reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

D-Link DIR-635 s maximálním USB portem

3.11.2009, Martin Kuchař, recenze
D-Link DIR-635 s maximálním USB portem
Po minulém routeru D-Link se dnes podíváme na jeho bratříčka, který se snaží ukázat, že na WiFi routeru může být přítomen i USB port s nespočtem funkcí. Proč si tedy doma nenasdílet tiskárnu, data nebo se pojistit proti výpadku 3G modemem připojeným k routeru?
Dostáváme se k předposlední, ale za to velmi důležité kapitole. Tento router se svou funkcí SharePort přináší uživatelům oproti jednoduchým modelům něco navíc, ale dokáže i přesto podat slušné výsledky z pohledu rychlostních testů? To si ukážeme v několika následujících grafech.



Hned z prvního grafu je ale vidět, že router rozhodně není šampión. Tedy pokud bychom nebrali vítězné pořadí od konce samozřejmě. Router je o více než 50 % pomalejší než jeho menší bráška DIR-615. Je opravdu zajímavé, že je to právě oproti modelu od stejného výrobce, který pravděpodobně využívá i zcela totožnou elektroniku. V DIR-635 byla ale navíc přidána funkce pro sdílení USB zařízení - je tedy pravděpodobné, že se právě tato zátěž na integrovaném čipu projevila poklesem přenosových rychlostí (už několikrát jsme si ověřili, že speciality tohoto typu rozhodně nejsou s velkými rychlostmi příliš kamarádské).



U druhého testu je situace skoro obdobná. Router se už sice neusadil na úplně nejhorší příčce, ale i tak jej DIR-615 stále překonává o více než 15 %. To odpovídá přibližně šedesáti sekundám, pokud bychom se podívali na dobu přenosu testovacího souboru. Jistě uznáte, že to sice není závratná hodnota, ale při častém kopírování ji určitě poznáte.



U Windows sdílení můžete vidět, že DIR-635 se opět zařadil spíše na spodní konec a DIR-615 jej překonává – rozdíl ale není příliš velký. Obecně vzato je ale vidět, že pokročilé funkce ve stylu USB portů samotnému zařízení rozhodně nesvědčí.





Další test nám pouze potvrzuje předchozí výsledky a troufáme si říci, že zde snad není co komentovat. V řeči čísel je situace následující – oproti DIR-615 přenesl dnes testovaný router o 280 MB méně a naopak při srovnání s nejpomalejším modelem ASUS WL-500W je to o 1210 MB více – za 300 sekund je to už pořádná kupa dat.





U předposledního testu je opět situace zcela stejná – třetí místo od konce (nebo také páté od začátku) ukazuje hodnotu 26,3 Mbps, což je spíše horší výsledek – vzhledem k tomu, o kolik Mbps méně mají dva horší routery a o kolik vede první čtveřice. Výsledky pouze dokazují, že měření dopadlo opravdu přesně a že se v jednotlivém testu nejednalo o nějaké chybné měření.



Kopírování velkého souboru skrze 802.11G pouze doplňuje všechny předchozí výsledky – několik konkurentů DIR-635 překonává a některé zaostávají. Jedná se o zcela průměrný výsledek, za který nelze router pochválit ani vynadat.

Z celkového pohledu je vidět, že DIR-635 oproti ostatním testovaným modelům podává spíše podprůměrné výsledky. Z grafů jste sami viděli, že router kolikrát zaostával při přenosu velkého množství dat o více než 60 sekund (přepočteno z výsledků) a při stejném čase přenesl o několik set megabajtů méně.
reklama