reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
20.12.2005, Jan Vítek, recenze
Rozhodli jsme se otestovat 4 chladiče procesorů, jež svůj výkon zakládají na účinnosti heatpipe, které se v dnešním chlazení komponent už dokonale zabydlely. V testu jsou Thermalright XP90C, Zalman CNPS9500 LED, Scythe Ninja a Thermaltake Tower112 Cu.
1  2  
pinewine | 1.5.200823:24
mna by celkom tiez zaujimali presne rozmery ninje a hlave ci ma tu udavanu vysku 150 mm s vetrakom alebo bez neho
Odpovědět0  0
darryl | 19.1.200717:26
Mám o tento chladič zájem,ale nevím jestli se mi vejde na základku ASUS M2N­-E?díky za radu
Odpovědět0  0
J@ST3R [SVK] | 19.1.200717:55
no vojt by mal ten pasiv by nemal robyt problem ja mam abit AN8 32X
ta me tiez pri cpu pasiv pri nasadzovani chladica aom sa dost potrapil ale si musis kupit reviziu B ta ma podporu AM2
ale si este odmeraj sirku case lebo je dost vysoky
Odpovědět0  0
milos1 | 6.6.200616:11
uvazuji o koupi tohoto chladice, mam desku P5WD2­-e premium a CPU Pentium D 940. Na stavajicim chladici ­(Gigabyte GH­-PCU22­-SE http:­/­/www.gigabyte.com.tw­/Products­/Cooler­/Products_Spec.aspx?ProductID=2113­) dosahuji teploty az 72°C. Jde mi o to zda­-li to ma cenu... Proto me zajimaji skutecne teploty tohoto chladice s procesory intel
Dik vsem
Odpovědět0  0
pa3k_ | 25.1.200617:26
Super recenzia, dík za ňu. Dal som na rady autora a pri kúpe sa rozhodoval medzi Thermalright a Scythe. Nakoniec zvíťazil Scythe.

Mám ale otázku na pastu. Je k nemu pribalená biela pasta, mám aj striebornú od Titanu. Vraj je vo všeobecnosti lepšia strieborná pasta. Ktorá je podľa Vás lepšia?
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 25.1.200617:43
Stribrnou od Titanu opravdu ne, jakakoliv bila silikonova bude lepsi, nez ona. Kdyz uz stribrnou, tak se poohlednete spise po vyrobcich firmy ­'Arctic Silver­', ale i zde si dost priplatite za diskutabilni prinos v podobe par °C, jestli vubec nejaky bude.
Odpovědět0  0
pa3k_ | 28.1.200615:58
Ďakujem, použil som originálnu pastu od Scythe. Podarilo sa mi nájsť porovnanie teplovodivých pást, síce textu nerozumiem, no sú tam celkom zaujímavé grafy. PS: Myslím, že ­"trefa­" pre víťaza testu je zaslúžená, kúpil som, a rozhodne neľutujem.
Odpovědět0  0
pa3k_ | 28.1.200616:03
Odpovědět0  0
VIRCom | 15.1.200623:45
Mam ve vasem testu zminovanou desku. Problem s temito obrimi chladici ­(pouzivam TT Sonic Tower­) je v tom, ze se nepodari dostat pameti do prvnich dvou slotu ­(viz fota v celem clanku­), cili se ochuzuji o dve pozice a navic ve druhych dvou slotech bezi pouze 333MHz ­(da se pretaktovat­). Jedna se o pameti s chlazenim ­- v mem pripade o 512MB XMS Pro DDR400 CL2 CORSAIR. Pameti bez chlazeni by se tam ciste teoreticky nacpat mely, ale odzkouseno to nemam.
Odpovědět0  0
mahony...... | 4.1.200620:58
jezis kdo to psal ??? prej ­"nárůst hluku, který se s přibývajícím počtem zdrojů sčítá ­" to znamena ze kdys si do case dam 10 vetracku treba s 20 db tak budu mit 200 db ramusu ???????:­)­)­)­)­)­)­)­)­)­)­)­)­) jezis premejslejte u toho kdys to pisete :­)­)­)­)­)­)­)­))
Odpovědět0  0
jardaj | 4.1.200621:11
Jasně, že je to blbina. Dvanáct větráků v mé skříni má poloviční hlučnost, co dva větráky ve skříni o místnost dál...
Odpovědět0  0
Zdeněk Kabát (474) | 4.1.200621:15
Zdá se, že si domýšlíte něco, co v článku vůbec není napsáno. Obrat ­"nárůst hluku se sčítá­" zní sice trochu kostrbatě, ale vůbec z něj neplyne to, co jste psal. Nebo myslíte, že si naopak můžete přidávat další a další 20 dB větráky a hluk bude pořád 20 dB? Takže pravda je někde mezi...
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 4.1.200621:34
Psal jsem to ja, to jen pro poradek. Hluk se s pribyvajicimi zdroji o stejne intenzite opravdu scita, jenze scitani neznamena, ze vezmu dB a prictu je k dalsim dB, to byste mohl vedet, kdyz uz kritizujete.

Ze vzorce scitani hladin hluku v jednom bode ­(teoreticky priklad, zde jsou zdroje samozrejme od sebe dal a není to ideální případ­) vychazi, ze sectenim 20dB+20dB dostaneme 23dB. Následně 20+20+20 bude 24,8 atd.
Odpovědět0  0
damage.m@seznam.cz | 27.1.200614:23
Mohu Vas poprosit o obecny vzorec na scitani stejnych hladin hluku?? predem diky Jirka
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 27.1.200616:18
Odpovědět0  0
Sramek Radim | 3.1.200623:20
nejak se mne nedari sehnat zminovane Nexus Real Silent 120 mm, který vyprodukovala firma Yate Loon ... poradite?
Odpovědět0  0
mirek2 | 1.1.200614:51
Zdravim, zajimalo by mne, jestli je znamo, jestli budou tyto sockety kompatibilni z hlediska chladicu, rad bych svoji stihacku na S478 vymenil za neco slusnejsiho typu Big Typhoon, a cely pocitac pristi rok upgradoval asi na M2, pokud bych si chladic nemohl nechat, tak ho brat nebudu. :)
Odpovědět0  0
pussykontrol | 29.12.200516:44
neviete niekto, ako si stojí Scythe Ninja oproti Scythe Shogun? Shogun je o 600 SK drahší a vyzerá dosť brutálne, tak by ma zaujímalo, ktorý je lepší
Odpovědět0  0
Koloděj | 22.12.200513:58
Zabýváte se také tím, jak tyto chladiče budou fungovat v normálním počítači? Skříň naležato dnes neseženete a podle mne nebudou tyto chladiče mít takřka žádný efekt namontované na desce ve skříni tower. Ne že by nefungovaly vůbec, ale podle mne bude účinnost stejná, jako byste z heatpipes vypustili chladící médium.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 22.12.200515:29
Heatpipe funguji nezavisle na poloze, zkuste si o tom neco precist, treba tady http:­/­/en.wikipedia.org­/wiki­/Heatpipe a tady http:­/­/en.wikipedia.org­/wiki­/Capillary_action
Odpovědět0  0
Koloděj | 22.12.200516:42
Děkuji za reakci. Články jsem poslušně přečetl a jediná věc, která je pro mne nová, je použití vzlínavosti ­(v článku se píše o knotu nebo tamponu­) v případě, že je potřeba dostat kapalinu do prostoru, kam by normálně nedotekla. Mám ale obavy, že vzlínavost není v těchto chladičích použita. Popravdě musím přiznat, že jsem žádný takovýto chladič v ruce nedržel, ale pokud v chladném stavu vevniř šplouchá chladící médium, pak bych o použití výplně umožňující vzlínání pochyboval. Navíc mám obavy, že vzlínavost by pro tento účel nebyla dostatečně rychlá.

