reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čtveřice monitorovacích panelů do 5.25" pozice

22.8.2005, Tomáš Svoboda, recenze
Čtveřice monitorovacích panelů do 5.25" pozice
S rostoucím výkonem počítačů rostou i nároky na chlazení a úměrně s ním i hluk, který ho provází. Takhle bych mohl pokračovat do konce odstavce, mám ale za to, že jste již podobných úvodů četli spoustu. To však nemění nic na tom, že z regulace otáček větráků se stává úplně běžná věc. A právě v tomto směru toho monitorovací panely umí opravdu hodně, je však ospravedlnitelná jejich mnohdy velice vysoká cena?
Zatímco starší sourozenec Hardcano 10 je v této čtveřici jasný outsider, varianta s číslovkou 12 jeho dokonalým opakem, protože zvládá to co předešlé dva panely a ještě přidává několik maličkostí. V současné době už sice Thermaltake uvedl nástupce v podobě Hardcana 13, které oproti dvanáctce přidává čtečku paměťových karet, jeho dostupnost ale zatím stále není nejlepší. Nicméně předpokládám, že i s třináctkou se v blízké budoucnosti na webu SHW setkáte.



Parametry:
Instalace: 5,25" pozice
Regulátor otáček: PWM okruh, v rozmezí 95 – 55%
4 větráky pro 3pin konektor
Sledování teplot: 4 čidla, rozmezí 23 až 90ºC
Alarm: při překročení teploty 40, 50, 60 nebo 70ºC, nebo selhání větráku
Cena: 2900,- s DPH


Balení





Krabice je takový malý vtípek - kdyby vám náhodou Hardcano 12 nic konkrétního nepřipomínalo, máte na ní malou nápovědu.



Za překvapivou délkou nic nehledejte, plechové pouzdro slouží jen k lepší vnitřní organizaci kabelů, samotná elektronika panelu zabírá jen malou část. Délka je necelých 17 cm, takže by panel v malých skříních neměl nijak překážet. Samostatné příslušenství pak čítá jen 4 větrákové redukce 3pin na molex, sadu šroubků, pásky pro upevnění tepelných čidel a samozřejmě obligátní manuál, na kterém si tentokrát někdo dal hodně záležet, ale opět nic podobného potřebovat nebudete. Zbylé kabely jsou už předem připojené k panelu.




Konstrukce



Hodnocení designu je do značné míry subjektivní záležitost, nechci se proto pouštět na tenký led, ale malou poznámku si neodpustím. Vzhled Hardcana 12 na mě od chvíle, co jsem jsem ho poprvé viděl na fotce, působil vyloženě lacině – velká stříbrná tlačítka, lesklý okraj displeje, do očí bijící nápis Thermaltake HARDCANO 12; ostatně tak na mě dodnes působí velká řada produktů Thermaltake. V reálu to ale překvapivě není vůbec zlé, vlastně je to docela pohledný panel. Hodně tomu napomáhá výborný displej, který z fotek také moc neodhadnete. Škoda jen toho červeného loga.



V balení s panelem nenajdete žádné samostatné prodlužovací kabely, ty už jsou od výroby připojeny a vyvedeny přes otvor v pouzdře, napájecí kabely pro větráky jsou navíc modře označené, takže se vám nebudou s ostatními tolik plést. S jejich délkou (pro větráky zhruba 80 cm a pro tepelná čidla 65 cm) si pak vystačíte i v bigtoweru, jen u čidel to může být místy těsné (třeba pokud by panel byl v nejvyšší pozici a vy jste chtěli sledovat teplotu spodní stěny skříně).

Pro regulaci otáček používá Hardcano 12 pochopitelně PWM obvod. Regulovat větráky lze s trochu větší přesností (resp. po menších krocích – manuál uvádí kroky po asi třech procentech) než v případě CoolerMasteru Aerogate 3, který má také PWM regulátor, v praxi to ale stejně vyjde nastejno, spíš se jen víc namačkáte. Důležitější parametr je rozmezí regulace a to je v tomto případě zhruba 95 – 55%. Regulovat lze jako vždy standardní čtyři větráky s 3pin konektory, stejně tak je možné připojit čtyři teplotní čidla - ty měřily s minimální odchylkou. Maximální příkon pro větrák výrobce bohužel neuvádí.




