reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čtyři hi-end VGA chladiče GF8800 GTX/Ultra v testu

14.2.2008, Jan Vítek, recenze
Čtyři hi-end VGA chladiče GF8800 GTX/Ultra v testu
Dnes se podíváme na nadílku nejnovějších VGA chladičů od Thermalright, Thermaltake a Zalman. Testovat budeme na grafické kartě s čipem NVIDIA GeForce 8800 Ultra, tudíž kompatibilita s řadou GeForce 8800 je společným faktorem všech čtyřech modelů.

Teplotní testy


Předem testů je třeba říci, že postavení těchto chladičů proti sobě je velmi nesnadné až nemožné. Každý je totiž zpracován jiným způsobem a také pracuje odlišně. Thermalright HR-03 Plus má mohutný pasiv, ale nedostaneme k němu ventilátor, takže bylo nutné si obstarat vlastní (Papst 3412 N/2GLE při 1600 RPM), ale ten není předmětem testu. Thermaltake DuOrb má na rozdíl od ostatních ventilátory dva, Thermaltake TMG ND5 má sice jeden, ale zase radiální a nakonec je tu asi nejvíce normální chladič - Zalman VF1000-LED s jedním ventilátorem a regulátorem otáček. Navíc chladiče Thermaltake jsou napájeny pomocí Peripheral Power konektoru, takže není možné u nich ani přesně změřit otáčky. A ještě poznámka k HR-03 Plus a jeho schopnostem pasivně chladit. Tento model se prodává bez ventilátoru, což ale neznamená, že je určen pro pasivní provoz. Thermalright nám pouze dává možnost si zvolit vlastní model ventilátoru a sám nedoporučuje jej na kartách GF8800 provozovat pasivně. Tento chladič ani nemá šanci kartu jako GeForce 8800 Ultra uchladit pasivně, pokud nejsme zvědaví na teploty vysoko nad 100 °C.

Nyní si uvedeme přehled chladičů s důležitými parametry, které bychom měli při srovnání vědět:
  • Thermalrigh HR-03 Plus - 92mm ventilátor Papst 3412 N/2GLE při 1600 RPM
  • Thermaltake DuOrb - 2x 80mm ventilátor při 2500 RPM
  • Thermaltake TMG ND5 - 80mm radiální ventilátor při 1650 RPM
  • Zalman VF1000-LED - 80mm ventilátor s otáčkami 1400 - 2500 RPM

Testovalo se tedy ve skříni Cooler Master Mystique 632S, která byla plně naložena sestavou, již jsme si uvedli na úvodní stránce článku. Testy proběhly takovým způsobem, jakým nám umožňovala základní výbava chladičů. Zátěž obstaral benchmark 3DMark03 a opakovaný test Mother Nature. Okolní teplota se ve všech případech držela těsně nad 20 °C.



O teplotu v klidovém režimu příliš nejde, ale přesto si ukážeme graf s výsledky jednotlivých chladičů. Některé jsou zastoupeny dvakrát - Thermalright kvůli tomu, že jej lze provozovat ve dvou polohách a Zalman zase díky tomu, že jeho Fan Mate 2 dovoluje snadnou regulaci otáček, které jsem nastavil do krajních hodnot 1400 a 2500 RPM.

Výsledky vidíte sami. Originální chladič si otáčky reguluje sám a v klidu to je 1500 RPM. Zalmanu jeho nejnižší nastavení u výkonné GeForce 8800 Ultra evidentně nesedí, ale tento chladič se dá namontovat také na podstatně slabší karty. A je také vidět, že se vzrůstajícími otáčkami tento chladič dosahuje daleko lepších výsledků. Za pozornost také stojí výsledky chladiče Thermalright, jenž na líci karty předvádí horší výsledky než na rubu (tzn. že jeho žebra byla na opačné straně, než je GPU). Problémem bude nejspíše to, že ventilátor musí vzduch nabírat až téměř zespod skříně, kam nový proudí špatně.



A zde máme výsledky chladičů v zátěži. Zcela nepřekvapivé je, že zpomalený Zalman dosáhl toho nejhoršího výsledku, ale přesto kartu ještě jakž takž uchladil. Jako druhý nejhorší skončil Thermaltake TMG ND5, ale zde si musíme uvědomit, že jeho otáčky se nezvyšují a zůstávají na tichých 1650 RPM, zatímco originální chladič roztočil svůj ventilátor na téměř 2500 RPM a přitom byl jen o 2 °C lepší.

Následuje neslavný výsledek chladiče Thermaltake DuOrb, jehož dva ventilátory na 2500 RPM jsou podstatně více slyšitelné než tichý TMG ND5 a teplota přitom není až o tolik nižší. Následuje Zalman s otáčkami 2500 RPM, ale jen jedním ventilátorem a pak již přichází řada na chladič Thermalright, který se nejlépe předvedl namontovaný na rubu karty. Ten má ale jeden velký problém - prostorové nároky. Všechny ostatní chladiče jsou oproti němu skromné na prostor, ale Thermalright HR-03 Plus s ventilátorem dokáže bez problémů zabrat i tři sloty a ještě ohrožovat čtvrtý. Pokud se ale podíváme na jeho výsledky, pak ty jsou opravdu výtečné.
reklama