Nicméně je pro Vás patrně jednoduché provést pokus, kdy změříte teploty s deskou postavenou nastojato. Tím by byly mé pochyby vyvráceny nebo potvrzeny.
Odpovědět0  0
kaso02 (75) | 25.12.200521:20
Je to uplne jedno v akej je polohe, ale nepaci sa mi to autorove vyhlasenie ze sa nemozme divit jeho existencii atd. No nahodou mam Tower 102 ale s tou nie su ziadne problemy no neviem o com tu rozpraval instalacia je uplne jednoducha tak neviem ci bol az taky nesikovny? Ze stredoveke uchytenie? Ha viem ze Zalman rube velmi vysoko ale dobrej 112 sa nevyrovna nic...
Odpovědět0  0
Koloděj | 29.12.200510:44
Zkuste tedy skříň položit na plocho a porovnat co udělají teploty na procesoru. Jak jsem psal, ten chladič chladit bude, ale jeho účinnost bude nižší, protože se ta chladící kapalina neuplatní v plném rozsahu.
Odpovědět0  0
damage.m@seznam.cz | 29.12.200513:57
Naprostou souhlasim s Kolodejem, z fyzikalniho hlediska to takovou ucinnost mit proste nemuze:­-­) a myslim ze pokus se skrini nastojato by urite uvitalo vice lidi
Odpovědět0  0
666.hell | 29.12.200522:22
Nemuzou uskutecnit test s deskou na stojato......pac tech 1.2 kg nebo kolik ten jeden chladic vazi by vytrhlo patici z boardu :­)­)­)­) ps: nedelma si srandu ta moznost tady je a uz sem i videl nasledky tezkeho chladice :­/ takze ja bych si na patici nedal nic, co je tezsi nez 0.5 kg.
Odpovědět0  0
damage.m@seznam.cz | 30.12.200518:28
Nejdrive si precti kolik ty chladice maji.. pak tady pis hodnoty jako 1,2Kg, coz je nesmysl jako Brno... Ja osobne mam na procesoru nastojato chladic thermaltake CL­-P0019 s hmotnosti 752g presne a nemam jediny problem i kdyz pridam ventilator, ktery je vsak u me zbytecny:­-­) Take jsem videl nasledky poniceni patice i procesoru, ale to je akorat amaterskou montazi...
Odpovědět0  0
Zdeněk Kabát (474) | 30.12.200518:37
Thermaltake Tower 112 ­- hmotnost 1200g
Odpovědět0  0
damage.m@seznam.cz | 30.12.200521:44
Tak jsem za pitomce omlouvam se...
Odpovědět0  0
Koloděj | 2.1.20069:37
Samozřejmě nemám v úmyslu požadovat zničení desky, ale pokud by byla obava, že by velká váha chladiče mohla poškodit desku, tak je možné během testu chladič podepřít něčím, co nezakryje žebra ve velkém rozsahu, třeba nějaký kolík.
Odpovědět0  0
Raduch | 10.2.20063:07
Mám chladič Tt 112 Pc přenáším ­(v poloze na kežato­) a chladič drží jako přibitej. udělal jsem si trošku větší sponu z druhý strany desky.... jinak chladič chladí jako víno oproti BOXu se to nedá vůbec srovnat uchladí Prskota 3GHz 35°C v klidu ­- zátěž 50°C větrák jede na 1100 rpm.­(není skoro vůbec slyšet­) a to středověké instalování chladiče sem krapek nepochopil ­- přidělat 4 šrouby a namontovat 8 matic co je na tom středověkého? Předci ten chlaďák nebudu sundávat každej den ne? Mmj co se týče se zde uvedenýmy problémy s Tt 112 nevidím v něm ­(alespoň já žádný problém­) ba naopak bych spíše hledal problémy u Ninji kterému začínají žebra dosti blízko od pasivu ­- je to jen můj názor ­(chladič jsem na vlastní oči neviděl­) ale hádám že bych ho na desku asi nenarval ­- možná kolize s chladičem chipu a RAMkama
Odpovědět0  0
Koloděj | 22.12.200511:25
Párkrát ten problém někdo naznačil ­- používá někdo desky ve skříni naležato? Tyhle testy jsou dělané s deskou položenou na stole a ty heatpipe jsou taky takto navržené. Jenže více než 90% desek je ve skříních typu tower a pak je poloha heatpipe velmi problematická. Zkondenzovaná kapalina odteče do míst, které se nedotýkají procesoru a tudíž se nemohou odpařovat a odvádět teplo. Proto se nedivím, když někdo dosáhne s těmito chladiči mizerných výsledků. Viděl někdo chladič s heatpipe konstruovaný pro umístění na desku nastojáka?
Odpovědět0  0
-senky-cz- | 21.12.200521:35
nejlepsi je Ninja scythe
Odpovědět0  0
pepino34 | 21.12.200518:14
A co THERMALTAKE CL­-P0114 BIG TYPHOON, proč ten tady není ??? Vždyť to je teď nejlepší chladič ­(vzduch­) na českém trhu...
Odpovědět0  0
sovet | 21.12.200513:17
zdrawim,jeden kousek mi zbyl doma , stavel jsem PC a jeden prebyl, 6let zaruka + zarucak, cena 520kc , piste na ozitnik@gmail.com
Odpovědět0  0
Bill22 | 21.12.20050:16
Pár poznámek k testu:
Chybně zvolená deska pro testovaný chladič!
Na co používat ventilátor na tak výkonném pasivním chladiči ­- zvyšuje zbytečně hluk a hmotnost již tak těžkého chladiče
Mám základní desku MSI K8N SLI Platinum a pasiv je ve správné poloze ­- teplo z chladiče je přímo odsáváno zadním ventilátorem ­- je ve stejné úrovni jako chladič
Uchladí bez ventilátoru AMD Athlon 64 3200+ bez zátěže na teplotu 34­-36°C a v plné zátěži teplota nepřesáhne 52°C a navíc nevydá žádný hluk!
Nechápu jak mohl vyhrát Scythe Ninja ­(SCNJ­-1000­), který příp. majiteli způsobí problémy s uchycením kvůli velkým žebrům umístěným hned od základny ­- porovnejte s ThermalTake Tower 112 Cu a poznáte o čem mluvím :­)
Myslím, že by chladil daleko lépy kdyby byl správně orientovaný v patici a to pouze volně proudícím vzuchem ve skříni!!!
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 21.12.200510:36
Na desce v tomhle pripade nezalezelo, protoze kdybyste chtel, mohl jste se docist, ze chladice byly testovany na stole, takze i Thermaltake mel zajistejne naprosto stejne podminky, jako ostatni chladice. Navic vas Athlon 64 3200+ je ­'trosku­' neco jineho, nez FX­-55 na 1.6V. Navic, vetsi problemy s uchycenim na dnesnich deskach ma spise Tower 112.
Odpovědět0  0
crazy ivan | 7.8.20060:31
Jen doplnim ­- na toweru 112 jsem zadny problem neshledal ­- a to jsem jej vymenil na spouste desek a platforem.Jestlipak si pane autore uvedomujete,ze test na stole je tezce zavadejici ­(protoze poloha chladice je zasadni vec a urcena vyrobcem je navzdory nosnosti PCB zakladove desky svisla­) ­- totiz aby vzduch proudil samovolne.A mimo jine..ani jeden z techto chladicu pri sve hmotnosti nepotrebuje prichyceni ve Vami testovane poloze­-je tak tezkej,ze ma vybornej kontakt uz jen pri polozeni,specialne ten thermaltake.Take by bylo spravne rici,jak byla teplota merena­-principy mereni teploty deskami i procesory jsou TEZCE orientacni,bylo by pri te Vasi honbe za jednotkama stupnu vhodne volit nejaky slulsnejsi zpusob,napriklad mereni na stycne desce nejakou PT100 nebo podobne.Rici,ze nejaky chladic je lepsi nez jiny protoze podle mereni zakladove desky nebo toho orientacniho vyleptaneho termistoru na procesoru je minimalne zavadejici.Nelze rici ze ta sama deska­/procesor meri stale se stejnou chybou.Prectete si neco o termistorech,nez zhodnotite chladic na zaklade takovych udaju!!! Abych jenom nerejpal,tak Vam mohu rict,ze chlazeni lze testovat na zarizeni, ktere se jmenuje kalorimetr a neni ani slozite ani drahe.To co jste namerili jsou opravdu zavadejici hodnoty,ktere v zadnem pripade nepostihuji kvalitu chladice.Chladice maji sve charakteristiky a zavisi na okolni teplote,takze Vami vyhlaseny vitez muze v lehce odlisnych podminkach vykazat daleko horsi­/lepsi vysledky...
Odpovědět0  0
alien5 | 20.12.200523:12
Mam vodnika domaciho za 800 kc a teplota cpu normal 26­-29 zatizeni nepresahne 38 stupnu i pri zatizeni treba po 8 hodinach parby CS a ostatnich her chipset teplota 36­-40 porad :­) skoda ze nemuzu pripojit foto nebo jo? nevidim :­) originalni chladic rval jako krava i na chipsetu tudis vodnik cusik
Odpovědět0  0
DigitaldooM (137) | 20.12.200520:38
Momentálně mám právě TTbigtower112CU a právě mi vadí ta jeho orientace jako chladič je to stále výtečný ale uvažuju o jiném velice mě zaujal třeba Thermaltake CL­-P0114 BIG TYPHOON ­(skt.A, 478, 754, 939, LGA 775, http:­/­/www.obchod.cz­/products_detail.php?kod_zbozi=00022313

