reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čtyři 0,5 kW zdroje pod zátěží

27.9.2006, Martin Šejnoha, recenze
Čtyři 0,5 kW zdroje pod zátěží
V dnešní recenzi jsme podrobili důkladným testům čtveřici zdrojů od těchto výrobců: BeQuiet, Cooler Master, LC Power (zastoupen dvakrát). Celá čtverka se rozdělila na dvě dosti vzdálené skupiny, ovšem naostro je porovnat nelze, ale k tomu až v článku samotném.
Balení, příslušenství

Zdroj LC Power Titan LC6560T je balen v těsné kartónové krabici. Jako další ochrana proti poškození byl použit igelitový sáček, kterýžto způsob balení dle mě nezajišťuje příliš dobrou ochranu proti poškození při přepravě. V příslušenství nalezneme ještě síťovou šňůru a šroubky k uchycení. Příslušenství je tedy dostačující pro montáž a provoz tohoto zdroje.




Parametry

Výrobcem uváděný celkový výkon je 560W. Odběr z 3,3 a 5V větve nesmí přesáhnout 315W. Dále odběr z 12V větví nesmí překročit 380W. Výkony jednotlivých větví naleznete v tabulce:

Větev
+3.3V
+5V
+12V1
+12V2
-5V
-12V
+5VSB
Proud
32A
38A
18A
16A
0.5A
0.8A
2.0A

Zdroj disponuje aktivním PFC a je vybaven 14cm teplotně řízeným ventilátorem.


Provedení, vzhled

Skříňka je nastříkaná černou pololesklou barvou, velice dobře zachycující otisky prstů. Pochválit musím velmi dobře provedený otvor ventilátoru, mřížka nijak nevyčnívá a je tedy zcela zapuštěna. Téměř celou plochu zadní stěny zabírají větrací otvory a tak to má také být. V tomto zdroji je použit poněkud neobvyklý ventilátor, od ostatních se vymyká vyšším počtem lopatek, jeho výrobce je přímo firma LC Power. Lopatky ventilátoru jsou poměrně ostré, ovšem bez otřepů.






Kabeláž

Kabeláž LC6560T je z většiny potažena flexem černé barvy, ovšem u svazků Peripheral power a SATA napájecích konektorů jen po první konektor. Main Power konektor je zde řešen jako dělený a dá se tedy zapojit do základních desek s 20 i 24-pin Main power konektorem. Délka kabelového svazku Main power konektoru činí 60cm. Zdroj dále disponuje 4Pinovým +12V Power konektorem a jedním PCIe napájecím konektorem. Délka svazků k těmto konektorům činí také 60cm.

LC6560T nám nabízí 7 Peripheral Power napájecích konektorů, šest z nich je rozděleno mezi dva svazky o délce úctyhodných 90cm. Sedmý Peripheral power konektor je umístěn na kabelovém svazku Serial ATA napájecích konektorů. K dispozici jsou tu celkem dva Serial ATA napájecí konektory, jejichž délka kabelového svazku činí 70cm. Dále je zdroj vybaven dvěma FDD napájecími konektory umístěnými na koncích svazků Peripheral power napájecích konektorů.




Vnitřní provedení

Vnitřní provedení je jeden velký průšvih, výrobce velmi nešťastně umístil desku aktivního PFC tak, že z velké části blokuje průchod vzduchu zdrojem. Aktivní PFC je zde řešeno jako dodatečný modul a není tedy začleněno do samotného zdroje. Vnitřnosti zdroje jsou také příliš zhuštěné, takže je úplně zabita možnost proudění vzduchu mezi součástkami. Nedůvěru ve mně budí i poměrně malá kapacita kondenzátorů stejnosměrného meziobvodu.

Velikost hlavního transformátoru na druhou stranu celkem koreluje s výkonem zdroje. Pochválit mohu usměrňovače všech větví, byly použity robustní diody a navíc zdvojené. Zklamáním jsou pro mě ale filtrační kondenzátory na výstupech zdroje, byly použity kondenzátory Teapo a o těch je známo, že kvalitou zrovna neoplývají. Zdroj je vybaven separátním snímáním proudu 12V větví, splňuje tedy požadavky specifikace ATX12V 2.0. Osazení je dosti zhuštěné, pájení je však na slušné úrovni a žádné další závady jsem neshledal. Celkové provedení tohoto zdroje ve mně však nebudí důvěru, je totiž docela nedomyšlené.














Zátěžové testy

Tento zdroj měl s plným výkonem problémy. Sice nedocházelo k vypínání, ale výstupní napětí poklesla hluboko pod specifikacemi tolerované hodnoty. Zdroj byl během testu také poměrně hlučný, hlavně se projevoval aerodynamický hluk (připisuji jej nešťastně umístěné desce aktivního PFC). Vzduch se při průchodu zdrojem ohřál z 24°C na 40°C. Odběr naprázdno činil 10W, při zatížení +5VSb větve proudem 2A odběr vzrostl na 28W. Zdroj dosahoval účinnosti 80%, to je velmi pěkná hodnota. Nyní následuje tabulka hodnot napětí při různé zátěži:

Větev0%(*)25%50%75%100%
+3,3V3,34V3,27V3,25V3,23V3,20V
+5V5,06V4,96V4,89V4,82V4,30V
+12V11,97V11,94V11,92V11,9V10,3V
+5VSB5,13V---4,93V
(*) 0% zátěží se rozumí minimální zátěž požadovaná specifikacemi.


Napětí jednotlivých větví zdroje je zcela v toleranci udávané specifikací. Nyní následují oscilogramy jednotlivých větví: (nastavení osciloskopu: 1ms/div, 20mV/div)


+12V větev



+5V větev



+3,3V větev



+5VSB větev
reklama