reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čtyři chladicí věže v testu

20.9.2011, Jan Vítek, recenze
Čtyři chladicí věže v testu
Tradiční výrobci procesorových chladičů neustále uvádějí na trh nové modely, ač tepelný výdej procesorů v posledních letech spíše stagnuje. Stojí tedy nové modely za pořízení, nebo jde pouze o oprášené staré chladiče uzpůsobené pro moderní sockety?

Xilence M606


Model M606 byl jako hi-end chladič představen již minulém roce, ale to nevadí, protože dobré chladiče v dnešní době nestárnou a my jsme jej v recenzi ještě neměli. Navíc je stále prezentován na stránkách Xilence jako jeden z hlavních produktů pro současnost, takže ani zdaleka není odepsaný. Stejně jako předchozí Mugen 3 se dodává bez namontovaného ventilátoru.



Xilence slibuje výkon pro uchlazení procesorů s tepelným výdejem až 150 W, tichý provoz díky ventilátoru ze série 2CF, u nějž nám nabídne také pár redukcí. Zabalený přišel v červeno-černé krabici, kde byl dobře chráněn tuhým pěnovým materiálem, i když sám o sobě vypadá velmi odolně.

Model
Xilence M606
Rozměry
130 x 84 x 156 mm
Hmotnost
1 172 g
Materiál
měděná základna, hliníková žebra, 6x duální heatpipe
Ventilátor
120 mm
500 - 1500 RPM +/- 10% (PWM regulace)
17,6 - 27,8 dBA
66,3 CFM max
kuličková ložiska
Kompatibilita
Intel LGA 775, 1156, 1366
AMD AM2/AM3

Po rozbalení jsem měl pocit, že sahám na chladič z produkce americké firmy Thermalright. Chladič je masivní, těžký a jednotlivá žebra jsou do sebe zakleslá a nemají pouze o sebe se opírající packy, jako tomu je u všech třech ostatních modelů. Žebra byla také sestavena tak, že jejich profily dohromady tvoří písmeno X na obou stranách. Celková konstrukce je sice trošku křivá, ovšem to je pouze estetická vada, pokud v tom tedy není skrytý i nějaký jiný problém.



Žebra tohoto chladiče mají tloušťku 0,5 mm, tedy stejně jako u Arctic Freezer 13 Pro CO a dále získáme také šest 6mm duálních heatpipe, které jsou v žebroví rozmístěny úplně stejně jako u chladiče Noctua NH-U12P (až na to, že ten má jen čtyři heatpipe). Všechny měděné části, tedy základna i heatpipe, jsou poniklovány, a chladič má díky tomu jednotný vzhled. Tím nám může připomínat třeba model Thermalright Venomous X.



Základna má v podstatě stejné zpracování jako předchozí dva modely, takže se skládá z měděného spodku, hliníkového vršku s žebrovím a mezi tyto dvě části jsou vloženy heatpipe. V hlinikové části pak máme také dva závity pro připevnění montážních spon.



Co se týče dodávaného ventilátoru, pak na něm nejsou zajímavé lopatky, protože ty mají klasický tvar, ale rámeček. Ten je totiž celý vyroben z tvrdší gumy, která poslouží k utlumení tvořených vibrací. Nakolik bude toto řešení účinné, netroufám odhadovat.


Příslušenství


V balení se nachází veškeré nutné příslušenství v podobě manuálu, třech různých plastových rámečků, sady spon pro montáž až dvou ventilátorů, sáčku s podložkami, teplovodivou pastou a dalším drobným příslušenstvím a pak tu je redukce pro napájení z konektoru Peripheral Power a další redukce z třípinového konektoru na čtyřpinový PWM a nakonec by tu dle stránek Xilence měla být i rozdvojka pro napájení dvou ventilátorů z jednoho konektoru. Ovšem ta v našem balení chyběla.



Pod spodním chráničem chladiče je ještě skryta jedna bílá krabička, kde nám Xilence poskytne dva páry horních spon, v nichž jsou již připraveny velké přítlačné matky vybavené pružinami pro bezpečnější montáž.





Instalace


V balení máme celkem tři různé zadní rámečky vyrobené z černého plastu, takže si vybereme ten pravý podle socketu. Mezi drobným příslušenstvím pak vyhledáme čtyři velké matky fungující také jako distanční sloupky určené pro finální montáž chladiče. Ty pak s využitím bílých ochranných podložek přimontujeme na závity zadního rámečku koukající skrz otvory v základní desce.



Pak si vezmeme dva velké přítlačné šroubky, s jejichž pomocí přimontujeme vrchní spony přímo na základnu chladiče. V případě montáže na sockety AMD si stejně jako u Arctic Freezer 13 Pro CO nemůžeme vybrat orientaci chladiče, ovšem v tomto případě to vyšlo dobře, takže chladič mohl být usazen v té správné poloze.

Pak už stačí chladič přiložit na procesor, nasměrovat šroubky do správných závitů a dotáhnout šroubky. To však bohužel není vůbec pohodlné a pokud bychom se o to pokoušeli se základní deskou umístěnou ve skříni s otvorem v trayi, nebylo by to ani možné. Šroubky jsou totiž skryty pod žebrovím chladiče a pokud máme základní desku vybavenou chladiči MOSFETů, těžko se k nim rukama dostaneme, i když ji budeme mít položenou na stole. Pak přijdou na řadu kleštičky a postupné zdlouhavé dotahování chladiče. Ten pak drží sice pevně, ale nepohodlnost celé procedury a nemožnost volby konečné polohy není dobrou vizitkou. Stejně tak jako u Arctic Freezer 13 Pro CO, který se sice instaluje velmi snadno, ale na socketu AMD nedrží pevně a může se vrtět.


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Xilence COO-XPCPU.M606 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>

reklama