nebyl by nějaký testík ?
Odpovědět0  0
-senky-cz- | 21.12.20051:28
Scythe Ninja je absolutni vytez nezna protivnika v soucastne dobe....ani Big Thypoon na nej nema ;­-­)­)
Odpovědět0  0
buenosdias | 20.12.200517:39
Mam Ninju ve skrini Thermaltake Armor na procaku Athlon 64X2 4200, deska MSI K8N Sli. Chladic mam bez pridavneho vetraku ­(takze pasiv!­), max. teplota procaku pri zatezi ­(rendering­) je 52 stupnu. Skrin ma hnedka vedle chladice vyfukovy vetrak 12 cm ­(s snizenyma otackama­), takze vlastne ochlazuje i Ninju, proto nemam pridavny vetrak. Takze doporucuju kombinaci Ninja a Thermaltake Armor.
Odpovědět0  0
erikle@seznam.cz | 23.12.200522:52
Jde na té tvé základní desce přetaktovat?
Odpovědět0  0
jaster_SVK | 10.8.200614:33
teraz som si to kupil
mam armora ­/cierny­/ a ninju plus
zadny vetrak som vymenil za revoltec 120 dark red 600rpm na ninji ma scythe s­-flex 800rpm 8,7db
teplota v zatazi je 45 stponou
procak amd64 3000+­/1800 @4000+­/2500
Odpovědět0  0
pinewine | 1.5.200823:28
myslis ze sa mi vojde ninja do skrina so sirkou 205 mm? presnejsie sa jedna o model TT Xaser V... a este jedna vec, tu udavanu vysku 150 mm ma ninja s alebo bez vetraku? diky
Odpovědět0  0
liborc (398) | 20.12.200516:14
Delaji se i desky se socketem otocenym o 90st. A rekl bych, ze pokud nekdo chce pouzit tohle ­"monstrum­", tak si na to da pozor. :­-)
Odpovědět0  0
Dr.Wiza | 20.12.200515:19
zdravim,,, uz docela dlouho uvazuju o koupi Scythe Ninja, jenze nemam nejlepsi bednu, takze bych potreboval vedet presnou velikost, a to od spodku­( stycne plochy procesoru­) po horni zebro, vysku tech ukonceni trubicek a pak jeste od spotku po prvni zebro ­- jestli se me vleze na desku ,,, Pokud me to muze nekdo zmerit, byl bych mu velice zavazan. Predem diky
Odpovědět0  0
dan.straka@post.cz | 20.12.200516:07
Nic proti Ninjovi, ale větší chladící výkon ­(v pasivu­) za lepší cenu je Thermaltake CL­-P0071 SonicTower ­(např. zde: http:­/­/www.czechcomputer.cz­/product.jsp?artno=32467­) ­- ale je TAKY VELKEJ, to zas yo.
Odpovědět0  0
-senky-cz- | 21.12.20051:30
jakto viis tak presne ze sonic je lepsi nez Ninja ? Rikam ze **Scythe Ninja** nema protivnika zatim.....uz jen se staci podivat na konstrukci ninjy a pa sonica
Odpovědět0  0
dan.straka@post.cz | 21.12.200513:13
PRAVE ze se staci podivat na konstrukci :­-­)­)­)­)­)­)­)­)­)
Ale hlavne si projdi fora ­- a zkusenosti uzivatelu... Jak rikam, nic proti Ninjovi, ve vetsine pripadu staci ,a el Sonic zkratka chladi efektivneji a mas tam zaruceno, ze nebude procesor prilis horkej...
Odpovědět0  0
-senky-cz- | 11.1.20063:09
no presne stasi sepodivat na konstrukci a ne na rozmery jako ze je sonic vetsi neznamena ze bude lepe chladit.Ninja je proste lepe konstrukcne zmaknutej, kvalitneji vice heatpise atd..
Odpovědět0  0
M. | 20.12.200515:14
logiku pasivniho chlazeni s vetrakem nechapu, pak to neni pasivni chlazeni, a pokud chcete priklad co mi zije pod stolem: Athlon 64 3500+ a THERMALTAKE CL­-P0019 FANLESS 103­(pasiv­), ASUS 6600GT Silencer­(pasiv­), ASUS A8N­-SLI Premium Gb LAN nForce 4 SLI ­(pasiv­), 35stupnu v klidu, 58 burn, at uz prime95 nebo 3dmarky, ruzne hry ... takze tenhle test je zcela o nicem ..., jediny vetrak je ve zdroji ­(FORTRON 350W­) a ten taha vzduch z chladicu CPU a GPU ... btw ta skrin je zavrena, a pruduchama oprena o stul, protoze ji mam na prave strane ...
Odpovědět0  0
dan.straka@post.cz | 20.12.200516:04
Samozřejmě máš pravdu... jinak, jakou mas skrin? to co tam mas bych se kapku bal, asi bych tam strcil jeden 12 cm pomalootackovej na odsavani.. ale kdyz Ti to bezi, nezbyva nez pogratulovat... ecte kousek a bude to TNN 500 :­-­))
Odpovědět0  0
Sirecek | 20.12.200520:02
Ja mam tiež uzatvorenú skrinu v ktorej je len jeden vetrak ato zalman 7000 alcu na GPU.Teploty okolie 40 teplota 50 na Gpu.Pri zataži 50 oklie a gpu 68.A to mam P4 2,8 ­(prescot­) pretaktovany na 3,3 giga. Nvidia 5900ultra ­(prerobena 5900 sp + pasiv ­) . 4Hardisky 3 cd­/dvd mechaniky. doska je pasiv.skrina je uložena v stole hluk skoro žiadny. to skor počujem nastenne hodiny ako pc. Srina je bigtover!!
Odpovědět0  0
jorgen | 20.12.200513:02
Ahoj. Zdravim. Mám na Vás v tomto informované dotaz. Mám základní desku MicroStar 915GM Speedster­-FA4. Procesor pentium M 1.73Ghz Dothan. Momenálně chladím chladičem dodaným k desce. Potřebuji, aby byl procesor dobře a spolehlivě chlazen, ale také pokud možno tak co nejtišeji. Pokud víte o dobrém chladiči­(pasivu­), nebo nehlučném cca <18db aktivním provedení budu vděčen za nápady. Vodu vylučuji. Vše je uloženo v Thermaltake VC4001SNSD Mozart ­- Desktop case. Děkuji za případné odpovědi.
Odpovědět0  0
mobilemikedotorg | 20.12.200511:42
jak tak kukam na ty ceny to uz se snad vyplati jit spis do vodnika...bo dat 1500 za chladic a 500 za ventilator..uff...

u vodnika mam aspon sanci chladit i gpu­/nb...

