reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čtveřice monitorovacích panelů do 5.25" pozice

22.8.2005, Tomáš Svoboda, recenze
Čtveřice monitorovacích panelů do 5.25" pozice
S rostoucím výkonem počítačů rostou i nároky na chlazení a úměrně s ním i hluk, který ho provází. Takhle bych mohl pokračovat do konce odstavce, mám ale za to, že jste již podobných úvodů četli spoustu. To však nemění nic na tom, že z regulace otáček větráků se stává úplně běžná věc. A právě v tomto směru toho monitorovací panely umí opravdu hodně, je však ospravedlnitelná jejich mnohdy velice vysoká cena?
Thermaltake už má co se týče monitorovacích panelů a regulátorů slušnou tradici. Pokud si pamatujete první panely Hardcano něco před třemi lety, jistě vám první testované Hardcano 10 něco připomíná, minimálně svou masivní hliníkovou konstrukcí, která jen lehce změnila tvar. Hardcano 10 je sice nejstarší z této čtveřice, ale místy je stále v prodeji a s jeho zjednodušenou a podsvícenou obdobou se můžete setkat v některých skříních buď přímo od Thermaltake, nebo i jiných výrobců.



Parametry:
Instalace: 5,25" pozice
Regulátor otáček: odporový, v rozmezí 100 – 65%
2 větráky (3pin konektor), série větráku s molex konektorem
Sledování teplot: 1 čidlo, rozmezí 0 až 90°C
Alarm: při překročení teploty v rozmezí 37 až 90°C
Cena: 1650,- s DPH

Balení




Hardcano 10 cestuje v obyčejném plastovém pouzdře. V balení jinak mimo návodu a kolejnic pro instalaci do 5,25" pozice najdete i dva napájecí kabely pro ventilátory – prvním je prodlužovací 3pin kabel s větví pro sledování otáček větráku (ta se připojuje na konektor základní desky); druhý kabel pak je hodně "divoká" kombinace čtyř 3pin a tří molex koncovek. Ale o tom až za okamžik.




Konstrukce





Kromě toho, že design panelu nese geny předchůdců, tak je i hodně podřízen designu skříní Thermatake Xaser, které Hardcano 10 obsahovaly, stejně jako variantu s číslem 9 se čtyřmi samostatnými regulátory. Při umístění do běžné skříně je to pak spíš na škodu.

Hardcano 10 obsahuje klasický odporový regulátor napětí a na první pohled vypadá, že dokáže obsloužit pouze dva větráky, to však není docela pravda. Regulátor je také podřízen "potřebám" skříní Xaser (které jsou už mimochodem dlouho nahrazeny novou řadou), proto pro připojení větráků používá molex konektory, což odpovídá i větrákům v těchto skříních. Malá výhoda je v tom, že s konektory molex můžete propojovat větráky do série a regulovat je všechny naráz, samozřejmě musíte respektovat limitní proudové odběry (u Fan2 0,35A – tedy zhruba 3 běžné větráky; o Fan1 je pak v manuálu zmínka jen ve smyslu: na co nestačí Fan2, zapojte do jedničky). Větráky s klasickým 3pin konektorem jde "přímo" připojit také, pouze však dva a v manuálu se o tom nedočtete. Rozmezí regulace pro trojici testovacích větráků je slabších 100 – 65%.

Pro zobrazení teplot je k dispozici jen jedno tepelné čidlo, otáčky větráku pak Hardcano 10 nezobrazuje vůbec. Na druhou stranu máte možnost přes čelní stěnu vytáhnout 2x USB a FireWire, ovšem jestli o něco takového v době, kdy má porty vyvedené téměř každá skříň z výroby, stojíte.



Při pohledu na zadní stěnu vás asi trochu překvapí čtveřice 3pin konektorů. Asi by se dalo předpokládat, že na ně půjde rovnou připojit větrák, ale je tu jeden problém. Napájecí kabel uprostřed patří totiž jen displeji, regulátor tak potřebuje vlastní napájení, proto je třeba onu šílenou redukci 4x 3pin + 3x molex. Jeden molex připojíte na větev zdroje a na druhém konci dva 3pin konektory k regulátoru, na zbylé dva 3pin konektory pak lze připojit buď přímo větráky, nebo opět použít stejnou redukci na molex. Připojení USB a Firewire také není ideální – FireWire získáte připojením koncovky ze zadní strany skříně, USB pak připojíte ke konektoru základní desky. Bohužel jak napoví foto níže, budete to muset dělat po jednom pinu se schématem USB portu v ruce. Délka kabelů pro vyvedení portů je jinak dostatečná i pro bigtower.




Displej a ovládání





Hardcano 10 má obyčejný dvouřádkový maticový displej bez podsvícení, což je na dnešek trochu málo. Je alespoň dobře čitelný, jinak jde samozřejmě o LCD stejně jako v případě zbylých panelů. Samotný displej zobrazuje pouze dva údaje – aktuální teplotu (T2) a teplotu, při které se spustí alarm (T1). Jediná zajímavost, která by jinak stála za zmínku, je možnost zobrazení maximálních a minimálních naměřených teplot (tlačítko REC). Další drobnost, která by se panelu dala vytknout, je velikost tlačítek, která jsou totiž opravdu malá a zapuštěná. Tlačítka ale stejně moc nepotřebujete, sem tam zmáčknout REC nebo RESET (nulování funkce REC) a to je všechno, zbylá dvě tlačítka pak slouží k přepínání teplotních stupnic (°C/°F) a vypínání displeje. Funkce ovladačů (potenciometrů) pro regulaci otáček je myslím jasná.

I nastavení alarmu je řešeno opět ke škodě panelu celkem originálně, a sice malým křížovým šroubovákem – otvor nad popisem ALARM TEMP. K dispozici je rozmezí od necelých 36°C po 90°C. Po překročení teploty začne panel dost nepřehlédnutelně pípat, osobně mi zvuk silně připomíná budík, takže nic příjemného. Teplotní čidlo měřilo v porovnání s kalibrovaným teploměrem s minimální odchylkou.




Závěrem



Thermaltake Hardcano 10 je ze čtveřice nestarší a současná nabídka podobných produktů už je prostě příliš silná. Teoreticky by proti konkurenci mohl tento panel bojovat nízkou cenou, ale to se nestalo, na českém trhu výrobky Thermaltake nikdy nepatřily k těm levným, Hardcano 10 lze tedy i ještě nyní koupit za extrémních 1650 korun s DPH. Zajímavý dnes už může být snad jen majitelům skříní ve stylu Xaser, my ostatní můžeme s klidem o stránku dál.




reklama