reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
14.2.2008, Jan Vítek, recenze
Dnes se podíváme na nadílku nejnovějších VGA chladičů od Thermalright, Thermaltake a Zalman. Testovat budeme na grafické kartě s čipem NVIDIA GeForce 8800 Ultra, tudíž kompatibilita s řadou GeForce 8800 je společným faktorem všech čtyřech modelů.
1  2  
OMGomg | 14.3.200810:32
PRETANTE TU TREPAT BEKOVINY A REKNETE MI JAKEJ CHLADIC KOUPIT
Odpovědět0  0
R-Man | 20.2.200816:05
Absolutne nechapu, jak mohli autori tehle recenze pouzit HR­-03 s vetrakem, to je absolutne zbytecne. Sam ho pouzivam na HD2900XT a pasivne mi ji uchladi i pretaktovanou. Maximalni teplota byla 96 ­(prumer kolem 80­) po cele noci opakovani 3dmarku06, pricemz vypinani je nekde u 115­-120, takze v pohode! Staci u toho jen trosku premyslet a zajistit ve skrini prutok vzduchu nasledovne: za predni stenou je 12cm pomalobeznej Noctua vetrak na pritah a ofuk disku, na grafice je HR­-03 pasiv otoceny zebrama nahoru nad kartu, nad nim chladic na CPU otoceny zebrama nahoru ­(ke zdroji­) ale s 12cm Noctua vetrakem dole ­(tedy pripevneny na chladici CPU, ale je tesne nad HR­-03, takze jakoby saje horkej vzduch ze zebrovi grafiky­), no a nad CPU chladicem je uz odsavani do zdroje a pak jde vzduch ven. Dalsi 12cm Noctua na zadni stene case uz je jen tresnicka na dortu­/jistota. Kdo chce fotku jak to mam ja, napiste mi na r­-man@seznam.cz pozadavek, poslu nebo nekde vystavim. To ticho stoji za to!!!
Odpovědět0  0
R-Man | 21.2.200810:01
Fotku jak to mam udelany jsem vystavil na http:­/­/r­-man.cz­/Download­/P1010002.JPG . Funguje to perfektne a bez hluku.
Odpovědět0  0
otin | 21.2.200810:49
Nechci se přít, jestli to funguje, to určitě ano, ale bezhlučné to asi nebude ­(3 harddisky a 4 ventilátory­), a navíc není zrovna optimální foukat 80°C horký vzduch, sálající z žeber pasivu na grafice, přímo do chladiče CPU... ten se tím spíše ohřívá, než aby se chladil. Celkově je to uspořádání dost přeplácané. Já bych volil změnu ­- starou techniku prodal, koupil jeden pořádný PC s co nejúspornějším CPU, terabajtový disk ­(jen 1 další nezbytný zdroj tepla v kejsu­), pak tichý chladič CPU s velkým pomaluběžným ventilátorem ­(typicky CoolerMaster s výdechem dozadu­), a mimo to jeden 12cm ventilátor úplně vespodu vepředu, a případně druhý 12cm vzadu pod zdrojem. Jestli by ten pohyb vzduchu šikmo přes kejs stačil, to nevím na 100% ­(nejsem hráč­), ale mohlo by to být i lepší, než v těsné skříni teď. Myslím, že míň tepla a rozhodně míň hluku ­(od disků­).
Mimochodem, dělal někdo pokusy s chlazením pomocí peltierových článků?
Odpovědět0  0
otin | 21.2.200810:53
Dokonce, jak teď koukám, jsou tam 4 hardy a 2­-3 jiné mechaniky. To moc nechápu.
Odpovědět0  0
vaseo (42) | 21.2.200815:03
naopak, zda se mi to jako celkem vtipne reseni jak jednim vetrakem obslouzit oba chladice. urcite je lepsi, kdyz bude proudit teply vzduch ­(80C to urcite nebude­) obema chladici, nez aby jeden z nich byl bez odvodu a zahrival cele okoli. btw ja zas nechapu, proc resis disky a mechaniky, ktery s tim vubec nesouvisi. minimalne 3 vetraky budes mit ve vetsi skrini vzdy ­(front,rear,psu­) a aspon 1 bude jeste nejspis treba pro cpu­/gpu, takze prave 4 vetraky mi prijdou jako velmi dobre cislo a kdyz budes mit vsechny noctua s min otackama, neslysis nic.

http:­/­/vaseo2.euweb.cz­/20022008.jpg
tohle je moje prozatimni reseni, predni, zadni i psu jsou noctua s 500rpm, cpu ma pri plnem zatizeni 65C a cely komp je neslysitelny ­(to myslim vazne, jedine seek disku jde slyset­). jak je videt, chybi mi tam grafika :­) a ta zvedne urcite vsechny teploty. nechtel bych pridavat vic jak 1 vetrak. zarovnani hr03 smerem nahoru je zajimave reseni, ale predtim bych zkusil nechat cpu jak je, hr03 otocit nahoru ­(vyborna vlastnost­) a dat na nej vetrak s proudenim nahoru.
Odpovědět0  0
otin | 22.2.200810:11
ty musíš být mimo častěji... :­-­)­)
že disky a mechniky s chlazením nesouvisejí? ­-zkoušel sis chytnout rukou na harddisk po hodině práce? kdyby ano, víš, kolik tepla vyprodukuje. 4 disky ho vyrobí ještě 4x tolik! i jejich životnost je při naňahňání jeden na druhej rapidně snížená ­(budou vadné sektory, i vadné zápisy nejen z hlediska teplotní roztažnosti částí mechanismu, ale i kvůli přílišnému horku na elektroniku ­(řadič­/cache­). mechniky DVD nebo jaké tam všechny jsou, zase zmenšují vnitřní prostor, malé teplo produkují i za klidu, ale podstatnější je, že prostor zmenší a omezí proudění čerstvého vzduchu.
zalíbil se ti počet 4? velmi? no mně vyšel náhodou taky takový ­(jinak to pro takové prasečské grafiky asi nepůjde­), ale není to žádné dogma, nic pevně daného! a že se ti líbí chladit CPU horkým vzduchem z 80­-90 °C horkého pasivu grafiky, to považuju za ujetost úplně největší. zkus si půjčit fén, zapni žhavení, a uchlaď tím 35­-40°C na menší teplotu ­- chladit větším horkem prostě NEJDE!
Já jsem pro použití grafik s menší produkcí tepla, bez ohledu na to, zda je to výkonnostní špička v dané době, a s pasivním chladičem. Dále 1x CPU chladič Freezer 64 Pro ­(s výdechem dozadu pod zdroj­), tam odfuk pryč z bedny pomaluběžným pomocným ventilátorem plus zdrojovým. Ticho dostatečné, teploty do 40°C určitě všude ­(grafiku neměřím, ta je vybavená dostatečně spočítaným chladičem, pro teploty okolí do 40°C­), a pokud by mi šlo o ještě lepší zatlumení přece jen slyšitelného vrnění pomalých ventilátorů a také seeků jednoho pořádného HDD, tak jsem uvažoval s obložením case zevnitř úplně všude filcem ­- známý to má, protože je fanatik do ticha, nesnese jakýkoliv zvuk :­-­)­) a opravdu není poznat, jestli to PC jede nebo ne... jedině podle svítících LEDek. Kromě toho to ovšem zřejmě nepustí škvírami tolik prachu, ale ani chladného vzduchu, takže je otázka, co by to v konkrétním případě udělalo. Nicméně odhadem dle zkušenosti soudím, že by to vyhovělo.
Odpovědět0  0
zamozny_kupec | 22.2.20080:35
ONANISTO!! :­)

zrejme nehchapes vubec nic, ne jen samotne autory recenze, kdyz mas ve sve lacine skrini ze slabouckeho plechu takovy bordel, absolutne nepromyslene umisteni ventilatoru, nasavani prehrateho vzduchu do zeber chladice CPU a zdroj ktery by utahnul ctyri takovehle pocitace ... :­-DDD

