reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

D-Link a TerraMaster: souboj dvou levných NAS

25.4.2013, Jan Vítek, recenze
D-Link a TerraMaster: souboj dvou levných NAS
Dnes se seznámíme s produktem společnosti TerraMaster, a sice s dvoudiskovým NAS serverem F2-NAS prodávaným za rozumnou cenu, jemuž bude dělat soupeře model DNS-320L od firmy D-Link. Uvidíme tedy, kdo koho přemůže nejen v testech výkonu.
V dnešním testu budou tedy dva produkty - levné NAS servery s cenou cca 2500 Kč určené pro dva 3,5" pevné disky. Takové modely jsou určeny především do domácností, kde je mohou uživatelé upotřebit jako centrální zdroj dat připojený přímo na domácí síť a potažmo i na Internet, přičemž lákavá je také nabídka nakonfigurovat disky do pole RAID 1 pro bezpečnější zálohování důležitých dat.





Společnost D-Link a její NAS servery dobře známe, však její produkty figurovaly v posledních třech testech. Stejně tak dobře známý je i systém ShareCenter používaný u stejnojmenné řady, na nějž jsme se naposledy podívali v recenzi modelu D-Link DNS-325. Od té doby se toho moc nezměnilo, takže nemá cenu se opět věnovat tomu samému a my se u D-Link DNS-320L zaměříme na software jen okrajově.





Zcela jiná situace je u TerraMaster F2-NAS. Žádného jeho předchůdce jsme v testu ještě neměli, a tak se podíváme na daný produkt podrobněji, takže nezapomeneme ani na firmware. A kde se vůbec značka TerraMaster objevila? Její název i tvar loga by sváděl k tomu, abychom ji spojovali s firmou Cooler Master, ovšem to neplatí.

Pokud se podíváme na stránky této firmy, především její údajnou "Glorious history of Terra Master", pak uvedené informace jsou velmi mírně řečeno pochybné. Jsou tam uváděna ocenění pro jejich produkty údajně z 80. a 90. let minulého století, ovšem ve skutečnosti jde o roky 2008 a 2009 a v tom jednom výjimečném případě, kdy je uvedený i odkaz, se recenze týká produktu QNAP a ocenění z Computeru 8/09 také získal QNAP a "shodou okolností" ten samý model TS-409 Pro Turbo NAS.

Jinde zase firma uvádí, že má 16letou tradici, centrálu v New Yorku (v kontaktech je však pouze e-mail) a v roce 2008 byla jednou z nejrychleji rostoucích značek v Číně (tady zůstalo jen u nadpisu bez jakýchkoliv podrobností) a třešničkou na dortu je vysvětlení vzniku názvu této značky, kdy je pisatel přesvědčen, že Terra je jednotka veličiny. Snad bude tedy výsledný produkt lepší než prezentace samotné značky.


D-Link DNS-320L


Model D-Link DNS-320L byl představen v polovině minulého roku a dostal celkové označení DNS-320L ShareCenter 2-Bay Cloud Network Storage Enclosure. D-Link u něj zdůrazňuje také podporu mydlink, což tedy nemá nic společného s hygienou, ale s cloudem a přístupem k datům odkudkoliv, kde máme k dispozici internetovou konektivitu. To je ostatně v dnešní době již běžná služba, kterou nabízí i řada jiných firem. Pokud máte však od svého poskytovatele připojení pevnou IP adresu, nic takového v podstatě nepotřebujete.






Server jsme dostali již jako použitý kousek umístěný v menší krabici, kde byl umístěn společně se svým příslušenstvím. To obsahovalo jen to nejnutnější, takže chybělo instalační CD a manuály, ovšem to nám v otestování tohoto NAS nemohlo zabránit, neboť potřebné materiály a software je umístěn také na stránkách výrobce.


