reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čtyři heatpipe chladiče CPU v ringu

20.12.2005, Jan Vítek, recenze
Čtyři heatpipe chladiče CPU v ringu
Rozhodli jsme se otestovat 4 chladiče procesorů, jež svůj výkon zakládají na účinnosti heatpipe, které se v dnešním chlazení komponent už dokonale zabydlely. V testu jsou Thermalright XP90C, Zalman CNPS9500 LED, Scythe Ninja a Thermaltake Tower112 Cu.

Zalman CNPS9500 LED


Druhý výrobek je už horká novinka od známé korejské firmy Zalman. Jedná se o model CNPS9500 LED a dle prvního pohledu je to takový CNPS7000 otočený o 90° s přidanými heatpipe. Balení je pěkně vyvedeno v modré barvě a samotný chladič je dobře chráněn tuhým plastem.


Podívejme se na specifikace:


Model
CNPS9500 LED
Materiál
Měď
Rozměry (d/š/v)
85 x 112 x 125
Hmotnost
530g (s ventilátorem)
Počet heatpipe
3 (6)
Podpora socketů
478, 775, 754, 939, 940
Aktivní plocha
3698cm2
Ventilátor
92mm
Otáčky
1350 – 2600RPM
Hluk
18 – 27,5dB

Měděný CNPS9500 LED je o celých 160g lehčí než ThermalRight XP90C (včetně 20g ventilátoru), ale zároveň nabízí o něco málo cm2 větší aktivní plochu. To je dáno množstvím velmi tenkých žeber (0,2mm), které sice snižují váhu a odpor proudícímu vzduchu, ovšem také se v nich hůře teplo rozvádí. Předpokládejme ale, že Zalman ví, co dělá a před vynášením soudů si počkejme na test.


Jako jediný výrobek v testu se Zalman dodává i s ventilátorem, což je nevyhnutelně dané jeho konstrukcí – ventilátor je do chladiče zapuštěný - je tedy bez rámečku a takový byste na trhu těžko hledali. Ovšem výměna je po jisté úpravě spočívající v odstranění rámečku možná; původní ventilátor od Zalmanu lze snadno odšroubovat.


Konstrukce CNPS 9500 je tedy poměrně zajímavá a neotřelá. Chladič je vytvořen pomocí základny, na kterou jsou připevněny tři heatpipe ohnuté do čísla 8. Tři heatpipe jsou tak v podstatě rozděleny na poloviny a tím vzniklo logicky heatpipe šest. Na ty jsou v horní polovině ‘osmičky’ nalisována žebra, ovšem po letování jsem nenašel ani stopu, ale to nijak nemusí vadit, pokud je lisování kvalitní.


Použitý rotor je z ventilátoru o průměru 92mm a díky dodanému ručnímu regulátoru se dokáže točit rychlostí od 1350 po 2600RPM při 18, respektive 27,5dB. Na místě ho drží dvě kovové nožky přišroubované k základně. Co se týče styčné plochy, ta je také velmi dobře zpracována, zhruba na úrovni předchozího ThermalRightu XP90C.


Montáž je klasická Zalmanovská, na Socketu 939 řešená přes sponu a dva distanční sloupky, jež se přimontují na desku šroubky odspoda a nakonec se na ně přes sponu chladič zajistí. V tomto případě jsem ovšem shledal sponu příliš měkkou a Zalman měl tak na můj vkus příliš malý přítlak. To by se ovšem dalo vyřešit vypuštěním distančních sloupků z instalace a chladič s použitím delších šroubků přimontovat přímo na desku. Tento ‘bastl’ mi ovšem coby recenzentovi nepřísluší.


Bohužel už jsem neměl možnost vyzkoušet, jaký má chladič přítlak na intelovských socketech, na které se připevňuje rovněž pomocí spony přes plastový rámeček. Součástí příslušenství je kromě instalačního kitu a nutného manuálu ještě malá tubíčka bílé silikonové pasty a samolepka na skříň.


Chladič se svými rozměry nikde nepůsobil problémy. Orientace ventilátoru je velmi vhodná vzhledem k typickému proudění vzduchu v počítačových skříních, zepředu dozadu a omezuje tedy recyklaci teplého vzduchu, pokud se tedy použije skříň s alespoň jedním ventilátorem vzadu.



A že je chladič označen také třemi magickými písmenky LED, tak už nás nemůže překvapit, že ventilátor je osvícen. O to se starají modré diody umístěné uvnitř rotoru, prosvěcující průhledné lopatky a vytvářející dojem jakéhosi modrého disku.

reklama