reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
2.11.2009, Martin Kuchař, recenze
Dnes testovaný model D-Link se svou cenou řadí na velice zajímavou pozici a dalo by se říci, že se jedná o jeden ze vhodných kousků pro vybudování jednoduché 802.11N sítě. Pokud nepotřebujete žádné speciality jako USB apod., může vás zaujmout.
roman.sed | 7.9.201220:55
Chyba mi pri web rozhrani v menu logout tlacidlo. Firmware mam aktualizovany na poslednu verziu k 07.09.2012. Vopred diky za kazdu informaciu
Odpovědět0  0
Pa.vel | 29.8.201213:10
Dobrý den,
jak jste přišli na to, že uvedený router lze zapojit jako repeater? Nikde jinde kromě vašeho testu se tato funkce neuvádí? Díky
Odpovědět0  0
rexxor | 29.8.201213:33
A proc by nemohl ? pokud je stejna vlan na wifi a fyzickych portech, pak se jedna o repeater ;­-­) Laicky receno, nezapojujte port oznaceny pro uplink a mate repeater ;­-­) Ale to je povetsinou uz u kazdeho low end boxu.
Odpovědět0  0
Pa.vel | 30.8.201218:53
Nechápu, buď tu funkci má nebo nemá. Teď mi odepsali z podpory D­-linku, že model DIR­-615 funkci repeater nepodporuje... Testovaný kus prej asi musel mít nahraný neoriginální alternativní firmware. Zkusím teda pohledat :)
Odpovědět0  0
rexxor | 30.8.201219:05
Bohuzel ten box nemam u sebe, uz ... avsak jsem presvedcen, ze na podpore D linku ani nevedi, co to repeater je ;­-­) Mam u sebe ted jen nejakou prastarou skatuli D­-524UP a ta to umi normalne. Otazka na Dlink nemela znit, zda je dany box repeater, ale zda na sebe uvidi pocitace z wifi na fyzicke porty ... pak by mozna odpovedeli po pravde :­-D
Odpovědět0  0
BronekH | 19.11.201016:43
Casto dochazi k problemum pripojeni k internetu. Jedina moznost je restartovani routeru. Podle diskuzi na netu nejsem sam, kdo ma tyto problemy. Nefunguje mi automaticka volba wifi kanalu.
Odpovědět0  0
rexxor | 24.3.201022:32
Mno, dobre vysledky jsou vysledkem naslapaneho HW. Jde o to, ze tam je 384 MHz procesor Ralink, 32MB ram, 4 mega flash. Po pravde, je to hodne velky vykon. Pro priklad drtiva vetsina APcek ma od 166Mhz ­- 200Mhz procesor, od 4 do 16 MB ram. A to myslim i drazsi modely za 5 tisic Kc.
Dalsi plus je kompatibilita s DIR­-600b, takze dobre funguje alternativni firmware DD­-WRT prerelease sp2. viz k dnesimu dni http:­/­/www.dd­-wrt.com­/site­/support­/other­-downloads a cesta : Path: Downloads › others › eko › BrainSlayer­-V24­-preSP2 › 02­-23­-10­-r13972 › dlink­-dir600b ...
Muzu jen upozornit, ze je to pro DIR­-615 verze d1 a d2 ;­-­) Coz je to co se prodava u nas.
Pak dostanete neco fakt fajneho, obzvlaste kdyz znate zaklady linuxu a pro ty, co neznaji, tak webove rozhrani je zcela dostacujici.
Pak mate v ruce neco silneho, co se za tu cenu nesezene.
K ztrate zaruky : v CR ji ztratite. Proc, nevim ... krabicku jste neotevreli, k pretaktovani nedoslo. Kdo vi, proc si nesmite upravit firmware, ktery je otevreny ;­-­)
f.
Odpovědět0  0
ksg (6) | 29.3.201023:40
mohl byste prosím podat nejakou informaci co vse novy firmware prinese?
Odpovědět0  0
rexxor | 30.3.20103:58
Mno, pozor, to neni novy firmware, ale jiny firmware. Cely firmware je staven na opatchovanem jadre linuxu. Ale k veci. Firmware Vam prinese :
+ ssh­/telnet server pro administraci z prikazove radky
+ moznost vetsi konfigurace z prikazove radky. Treba povesit sekundarni IP {2 subnety bez vlan soucasne}, upravit staticky routing, pridat si vice pravidel do FW, stejne moznosti jako linuxovy box
+ rekl bych lepsi stabilita, diky novejsimu jadru, tudiz novejsim ovladacum, nerestaroval jsem
+ podpora vice AP najednou soubezne
+ propustnost ... na 20Mbit­/s lince jsem tim prosel na 19,6Mbit­/s pri testech.
+ otevreny cron {casovac}, iptablesy a QOS
+ statistika v grafech a top {load ­- sledovani vytizeni, pokud je do 1, pak vse probiha real time},vytizeni pameti.
+ podpora ruznych sitovych protokolu.
+ spotreba boxu je pod jeden wat.
+ velmi vykony HW, ktery se konecne dostava ke slovu, mi prijde
+ caste releasy. Dlink vypada, ze na sve boxy uz ­/­/­/pip­/­/­/
co mu chybi
- politika HTB nad iptables, deleni trafficku
- support IPv6 tunnelu ­- coz je pro me ohromna prekazka
- prehledny manual. Zacatecnik by mohl byt lehce zmateny a bude muset nacist, co znamena co, nez to odklikne.
- kdyz se neco pokazi, prisli jste o box ... je jiny flash upgradu dd­-wrt na novejsi verzi a puvodni original na dd­-wrt.
- myslim, ze realny strop boxu je 30Mbit­/s ... vice pres nej pustit je uz sebezvrazda s packetlossem
- boxu samotnemu chybi USB. Coz by bylo idealni pro sambu s externim diskem, pak by nemel chybu.
- dd­-wrt firmware ma 3,5 mega na 4megovou cache. Je treba zajistit aby box nepretekl, tudiz bylo par veci vypusteno, coz je asi skoda, ochrana je promazavani tempu atd, na coz teda autori dd­-wrt mysleli.

