reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čtyři chladicí věže v testu

20.9.2011, Jan Vítek, recenze
Čtyři chladicí věže v testu
Tradiční výrobci procesorových chladičů neustále uvádějí na trh nové modely, ač tepelný výdej procesorů v posledních letech spíše stagnuje. Stojí tedy nové modely za pořízení, nebo jde pouze o oprášené staré chladiče uzpůsobené pro moderní sockety?

Scythe Mugen 3


O svém novém chladiči Mugen 3, který byl představen letos v létě, společnost Scythe na svých amerických stránkách mlčí. Udává sice jeho specifikace, ale již nic dalšího. Nedozvíme se tedy, jak bombastický má návrh a jak nepřekonatelně výkonný chladič. Z tiskového prohlášení ale víme, že jde o chladič určený především pro vysoce výkonné a přetaktované sestavy, takže by měl být také vysoce kvalitní.



Jako obvykle k nám přichází v balení, které je plné pestrobarevných obrázků a především textu. Ochranu pak zajistí výhradně papír, takže nás ani nemusí mrzet, že přispíváme k tvorbě špatně odbouratelného odpadu.

Model
Scythe Mugen 3 (SCMG-3000)
Rozměry
130 x 108 x 158 mm
Hmotnost
825 g
Materiál
měděná základna, hliníková žebra, 6x duální heatpipe
Ventilátor
120 mm
300 - 1600 RPM (+/- 10 %)
9,6 - 32,15 dBA
14,7 - 88,11 CFM
kluzná ložiska
Kompatibilita
Intel LGA 775/1155/1156/1366
AMD AM2/AM2+/AM3

Žebroví Mugenu 3 má zajímavé zpracování a na první pohled vypadá, že jde o čtyři oddělené části. To však není pravda, neboť se tu střídají vždy čtyři samostatná a čtyři propojená žebra. Nahoře vidíte samostatná a na opačném konci naopak celistvá. Scythe zde využilo opět stejnou kombinaci materiálů, tedy mědi (ta je tu poniklovaná) pro základnu, měděných heatpipe a hliníkových žeber. Heatpipe tu máme stejně jako u Cooler Masteru, tedy šest duálních a ty mají i stejný 6mm průměr. Také tloušťka žeber je stejná - 0,3 mm.



Scythe Mugen má ale oproti Hyper 612S dle mého názoru o mnoho lépe rozložené heatpipe, které dle pohledu i efektivněji protínají žebroví. Nejsou tu tedy tak velké "nevyužité" plochy, což je problém zvláště u takto tenkých žeber. Ovšem konečné slovo stejně bude mít tepelné čidlo v našem testovacím procesoru.



Společný rys mezi Mugen 3 a Hyper 612S najdeme také ve zpracování základny, která je vyrobena z mědi, ale vrchní část se žebrovím je opět hliníková. Styčná plocha má v tomto případě přímo zrcadlový lesk, i když jde o poněkud rozostřené a deformované zrcadlo. Plocha je však rovná, ale kvůli svému povrchu to bude chtít opatrně dávkovat teplovodivou pastu, které nesmí být příliš mnoho. Přebytečná se špatně vytlačuje ven.



Ventilátor tu má naprosto klasické provedení a tvar lopatek. Na chladič si jej musíme nasadit sami pomocí dodávaných spon, které se zaklesnou za okraje žeber, přičemž v balení jsou dva páry pro instalaci dvou ventilátorů. Ovšem v našem případě byly spony příliš volné, takže ventilátor neseděl pevně. Ovšem nehrozilo, že by se zcela uvolnil, to by byla katastrofa. Pouze se pohyboval po žebroví v jednom směru v rozsahu pár centimetrů, což tak velký problém není.


Příslušenství


Kromě dalších dvou spon pro ventilátory nám balení Scythe Mugen 3 nabídne univerzální zadní sponu a pak jsou v jednom sáčku přední spony pro různé sockety a nakonec zbylé drobné příslušenství v druhém sáčku. Samozřejmě také nechybí manuál, ovšem ten nemusíme ani vytahovat, protože jednotlivé části příslušenství jsou dobře popsané přímo na krabici.




Instalace


Stejně jako u předchozího chladiče Cooler Master máme i zde univerzální zadní rámeček pro sockety Intel i AMD a pak tu jsou v samostatném sáčku horní spony, z nichž si už musíme vybrat ten pravý pár. Pak je instalace na procesory AMD a Intel velmi podobná, ale ne zcela stejná.



V našem případě bylo třeba si připravit zadní rámeček pomocí černých šroubků, které protáhneme těmi pravými otvory a pak také samotný chladič, na jehož základnu je třeba pevně přišroubovat vrchní spony. Zde je třeba si vybrat orientaci těchto spon, což jde bez problémů, protože základna je čtvercová a otvory mají od sebe na všech stranách stejné rozteče. Pak umístíme rámeček se šroubky na základní desku a z druhé strany jej zajistíme pomocí gumových podložek, jinak bychom zažili při montáži chladiče krušné časy.

Ani tak to není zrovna jednoduché, protože je třeba šroubky nasměrovat do závitů v horních sponách a zde je třeba trochu trpělivosti. Pak už jen postupně utáhneme všechny čtyři šroubky klidně až nadoraz. Tím zajistíme pevné spojení chladiče se základní deskou a procesorem. V případě socketů Intel je třeba ještě připravit horní spony pomocí speciálních šroubků, neboť ty mají tři různé rozložení šroubků a je třeba si připravit ty pravé.


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Scythe Mugen 3 SCMG-3000 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>

reklama