navic pasivni chlazeni == bez rotujicich blbin v blizkosti ergo jsi ONANISTA a NEUMETEL! :­-P
Odpovědět0  0
vaseo (42) | 22.2.20084:32
sem zkalenej jako slavek boura, ale nic lepsiho bych nevymyslel :p­)­)­))
Odpovědět0  0
R-Man | 22.2.20089:41
Obavam se, ze nic lepsiho nevymyslish ani za strizliva...ale k veci. Zdroj je kupovanej v dobe, kdy neexistovalo nic jinyho s 2x6+8 pin napajenim pro HD2900XT. Ted uz tyhle ksandy maji i slabsi a levnejsi zdroje. To nebyl zadnej onanismus, to proste neslo jinak resit, kapito? Navic tady je to OT, resime pasiv na grafice a ne silu zdroje.
Odpovědět0  0
R-Man | 22.2.200810:07
Nevim jak jsi prisel na to ze je to lacina skrin se slabym plechem, je to ThermalTake Mambo a byla nejvhodneji usporadana na moje ucely. Nejsem zastance jednoho velkeho disku na vsechno ­(a v dobe kdy jsem stavel tenhle comp tak byly 500GB kurevsky drahe­), mam radsi kdyz jsou data oddelene, treba filmy na jednom, mp3 a fotky a ostatni veci na druhem, a ty spodni dva na obrazku jsou 80GB v RAID 0, tedy stripping ­(to kvuli mnohem vyssi rychlosti, je na tom system­). Nahore v case je videt jednu mechaniku a dva ramecky ­(IDE a SATA­), v tech jsou disky jen obcas, kdyz neco zrovna taham. Vsechno jsou to Samsungy, mam s nima velmi dobre a velmi dlouhodobe zkusenosti­(nehrejou a jsou tiche a nevibruji­-vybrane kusy­).
Dalsi vec je tvoje narazka na hnani tepleho vzduchu od grafiky na CPU. To je celkem usmevne, protoze jak jiste vis, ve vodnich okruzich se taky ohriva jedna komponenta od druhe a vubec to nevadi. Chladic na CPU je tak vykonny, ze je to uplne fuk, neni s tim zadny problem, bohate to uchladi vsechno. Lepsi zpusob v tehle skrini a s timhle rozpoctem udelat nejde, vzhledem k prakticky nulove hlucnosti. A jestli tu nekdo namita, ze je tam moc vetraku, tak at si to prijde poslechnout. Jedine co je slyset, je 14cm vetrak ve zdroji, do ktereho nechci hrabat nez skonci zaruka.
A jeste pro Otina: V dobe, kdy byl tenhle stroj stavenej, byl CPU Intel D930 jeden z nejvykonnejsich ­(krome extreme­), a to chlazeni tomu odpovida. Nevim, proc bych si mel kupovat slabsi, kdyz to uchladit jde a velmi tichoucce, a to prave diky skoro dokonalemu airflow odpredu odspoda ­- dozadu nahoru.
Odpovědět0  0
otin | 22.2.200810:45
hmm, tak já budu reagovat jen na ty disky, k ostatnímu jsem se už vyjádřil ­(horkým vzduchem chladit nejde :­-­)­).
zkusil sis změřit ­(ale opravdu poctivě testovat, s různými vzorky souborů­) rychlost toho slavného RAID pole ze dvou 80GB disků? :­-­)­) ZCELA JISTĚ je to pole pomalejší, než kdybys použil bez RAIDU dnešní rychlý disk, když máš rád Samsung, tak třeba tenhle: Samsung 1TB Serial ATA­/300, 32MB cache, 7200RPM, Spin Point F1 HD103UJ. Osobně jsem testoval RAIDy, a vím, že i RAID0 ­(striping set pro údajně rychlejší čtení­) je někdy jen o málo lepší, než klasický jeden disk, a někdy dokonce o maličko horší!!! to jsou paradoxy, co? teorie o dvojnásobné propustnosti v praxi neplatí. plus dvojnásobná spotřeba, dvojnásobné teplo, dvojnásobný seek=hluk, a dvojnásobné riziko ­- když se ti podělá z té dvojice historických osmdesátek jedna z nich, přišels o všecko na tom poli ­- data jsou rozdělena na obou discích, a jejich záchrana je o mnoho problematičtější.
Možná, že záleží na typu RAID řadiče, ale pokud jde o ty RAID řadiče integrované na základních deskách, je to tak, jak píšu.
Když už chceš mocí mermo dva disky v PC ­(používám to jen do firem­), tak následující uspořádání: 2 disky, logicky ­(partition­) rozdělné: na prvním C: a E:, kde C: ­(32­-64GB­) =systém, a E: = backup ­(zbytek­). A druhý disk je D: =data, kde je 1 partition přes celou kapacitu ­(systémový disk si šátrá v systému zvlášť + swapuje, druhý ničím jiným nezdrřovaný disk je ready poskytovat po síti data­). Probíhá tam můj vlastní napsaný cyklus záloh, kde se denně mimo sobotu zálohuje, a v neděli se vytvoří full backup D: na E: ­(komprimovaně­) a za pondělí až pátek incremental backupy. Někde ještě žádali pro sichr, aby to bylo na externích discích, takže se následně kopíruje na externí, který si v určený den bere šéf domů, a druhý tam vymění ­(kdyby přišli zloději nebo oheň­) ­- čímž se dospěje k cyklu, že mají ve firmě den po dni možnost jít do stavu kteréhokoliv dne za 14 dní zpět, v nejhorším případě ­(vykradení nebo požáru­) se firma nepoloží, ale má data týden stará ­(na jednom z dvojice externích disků, co je právě v sejfu u šéfa doma­).
Toto uspořádání s více disky má aspoň nějaký smysl ­- jistotu pro data a výkon ­(rozdělení zátěže systému a dat na fyzicky samostatné disky, každý na jiném kanálu řadiče­).
Odpovědět0  0
zamozny_kupec | 22.2.200813:58
jedna komponenta se ohriva od druhe ­- takze moc dobre vis, ze se ti motor muze po nejake dobe plne zateze pote co polevis z duvodu lokalniho prehrati a nedochlazeni zadrit? :­) legendarni v tomhle jsou nepouceny ridici vzduchem chlazenych ­(a znam i debila kterej zadrel na poslednich valcich vodou chlazenou T815 s euro2 motorem..­)

takze pozor na to, komponento, aby se ti cpu nezadrel ..

ad disky ­- taky mam v pc 10ks 15krpm HDD a nervu to tady jak troll :­-DD
Odpovědět0  0
otin | 22.2.200817:29
nevím, jestli jsi troll, ale vím, že zde nadáváš a snažíš se machrovat, ale k věci nic moc neřekneš... jestli máš ve svém PC 10 hardů, nejsi normální. a jestli v nějakém rackovém řešení ve firmě, tak to jsou i vícedisková. zde je ale spíš řeč o domácích PC mašinách.
Odpovědět0  0
zamozny_kupec | 22.2.200814:03
nojo, ale tohle reseni je dosti specificke a drahe, osobne bych sel cestou ­"malych­" lokalnich disku a pracovnich i uzivatelskych dat na serveru, ve vysledku se to mnohem lepe spravuje a udrzuje, dlouhodobe je to levnejsi ... ;)
Odpovědět0  0
otin | 22.2.200817:38
pokud myslíš to mnou popisované řešení, pak je drahé právě jen o ten druhý disk, + o 2 externí disky o patřičné kapacitě. tedy +15 tisíc. vzhledem k tomu, že právě jde o server, kde je většina společně opracovávaných dat ­(a na stanicích jsou přesně jak píšeš normální mašiny s menšími disky na meziprodukty­), tak mi taková drobná investice na firemní server do 50 lidí ani moc drahá nepřipadá. Další servery ­(mailserver, intra­/internet­) nezmiňuju... to je zvlášť. Čímž se ale dostáváme od tématu, takže konec.
Odpovědět0  0
R-Man | 22.2.200819:15
Otin sorry, vazne jsem tu nechtel rozjet flame, ale vypadam jako debil, kterej si tu rychlost nevyzkousel? Hned na zacatku ­(a ten comp uz je krom

obmeny disku na data a grafiky starej mozna uz vic nez dva roky­) jsem zkousel cistou instalaci na jednu 80GB a meril jsem cas startu WinXP, a pak na

Raidu a meril jsem znova. Rozdil byl vic nez 15 sekund a to je na nejakejch 1­-2 minutach ­(vcetne vsech bootscreens­) fakt dost. Taky u takovejch her

jako je Far Cry, kde se nacitaji mapy, to sakra pomohlo! A abys mi veril, a neplacal tady <|>viny, tady mas dva linky na screeny z HD tachu, kde

porovnavam ty dve ­"historicky­" 80tky v RAIDu s jednou uplne novou 500vkou, taky Samsung: http:­/­/www.r­-man.cz­/Download­/Samsung2x80IntelRaid.jpg a

http:­/­/www.r­-man.cz­/Download­/SamsungHD501LJ.jpg Proste kecas nesmysly, je to rychlejsi, a o dost. Hlavne meles neco o 1TB disku, a ja se ptam na

co? Na system??? Ses magor?????? A kdyz prijdu jeden ze dvou disku, o system, mam zalohu, zadnej problem, je to otazka 10 minut. Nikdo tu nemluvi o

dvojnasobku, ale i 30% staci, ver mi :­-­)­)­) ==>Samozrejme se tesim na 2x64GB SSD ­(v RAIDu 0­)!!! Ale na to nemam prachy, pockam. Jo a ten muj radic je

integrovany na desce, je to Intel, SATA II, deska je Asus p5wd2­-premium, i955x chipset. A timto koncim nesmyslnej flame, to uz vazne staci, uz se k

tomu nebudu vyjadrovat. Leda by ses stavil u me doma a vyvratil moje mereni :­-DDDDDD