MMike

Odpovědět0  0
Libor (54) | 20.12.200511:40
-nepochybně je to asi nej. chladič , co se týký poměr cena­/výkon
-ovšem všichni zde, co píšete jaké máte s tímto chladičem úžasné teploty a že zde testované chlaďáky jsou o ničem si laskavě uvědomte, že každá fošna ukazuje jiné teploty a aby bylo porovnání ideální, museli by zdejší recenzenti tento chladič zařadit do testu a provést srovnání, což neudělali a je to trochu škoda
-škoda, že od Thermaltake nezařadili do testu spíš Big Typhoon, který je asi nej. od TT, navíc je o něco levnější a včetně 12cm Fanu
Odpovědět0  0
Samja (6) | 20.12.200512:15
Freezer 64 je dobrý chladič.Když jsem testovala chladiče pro FX55 tak Frezer64 chadil na 58°c při 2600ot.téměř neslyšitelný.Zalman 9500 chladil na 56°C při 2000ot.ještě únosná hladina hluku.Thermaltake BIG TYPHOON chladil na 53°C při 1360ot. a téměř neslyšitelný.Box chladič AMD pro FX55 chladil na 60°C při 5110ot.hlučnost vysoká.Testy probíhaly ve skříni s 5ks přídavných ventilátorů 80mm,procesor 2,6Ghz,1,37V,FSB200.Zátěž 20min. programem Prime95.
Odpovědět0  0
adams | 20.12.200511:06
Chybí mi v testu AC freezer Pro pro srovnání. Takhle člověk nepozná, jestli má vůbec smysl investovat do tak drahých chladičů. Nebo je to záměr? :D
Odpovědět0  0
Dejwis | 20.12.200511:01
No ty teploty na malé otáčky v zátěži nic moc. a když tam dáte dva tak je už trochu slyšet. Mám na AMD 2800+@3400+ AERO CM Turbínu na min ot a teploty max 49C :)
Odpovědět0  0
Tykvik | 20.12.200510:21
Pěkný test, ale jde o skutečně hodně drahé větráčky. Arctic Cooling Freezer 7­/64 Pro je za cca 650 Kč asi nejlepší možná volba v poměru cena­/výkon­/ticho.

Ve čtvrtek mi dorazí AC Freezer 4, už se nemůžu dočkat. Současné vibrace boxovaného chladiče od Intelu jsou příšerné. Jen škoda že inovovaná verze chladiče ­(Pro verze­) není k dispozici pro socket 478 :­-(
Odpovědět0  0
Re: Michal | 21.12.200514:02
Koupil jsem si chladic Zalman v Czech Computeru a musim rici ze je ventilator dokonale tichy, bez jakychkoliv podivnych zvuku! Je tedy zcela evidentni ze v pripade testovaneho kusu slo o zavadu, to se ale muze stat u jakehokoliv vetraku kterehokoliv vyrobce, prodejce by urctite vadny kus ihned vymenil za jiny, jinak co se tyka samotneho CNPS9500CU, jsem naprosto nadsen, zatim nejlepsi chladic, ktery jsem dosud videl, po Zalman CNPS6500, CNPS7000, CNPS7700...Ze je Zalman naprosta jednicka v tichem a soucasne vykonnem chlazeni neni pochyb. Musim vsak rici, ze nesouhlasim ze by 1600Kc za tento chladic bylo mnoho, osobne s nim jsem tak spokojen, ze bych byl ochoten za takto dokonale zpracovany vyrobek dat az dvojnasobek!
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 21.12.200514:18
Že by se Zalman tak najednou zlepšil? Jejich předchozí modely CNPS7000 a 7700 byly dost tragédie, s tak hlučnými větráky a blbou konstrukcí to snad ani nemohli myslet vážně. Vůbec se mi nechce věřit tomu, že by model 9500 byl lepší než kombinace Thermalright SI­-120 + Nexus Real Silent 120 mm. Ostatně kombinace XP­-120 + Nexus před pár měsíci v našem testu 7700ce nadělila při stejných otáčkách 15 stupňů rozdílu a to při mnohem menší hlučnosti větráku ­(Zalman má opravdu hodně špatná ložiska­).
Odpovědět0  0
Mirzza | 21.12.200519:18
Zalman CNPS9500CU
Tento VAmi testovany chladic jsem zakoupil,naprosto s nim nemam problem,slyset neni naprosto nic.Teplota OC P4 630 3@4GHz je 38­/48 stupnu..ventilator neprekroci pri normalni praci 1800 obratek..a pri behu naplno­(2200 obratek..nikdy vic nemel­) vydava jen slabe susteni..nic co by rusilo nebo vadilo.Spim vedle pocitace a kdyz se koduje video pul noci tak by mi vadilo huceni.Zalman funguje dokonale.Nevim jake mate zkusenosti se Zalmanem Vy,ale ja mel i model 7000AlCu na Northwoodovi 2,8@3,5 a naprosto bez problemu.2 roky bezel jako vitr u me..a nyni v tom pokracuje u kamarada.Pokud si k Ninjovi koupim Papst za 600,­-..cena je jinde..u Zalmanu to mam hned a funkcni.Navic nepotrebuji ani regulaci..pokud totiz v Biosu zapnete DC napajeni..tak se otacky reguluji samy podle potreby..a nemusim se otravovat s motanim potenciometrem.
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 21.12.200520:04
Moje zkušenosti se Zalmanem jsou takové, že bych ho nechtěl ani zadarmo. Jestli při 1800 otáčkách nic neslyšíte, doporučuji navštívit ušní ­- bez urážky, ale naprosto každý větrák je slyšet, za velmi tichý považuju Nexus Real Silent 120 mm, který vyprodukovala firma Yate Loon. Ten běží na 1000 otáček a používá velmi tichá kluzná ložiska. O něm jsem opravdu schopen říct, že je tichý a že ho doporučuju. Zalman měl zcela neakceptovatelné ventilátory, kterým bzučela ložiska. Na návrhu jejich chladičů je také vidět, že respektují zákony estetiky, nikoli fyziky ­- kdo někdy vychodil základní školu, moc dobře ví, že návrh řady 7000 a 7700 je nevhodný. A právě proto jsou opravdu kvalitní a dobře navržené chladiče Thermalright schopny poskytovat nesrovnatelně lepších výsledků.

Kromě Nexusu ­/ Yate Loon bych z ventilátorů doporučil ještě Globa Fan s kluznými ložisky a Minebea­-Panaflo s kapalinovými ložisky ­(tyto značky se v ČR ale nedají koupit­).