Jestli se ptate co Vam to prinese vecne, tak to je jako se ptat, jaky je rozdil mezi komunikatorem a telefonem za 1500 ... vesmes zadny, oba telefonuji a posilaji SMS. Jen ten komunikator k tomu umi jeste par ficur navic, ktere se muzou hodit.
Odpovědět0  0
bigtomcz (3) | 12.4.201022:30
Nevíte jak je to s podporou 802.1x na WAN portu v client modu? Potřeboval bych aby se AP ověřilo přes EAP na WAN. Díky za info.
Odpovědět0  0
iddqd | 2.11.200920:56
Tento router vlastním, pro mě taktéž velmi dobrý. Jen bych požádal, můžete opravdu potvrdit, že antény jdou vyměnit? Podle mě nejdou, zkoušel jsem tuto možnost hned po koupi, po přečtení recenze znovu. Nelze, nebo dělám něco špatně. :­-­) Děkuji.
Odpovědět0  0
Jan K | 3.11.200915:49
je několik verzí D­-Linku DIR­-615 liší se právě v odpojitelnosti antény ­(tak to neutrhni­)
řešilo se to diskuzi v inter. obchodě czechcomp.cz ­- koukni tam
Odpovědět0  0
iddqd | 3.11.200916:36
V tom případě souhlasím. Škoda, že jsem to nevěděl dříve. :­-­)
Odpovědět0  0
Pali P. (103) | 2.11.200917:23
D­-Link má pre väčšinu svojich zariadení na webe emulátor. Tu je link pre DIR­-615: http:­/­/www.support.dlink.com­/emulators­/dir615_revC­/310NA­/login.htm . Ja osobne používam od leta DIR­-825 a som s ním max. spokojný.
Odpovědět0  0
Pif (94) | 2.11.20098:53
Ale to uz ste mohli odmerat spotrebu ... u krabicky co bezi nonstop by sa to v dnesnej dobe patrilo :)
Odpovědět0  0
RoPo (187) | 2.11.200910:06
Stáhněte si manuál. U D­-Linku toto bývá v manuálu uvedené.
Odpovědět0  0
Viper37 | 2.11.200910:31
Jde o to, že při výběru routeru pro domácí uživatele typu ­"moje máma­" je to skoro důležitější údaj něž rychlost přenosu a hledat to pro každý router v manuálu... !?
Odpovědět0  0
RoPo (187) | 2.11.200913:23
Všechny tyto routery mají spotřebu do 10­-15W.
Recenzenta toto pravděpodobně nerápí. Proto ani spotřebu neměřil. Je to jeho chyba.
Snažil jsem se Vám sdělit, že D­-link, jako jeden z mála tyto informace uvádí v manuálu. Tyto lze stáhnout z jejich webu. Navíc D­-link zas tak moc modelů routerů ze svého repertoaru u nás neprodává. Sic je jeden z jenprodávanějších vzledem k ceně.

To že je údaj o spotřebě důležitější než stabilita zařízení bych si dovolil polemyzovat. Údaj o spotřebě lze zjistiti z manuálu, ale o stabilitě přenosu se nedovíte nic. To nemění však nic na tom, že údaj o spotřebě v článku mohl být uveden.
Odpovědět0  0
mastermind (217) | 2.11.200910:53
Myslíte, že je to tak velký problém uvést v testu? Od toho snad testy jsou, aby zhodnotily výrobek a uvedly ve shrnutí dostupné údaje.
Odpovědět0  0
Martin Kuchař (28) | 2.11.200913:30
údaj o spotřebě budeme od dalších recenzí uvádět ­- zařízení pro přímé měření jsem si již pořídil a do testů budu zjištěné hodnoty uvádět...
Odpovědět0  0
Pif (94) | 2.11.200914:44
Jedna vec je co vyrobca deklaruje a druha vec co nameriate.

K DIR­-615 som na strankach dlink.cz nasiel akurat v ­"Stahnout technicke udaje­" toto co len naznacuje max spotrebu:

POWER INPUT
DC 5V 2.5A, through external power adapter

Rovnako v manuale k produktu nie je info o spotrebe. Takze prosim nezavadzajte.

Dakujem, ze v dalsich testoch sa spotreba odmeria ... predsa len mat 5 takych krabiciek doma, to uz elektromer potoci.
Odpovědět0  0
Janouš | 2.11.200914:47
V minulém CHIP magazínu byl test levných Wi­-Fi 802.11n routerů a spotřeba tam byla měřená. Byl u všech dost nízká, pokud si dobře pamatuji, tak snad do 6W. Všichni už asi používají impulzní zdroje, které tolik neberou. Jinak v jejich testu bylo těch routerů daleko víc, proč jich svět hardware měl tak málo?
Odpovědět0  0
stevocz (33) | 2.11.200920:02
je dobre zmerat spotrebu len problem je ze je rozdielna podla toho co robis. ak len bezi tak spotreba je minimalna ale ked ho vytazujes na 100% tak ze tiez ina. takze by hodnoty rspotreby trebalo mat pre viac rezimov prace. a takziez ak ma usb tak zavysi podla toho co ja na nich pripojene. ale tak napatie aj prud podla adapretu vies. tu nikdy neprekroci a typicku ber tak polovicu a mas.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.