení a regulátor basů, který je lépe ponechat na střední hodnotě a vyvarovat se optimistickým výletům k maximu. Zbývá zde již pouze jediný konektor pro ovladač hlasitosti, který je stavěný opravdu bytelně a navíc disponuje vstupem AUX in a výstupem na sluchátka.



Pokud se rozhodnete využívat sluchátkového výstupu, nebudete příliš zklamáni, pokud zrovna nevlastníte top model značky Sennhaiser. Připojením mp3 přehrávače nebo telefonu pro reprodukcí hudby si GigaWorks T3 ostudu také neudělají. Zvuk byl dynamický a nijak zvlášť odlišný od přímého propojení s počítače skrze hlavní vstup. To je dobrá zpráva, protože ač se to zdá jako banality, některé (i dražší) systémy tuto disciplínu fatálně nezvládají.



Satelity jsou podle očekávání malé s malinkatými 5cm reproduktory, které si na nic nehrají, ale zároveň poznáte, že to již není žádná kanálová liga. Satelity se svou výškou necelých 16 cm patří k těm opravdu malým. Ve srovnání s Logitechy jsou opět miniaturní a na stole zaberou jen málo místa. Obavu jsem měl díky konstrukci z reprodukce středního pásma, které přeci jen nějaký ten objem vyžaduje a ve spojení s malým měničem může být katastrofa na světě. Opět avizuji dopředu, že tragédie se nekonala.

Kdybych chtěl hledat mouchy, budu horovat na docela lehké nožičky satelitů, který by mohly mít větší hmotnost s ohledem na jejich stabilizační funkci. Na druhou stranu, pokud do nich nechtěně strčíte, mají i tak slušnou stabilitu. Dostatečná je i délka kabelu, která postačí i na velké stolní desky.

reklama