reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čtyři 0,5 kW zdroje pod zátěží

27.9.2006, Martin Šejnoha, recenze
Čtyři 0,5 kW zdroje pod zátěží
V dnešní recenzi jsme podrobili důkladným testům čtveřici zdrojů od těchto výrobců: BeQuiet, Cooler Master, LC Power (zastoupen dvakrát). Celá čtverka se rozdělila na dvě dosti vzdálené skupiny, ovšem naostro je porovnat nelze, ale k tomu až v článku samotném.
Kapitoly článku:
Balení, příslušenství

Zdroj Cooler Master iGreen Power 500W je klasicky zabalen do kartónové krabice a pro jistotu je uložen ještě v pěnových vložkách. Výrobce do krabice přiložil i pohlcovač vlhkosti. V příslušenství nalezneme síťovou šňůru, návod (pouze angličtina) a černé šroubky k uchycení do skříně. Výrobce se tedy v příslušenství nijak nepředal, nicméně toto k montáži a provozu plně postačuje.




Parametry

Cooler Master uvádí jmenovitý výkon 500W, přičemž odběr z 3,3 a 5V větve je omezen na 141W. Maximální odběry na jednotlivých větvích, viz. Tabulka.

Větev
3,3V
5V
+12V1
+12V2
+12V3
-12V
+5VSB
Proud
20A
15A
14A
13A
6A
0,5A
3A

Zdroj je vybaven aktivním PFC a umožňuje rozsah vstupního napětí od 115 do 240V. Chlazení zajišťuje 12cm teplotně řízený ventilátor.


Provedení, vzhled

Skříňka je vyrobena z plechu tloušťky 0,8mm a i zde je použita černá pololesklá barva zviditelňující otisky prstů. Otvor ventilátoru byl vytvarován dle zaoblení rámečku, ale přesto do něj zasahuje, což způsobuje zvýšený aerodynamický hluk. Ventilátor je přímo od Cooler Masteru, jeho lopatky jsou ostré ale bez otřepů. Lopatky jsou dále kryty drátěnou mřížkou černé barvy, nesoucí logo výrobce. Větrací otvory na zadní straně zdroje jsou provedeny dobře, protože zabírají téměř celou plochu zadní stěny.










Kabeláž

Zdroj disponuje 24pinovým Main Power konektorem, který je vyřešen tak , aby se dal použít i v základních deskách s 20pin Main Power konektorem. Kabelový svazek Main Power konektoru má délku 50cm a je potažený flexem. Zdroj je vybaven jednoduchým +12V Power konektorem jeho kabelový svazek má délku 50cm a je také potažen flexem. Zdroj poskytuje i jeden konektor pro napájení PCIe karet, jehož délka je také 50cm a rovněž je potažen flexem. Tento CM také poskytuje celkem tři Serial ATA napájecí konektory. Délka jejich kabelového svazku je 82cm a i zde bylo použito flexo. Peripheral Power konektorů zde máme celkem pět. Ty jsou rozděleny mezi dva kabelové svazky o délce 82cm, oba jsou potaženy flexem a na konci jednoho z nich je jeden FDD napájecí konektor.




Vnitřní provedení

iGreen Power 500W disponuje neošizeným EMI filtrem, pronikání rušení do sítě bude tedy jistě minimální. Kondenzátor ve stejnosměrném meziobvodu je složen ze dvou kusů velmi kvalitních kondenzátorů Nippon Chemi-con. V tomto zdroji nalezneme robustní spínací tranzistory od firmy Infineon, použité typy mají nízký odpor sepnutého kanálu, díky čemuž se tranzistory méně ohřívají a zdroj má tak vyšší účinnost. Hlavní transformátor svojí velikostí odpovídá udávanému výkonu, ani zde tedy nenalézám slabé místo. Usměrňovače jsou dimenzovány na téměř dvojnásobek proudových odběrů v jednotlivých větvích zdroje. Poněkud zklamáním jsou filtrační kondenzátory Ltec. iGreen Power 500W fyzicky obsahuje dvě oddělené 12V větve tak, jak uvádí sám výrobce.

I zde je použita deska plošných spojů na sklolaminátovém základu. Kvalita pájení je velmi dobrá a ani deska plošných spojů není prohnutá. Na osazení se mi nelíbí „upatlání“ součástek fixačním tmelem, protože v takové míře je to zcela zbytečné.













Zátěžové testy

Tento zdroj neměl žádný problém s dodávkou plného výkonu po celé dvě hodiny. Bohužel byl při plném výkonu poměrně hlučný, projevoval se hlavně aerodynamický hluk v kombinaci s vrčením motorku. Vzduch se po průchodu zdrojem ohřál z 23°C na 31°C. Následují naměřené hodnoty: Naprázdno zdroj odebíral se sítě 5W, při zatížení +5VSB větve proudem 2A odběr stoupl na 30W. Odběr naprázdno je na nízké úrovni. Co se týče účinnosti, bylo dosaženo 82% při plné zátěži.

Větev0%(*)25%50%75%100%
+3,3V3,35V3,34V3,33V3,32V3,30V
+5V4,96V4,89V4,87V4,85V4,83V
+12V12,18V12,14V12,05V11,94V11,90V
+5VSB5,16V---5,11V
(*) 0% zátěží se rozumí minimální zátěž požadovaná specifikacemi.


Napětí jednotlivých větví zdroje je zcela v toleranci udávané specifikací. Pokračovat budeme oscilogramy jednotlivých větví: (nastavení osciloskopu: 1ms/div, 20mV/div)


+12V větev



+5V větev



+3,3V větev



+5VSB větev
reklama