Těm teplotám Pentia 4 nevěříte, viďte? Standardní Pentium 4 3.8 GHz má v zátěži na desce se správně kalibrovaným analogovým měřením teploty s BOX chladičem cca. 70 stupňů. Vždy platí, že Pentia 4 při teplotě cca. 75 stupňů začnou vkládat prázdné hodinové cykly. Podle toho se dá velmi dobře určit, jak je která deska kalibrovaná. Pokud procesor začne vkládat duty­-cycles a vám deska ukazuje třeba 55 stupňů ­(takové jsem už taky viděl, hlavně ASUS je tím přímo pověstný­), tak si rovnou můžete přičíst +20 stupňů a pak se teprve dostanete na reálnou hodnotu.
Odpovědět0  0
sirecek | 21.12.200521:16
Vlastnim už 2 a pol roka Zalman 7000alcu.Je super tichy. A to aj efektivny p4 prescot 2,8 @ 3,3 50­/70­(uzatvorená srina ziaden iny fan ventilator­).V recenziach na inich veboch bol hodnoteny vždy kladne.Zvlaštne želen vám akosi ­"nefuguje a vrčí"
Odpovědět0  0
Mirzza | 22.12.20052:02
Mel jsem o Vas pomerne vysoke mineni pane Orle.Prave spadlo az na dno.S boxovanym chladicem dodavanym k procesoru byla teplota 45 Idle a 61 Burn.Mereno po cca 20 min pri 100% zatezi.Nejsem natolik negramotny v oblasti PC abych nebyl schopen zjistit zda jsou ci nejsou vkladany ­"duty cycles­".Nic takoveho se samozrejme nedelo.Jedinou motivaci ke koupi Zalmanu 9500 byl hluk generovany boxovanym chladicem.To ze klesne teplota jsem samozrejme vedel podle testu ze zahranicnich webu,ktere tento chladic testovalo cca 3­-4 mesice pred Vami.Mam P4 630 posledni revizi ­- 3.0 GHz,ktery pri defaultnim napajeni bezi na 4GHz pri nastaveni 14x286 ­- 4.004GHz.Muzete mlatit prazdnou slamu s Vasimi znalostmi HW jak dlouho chcete.Pro me je rozhodujici jak ucinny a tichy chladic je.Kdyz rikam ze je velmi,velmi tichy tak to tak je.Teploty jsou take v poradku,verte cemu chcete.Screeny dodam na pozadani kdykoliv.Vyslovene mi vadi ze schazujete produkt ktery je pro vsechny kdo pouzivaji P4 ktera ma v posledni dobe skutecne podstatne problemy s prehrivanim opravdovym pozehnanim.Za cca 1500,­- i s postovnym dostanou produkt ktery funguje mimoradne dobre a spolehlive.Ucinnost je velmi podobna vodnimu chlazeni,nedavno jsem cetl podobne srovnani.Nechte si vase soudy a neklamte verejnost svymi v tomto pripade scestnymi nazory.Uz na zakladni skole Vas jiste ucili ze lhat se nema.Proto byt Vami sednu k tomu znovu a overim si skutecnost drive nez zacnu vynaset povznesene soudy a povazovat kazdeho kdo si mysli neco jineho nez vy za vola.V tom pripade bych Vas mohl povazovat za Marxistu..nebot ti meli na podobne spory nazot jako Vy.
Sestava:Asus P5WD2 Premium,P4 630 3@4GHz,2GB RAM,GTX7800.2x 160GB disk.Deska je osazena 2 ventilatory Papst 120 mm, ktere bezi na cca 1000­-1100 obratek a jsou temer neslysne.Na GPU je chladic original a na CPU mam onen Vami potapeny Zalman 9500.Myslim ze je na case abyste uznal chybu.Vim ze je to tvrde..ale obavam se ze jine reseni tento spor nema.Zalman 9500 je VINIKAJICI chaldic na P4.Nebudte liny a najdete si desitky recenzi na jeho vykon,tichost a spolehlivost.Pekny den.
Odpovědět0  0
Samja (6) | 22.12.20057:28
Moje zkušenosti se Zalmanem 9500 nejsou také moc dobré.Musím říct,že při max.otáčkách­/bios ukazuje 2375ot.­/ ventilátor vydává velmi nepříjemné zvuky.Postupným snižováním otáček se zvuk redukuje a při 2000ot.je stále slyšitelný,za přijatelnou hladinu zvuku se mě jeví otáčky kolem 1600.Teplota procesoru při 1600ot.je o 2°C vyšší.U mě vyhrál Thermaltake BYG TYPOON chladí lépe a tišeji.
Odpovědět0  0
Mirzza | 22.12.200510:54
Jo jo..celej svet je v pohode..jen SHW dostalo 2 spatny Zalmany..dete se bodnout.
Odpovědět0  0
Marek. | 11.1.200614:12
Napodobne ! Mozna by vam neuskodilo precist si parkrat vlastni slova o toleranci nazoru a zkusenosti jinych.
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 22.12.200511:05
Zřejmě to pořád nechápete ­- vaše čidlo může být úplně špatně kalibrované. Máte vyzkoušeno, že procesor začne ­(při defaultním nastavení­) vkládat hodinové cykly v okamžiku, kdy vám deska ukazuje právě oněch 75 stupňů? Ne? Pak se nemáme o čem bavit. Ono to totiž klidně může začít zpomalovat, když vám to bude ukazovat 65. Vaše ­"rezerva­" 15 stupňů se tak smrskne na 5 stupňů a budete si muset k vašim skvělým teplotám přičíst +10 stupňů ­(a to už tak skvěle vypadat nebude, co?­).
To je sice možné, že za 1500 dostanete ­(pro uživatele BOX chladiče­) mimořádně dobrý produkt, ale za stejnou cenu se dá pořídit Thermaltake Big Typhoon + Nexus či za 1800 Thermalright XP­-1200 + Nexus, což jsou oba chladiče, které chladí minimálně stejně dobře, ale jsou tišší. Nevím, proč bych měl čtenářům doporučovat něco, co má pouze průměrný poměr cena­/výkon, když jsou zde jiná velmi dobrá řešení. Výtah z recenze Silent PC Review ­- http:­/­/www.silentpcreview.com­/article267­-page5.html:

"The Zalman 9500 provides excellent cooling performance, close to the best that we­'ve tested, the Scythe Ninja, and matches the Thermalright XP­-120. It provides this performance even when airflow is reduced by undervolting the fan with the included Fanmate, a feature for which we­'ve long applauded Zalman.
However, similar performance could be achieved at a lower noise level with the two heatsinks mentioned above by using a quiet Nexus 120mm fan. By contrast, the fan in the 9500 is a step backwards even from its predecessor, the Zalman 7000, which sounded nicer ­(if only slightly quieter­) at the same voltage.­"

A dále bych si dovolil uvést hodnocení modelu 7700 ­- http:­/­/www.silentpcreview.com­/article209­-page5.html:
"The Thermalright XP­-120, which is the only other 120mm fan CPU cooler at this time, is a tougher competitor to the 7700. Its multiple heatpipes and unusual design, combined with a separate conventional 120mm frame fan provide slightly better cooling than the 7700­-AlCu with the same airflow, and at a much lower noise level. If we had set noise as the reference in our comparison chart ­(i.e., kept the noise constant rather than the airflow­), the cooling advantage of the XP­-120 would have been much greater than 2°C; it would have widened to as much as 4~5°C. However, that would simply have shown the superior noise­-to­-airflow ratio of the Globe fan over the built­-in 120mm fan in the Zalman cooler.

The difference between the Globe fan and the integrated fan in the 7700 underline our point about the noise performance of the Zalman fans. Oddly, for a company that has staked its reputation on low noise cooling, Zalman fans have never been that quiet. Admittedly, this is related partly to Zalman­'s use of ball­-bearing fans, which is almost mandatory in high heat applications such as power supplies and heatsinks.­"


Na vaše urážky typu že bych neměl lhát nebudu reagovat, oni už si ostatní udělají závěr o tom, kdo z nás dvou má pravdu.
Odpovědět0  0
Mirzza | 22.12.200512:53
stale nechapu proc mi podstrkujete ­"duty cycles­" Na procesoru mam v maximu 52 mozna 55 stupnu po 4­-5 hodinach dekodovani kdy bezi procesor stale na 100%.V zadnem testu jsem nenalezl ze by dosahovala teplota vice nez onech 55 stupnu..to je rozdil 20 stupnu do vami stale omilanehu DC.A to prosim merili teplotu digitalnimi pristroji.Rozdil mezi tim co mi ukazuje deska s cidlem a co digital je tedy mensi nez 2 stupne max.Bud nenavidite Zalman nebo Asus nebo oboji..ale vyslovene placate.Nemate zadnou zkusenost s dlouhodobym pouzivanim techto vyrobku..jinak by jste vedel ze rikate bludy.Zadne odkazy sem davat nebudu..behem 10 minut si je kazdy najde sam.Zalman 9500 je mimoradny chladic,je spolehlivy a tichy a nevazi 3­/4 kila jako konkurenti ktere zminujete.Thelmaright je rovnez vynikajici..to mate pravdu..jen si musite koupit vetrak.1500 + 600 za Papsta ­- 2100 korun.V tom pripade reseni za 1500 jasne vitezi.
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 22.12.200513:54
S těmi duty­-cycles jste to, zdá se, stále nepochopil. Nebudu to nadále vysvětlovat, moje příspěvky výše hovoří jasně, přečtěte si je ještě jednou. Co ukazuje vaše deska, je zcela irelevantní, pokud není správně zkalibrovaná.

Nikde jsem nehovořil o Papstu, ale o Nexusu, který stojí cca. 300 Kč včetně DPH. Papst je ve srovnání s Nexusem hlučný.

S hmotností bych se příliš neoháněl, i Zalman překračuje povolenou nosnost socketu.

Máte pravdu, že se Zalmanem nemám dlouhodobou zkušenost, já totiž preferuji kvalitní výrobky, které Zalman nevyrábí. S ASUSem jednu delší zkušenost mám, bohužel, už mi nesmí do domu, takový šmejd mým požadavkům nevyhovuje.

Chápu, že žádné odkazy na testy sem dávat nebudete, protože by z nich vyplynulo, že Zalman není tak dobrý, jak tvrdíte. Tady máte porovnání Zalmanu 9500 vs. Big Typhoon ­- http:­/­/www.xbitlabs.com­/articles­/coolers­/display­/4­-cool­-comp_15.html . Hádejte, kdo vyhrál.