Displej a ovládání





Displej je opravdu dobrý a to ze dvou důvodů. Prvně dokáže díky velikosti zobrazit najednou teplotu, mez pro spuštění alarmu a otáčky příslušného větráku, nechybí ani údaj o tom, kterou dvojici větráku a čidla sledujete. Zadruhé pak má silné tyrkysově modré podsvícení a výbornou čitelnost. Spolu s jednoduchým ovládáním je to velmi praktická kombinace. Každá ze čtyř dvojic větrák/čidlo má na pravé straně vlastní tlačítko, kterým na ní přepnete. Tlačítká “+“ a “-“ pak regulují otáčky vybraného větráku – tady se bohužel dost namačkáte, obzvlášť když chcete skočit z minima na maximum (nebo obráceně).

Tlačítko "mode" představuje takovou malou specialitu. Lze totiž zvolit automatický mód, při kterém panel reguluje větráky podle naměřených teplot a úměrně tomu zvedá nebo snižuje otáčky. Větrák vždy funguje ve dvojici s příslušným tepelným čidlem (první s prvním, druhý s druhým, apod.). Nejedná se sice o nějakou zvlášť inteligentní regulaci, ostatně sám Thermaltake v manuálu uvádí, že tuto funkci lze použít jen v případě, kdy počítač není pod zátěží, ale i tak je to oproti konkurenci malá výhoda.

Na Hardcanu 12 se však najde i několik chyb. Například malý rozsah nastavení alarmu, alarm se nastavuje překvapivě tlačítkem “alarm“, k dispozici ale máte pouze čtyři přednastavené hodnoty, a to 40, 50, 60 a 70ºC. Minimálně mezistupně mohl Thermaltake přidat. Zvuk alarmu jinak není nikterak hlasitý, na druhou stranu ale zní konstantně bez přerušení, takže alarm nelze přehlédnout.

Škoda je také, že výrobce nepamatoval na možnost vypnout displej, ten v noci doslova září. Ostatně měl by na to i volné tlačítko – ke středu kruhu tlačítek na levé straně totiž žádná funkce přiřazená není.
Poznámka: Nenechte se zmást následující fotografií, displej je ve skutečnosti výborně čitelný, pouze spodní pozorovací úhel, ze kterého je záběr pořízen, je trochu slabší. Zbylé úhly, ze kterých se na panel budete většinou dívat jsou velmi dobré.




Závěrem



Po funkční stránce je Hardcano 12 výborný panel. Ovládání tlačítky lze brát spíš jako konstrukční vlastnost než nevýhodu, v každém případě je oproti Aerogate 3 řešeno trochu lépe. Design je věc subjektivního názoru, kvalita je na vysoké úrovni a těch několik malých chyb lze přehlédnout. Problém je ovšem v ceně - Hardcano 12 nepřípomíná kvalitní autorádio jen vzhledem, ale bohužel i cenou, necelé tři tisíce s DPH je skutečně hodně i za tak dobrý panel.



 


Shrnutí



Hardcano 10 už si dovolím z úplného závěru vypustit, že nejde o dobrou investici, je myslím zcela jasné a několikrát opakovat, že v tom a tom ztrácí, by nemělo žádný smysl. V každém případě pokud jde o kvalitu provedení nemám k žádnému z panelů připomínky.

Zbylá trojice je po funkční stránce velmi podobná a objektivní důvody, proč dát jednomu přednost před druhým, jsou velmi malé. Potencionální kupec se tedy bude rozhodovat podle designu a především ceny - v tom případě zbývá dvojice CoolerMaster Aerogate 3 a Akasa Fan control pro. Pokud bych tím potencionálním kupcem byl já, dal bych přednost Aerogate 3 od CoolerMasteru, právě pro decentní vzhled a PWM regulátor, tuningový kabát Akasy bych tolik neužil. Nicméně, když zvolíte kterýkoli z těchto dvou, nešlápnete vedle.



Ovšem s Hardcanem 12 je to trochu složitější. Když se poohlédnete po ceně tohoto panelu za hranicemi, zjistíte, že je méně než dvoutřetinová. Tuzemskou cenu totiž šroubuje nahoru český dovozce, a to je pro Thermaltake i zákazníka jistě škoda. Pokud si ale dáte trochu práce s hledáním, můžete i mezi českými obchody narazit na individuální dovoz, kde cena Hardcana 12 zhruba odpovídá té za hranicemi. Není jich sice mnoho, ale ta možnost tu existuje a s cenou pohybující se okolo 1700 korun už je Hardcano 12 pochopitelně mnohem zajímavější investice.

Monitorovací panely zapůjčila firma HORES ČR, které tímto děkujeme
reklama