reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Creative X-Fi Xtreme Audio: vyplatí se upgrade z kodeku na desce?

20.7.2011, Petr Štefek, recenze
Creative X-Fi Xtreme Audio: vyplatí se upgrade z kodeku na desce?
Smyslem toho článku bude posoudit, zda se v dnešní době vyplatí investice do samostatné zvukové karty, když její funkci běžně zastávají integrované zvukové kodeky na základních deskách, které navíc podporují prostorový zvuk.
Kapitoly článku:
  1. Creative X-Fi Xtreme Audio: vyplatí se upgrade z kodeku na desce?
  2. Creative X-Fi Xtreme Audio - bližší pohled
  3. Jak to celé hraje?
  4. Závěr
Zvukové karty jsou v současnosti na okraji zájmu zákazníků a většina z nich se při koupi počítače spokojí s integrovaným kodekem na základní desce. Ty se dnes chlubí podporou multikanálového zvuku i digitálními výstupy. Jejich kvalita je ovšem dostačující pouze v případě, že vlastníte levné reproduktory, které lepší zdroj signálu prostě neocení. Tento článek vznikl na základě myšlenky srovnat integrovaný kodek high-endové základní desky s běžnou zvukovou kartou v ceně do 1000 Kč.

Pokud chcete na PC poměrně kvalitní zvuk, který vám dovolí alespoň částečně vychutnávat vaši oblíbenou hudbu či koncerty na DVD nebo Blu-ray (případně MKV), musíte z hlavy dostat poměrně rozšířený nesmysl, že všechny digitální zdroje hrají stejně, protože samotný zvuk zde vzniká z jedniček a nul. V rámci dekódování zvuku hraje roli nejen to, jak kvalitně respektive v jakém formátu je zvuk zaznamenán na médiu, což může být optický disk nebo pevný disk či jiné medium, ale také jak kvalitní je dekódovací řetězec.






Aby zvuková karta poskytla kvalitní analogový audio signál, musí být vybavena nejen kvalitními D/A převodníky, ale také dalšími součástkami, mezi které řadíme operační zesilovače, DSP čipy, kondenzátory nebo ochranu proti elektromagnetickému rušení. V podstatě se dá říci, že čím dražší zvuková karta je, tím kvalitnější by použité součástky měly být a tím lepší by měl být i výsledný zvuk. Zvukovou kartu bychom měli volit s ohledem na kvalitu reproduktorů případně multikanálového či stereo zesilovače.



Aego M 2.1


Většina uživatelů má k dispozici obyčejné aktivní reproduktory v cenách zhruba od 1 do 5 tisíc korun. V našem testu nejde o vytvoření nějakého ultimátního řetězce, ale o posouzení, zda našemu počítači prospěje, když do něj zakoupíme samostatnou zvukovou kartu. Pro srovnání jsem si vybral poměrně levnou zvukovou kartu Creative X-Fi Xtreme Audio v ceně okolo 800 Kč, kterou budu srovnávat s integrovaným řešením na high-endové základní desce pro LGA 1155.





Jako další komponenty poslouží Audiotrak Prodigy HD2 spolu s reproduktory Acoustic Energy Aego M 2.1. Výsledkem článku by mělo být to, zda je investice do samostatné zvukové karty ospravedlnitelná i pro běžného člověka. Počítače dnes slouží nejen k práci a hraní her, ale i pro sledování filmů a reprodukci hudby.


reklama