Ještě jednou zde použijete útočné formulace typu ­"plácáte­" a budete vymazán. Zde se toleruje pouze slušné chování.
Odpovědět0  0
pLc | 23.12.20050:19
Váš odkaz nefunguje. :­-­( hezký to Váš důkaz
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 23.12.20050:58
Odkaz funguje, akorát to něj redakční systém přidal tečku. Opraveno.
Odpovědět0  0
jardaJ | 31.12.200517:36
Vážený pane, nevím jak Vy, ale já jsem si před napsáním tohoto příspěvku prostudoval technickou dokumentaci k procesorům Intel P4 ­(ftp:­/­/download.intel.com­/design­/Pentium4­/datashts­/30638203.pdf­), kde se jasně říká, že procesory se spotřebou 84W throttlují při 67 stupních a procesory se spotřebou 115W throttlují při 71 stupních. Kde jste tedy vzal oněch 75 stupňů, kterými se tu dokolečka oháníte?

Mám desku Asus P5AD2­-E Premium Wireless ed. a mám spolehlivě ­(mnoha pokusy­) ověřeno, že procesor začne throttlovat při vykazované teplotě 70 stupňů. Vím, že mnohé desky měří kde co, ale taky vím, že tahle deska měří dobře. Prescott 3,4 běžící na své frekvenci nebyl boxovaný chladič schopen uchladit již po cca 10ti minutách v Prime. Samozřejmě při plných otáčkách ­(4500­/min­).

Po namontování AC Freezera 7 za cca 550 korun, zvýšení frekvence na 3,8GHz a nastavení automatické regulace otáček deskou PWM na cílovou teplotu 57 stupňů, je dosahováno při 750 otáčkách větráku za minutu při kancelářském využití ­(do 20% průměrné zátěže­) běžné provozní teploty 55 stupňů, při dlouhodobém 100% vytížení ­(Prime­) se teplota stabilizuje na 58 stupních při 1800 otáčkách za minutu větráku. Zvýšení frekvence na 4GHz nemá vliv na změnu teploty větší, než by bylo možné považovat za statistickou chybu. To vše při teplotě nasávaného vzuchu do skříně 24­-26 stupňů. Pokud nechám Freezera 7 točit na jeho maximálních otáčkách ­(2500 ot.­/min.­), jsou teploty 41­/53. Teplý vzduch od chladiče je pochopitelně přímo odsáván ven ze skříně dvěma 8cm větráky na cca 600 otáčkách. Ve světle toho si myslím, že je veliká ostuda, že jste tento tak rozšířený chladič do svého testu nezahrnul.

Měl­-li to být seriózní test a ne reklama na zbytečně drahé chladiče, pak tam jistě neměl chybět. Pokud ale to byla propagace na zakázku, která měla zvýšit prodejnost předražených chladičů, tak je jasné, že by tam stejně výkonný chladič za třetinovou cenu ­(včetně větráku!!­) napáchal nedozírné škody.

Hamba!
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 31.12.200519:48
Můžete mi říct, kde v té dokumentaci vidíte, že zpomalují při vámi udaných teplotách? Taková informace se tam totiž nenachází. Jsou tam uvedeny leda specifikace pro maximální teplotu na povrchu ­(Maximum TCase­), což ale nijak nesouvisí se zpomalováním. Navíc každý kus zpomaluje při trochu jiné teplotě a taky záleží na tom, zda je procesor právě zatížen ­(= dochází k lokálnímu přehřátí a zpomaluje při nižší naměřené teplotě­) nebo teploty dosahuje pomalu v nezatíženém stavu ­(= zpomaluje při vyšší naměřené teplotě­). Ono totiž to čidlo, které způsobuje zpomalování, je jiné než to, které měří teplotu pro uživatele.

Za referenční lze považovat pouze základní desky Intel, které spolehlivě odečítají analogový signál z procesoru. Na těchto deskách obvykle procesor zpomaluje při teplotách kolem 75­-80 stupňů. Pokud se jedná o čip s vysokou spotřebou a je zatížen, může k prvnímu zpomalení dojít už při 70 stupních.

Vaši poznámku ohledně Freezeru nebudu komentovat. Jestli si myslíte, že průměrný chladič může konkurovat chladičům jako Thermalright, jste na velkém omylu ­- ostatně přesvědčte se sám: https:­/­/www.svethardware.cz­/art_doc­-56288DE282EA1B0CC1256FEF0066815B.html .

Maximální zátěž na P4 je Prime95 Large FFT + BurnK7, každý na samostatném logickém procesoru. To jen tak mimochodem.
Odpovědět0  0
Re: Michal | 23.12.200510:56
Naprosto souhlasim, pan Orel by se měl nad svými soudy zamyslet, osobně si myslím že stejně pouze ­"vaří z vody­" a chladič nikdy ani ve skutečnosti neviděl, natož vyzkoušel!
Odpovědět0  0
Marek. | 11.1.200614:26
Zamysli se Orle, zamysli ... rikat pravdu o tom ze ty tuny tupcu naleteli a koupili si JEN s konkurenci prakticky srovnatelny chladic za mnohonasobnou cenu, ti tohle tolerovat nebudou. Oni potrebuji slystet, jen to, jak opravdu DOBRY fauf udelali a ze by do toho meli jit i kdyby je to stalo jeste vic :­-­)­)­)­)­) . Jinak dobry Orle, mas muj respekt. Jit s argumenty proti reklamou zmagorenemu stadu chce odvahu.
Odpovědět0  0
Re: Michal | 21.12.200521:50
Jak muzete rict takovy nesmysl, jako ze modely Zalman CNPS7000 byly dost tragedie se spatnou konstrukci? Vzdyt je to presne naopak! Nenajdete jiny chladic, ktery by prosel tolika testy a stal se vitezem mnoha testu a recenzi desitek serveru zabyvajici se vypocetni technikou! Je to totiz naprosto dokonale konstruovany chladic, a mnoho lidi v zacatcich experimentovani s ­"domaci­" stavbou vodniho chlazeni zjistilo, ze tento vzduchovy chladic je mnohem vykonnejsi nez jejich podomacku vyrobeny ­"vodnik­"! Laskave trochu premyslejte nad tim co rikate, z vasich slov je evidentni, ze jste Zalman 7000 videl pouze na obrazku v casopise a osobne s nim nemate zadne zkusenosti. Kdyz je to tedy takova tragedie, muzete prosim jmenovat nejaky chladic, ktery je podle vas lepsi? A ze vetraky od Zalmanu nejsou kvalitni a vydavaji sustivy zvuk, no co k tomu dodaat, je to opet dalsi nesmysl z vasich ust! Osobne jsem daval do PC mnoho techto chladicu a zadny nevydaval sustivy zvuk ci cokoliv podobneho, na minimalni otacky byl naprosto neslysny! Pokud mate s timto chladicem spatne zkusenosti, asi jste omylem koupil nekvalitni kopii Zalmanu ­- a to chladic Primecooler, a to je dalsi vec kterou bych rad vysvetlit? Proc by Primecooler sproste kopirovat vsechny chladice od Zalmanu ­(nejen CNPS7000­) kdyz jak vy rikate je to takova tragedie? heh:D
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 22.12.200511:09
Který je lepší? Těch se najde. Jmenovitě třeba Thermaltake Big Typhoon či Thermalright XP­-120. To jsou chladiče, s kterými se Zalman nemůže vůbec rovnat. A k té neslyšitelnosti ­- opravdu doporučuji navštívit lékaře na ušním oddělení ­- Zalman má velmi hlučné ventilátory s kuličkovými ložisky ­(a ano, osobně jsem to zkoušel­). Proč si myslíte, že lidé ze Silent PC Review preferují úplně jiné chladiče a ti, co si omylem Zalman 7700 koupili, vyměňují větrák právě za Nexus? Je mi jasné, že budete obhajovat vaší investici, ale to mi nezabrání vám s klidem říct, že jste ty peníze mohl investovat do mnohem lepšího řešení ­- stejně výkonného a přitom podstatně tiššího.
Odpovědět0  0
Sirecek | 22.12.200519:57
Pan OREL. Kde ste bol vtedy ked na tomto webe bol megatest chladičou. Tam bol zalman Citujem: Nejefektivnějším chladičem, kde je poměr hluk­/teplota nejlepší, je Zalman CNPS7000A­-AlCu, který se na nízké i na vysoké otáčky umisťuje na předních místech­" A podobne. vtedy vam hodnotenie kolegu pana KABATA vobec nevadilo a teraz tvrdite aky je zalman ­"strašný­" Alebo aj model 7700 bol na tomto webetiež testovany a tiež bol velky favorit na vytazstvo. Vtedy ste any jeden krát nereagoval aky je zly. A teraz je to najhoršie čo može byť.
Odpovědět0  0
Mirzza | 23.12.20050:27
Stale omilate svou snad uz zakletou formulaci..zrejme na jinou nemate..