Zpet k chlazeni HR­-03. Ati HD2900XT s usporadanim jak jsem uz psal a postoval fotku ma v klidu 67st, v zatezi 84st, coz povazuju za pohodu. Na CPU se ale takhle horkej vzduch nedostane, jak vidite na te fotce http:­/­/r­-man.cz­/Download­/P1010002.JPG tak mezi grafikou a CPU to neni utesneny, vetrak na CPU si prisava chladnejsi vzduch z bocnice a zepredu case, neco se taky odsava rovnou dozadu ven. Proste airflow je natolik idealni, ze se to v pohode uchladi, nemam jedinej problem. A hlavne ne s hlukem :­-)
Odpovědět0  0
otin | 23.2.20087:59
Zaprvé nejde o flame, ale o diskusi.
Zadruhé ­- nemínil jsem ti nic vyvracet. Napsal jsem jen, že neplatí rozšířené pohádky o RAID0, jak je to děsně rychlé ­- a i u mých měření ­(ne testem, ale praktickým srovnáním se skutečnými daty­) se ověřilo, že RAID0 je zbytečnost. i v tvém měření teoretickým testovacím SW se to ukazuje ­(v burst speed !!! a ještě k tomu sequential read !!!, což VŮBEC neodpovídá reálné praci, je to 208 versus 293 MB­/s­). Což vůbec není 100% zlepšení, jak praví teorie o RAID0. Opačně to může být při zápisu, že? Tam může dojít naopak i k mírnému zpomalení, zvláště s reálnými daty. Ovšem uznávám, že RAID od Intelu může být o maličko lepší, než od Promise nebo jiných výrobců RAID chipů.
4 negativa pro striping set jsem ti už popsal minule ­(místo, teplo, hluk, větší ohroženost dat a mnohem horší záchrana, pokud vůbec­). Chtěl bych vidět, když ti odejde jeden z těch disků, jak vše uvedeš do původného fčního stavu za 10 minut :­-­)­) První problém bude, kam vůbec provést Restore...
Pokud potřebuješ RAID0 na bootování systému ­(úspora 15 sekund ze dvou minut­), no tak to jsi poněkud zvláštní případ. Systém totiž načítám asi tak 1x denně :­-­) Mnohem více času bys uspořil výkonnějším CPU nebo dostatkem paměti, nebo nenačítáním zbytečných služeb a SW ­'Po spuštění­'. Systém normálně najede cca za minutu.
O dvojnásobku diskové kapacity jsem ­(nutně­) nemluvil ani já. To byl jen příklad, můj názor, že POKUD VŮBEC v kastli druhý disk, pak například takto rozložený, co do účelu. Určitě ne jeden na video, druhý na MP3 a třetí ­(set dvou­) na hry. A pokud se jeví rozdělení na samostatné disky jako lepší, známe logické dělení disků ­(partition­).
A proč 1TB Samsung? Třeba proto, že je poslední, tedy nejrychlejší, má velkou cache, a vejde se ti na něj všechno, co máš na svých čtyřech discích!!! :­-­)­) Pokud si totiž dobře pamatuju, máš 2x80=160GB + 500GB + ještě jeden xxxGB. Což mi dává zhruba tuto kapacitu.
Neboli pro pomaleji chápající: 1 rychlý disk 1TB jako náhradu za 4 nesmyslné zdroje tepla a hluku v PC.

Ohledně tepla: o grafice jsi psal dříve jiné údaje ­- 80° v klidu a přes 90­/100°C při zátěži. Nyní to tedy měníš, OK. Vím, že to není utěsněné, a že ventilátor bere i okolní vzduch ­(30? 40° teplej­) z kastle. Ovšem ani 40°C se moc efektivně chladit nedá, a zespod sálajícími 70­-80°C už vůbec ne! A že tento žhavý, sálající vzduch z chladiče přímo pod ventilátorem CPU chladiče převládá, o tom si nebudeme nic nalhávat, že jo?
Takže bych uzavřel přece jenom štiplavou poznámkou: airflow je opravdu ideální :­-­)­)
(Čímž nezpochybňuju, že ti to funguje ­- to už jsem psal dřív­).
Odpovědět0  0
R-Man | 23.2.200811:46
-­- jak ze to rikal ten Werich? ­"Nejhorsi je srazka...­" :­-)
Odpovědět0  0
otin | 24.2.20089:38
Jsem rád, že se debata rozproudila :­-­)­) ale ty moc věcného nepíšeš :­-­)­) Pokud v něčem nemám pravdu, napiš co konkrétního nesouhlasí?
Odpovědět0  0
R-Man | 26.2.200813:01
Vsechno vecne co jsem napsal a dokazal, jsi ty svymi domenkami a lhanim prevratil, takze jiste pochopis, ze te povazuju za debila a neminim se s tebou dal bavit.
Odpovědět0  0
otin | 26.2.200813:58
Fajn, vidím, že se vůbec nebavíš :­-­) uražený inovátore.
"Dokázal­" jsi jen vyfotit svou skříň, poněkud zbytečně přecpanou nesmyslným počtem disků, a pokud jde o teplo, dost nevýhodně řešenou.
Pokud myslíš tím důkazem screen z testu sekvenčního čtení ­(které se v praxi téměř nikdy neprovádí­), tak jo... to uznávám :­-­) Nicméně z praxe, ze zkušenosti mám o výkonu RAID0 pochybnosti, a tím i o smyslu takového zapojení. Pokud to ale přes veškerá vyjmenovaná negativa pokládáš pro sebe za výhodné, tak si to samozřejmě provozuj.
Jinak já jsem ti dle vší logiky namítnul, že chladit horkým vzduchem nelze, a že je to jedna z ­"chybiček­"... načež jsi mi řekl jen tolik, že se ke stoupajícímu vzduchu o teplotě min. 70°C přimísí i několik procent vzduchu okolního ­(35? 40°C?­), čímž vznikne 60°C teplý proud hnaný do chladiče CPU. OK, ale i tak to nepokládám za příliš výhodné uspořádání.
Ty na to říkáš, že ti to funguje. Já říkám: OK, věřím, asi ano. Otázka je JAK ­(stabilně­), a JAK DLOUHO. Uvidíš... každopádně přeju vše dobré.
Odpovědět0  0
R-Man | 26.2.200823:58
Zase jen domenky, jsi proste ubozak. Neda mi to:
Dokazal jsem vyfotit skrin, aby bylo videt jak to mam udelany, ty jsi nedokazal ani to :­-­) K tomu jsem dal screenshoty z testu rychlosti sekvencniho cteni, coz je pomerne narocny test, ktery dokazuje, ze minimalne pri cteni je RAID 0 proste rychlejsi, a to skoro o tretinu. Rozhodni se sam, jestli jsi slepej a nebo to jen hrajesh :­-­) Ted jsem kvuli tobe dokonce zmeril teplotu vychazejici z chladice CPU primo na zebrech chladice a ma max 52°C ­(plne zatizeni­-bezi mi porad SETI a bezel 3dmark­), chcesh mi tvrdit, ze CPU ten vzduch jeste chladi ? :­-DDDDDDDDDD Ta tva ­"vsi logika­" je nejaka nakousnuta, covece...
Odpovědět0  0
otin | 27.2.200810:09
Je mi tě už líto... tedy je zřejmé, koho já považuju za ubožáka... zvláště když ti ­"to nedalo­" Nedokážeš přijat kritiku a musíš mít za každou cenu pravdu.
Digitálně fotím ­"odjakživa­", ale jasně jsem napsal, že vlastně není co posílat ­(proč jako?­). Ty se ale musíš trumfovat svou ­"vysokou schopností­" v podobě fotky... co na to říct? Seš vélkej bourák :­-­)­)
O těch screenshotech jsem ti už 2x psal, že test, a ještě k tomu sekvenčního čtení, nevypodívá o zvýšení rychlosti v praxi. To je ale pro tvé chápání zřejmě informace, kterou nedokážeš pochopit, vstřebat... co se tím namítá. Chápeš rozdíl mezi testem a mezi reálnou zátěží? Chápeš aspoň rozdíl, mezi sequential a random read? A chápeš rozdíl v rychlosti při kombinaci read a write? Asi ne, ale pořád sem budeš tlačit pro sebe nejvýhodnější výsledek, který má s reálem nejméně společného.
A teď jsi ­(chudáčku­) KVŮLI MNĚ šel, a měřil teplotku... teď tedy nevím, jestli na čelíčku nebo fakt v té bedně. Ani nepíšeš čím a jak jsi měřil, jestli s otevřenou bočnicí. Ale to je jedno... teplota na grafice byla nejdřív v zátěži pomalu sto stupňů, ovšem horký, sálající vzduch ­(který odjakživa stoupá kolmo vzhůru­) jistě nejde v tvém případě nahoru do ventilátoru ­(ventilátorem dokonce tažen vzhůru­), a nežene se do chladiče CPU, ale rozhodně ­"ve skutečnosti­" OPTIMÁLNĚ chladí procesor ;­-­) A příště už grafika nebude mít ani 80, ani 50, ale bude dokonce chladit... jen proto, abys dokázal, že jsi nevymyslel nesmysl, ale fantastický vynález. Hlavně, že jsi ještě nedávno tvrdil, že se jedním ventilátorem odebírá sáním horko ze spodního chladiče grafiky, a ještě se tím proudem vzduchu chladí CPU.
Nedokázal jsi přijat smírnější tón, a neustále máš potřebu hrotit to... zhrzený vynálezče. :­-­) Co kdybys takhle uznal, že horkým vzduchem se efektivně chladit nedá, že CPU, který je na teplo háklivější než GPU, bude asi z toho horka nestabilní, popřípadě na hranici stability? Víš, jaká je optimální­/typická a maximální teplota tvého CPU?
Odpovědět0  0
R-Man | 27.2.200813:56
Nemusim mit pravdu za kazdou cenu, proste jen kdyz ji mam, nenecham si ji vzit nekym, kdo tu je prezentuje domenky a radoby­-logicke uvahy, bez mereni, bez praxe, proti vsem dukazum, ktere mu nekdo predklada :­-­) Nemusim trumfovat schopnosti fotit, to slovo ­"dokazal­" jsi jako prvninapsal ty, ja jej pouzil uz jen jako ironii ­(cekal jsem ze to pochopis, ale ty ne...­).