Model
D-Link ShareCenter 2-Bay Cloud Network Storage Enclosure (DNS-320L)
Procesor
Marvell Kirkwood 88F6702 @ 1GHz
Paměť
RAM: 256MB
Flash: 128MB
Podpora HDD
2x 3,5" Serial ATA
EXT3 pro interní HDD
FAT32, NFTS (pouze čtení) pro externí USB disky
LAN
1x 10/100/1000 Gigabit Ethernet (Marvell 88E1318)
USB
1x USB 2.0 (Print Server, Data)
eSATA
-
LED kontrolky
Power, HDD1, HDD2, LAN
Rozměry
193,3 x 90 x 144,3 mm
Hmotnost bez disků
630 g (bez disků)
Hluk
?
Spotřeba
?
Protokoly, podpora, atp.
Podpora OS Windows XP/Vista/7, Mac OSX 10.5, Linux
CIFS/SMB
NFS v2/v3
AFP 3.1
HTTP/HTTPS
DCHP client / static IP
NTP server
Dynamic DNS
Bonjour
Vzdálený přístup k datům (AjaXplorer)
BitTorrentTM client
UPnP Media server (podpora konzolí PS3, Xbox, Boxee Box)
iTunesTM server
FTP server
USB Print server
Plánované zálohy z PC na NAS
Apple Time Machine
USB one-touch backup


Zpracování NAS serveru D-Link DNS není zrovna tradiční a připomíná spíše řadu WD MyBook. Jde totiž o menší celoplastovou krabičku se zkosenou horní části, která je vyrobena převážně z lesklého černého plastu, do níž se budou disky zasunovat seshora. Ostatní materiály zahrnují černý plast se zdrsnělým povrchem (dno a víko boxu) a pak tu je tenký proužek obepínající spodní část serveru kolem dokola. V něm také máme dole umísteny kontrolky a tlačítka.






Přímo pod logem ShareCenter tak máme hlavní vypínač, pak tlačítko s piktogramem rozhraní USB určené pro synchronizaci dat s připojeným paměťovým zařízením a nakonec tu jsou jen dvě kontrolky signalizující stav a aktivitu pevných disků.





Po obou stranách této plastové věže je jen logo výrobce, takže se můžeme podívat už rovnou na zadní část, kde máme čtvercový rošt ventilátoru, který bude vyfukovat ven vzduch nasávaný přes spodní průduchy. Vespod máme nezbytné konektory - napájecí, RJ-45 gigabitového Ethernetu, USB 2.0 a otvor pro zámky Kensington a nahoře pak tlačítko pro otevření plastového víka. Tlačítko Reset pro obnovení továrního nastavení je umístěno ve spodním panelu.





Aby se nám to podařilo, je třeba se nehtem zaklesnout za ono víko, tahat nahoru a současně mačkat tuhou plastovou západku. Pak už můžeme nahlédnout do interiéru vyztuženého kovovou konstrukcí, která poslouží jednak ke zpevnění boxu a také k navedení pevných disků na připravené SATA konektory umístěné na spodní základní desce, kde je veškerá elektronika. Disky tak stačí dovnitř pouze nasunout, což je více než snadné, ovšem při jejich vysunutí nám musí stačit pouze hrubá síla. Tedy alespoň jsem si to myslel, dokud jsem nenahlédl do elektronické verze manuálu, kde je psáno, že k boxu dostaneme také užitečná madla, která našroubujeme na disk, a ten tak půjde snadno vysunout.


Příslušenství


Dodávané příslušenství nám umožní box ihned zapojit a začít používat, pokud tedy samozřejmě máme také pevné disky. Dostaneme tedy vše potřebné - CD s ovladači a utilitou pro nalezení boxu v lokální síti, nějaké tištěné materiály a pak tu je napájecí adaptér (12 V / 3 A) s vyměnitelnou zástrčkou a nakonec modrý ethernetový kabel pro propojení s routerem či počítačem. To dostanete v balení dle informací na krabici, ovšem v našem případě jsme u již použitého modelu dostali pouze napájecí adaptér a ethernetový kabel.


 
reklama