test Zalman 9500: http:­/­/www.viperlair.com­/reviews­/cooling­/air­/heatsinks­/zalman­/cnps9500­/
test: http:­/­/www.techniz.co.uk­/modules.php?name=Reviews&amp;rop=showcontent&amp;id=294&amp;pa­ge=8

hlucnost cca 18 dBa na Low­(90% casu prace na pocitaci­) az MAX 27,5­-51,5 dBa dle vzdalenosti.

co se Zalmanu 7000 tzyka..zde mate zhodnoceni z Vami zmineneho Anandtechu..jen se nejak nemuzu docist ze je to sunt..jak tvrdite Vy.
http:­/­/www.anandtech.com­/news­/shownews.aspx?i=18660

cituji We recommend The Zalman 7000­-Cu for any user who demands great performance. Zalman is now able to present a noiseless solution with pure high performance. Great Job!


nyni velmi obsahla recenze vcetne vsech konkurentu o kterych mluvite..je francouzky..ale grafum snad rozumi kazdy..
test http:­/­/www.matbe.com­/articles­/lire­/190­/le­-zalman­-9500­-face­-a­-10­-concurrents­/page1.php
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 23.12.20051:35
Ani v jedné ze zmíněných recenzí není srovnání s ventilátorem Nexus Real Silent 120mm. A ještě ke všemu pouze na té francouzské stránce porovnávají Zalman s XP­-120, v ostatních testech se vůbec nevyskytují mnou zmíněné chladiče. To má být ten důkaz, jak je Zalman dobrý? Dal jsem sem odkaz, kde recenzují XP­-120 s Nexusem přímo proti Zalmanu 9500 a to na webu, který patří mezi ty nejkvalitněji zpracované vůbec. Ale k tomu se vyjádřit nechcete, že?

Dovolil bych si vytáhnout údaje přímo z té ­"vaší­" recenze:
Zalman 9500, 5V, 1410rpm ­- 23 stupňů delta
XP­-120 + Sunon, 7V, 1495rpm ­- 19 stupňů delta,
XP­-120 + Papst, 9V, 1470rpm ­- 17,4 stupňů delta

Sunon ani Papst nejsou tak kvalitní ventilátory jako Nexus ­/ Yate Loon. Jak se například můžete dočíst v mnoha diskuzích, Papst při podvoltování trpí ­"clicking noise­".

Hodnocení z Anandtechu je staré dva a půl roku! Tehdy to možná byl slušný chladič, ale pro procesory s intenzivní koncentrací tepla ­(Prescott ­- velké teplo a malá velikost jádra­) se tyto konstrukce bez heatpipes nechytají. Ostatně proč myslíte, že na P4 3.8 GHz ­(model 570­) má při stejných otáčkách XP­-120 s Nexusem o 15 stupňů nižší teplotu než Zalman 7700Cu a to i přes to, že Nexus je extrémně tichý, zatímco Zalman má hlučná kuličková ložiska?

Jeden můj známý prodává chladiče Arctic Cooling, o kterých mnozí říkají, že jsou velmi tiché. Jeho reakce po zakoupení Nexusu 120mm byla následující:
"Inac tie NEXUS 120 na default...brutal tiche su.
ziadne vrcanie lozisk..holt kvalitka.­"

Udělejte něco pro sebe a kupte si ho ­(Nexus­). Pak uslyšíte, co to znamená ticho. Myslím, že na Zalman rychle změníte názor.
Odpovědět0  0
Mirzza | 23.12.20051:59
Nechci abyste nabyl dojmu ze hledam konfrontaci za kazdou cenu.Jen rikam ze za 1569 Kc s dani dostanu chladic ktery uchladi Prskota naprosto v pohode a tise.Pokud nebudete CPU pretaktovavat..nemuzete ho vubec slyset.Vase reseni ..alespon nektera jsou jiste vykonnejsi..ale take drazsi ..za stejnou cenu stejne chlazeni nesezenete.Me nevadilo na puvodni recenzi ze nevybere Zalman jako best..me vytacelo ze jste ho sepsul zpusobem ktery si rozhodne nezaslouzil..
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 23.12.200513:01
Nikde neříkám, že Zalman 9500 chladí špatně ­(o modelech 7700 už to dneska prohlásím, na Prescott jsou vážně nevhodné­), ale za ty samé či plus mínus podobné peníze můžete zakoupit chladiče, které jsou lepší. Lepší v tom směru, že chladí stejně dobře, ale tišeji. Zalman používá kuličkové ventilátory a to ještě poměrně hlučné, s kvalitou kluzných Nexusů se nemůže měřit. A pokud budu mít tichý počítač ­(jiný ani nechci­) ve složení: disky v Silentmaxxu, pasivní chlazení čipsetu a grafiky, zdroj Fortron s Yate Loon větrákem, přídavný větrák Nexus, pak prostě Zalman je velmi hlučný.
Odpovědět0  0
Michal111 | 23.12.200519:37
Nexus pouziva kluzna loziska? Tak to se nedivim ze je tak levny! kluzna loziska jsou samozrejme mnohem horsi nez kvalitni kulickova, jsou hlucnejsi nez kulickova, a navic maji velmi nizkou zivotnost ­(zanedlouho zacnou vydadat piskavy zvuk­). Pane Orle doplnte si proto prosim vase znalosti o ventilatorech, ktere jsou dle meho nazoru zcela nedostacujici, predejdete tak zbytecne mystifikaci zdejsich ctenaru vasimi nesmyslnymi domněnkami!!!
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 23.12.200519:41
Kluzná ložiska jsou z principu tišší. Že mají kratší životnost, to je pravda, ale to platí pouze při srovnání s kvalitně provedenými kuličkovými. V počítačích se ale hledí na cenu, takže ventilátory s kuličkovými ložisky zdaleka nevydrží tolik, co ventilátory s ložisky kluznými.
Odpovědět0  0
Mirzza | 23.12.200520:03
asi tuto diskuzi ukoncim..zacinate se popirat sam..a natolik si vazim Vasi prace ze mi to vadi a necitim uspokojeni nad tim aby jste se zde sam ztrapnoval

cituji­" Kluzná ložiska.. mají kratší životnost.... ventilátory s kuličkovými ložisky zdaleka nevydrží tolik, co ventilátory s ložisky kluznými.

to je samosebou..proto take cely svet pouziva kluzna loziska misto kulickovych...­)­)­)­)..kulickove lozisko je prednost..ne vada
..prvni samomazne kluzne lozisko byl dreveny cep obaleny kuzi napusteny byci krvi...od te doby jsme prece jen dal..na nazoru se muze trvat..ale nemelo by se na nem sedet
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 23.12.200520:22
Pro kritické aplikace se používají magnetické ventilátory a ventilátory s kapalinovými ložisky. Že by celý svět používal kuličková, to už dávno neplatí.

A kde vidíte, že si odporuju? Jasně přece říkám, že ventilátory používané v PC mající kuličková ložiska jsou nekvalitní a ona ložiska se tak po roce začnou drolit, ventilátor šíleně hučet a po čase se zastaví. Tak to bylo u všech ventilátorů, které jsem kdy měl. Naopak větráky s kluznými ložisky mi vždy vydržely mnohem déle. Jistě, je možné vyrobit to kvalitně, ale to není tento případ. Toto mi potvrdil i člověk, který postavil stovky velmi kvalitních počítačů.
Odpovědět0  0
Mirzza | 23.12.200522:52
Zivotnost je irelevantni..vyrobcem uvadena je 30000 hodin..a myslim ze to nevydrzi.Zalman 7000AlCu jsem mel 3 roky na Northwoodu...bezel denne a nyni bezi dal v jinem kompu..a stale je velmi tichy..
Odpovědět0  0
Mirzza | 23.12.200522:54
OPRAVA ­- ­"nemyslim ze to nevydrzi..­" pekna veta a jak se da domotat ­)­))
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 23.12.200522:45
No teda panove, diskuzi sleduju pozorne a uz se teda musim kolegy zastat. Kazdy, kdo se o chlazeni zajima, vi, ze hlucnejsi jsou samozrejme kulickova loziska. Nekdy to ale je tak a nekdy onak, zvlaste, kdyz proti sobe postavime kvalitni vetrak s kulickovymi a smejd s kluznymi, co je nekvalitne promazany a za chvili se zanese a zadre, ale obecne plati ­- kluzna tissi nez kulickova.