Test sekvencniho cteni je jediny ktery mam, pokud mas nejakej jinej programek, dej mi vedet, udelam i dalsi testy, moc rad!!! Rikam, ze v praxi jsem realne zjistil merenim casu bootovani a nacitani levelu ve hrach ­(uvadel jsem FarCry­) , ze je to mnohem rychlejsi.

Teplotu uvadim jeste jednou do jednoho prispevku, snad uz ti to jako dukaz bude stacit, uz me vazne unavuje te porad presvedcovat, ze to proste funguje a je to stabilni a nemam zadne problemy a je to VELMI tiche, v hluku ostatnich veci v domacnosti NESLYSITELNE.
Teplota jadra ­(zjisteno pres ATi CCC­) byla v idle 67°C a v zatezi 84°C, teplotu vzduchu tesne nad chladicem HR­-03 nezmerim, muj teplomer http:­/­/www.svet­-it.cz­/product.aspx?id=149070 ma max 70°C a tam je asi vic. Zmeril jsem ale teplotu vzduchu odchazejiciho z chladice CPU tesne nad nim a ta byla max 52°C. Vse je mereno pri zavrene, case a v maximalni zatezi po zahrati ­(naposled 3dmark 2x za sebou a SETI, comp bezi porad­). Taky jsem psal a na fotce je to videt, ze na vzadu v case je jedna 12cmNoctua na odsavani, mozna ze ta saje natolik dobre, ze v kombinaci se zdrojem a s nasavanim vepredu a pasivne z bocnice ­(to uz jsem taky psal­) vznika IDEALNI AIRFLOW. Funkcnost systemu, jeho stabilita a namerene teploty jsou toho jasnym dukazem, co jeste chcesh???
Odpovědět0  0
vaseo (42) | 28.2.20081:37
skocim vam do smysluplne debaty. prave jsem nainstalil novou grafiku s chlazenim.
http:­/­/vaseo2.euweb.cz­/27022008.jpg

castecna inspirace r­-manovym casem, zatim vykazuje velmi slusne vysledky ­- gpu max 65C ­(!­), cpu 70C oba pri plne zatezi ­(3dmark + prime­) a vsemi noctuami na minimum ­(~500rpm­) ­- tedy neslysitelne. problem techto extremne efektivnich TR pasivu je, ze odevzdavaji teplo tak intenzivne, ze pri techto zatizenich je uvnitr skrine teplota jen o malo nizsi ­- kolem 55C. resenim je samozrejme zvyseni proudu vzduchu skrini, uz se tesim na t­-balancer kontroler, ktery mi bude regulovat otacky automaticky.
Odpovědět0  0
R-Man | 28.2.200811:30
Nejde ten chladic na CPU otocit tak, aby byly zebra nahoru? Aby to odsaval zdroj jeste ven? Myslim ze to bude mnohem ucinnejsi, na CPU 60 se mi zda uz moc.
Odpovědět0  0
vaseo (42) | 28.2.200812:40
byl by problem s chladicem cipsetu. je to 4jadro a tmax ma 100C, myslim, ze takovych 65C pri zatizeni vsech jader bude uplne v pohode.
Odpovědět0  0
vaseo (42) | 23.2.200813:42
Pripada mi, ze si musis porad omilat to svoje ­(stejne tak nahore o chlazeni k tematu­).
Vsichni vime, ze realne zrychleni raid0 zdaleka neni 100%, tak proc to musis porad pripominat :­) Jako vse ma svoje vyhody a nevyhody, kazdy si zvazi svoje priority. Pises tu o raidu, jako by ti udelal nekdy nejakou obrovskou krivdu :­)
Btw zminka o cache taky neco dokazuje, zkoukni par testu disku ohledne vlivu velikosti cache. Taky jsem zastancem v domacim pc mit 1 vetsi disk a dat ho treba do boxu, ale kdyz to ma nekdo jinak, ma k tomu asi duvod.

konecne k chlazeni, ukaz svoje reseni na foto.
Odpovědět0  0
zamozny_kupec | 23.2.200816:24
JOO, souhlasim!!!
UKAZ FOTO STŘEV SVÉHO STROJE, OTINE !!!
8­)­) :­-D
Odpovědět0  0
otin | 24.2.200810:05
Nemusím to omílat ­- psal jsem ten FAKT jednak v souvislosti s teplem­/spotřebou­/přecpaností skříně­/hlukem, a taky jako případné upozornění pro hošákny, co o tom slyšeli, s velkou slávaou to nějak rozchodili, a myslí si, bůhvíco nemají, ale nedochází jim reálná rychlost a mnohá negativa naproti tomu. Pokud ty to víš, proč na to reaguješ?
RAID mi udělal ­"obrovskou křivdu­" :­-­) v tom, že jednou jsem jej musel rušit a přecházet na konfiguraci ­'běžné disky­', a jednou se podělal jeden z disků ze striping setu, a záchranu dat u specializované firmy odhadli na tolik, že to firma ani neakceptovala. Následný restor zálohy pak proběhl už na normální disky. Tolik zkušenost, která spolu s naprosto nepřesvědčivými naměřenými hodnotami někoho poučí ­- někoho ne.
Jistěže! :­-­) cache patrně němá vliv na výkon, takže přesně proto ji výrobci na disky montují :­-­) Při čtení nic moc, ale při zápisu do 32MB souborů ­(což je většina všech datových souborů, včetně grafiky­) zhltne data tato cache extrémně rychle, a se zpožděným zápisem si pak uloží na disk... mezitím je třeba přerušení pro kanál řadiče uvolněno ­(procesorový čas pro jiné činnosti resp. pro další komponenty obecně­).
Dávat disk do boxu ­(budu raději předpokládat, že ne USB, nýbrž tzv. šuplík­) je asi stejně bIbé, jako používat prezervativ ­- jen s tím rozdílem, že disk se v šuplíku zbytečně ­"dusí­"/přehřívá, a PODLE MĚ je jen málo důvodů proč mít disk na domácím PC TAKTO přenosný ­(kompatibilita na jiných místech... kam ho strčit­). Pokud jde o přenosy dat z­/do práce, většinou postačí tzv. flashka, anebo pro větší kapacity i výkon 2,5­" disk bez dodatečného napájení ­(např 160GB 5400rpm v externím boxu s usb kablíkem­).
Jelikož nejsem hráč, abych měl mohutně chlazenou poslední nenažranou grafiku :­-­)­) ani kupodivu nepotřebuju 4 disky, ale jen 1, max. 2, tak není vlastně co ukazovat! na CoolerMaster Freezer 64 Pro se podívej na webu. Nemám problém ani s hlukem ani s teplem. Sem jsem psal jen reakce na nesmyslné ohřívání interiéru 4 disky ­(a že to pěkných pár stupňů přidá!­) a na nesmyslné chlazení horkým vzduchem. A psal jsem to vcelku věcně, nekonfrontačně ­- a rád si sám přečtu reakce K VĚCI, kde že dělám chybu v úvaze.
Odpovědět0  0
vaseo (42) | 24.2.200812:07
ad1 nemusis omilat, ale v kazdem prispevku mas min.jeden dlouhy odstavec o raid, i kdyz uz kazdy pochopil, ze nema cenu se s tebou dal hadat.

ad2 cache. cti poradne, ne ze cache nema vliv, ale zvyseni velikost cache v soucasnych discich neznamena zrychleni! to jsou proste opet fakta a ne dohady, s kterymi rad operujes. preruseni kanalu radice me opravdu netrapi a preruseni prace procesoru jsi snad nemyslel vazne, jinak tu opravdu totalne ztracim cas.

ad3 box, opet dohady ­- vubec nevis, o cem je rec, ale musis se hned velice vyjadrovat. mam na mysli ztisovaci­/chladici­/antivibracni box, o kterem jsi asi v zivote neslysel. s prenosem opravdu nijak nesouvisi, samozrejme, ze 750G komplet disk nebudu nikam nosit.

