reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

D-Link DIR-615: nízká cena především

2.11.2009, Martin Kuchař, recenze
D-Link DIR-615: nízká cena především
Dnes testovaný model D-Link se svou cenou řadí na velice zajímavou pozici a dalo by se říci, že se jedná o jeden ze vhodných kousků pro vybudování jednoduché 802.11N sítě. Pokud nepotřebujete žádné speciality jako USB apod., může vás zaujmout.
Podívejme se nyní společně na výsledky testů, kde bude nejzajímavější sledovat, jak dopadne tento relativně levný kousek ve srovnání s jinými testovanými modely. Dá se očekávat, že jednoduchý router se základními funkcemi podá opravdu slušné výsledky, neboť jeho elektronika se nemusí zabývat žádnými specialitkami, které obvykle přinesou nějaké to zpomalení.



Už z prvního testu je vidět, že tento drobek dokáže vymáčknout z přenosu opravdové maximum. Druhý nejrychlejší router překonává o více než 1 Mbps, což se při přenosu velkých souborů nebo velkého množství menších může projevit ziskem cenných sekund. Na druhou stranu ale asi nikoho při kopírování 10 sekund navíc nezabije.



Při kopírování jednoho velkého souboru skrze FTP už ale tak skvělé výsledky nevidíme. Rychlost se drží na průměru a na vedoucího ztrácí kolem 30 %. To už není zanedbatelná hodnota a při takto velkém souboru se projeví přibližně 70-ti sekundami, o které si budete muset počkat déle.



U kopírování skrze Windows je situace obdobná. Průměrný výsledek řadí router na střední pozici mezi všemi testovanými modely. Zde se jedná o rozdíl kolem 100 sekund. To již přesahuje minutu a půl a stojí za zvážení, zda se vám chce pokaždé čekat. Obecně ale není sdílení skrze Windows příliš rychlé a doporučujeme rozhodně využívat spíše FTP.





Další test, který hraje vyloženě ve prospěch dnes testovaného kousku. Výsledek překonává všechny ostatní modely s jasným náskokem. Je vidět, že tyto více-vláknové přenosy skrze teoretické programy přístroji vyloženě svědčí a je schopen v nich podat opravdu skvělé výsledky. Ostatně uznejte sami – 78,6 Mbps je již nebezpečně rychle blíží klasické metalické síti.





Při přenosu jednoho vlákna už zařízení krapet pokulhává. Na vedoucí příčku ztrácí přibližně 9 Mbps, což není zcela zásadní hodnota, ale někomu může vadit. Mějte ale na paměti, že stejně jako předchozí test je i tento zcela syntetický a jeho výsledky v praxi většinou nic moc neznamenají – ukazují pouze na teoretickou datovou propustnost.



Přenos v pásmu 802.11G je další silnou stránkou tohoto routeru. 20,1 Mbps sice není zásadní náskok oproti ostatním, ale i tak se čelní pozice prostě počítá. Pro majitele starších zařízení, kteří chtějí doma připojit jak své PDA, notebooky nebo jinou elektroniku a současně využívat rychlého připojení skrze nové zařízení s 802.11N kartou je tedy D-Link DIR-615 velmi vhodným kandidátem k nákupu.
 
Router se se svými výsledky zařadil na vyšší průměr – prakticky ve všech testech se pohyboval buď uprostřed, nebo na vrchní příčce a celkově podal velmi vyrovnané výsledky. Z pohledu přenosových rychlostí nemáme moc co vytknout – snad jen velké soubory by mohl router přenášet o něco rychleji.
reklama