S tim sebepopiranim si asi delate legraci, neverim, ze byste neumel cist a chapat tak jednoznacnou argumentaci.

".proto take cely svet pouziva kluzna loziska misto kulickovych..­" ­- demagogie ve sve krystalicke podobe

a co se tyce jadra diskuze ­- Zalman nebyl a neni opravdu tichy ­- staci si precist zkusenosti lidi, co jeho vyrobky pouzivaji
Odpovědět0  0
Re: Michal111 | 23.12.200523:33
Hm takze koukam ze dalsi obet ze sveta hardware je zaujata proti chladicum Zalman, zrejme asi nejaka snaha jednoho ze sponzoru SWH jak ocernit tohoto vyrobce chladicu...­(resp.jeho CR prodejce TNTrade­) jen tak dal panove...prece ci chleba jis toho pisen zpivej, koncim se sledovanim teto diskuze..
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 23.12.200523:47
Super, prave jste me presvedcil, ze k diskuzi opravdu nemate co podnetneho rici. Tak alespon zacnete s ohranou pisnickou o zkorumpovanych novinarich, to o vas rika vic nez dost.
Odpovědět0  0
Re: Michal111 | 24.12.20050:18
Jestli vaší činnosti říkáte ­"novinařina­", tak jste mě skutečně velmi pobavil!
Odpovědět0  0
honza22 | 24.12.20052:37
Probaha, touto diskuzi se bavim uz nekolik dni, ale stale jsem predpokladal ze se to casem uvede na pravou miru. Ted sem nahodou nakouknu a je to jeste horsi, Neznalost nekterych lidi a jejich drzost k tomu me vzdy pobavi a nekdy i nastve.
Takze vse co tu rika pan Orel a Vitek je naprosta a obecne znama pravda, nevim jaktoze tady neni nikdo kdo by tomu alespon trosku rozumel, nemam chut tady rozebirat kazdy z techto uzasnych vyroku ­(celou diskuzi si ukladam a budi ji davat znamym pro pobaveni­) kdo tomuto neveri at mi napise a muze ke me prinest sveho zalmana a rad porovnam jak hlucnost , tak ucinost chlazeni se svou kombinaci Si­-120+Nexus­(ale netvrdim ze neni nic lepsihiho­). Panove co prohlasuji ze zalman je NESLYSNY ­(jak ja nesnasim tohle slovo, kazdy vetrak prece musi byt slyset, minimalne vzduch rozrazeny lopatkami ­) asi urcuji tuto neslysnost kdyz sundaji bocnici zapnuteho pocitace a strci hlavu do kejsu ve ktere jim jede jen tak mimochodem plne rozjetej standardni vetrak ve zdroji­-jiste maji supersilent zdroj EC s neslysnym 12CM fanem na neslysnych 1500 rpm a jen proudici vzduch v malem prostoru zdroje udela slusny hluk. Sice maji komplet vsechno chlazeno pasivne pouze maji v kejsu dva neslysne 12 cm fany thermaltaqke 1200rpm jak tu take nekdo vtipne poznamenal. ­(mimochodem kluzna loziska tehle Hong Sheng A1225L12S vetraku nejsou ani tak zla, na TT­). V tomto pripade s hlavou v kejsu muze byt neslysny klidne i vysavac ve vedlejsi mistnosti.
Muj nazor je takovy ze pokud chcete subjektivne porovnavat hlucnost vetraku, musite byt tichem v byte se zavrenymi nejlepe plastovymi okny v klidne lokalite ­(bydlim na kopci zhruba jako strahov, v ulici nam projede kolem 10 aut za den a kdyz se rano kolem 5­-6 postavim na balkon muzu jasne slyset zdola z centra jednotlive tramvaje v zatackach, nakladaky a jine specificke zvuky. Kdyz totez udelam v pet odpoledne zda se ze neslysim vubec nic, protoze se vsechny zvuky s jejich vetsim poctem slyjou v jeden velky sum ktery pak ani nevnimame.­-pokud tedy musite bydlet treba u magistraly muze se klidne stat ze hluk ze zalmana zanikne v urovni okolniho hluku, ktery ani nevnimame, presto tam ale je. K napajeni vetraku tedy musite nutne pouzit zdroj s vypnutym vetrakem nebo jiny zdroj napeti bez akt. chlazeni.pak pripojte zalana a pokud neuslisite otravne bzuceni kulickovych lozisek vyhledejte okamzite lekare. Pak investujte 300 do Nexusu a zkuste totez a budete stejne jako ja zasnou ze jste si ho neporidili uz drive. Jeho loziska lze zaslechnou pouze pri nejnizsich rpm, pokud pridate rychle se ztrati v jemnem sumeni vzduchu od lopatek, pokud ted roztocite zalmana bude se vam zdat ze nexus je vypnuty. Kupte si ho a bude to vase nejlepsi investice do ticheho chlazeni vzduchem. ­(Mam doma kolem 30 ruznych! 120mm fanu, ale tento hodnotim jako nejlepsi v dane tride prutoku vzduchu.
K bludum jako ze kluzna loziska sou nejhorsi protoze fany s kulickovymi sou vesmes drazsi a udava se jim delsi zivotnost se vazne nema smysl vyjadrovat, a to ze kulickova sou tissi musim pokladat za provokaci.
Udelejte si maly test. Povazujete soucasne 80mm fany arctic cooling za tiche ? Pokud si vazne myslite ze ano nikdo Vam asi nedokaze vysvetlit jak je to s tim zalmanem doopravdy. Nebo pouze nedokazete pripustit ze vase koupe nebyla ta nejlepsi jak jste si dosud mysleli, znam to taky, obcas koupim nejakou blbost ale snazim se z toho poucit a priste vzit neco co mi radi nekdo zkusenejsi, a ne ho tady ve vlastni nevedomosti urazet a odejit s pocitm viteze ze blbej je on a ja sem koupil dobre.

Predem se omlouvam vasem ze nepisu ve vetach a pouze oddeluju myslenky carkami v tuto hodinu. a dale tem ktere jsem neumyslne urazil nebo se jich nejak dotkl.
Odpovědět0  0
Conrad | 24.12.20059:06
moc pekna uvaha.. po te vasi kombinaci se urcite podivam. Ja mam bohuzel doma skla sklenena, za nimi z vysky 4 patra krizovatku s Kauflandem :­)­) a doma 2 deti takze kdyz jsem chtel ­(a mam­) tichy komp zrejme neni tak tichy, jak byste ho chtel vy, ale klido pido mi ten Zalman opravdu funguje tak jak ma. Pres den neni komp slyset ze je zapnuty a v noci lehounce sumi. Pokud si pustim k praci potichu nejakou hudbu uz zase neni slyset nic... Takze jasne ­- neni to njlepsi volba, ale dva 12cm vetraky Tt, Zalman 7700 a zdroj Chill 510 W s 12 cm vetrakem na neznamych otackach je tichu slyset, ale u nas doma proste ne :­)­)­))
Odpovědět0  0
Michal111 | 23.12.200520:06
Bohuzel je to presne naopak, ale co naplat, vy si tu vasi pravdu musite obhajit i v pripade ze vam dochazi argumenty, nu coz...clovek vzdy veri tomu cemu verit chce, ze? :D
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 23.12.200520:25
Já především věřím tomu, co je pravda. Navíc jsem si nevšimnul, že by mi docházely argumenty, naopak mi zde ještě nikdo nebyl schopen předložit důkaz, že nemám pravdu.
Odpovědět0  0
1  2  
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.