ad4 to zcela objasnuje, proc jsi nejvetsi prispevovatel v diskuzi o chlazeni highend grafik ­- bravo ;­)­)

ps: osobne vsechny reakce ­(zvlast na tebe­) myslim opravdu dobre, neutocim a snazim se davat argumenty. respektuju tvoje zkusenosti, ale respektuj ostatni a nesnaz se jim neustale vnucovat svuj pohled na vec. jinak receno, nerikam, ze delas neco spatne, kdyz nemas raid a chladis vsechno aktivne s velkym nejnovejsim diskem :­) ale rikam, ze delas spatne, kdyz to svoje vnucujes vsem ostatnim s tvrzenim, ze delat to jinak je blbost, capisto?
Odpovědět0  0
otin | 24.2.200814:27
No dokud se někdo hádá, a dokud mě nevěcně napadá za něco, co je ve tvé domácí mašině ­(a dokud někdo chce rozebírat smysl RAID0 on­-board + dalších dvou disků v domácím PC­), tak se o tom můžu bavit.
Dokud se CPU zabývá přenosem na kanálu řadiče, je to jakýsi vliv. Jakmile dojde k vyřízení těchto instrukcí, je CPU ready pro další. Pokud nechápeš základy o práci PC, ztrácím čas spíš já. Pusť si TaskManager, záložku o výkonu­/vytížení zdrojů, a spusť nějaké masivní kopírování ­- a graf zatížení CPU tě přesvědčí.
O boxu jsi TY nic nepsal, takže jsem nereagoval na tebe. Tak co řešíš? Chladící box? Ty si děláš prču? Obal ­(třeba i hliníkový zhora­/zespoda, jakkoliv vidím v tvé bedně spíš plast­) nemůže uchladit HDD lépe, než když je jeho povrch přímo vystaven proudu chladnějšího vzduchu. Navíc jde o ­"šuplík­" takže obal disku uvnitř moc nechladí, a k vnějšímu obalu se moc tepla zevnitř nepřenese. Stísněný malý prostor kolem HDD časem nakumuluje vysokou teplotu. A pokud jsi náhodou myslel aktivně chlazený box, je zvuk jeho ventilátorku­/ů nesnesitelný. Z tohoto hlediska je to ­"ztišení­" naruby :­-­)­) Samozřejmě ­- můžeš přidat další 12cm větrák :­-­)
ad 4­) nepíšeš CO to objasňuje, ale pokud se správně domníváš, že proto, že nejsem hráč, pak ti dávám zapravdu :­-­)­) Největší přispěvatel zcela jistě nejsem ­(a nebudu­), ale debatuju náhodou o tom, co se tu prostě vyskytuje­/řeší. A faktů o hi­-end grafikách jsem tu moc nenašel... jen o nesmyslně přecpaném kejsu a o zbytečné produkci horkého vzduchu, jímž pak chce někdo ­"ideálně­" uchladit CPU... vydává to za optimální airflow. Proti tomu snad můžu položit SVŮJ názor.

ad PS: já jsem v NAPROSTÉM KLIDU, ani zbytečně agresivní výpady, ani nadávky kupce, nic mě nevytáčí, protože jde o pouhou výměnu názorů ­(a něčím se i bavím­). Zdá se mi ale, že zde se jeden cítí uražen neuznáním jeho konceptu vnitřního uspořádání hracího PC, druhý se k němu přidává ­(to už ovce občas dělají­), a třetí se potřebuje ukázat se svým předimenzovaným diskovým polem, a potřebuje uznání, a to bez ohledu na téma. Tak teď ­"nevím­", kdo je mimo... Kdo prosím tě komu něco vnucuje? Snad já? Říkám svůj názor ­- stejně tak i ty nebo kdokoliv. Já jsem pořád v klidu, ale někdo hned vyskakuje a uráží ­(se­). Asi nějaké zranění ega...?
Tedy ještě jednou a naposledy: nic nevnucuju ­- každý ať si doma provozuje co chce ­- třeba profi RAID diskové pole, 4 nebo i víc starých disků ve skříni, klidně třeba i jadernou elektrárnu. Já k tomu jen skromně podotknu, že to bude mít vliv na hluk i na produkované teplo. Doufám, že je to jasné ­- každý má plnou svobodu, tak ať si dělá, co považuje za rozumné :­-­) Já jsem jen napsal, co za moc rozumné nepovažuju. Někdo by se poučil, někdo se čertí ­- ale opět: každého věc! Když se někdo vzteká nebo hádá rád, ať je rozžhavenej třeba doběla :­-­)
Odpovědět0  0
vaseo (42) | 24.2.200815:03
uz me to prestava bavit, tak jen ty nejvetsi brutality:
ta skrin ­'plna plastu­' je coolermaster stacker 832, staci? ten chladici box ­'z plastu, kterej nedokaze odvadet teplo lepe nez sam disk ­(LOL­)­' je silentmaxx hdd silencer, urcite si najdes tyto produkty sam, pripadne recenze na ne. zvlast u boxu chapu, kdyz ses s timto nesetkal, ja donedavna taky ne, ale proc mas zase potrebu psat tu tak neskutecne nesmysly a blaboly, kdyz o tom nic nevis? to o necem svedci i u ostatnich tvych argumentaci.

ad4 to byla ironie. jinak v teto diskuzi jsem par zajimavych napadu a inspiraci nasel, od tebe to nebyla ani jedna, casto spis utvrzeni o opaku ­- pouze konstatuji.
Odpovědět0  0
otin | 24.2.200815:23
Zase jsi nedokázal zareagoval klidně? Navíc to bylo zbytečně, protože jsem 14:29 psal, že jsem si spletl osobu, a tím i case ­(evidentně s R­-manem­). Na tvé fotce skříně nejsou mechaniky vůbec vidět.
Se silentmaxx hdd silencer se blíž seznámím ­- moje řeč byla o běžných šuplících, jak ti jistě ­(jakožto znalci v dané oblasti­) neuniklo :­-­)­)
Odpovědět0  0
otin | 24.2.200815:47
Recenzi na silentmaxx jsem ještě nečetl, ale níže několik praktických referencí od lidí, co ho mají.
Velcí distributoři to vůbec nemají v nabídce ­(ATComputers, eD system, Actebis, SWS...­), a ve kšeftech na webu je to k mání zhruba za litr. Při čtyřech discích by byl problém to do kastle vůbec dostat ­(i s DVD mechanikou­), a navíc je to cena, za niž si může člověk koupit raději tišší, kapacitnější a vůbec modernější disk.
Ztišení je prý patrné, teplota samotného disku prý o 8°C nižší, ale nic to nemění na faktu, že to interier PC ohřívá ­(to teplo se i ze žeber silenceru stejně rozptyluje kolem, uvnitř­).

Mám ho | od: Milan32 odpovědět 11.6.200410:30:02

ale moc me to nepotesilo, prestoze vypada masivne, disk to podle me moc nechladi :­( Snizeni hluku tam nejake je.

RE: test please | od: Ondřej Procházka ­- CZC odpovědět 8.6.20049:35:15

Dobrý den, tak jsem silencer zběžne otestoval. Bohužel nemám k dispozici přesný digitální teploměr, použil jsem tedy teplotní čidlo z casu. Teplota HDD byla při použití silelenceru ZHRUBA o 10 stupňů nižší. Provedení je velmi propracované. Celkově se mi silencer líbil a vypadá velmi kvalitně.

Re: RE: Re: RE: test please | od: SALPLACHTA odpovědět 9.6.200416:54:28

A jaká byla teda teplota toho disku.

RE: Re: RE: Re: RE: test please | od: Ondřej Procházka ­- CZC odpovědět 9.6.200416:56:47

Dobrý den, kolem 40 stupňů.

Zkušenosti | od: LAHVICKA odpovědět 30.11.200414:47:46

Tak jsem si konečně jeden Silencer koupil a oproti mému předchozímu řešení ­(disk postavený nastojato na kusu tlustého molitanu na dně casu a zafixovaný dalším kouskem molitanu vraženým mezi disk a 3,5 šachtu­) je redukce hluku jen mírná ­(testoval jsem i mimo case­), zato teploty mi spadly ze 46 na 38 stupňů ­(testováno na Seagate Barracuda 7200.7 200 GB IDE­), takže jsem spíše spokojený. Pořád to ale bohužel není chladič­/ztišovač, který by umožňoval provozovat supertichý počítač s otevřeným casem a bez větráků ­(chlazený třeba Zalman Reseratorem­).

Re: Je to šupa | od: eqworry odpovědět 19.3.200521:19:18

Souhlasím s předchozím názorem. Úplně mi zmizel nepříjemný dunivý zvuk i, což mě potěšilo, naopak vysokofrekvenční pískání fluidních ložisek. Protože mám bednu na stole, práci hlaviček v úplném tichu slyším, to ale není podstatné. I přes tu cenu mohu zájemcům doporučit...
Odpovědět0  0
otin | 24.2.200814:29
Sorry, spletl jsem si osoby: ty jsi o boxu psal.
Odpovědět0  0
zamozny_kupec | 23.2.200816:22
Ty jsi taky kus vola, žejo:­)
Zajímalo by mne kde jsi sbiral svoje zkusenosti s RAID poli, ja osobne na databazovych serverech s LotusDS, Oraclem a MSSQL s prumernou­(!­) vytizenosti kolem 70 ­- 80% :­-D
To co tady povidas nemuzes nikdy podlozit v realnem svete, pevne vsak verim, ze pri administraci te obrovske firemni site s celkem dvema pocitaci, z nichz jeden plni roli ulravykonneho serveru sve teoreticke poznatky pohate zurocis a nikomu neuskodis.
Kolika lidem v jednom okamziku naraz jsi kdy dodaval prosimte data, ze se odvazujes na zakldade tech onech zkusenosti tvrdit takove oslive veci o RAID polich? Vyloz karty a nelzi, lhal jsi tu jiz dost! EGOMASTRUBATORE! :­-D

Ad boot wxp ­- rychlym diskem jim nepomuzes, leda velmi vykonnym procesorem a ­"vysoce propustnou operacni pameti­", nejdele trva inicializace jadra a natazeni ovladacu do jadra, to je ukon narocny predevsim na cpu. ­(coz jsi v podstate napsal :­-P ­)

Ad muj dskovy subsystem ­- rozhodne nejsem normalni kdyz pozaduji takove veci jako maximalni vykon ktery v soucasnosti disky umi dodat, logicke jednotky distribuovane pres nekolik RAID poli, moznost prehazet za chodu disky za vetsi a rozsirit velikost pole bez ztraty dat a dalsi vypecene uzitecnosti:o­) mnam :)
Odpovědět0  0
otin | 24.2.200810:25
A ty jsi zase nadávající hrouda ­- už jsem ti to psal. Navíc jsi přesně to, co se DOMÝŠLÍŠ o mně ­- EGOMASTRUBATOR. Tomu odpovídají kecy o tvých zkušenostech s bůhvíjakými servery v bůhvíjak velkých firmách :­-­), místo abys napsal něco o teple a hluku :­-­)­) Rád bys, aby tě ­(nedoceněného­-nejchytřejšího­) konečně někdo uznal... a ono nic. Takže si své ego musíš masírovat sám, a chceš uznání alespoň ode mě, co? Smutné...
Já jsem se jen ZMÍNIL o síti do 50 stanic ­(nakonec jich bylo cca 70, ale to už se měnil HW­), a můžu tě ubezpečit, že server v pohodě obsloužil tento počet projektantů a administrativních pracovníků. Rozhodně jsem je nenutil do extrémních řešení, která máš jakožto zazobanej snob ve svém domácím stroji ­(­"logicke jednotky distribuovane pres nekolik RAID poli, moznost prehazet za chodu disky za vetsi a rozsirit velikost pole bez ztraty dat a dalsi vypecene uzitecnosti­") ­- k tomu jednak nebyla vůle­/finance, jednak to nebylo třeba, a sdělím ti sladké tajemství: dřív, než by nestačila disková kapacita ­(a musely by se ­"za chodu :­-­)­) měnit disky za větší­), zastaral by po 2­-3 letech ten server sám výkonově­/morálně, a pak se kupuje nový, včetně třeba nového RAID pole. Teď jsme ovšem zcela mimo téma.
Ad boot: rychlý disk ­(a fragmentrace souborů na něm­) na rychlost samozřejmě vliv má... jakožto nejužší místo ­(vybavovací doba CPU a paměti v nanosekundách, disk o řád hůř ­- v milisekundách­). A rychlost CPU a pamětí ­(včetně velikosti!­) na to má vliv také. Což ovšem prakticky uznáváš i ty ­- takže nevím, proč to zde píšeš, když už to bylo napsáno. Důležitá věc, s podstatným vlivem, je softwarová optimalizace systému ­- aby se nenačítaly ty zbytečné služby a SW, jak jsem už psal ­(toto má obrovský vliv... a skoro nic to nestojí­).
Odpovědět0  0
RiCZie (17) | 15.2.200811:50
"A když už jsme u vzduchu, pak o ten se stará černý radiální ventilátor s velkým množstvím žeber. ­"

ventilator a zebra? mi moc nesedi, ale jestli ostatnim prijde ok taxe omlouvam za rypani .)
Odpovědět0  0
marekduha (7) | 15.2.20088:21
Mam na svojej Asus 8800GTS 640 Duorb, teploty mam 49°C Idle a 62°C Load. S original chladicom Idle 57°C a Load 78°C. Je sice hlucnejsi oproti original chladicu ­(ale iba o trocha­) pri Load, ale karta isla na jadre zo 640MHz na 660 MHZ stabilne. Teplota v miestnosti okolo 21­-22°C. Regulacia otacok automaticky z dosky. Ak ma niekto priehladnu bocnicu, tak pekne na modro svieti. Spokojnost.
Odpovědět0  0
gfsghgkjdhlgkdjg | 14.2.200816:41
koho zaujimaju tie teploty ked original chladic uchladi kartu dostatocne a je aj relatvine tichy... taze sa mala porovnavat ucinnost vzhladom na hluk... sprsty clanok
Odpovědět0  0
l.jelinek | 14.2.200815:08
takovy zaver jsem necekal. Ze jsou originalni chladice na nV kartach hodne slusne vim z vlastni zkusenosti, ale otestovat nekolik vzduchovych chladicu a rici, ze ani jeden se nevyplati a lepsi je vodnik, tak to je docela husta kava. Pro me z te recenze vyplyva jedna vec ­- z testovanych chladicu jednoznacne HR­-03 a troufam si tvrdit, ze po osazeni nejakym vetrakem od Noctua bude ten chladic v Load neskutecne tissi nez originalni chladic nV. A jak uz tady nekdo psal, proc nebyl udelany test HR­-03 s vypnutym vetrakem? Je jasne, ze pro Ultru to asi nebude, ale pro takovou GTS by mel ten pasiv v dostatecne velke a dobre vetrane case stacit.
Odpovědět0  0
damned.stove | 14.2.200812:55
Odpovědět0  0
Wix | 14.2.200810:52
1­) Proč jste neudělali test u prvního chladiče i pasivní ať jsou vidět teploty jakých dosahuje.
2­) Dělat teď test chladičů pro G80 je sice záslužné, ale neaktuální. Ti co tyto grafiky mají, už chladič mají vyměněný, nebo ho měnit nebudou. A ti co grafiku kupují si koupí G92.
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1065) | 14.2.200816:30
1­) odpověď je v kapitole věnované chladič TR
2­) test byl zaměřený na chladiče pro nejvýkonnější model NVIDIE, což je stále Ultra, potažmo je možné je použít i pro GTX. Karty s G92 jsou zkrátka jiná kapitola ­(výhodnost karet sem netahejme, jedná se o test chladičů pro daný model­/modely­).
Odpovědět0  0
xmon (7) | 14.2.200810:08
Pekný članok ďakujem. Jasne sa ukázalo ako je to s investovaním do chladičov ­(moc sa neoplatia ­- jeden drahý, druhý neučinný...­). Osobne by som bol radšej ak by sa testoval chladič pre 8800GT, keďže je podľa môjho názoru viac rozšírená ako Ultra. Viem, že sú podobné ale je tu jeden rozdiel a tým je PCB. U 8800GT je iný takže použitie zalman pasívnej základne nie je možné. Osobne na svojej mám Thermalright HR­-03 rev.A a noctuu 8cm. Väčšie starosti mi však robí chladnie pamätí. To by mohol niektorý výrobca domyslieť napr niečim takým ako zalman. Jadro je v pohode ale pamäte pečú ako o život a tie maličké chladičiky sa mi zdajú nedostačujúce. Vidno to napr pri Crysis, že po nejakom čase to začne trhať až to resetne alebo zamrzne. Po kontrole teploty rukou môžem na pamätiach vyprážať risky :(
Odpovědět0  0
Petr Machálek | 14.2.200810:06
Dobrý den, zajímalo by mě několik věcí týkajících se chlazení GK. Ventilátor v bočnici má být orientován na vhánění či vyhánění vzduchu? Chci si pořídit alternativu k originálnímu chladiči X1950XT, ale nikde jsem nenarazil na chladič vyfukující vzduch ze skříně ven, a proto se ptám, jestli mi jiný chladič nebude příliš ohřívat prostředí skříně? V případě S1, kterou považuji za jediné možné ­(rozumné­) řešení, se ptám, co bude s regulátory napětí, kolem kterých permanentně proudí vzduch nasávaný orig. chladičem? Máte někdo zkušenosti s touto kartou? Znáte někdo jiné ­(lepší­) řešení, než S1? Nepočítám s přetaktováním a vodníka taky nechci. Děkuji za odpovědi.
Odpovědět0  0
meeee (38) | 14.2.200810:38
Dal jsem na X1950XT CoolerMaster CoolViva Pro SE, který vyfukuje část vzduchu ze skříně a s L.N.A adaptérem od Noctuy ­(případně nějakou prodlužkou s rezistorem za pár korun­) je příjemně tichý, při tomhle tichém režimu teploty 47­-83 stupňů, např. při hraní Oblivionu do 70.
Odpovědět0  0
meeee (38) | 14.2.200811:04
Ne, když si to po sobě čtu, tak to asi nebyl Oblivion, tam to bylo spíš mezi těmi 70­-80 :­) Těch 83 stupňů je při žhavení ATIToolem.
Odpovědět0  0
Schafa (3) | 14.2.200816:07
Mam X1900XT @ 690MHz jadro 1560MHz pameti chladic Thermaltake TMG AT1 CL­-G0076 kterej vyfukuje vzduch ven a teplota je kolem 85­-90C pri zatezi s originalnim chladicem i pres 105C, cekal sem od toho vic ;­( pouzita pasta X2 atd ... proste az na nizsi hluk a par stupnu dolu zadnej zazrak
Odpovědět0  0
KLESKOJOT | 14.2.20089:47
tak hosi to co tu vidim je ubohy. ten kdo si koupi jeden s techto chladicu je budto moc bohaty nebo linej vymyslet neco jednodusiho. ja osobne jsem jenom z origo chladice sundal ten plastovej paskvil kterej dle meho nazoru jenom branil odvodu tepla a ¨nainstaloval­(prilepil­) jeden 80mm vetrak a teploty jsou razem v klidu na 55 a v zaprahu 65­-70. a jeste v pretaktovanym stavu vcetne shaderu. toz asi tak cau
Odpovědět0  0
Jano_SK | 14.2.20089:25
Ked som si kupil 8800gtx, tak sa mi cely komp po prechode do 3d modu rozhucal ako startujuca stihacka ­(vsetky ventilatory som mal regulovane automaticky podla teploty..­) stacilo ale pridat nasavaci 12cm vetrak, pred nim vyrezat komplet mriezku aj plast, to iste za vyfukovacim 12cm vetrakom a teploty isli dole o 12!!! stupnov.. neuveritelne ze co dokazu obycajne noznice na plech :)
Odpovědět0  0
ruprd | 14.2.200822:23
ad nuzky na plech:
tak tak ja si je koupil ve sleve v baumaxu za 120 kc a nelituju toho. od te doby mam vsechny skrine dle svych predstav :­-­)

PS: myslim ze testy vyhraje ten kdo si neporidi misto GK teplomet. urcite se daji snizit naroky a tim i emitovane teplo... ne?
jiste,... pak uz nelze onanovat nad Crisis s plnych detailech... ale jak dlouho to vydrzi? pul roku, rok? pak vyjde dalsi takova bezducha blbost a hi­-tech grafikou a jste v ... :­-­)

Odpovědět0  0
otin | 19.2.200813:38
hmm, ironie ti jde dobře, ale on má v zásadě pravdu. nanic jsou superdrahé pasivy a k nim nevímjaké ventilátory, když se teplo víří jen uvnitř kastle, a chladí se horkým vzduchem.
sice velké díry v kejsu propouštějí víc hluku, ale pokud se najde rozumný kompromis, a dovnitř se nažene chladný vzduch ­(a ten je přetlakem ve větší míře vyfukován vzadu zdrojem­) tak to teplotě i hluku dost pomůže.
Odpovědět0  0
otin | 19.2.200813:41
...samozřejmě zdrojem odchází už vzduch teplý :­-­) který prošel okolo harddisku, chladiče CPU a grafiky.
Odpovědět0  0
Tech-boy.lukas (1244) | 14.2.20087:35
Nemohu než naprosto souhlasit s autorem, takové peníze se nevyplatí investovat do mizerného zlepšení. Testoval jsem přetaktovanou 8800GT s referenčním chladičem a zas tak hrozný hluk nevydává. Pokud je třeba opravdu kvalitní chlazení tak opravdu ta voda.
A OMG chce to opravit pár chyb v článku aspoň teda thermalright určo nema heatpipe 0,6mm průměr!! děkuji
Odpovědět0  0
Roob (179) | 14.2.20088:01
20 stupnov a podstatne stisenie je mizerne zlepsenie? Vodne chladenie stoji 2­-3x tolko.
Odpovědět0  0
Tech-boy.lukas (1244) | 14.2.20088:27
20° ale jen u chladiče který zabere půl skříně, ostatní chladiče jsou za ty penize k ničemu.
Odpovědět0  0
kalda007 | 15.2.200815:38
Chtel bych se zeptat jestli nekdo nevi kde by se dali sehnat vodni bloky na 8800GT? chtel bych je dat na vodu :o)
Odpovědět0  0
mastermind (217) | 14.2.20087:31
Zajímalo by mne, jestli by šlo ještě otestovat pro srovnání Arctic Cooling Accelero S1. Myslím, že i za 400 strčí do kapsy kterýkoliv z těchto chladičů.
Odpovědět0  0
gigik (81) | 14.2.20088:17
presne tak, ucinost podobna jako ­"vitez­" a jeste nezabere tolik slotu
Odpovědět0  0
mech13 (422) | 14.2.20088:52
taky se pridavam k doplneni S1 do testu...
Odpovědět0  0
swalko (7) | 14.2.20089:01
V poslednej dobe som si vsymol ze prave Arctic Cooling Accelero ­(S1 aj S2­) su vynehavane v mnohych testoch. Neviem ci je to zamerne alebo len nahodou, no v kazdom pripade to vyzera podozrivo ze najlepsi a zaroven najlacnejsi kvalitny chladic sa v teste znova neobjavil. Ze by mala konkurencia strach? :)
Odpovědět0  0
Roob (179) | 14.2.20089:18
asi nepotrebuju platit za reklamu.. S2 je vyborny chladic, S1 som nemal kde montovat zatial, ale az prejdem na ati 3870 abo 8800gt pripadne ich nastupcov S1 kupim rovno s kartou, s original chladicom to ani do bedne nepichnem.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 14.2.20089:53
Jenze Accelero S1 nepodporuje karty s cipem G80, takze s takovym HR­-03 Plus nebo TMG ND5 ho nejde ani srovnavat. Az bude test jinych chladicu pro G92 nebo novejsi ­(taky samozrejme odpovidajici Radeony­), tak na nej urcite nezapomeneme.
Odpovědět0  0
Mnemonic (18) | 14.2.20089:55
"podobnou­" účinnost má polovina chladičů v testu a nemyslím si že by ten Arctic byl lepší než thermalright, nemluvě o tom, že se na ten thermalright dá nasadit i 120ka ventilátor a je to asi nejtišší možné řešení. prostorová náročnost je prostě daní za to, že ten chladič funguje. Když vezmu v úvahu vodníka, který ano, bude lepší, ale rediátory se musí taky nějkam nainstalovat, stejně jako čerpadlo, expanzka...
Odpovědět0  0
swalko (7) | 14.2.200810:33
Tak tomu ver ze S1 je o kusok lepsi nez predrazeny Thermalright v peknej skatulke. Neviem preco su ostatne chladice take drahe ked Arctic je schopny vyrobit chladice s minimalne rovnakou ucinnostou za 1­/3 ceny.
Odpovědět0  0
Mnemonic (18) | 14.2.200811:39
myslíš, že krabice od thermalrightu je pěkná? no nevím :­) nicméně pokud se nemýlím, tak thermalriht tu byl haněn hlavně kvůli jak je velký a nemyslím si že v otázce velikosti by S1 na tom bylo líp než testovaný chladič
Odpovědět0  0
swalko (7) | 14.2.200812:06
Pokial chces dobre a hlavne ticho chladit sucasne graficke karty tak to zatial neide inak nez velkym pasivom ­(s ohladom na cenu­). Pre mna je rozhodujuca teplota a hluk.
Odpovědět0  0
Mnemonic (18) | 14.2.200812:21
no a jsme u toho, já to chápu. Já jsem vesměs jen chtěl říct, to cos napsal. Veškerá kritika šla na Thermalright jen kvůli velikosti, účinností rozhodně vyhrál. Já s tebou plně souhlasím, já mám taky na grafice 120ku ventilátor, aby byla tichá.
Odpovědět0  0
mastermind (217) | 14.2.200816:14
Ono jde hlavně o to, že S1 stojí 400kč, a uchladí např 8800GT pasivně na nižší teplotu než aktivní stock chladič.
Odpovědět0  0
tydytek | 15.2.200811:40
na Accelero S1 v pohodě dáš DVA 12 cm fany...
Odpovědět0  0
Mr. M (33) | 14.2.200810:26
pripadne skusit Arctic Silencer 5 NV rev3, je sice starsi, ale stoji zlomok ceny ostatnych chladicov a chladi slusne

http:­/­/www.frazpc.pl­/artykuly­/570­/8800GT­/+­/ARCTIC­/SILENCER­/5­/Cicho,­/tanio­/i­/skutecznie
Odpovědět0  0
jezekhifi | 6.3.200821:59
Heurekaaaa!!!!!!!!!!!! Konečně POŘADNEJ chladič!! ­(Tím myslím NV SILENCERA protože nic lepšího neznám!!!­) Ale zase ne na mojí grafiku 8800GTX!!!!! Kdy už konečně?!?!?!
Odpovědět0  0
peacemaker (1) | 14.2.200822:54
Taky si myslím že je docela zcestné nezařadit S1 protože za ty peníze a výkon který nabízí by asi natrhla trenky všem uvedeným
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1065) | 14.2.200823:25
Je nutné to opakovat?

Citace Jan Vítek výše:
"Jenze Accelero S1 nepodporuje karty s cipem G80, takze s takovym HR­-03 Plus nebo TMG ND5 ho nejde ani srovnavat. Az bude test jinych chladicu pro G92 nebo novejsi ­(taky samozrejme odpovidajici Radeony­), tak na nej urcite nezapomeneme."
Odpovědět0  0
czmagic | 15.2.20088:11
Určitě? Ani rev. 2, která je již celkem běžně dostupná v obchodech?
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 15.2.200811:53
http:­/­/www.arctic­-cooling.com­/vga1.php je tam snad nejaky chladic pro G80?
Odpovědět0  0
jezekhifi | 6.3.200822:11
jakej je asi rozdíl mezi 8800GT a GTX?!
Firmě Arctic cooling věřím výc něž jiným!!
Thermaltake DUorb mam namontovanou na MSI NX8800GTX T2D768E­-HD­-OC a musím vám dát za pravdu, že stojí za prd!! idle 52 load 70 a výc!!!!! Věřím tomu kdyby AC vyrobil nějakého NV SILENCERA tak to
natře všem chladičum v testu!! Ono totiž foukání tepla z grafiky do skřině není zrovna moc inteligentní řešení! Proto NV SILENCER.
Odpovědět0  0
mbart01 | 16.2.200810:34
Mě už to připadá jako záměr,že se v podobných testech nevyskytuje pač by se ukázalo že chladič za 400,­- udělá stejnou službu ne­-li lepší než tyto předražené rádoby high­-end chladiče...
Odpovědět0  0
snajprik (1551) | 14.2.20086:52
Zalman vyzera Cool, ale tak to vyzera ked chladič roby dizajner :­). Čo ja viem heatpipe najlepšie funguju ked je zdroj tepla dole a chladič hore, alebo aspon su v rovnakej vyške, ale dať chladič pod zdroj tepla :D to je fakt sranda :­) ešte že je medeny a meď ma dobru tepelnu vodivosť, lebo princip heatpipe chladiena v nich nefunguje :)
Odpovědět0  0
Roob (179) | 14.2.20088:16
HP funguju v akejkolvek polohe, otazna je ich ucinnost. Ci to funguje sa lahko presvedcis sam.. ked jadro ­(cpu, gpu­) vykazuje vysoke teploty a rebra chladica su studene, tak to nefunguje. Ja mam 7600gs a accelero S2, teplota s pretaktovanim 65max. A tiez je zdroj tepla nad rebrami.
Odpovědět0  0
djthrall | 16.2.200810:39
Ja zalmana vlastnim a pouzivam ho na ATI 1600pro a musim rict ze je temer neslysitelny,kdys dam otacky na mas tak jen tise vrni.Predtim jsem mel boxovanej chladic a byl jsem velice nespokojen po delsi dobe zateze se me vypl pocitac a nebo zamrzl,teploty byli hrozne vysoke us nevim presne kolik.Ted se zalmanem je to o 40 % nissi a to ticho je k nezaplaceni.Kdys vemu v potaz ze se da namontovat i na 8800 ultra a je tak tichej tak by me ani nevadilo ze jedou otacky na max,protoze to ani neuslysite.
Odpovědět0  0
otin | 16.2.200811:21
:­-­)­) Jedna indiskrétní otázka: jsi Čech?
Odpovědět0  0
djthrall | 16.2.200812:23
Ty jsi asi takovej kokot co kazdyho opravuje!!!Tydle typky mam nejradsi mysli si jak sou chytri a kazdyho hned poucujou!!V diskuzi nejde o to jestli pises hrubky nebo ,jde o nazor,a jestli se ti to nelibi tak si to necti!!!
Odpovědět0  0
mbart01 | 16.2.200813:06
No on se jen slušně zeptal =­) ,zdá se že českou klávesnici nemáš a gramatika taky dělá trošičku problémy­(a možná i dokončení ZŠ­) tak mu to asi vrtá hlavou...
Odpovědět0  0
otin | 16.2.200814:15
Zdá se, že tě to žere... asi nějaká nedostatečnost, handicap z nedokončené základky. U diskuse jde taky o to, s kým diskutuješ... jestli třeba s pologramotnou opicí nebo s nějakým primitivním sprosťákem. V takovém případě je třeba vzít v potaz i tyto faktory, a přihlédnout k tomu při určení relevatnosti informace podávané takovým individuem.
Odpovědět0  0
Pájmen | 16.2.200814:42
Ty jsi zase jen podle toho co píšeš zase zamindrákovaná arogantní postava co možná píše spisovně ale dělá mu problém se vyrovnat někde jinde třeba v chování že?Takový jako jsi Ty bych házel do plynu kemo!!
Odpovědět0  0
djthrall | 16.2.200814:55
Mas recht !!
Odpovědět0  0
otin | 16.2.200817:28
:­-­)­) směju se ti. Z čeho, co jsem napsal, jsi svým gigantickým intelektem odvodil, že jsem nějaký... jak píšeš? Zkusil bys to LOGICKY dokázat? Myslím, že na to máš tragický nedostatek podkladů, abys tvrdil takové věci. Mně že dělá problém se vyrovnat někde jinde? V chování? Snad tobě? To bych nerad...
Poslední větou jen všem zde ukazuješ, do jaké sorty patříš ­- k zamindrákovaným primitivům, plným agresivity a s potřebou zkratkovitých, fyzických řešení. A i svou obhajobou ses přidal k těm ­"správným­". :­-­)­) Jsi k politování.
Odpovědět0  0
Pájmen | 16.2.200821:34
Ach,Ty jsi tak chytrý,až si pro normální život nepoužitelný.Je mi tě líto.Normálně neodepisuju na takový tupý diskuze ale tvůj příspěvek mě zarazil jak se svou arogancí navyšuješ na ostatní lidi pokud mají chyby v gramatice,no a co tak maj ale věř že nejsou takový pacienti jako ty.Máš pravdu arogantní trotly nemám rád...
Odpovědět0  0
otin | 17.2.20089:50
Máš pravdu, že s takovým ­"materiálem­" by byla další ­"diskuse­" ztrátou času. Stejně jen brečíš a vaříš z vody. ;­-)
Odpovědět0  0
l.jelinek | 18.2.200823:54
Ja bych se nerozciloval, obcas je lepsi diskusi s podobnymi typy radeji ukoncit, nema to cenu. Skoda, ze kvalita diskusi, kdyz uz jsou od tematu, silne upada a misto inteligence je jen predvadena slaba slovni zasoba. A pritom je ta cestina tak hezky kvetnata.
Odpovědět0  0
Jan Hranička | 19.2.200813:03
To je,hlavně bez háčků a čárek,to jen kvete:­-D
Odpovědět0  0
l.jelinek | 20.2.200821:35
Jo, to je pravda, ale bohuzel tady v cizine tak nemaji klavesnice s ceskym potiskem, takze misto ­"tapani­" jsem se naucil pouzivat cestinu bez hacek a carek. Dobra, beru, ale porad lepsi nez psat hrubky.
Odpovědět0  0
Roob (179) | 14.2.20084:55
ten zaver to co je? Autor sa asi zblaznil.. Ze koho bude zaujimat, ze huci viac, a ani jeden chladic nieje dobry, lebo su drahe. Vodne chladenie je lepsie, kedze to asi nieje drahe. Thermalright HR­-03 Plus jasne ukazal, ze sa toto riesenie oplati, a nieje potrebne investovat do ziadneho vodneho chladenia!
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 14.2.20089:39
Vyplati se snizeni teplot, ale za jakou cenu? Ten chladic na muj vkus proste zabere prilis mista, to je muj nazor. Vy muzete mit svuj.
Odpovědět0  0
dzajroo | 17.2.20087:54
ved z velkym rozmerom chladickov pocita kazdy fanda ktory si posklada pc, chce OC a chladit vzduchom a urcite si nekupit bednu za 500sk aj zo zdrojom ...ja som ho mal v TT armor a placu habadej
Odpovědět0  0
tomra (40) | 3.3.200822:53
chladit 8800 Ultra nebo GTS jen pasivem­-nejde. Tichy vetrak na to taky nedate ... Ja osobne jsme shanel takovy to pasiv,ktery by byl do L tzn,ze z cipu to heatpipem dovedu ­(o 90stupnu­) k pasivu,ktery je svisli a vyvrtam diru na bocnici a hned ven s tim horkym vzduchem ­- tam verim,ze se da pouzit treba dve 120 noctui na nizke otacky. Ale to jsem nenasel,tak jsem na vode a nemuzu si stezovat ­(mam pretaktovanou GTS)
Odpovědět0  0
1  2  
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.