Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dell Axim X30 - Rozjeďte to na 624 MHz

5.10.2004, Petr Hájek, recenze
Dell Axim X30 - Rozjeďte to na 624 MHz
Řada Dell Axim X30 vychází ze série X3, což je vidět na první pohled možná až příliš okatě, vlastně jde o tytéž 3 přístroje, které ale běží na WM 2003 SE, obsahují nový procesor typu Intel PXA270 taktovaný na 312 - 624 MHz a dva dražší mají nejen Wi-Fi, ale i Bluetooth. My jsme se podívali blíže na model nejdražší, jež nabízí jako jeden z prvních handheldů na našem trhu procesor tepající na nezvykle vysoké frekvenci. Ačkoliv PDA nemá displej VGA rozlišení, jeho výkon a dva bezdráty v člověku zanechají skutečně mAXIMalistické dojmy.
Ještě než se pustíte do čtení recenze, nahlédněte nejdříve do technických specifikací série.


Dell Axim X3 HandheldDell Axim X3 Handheld


Dell Axim X30 je ve své nejbohatší výbavě dodáván s následujícím softem rozdělitelným do následujících kategorií:
  • Základní výbava - MS Outlook 2002 a ActiveSync.
  • Mobility - AvantGo, CityTime for Pocket PC by Code City (světový čas), eWallet for Pocket PC by Ilium Software (schránka na hesla a PINy), TripTracker by Two Peaks (program pro organizaci obchodních a cestovních náležitostí).
  • Entertainment - Pocket PC Games, Total Remote by Griffin, Inc. (změna PPC v dálkové ovládání), Scrabble by Handmark, Inc.(světoznámá hra se skládáním slov), Monopoly by Handmark, Inc. (stolní hra, jež se u nás objevila v mutaci "Dostihy a Sázky"), Hexacto's Full Hand Casino by Hexacto Inc. (Simulátor casina), Hexacto's Tennis Addict by Hexacto Inc. (Tenis), Links Pocket PC by Jamdat (Golf).
  • Tools - McAfee VirusScan PDA (antivir), Battery Pack 2004 by Omega One (nedávno popisovaný launcher nabitý funkcemi), Resco Picture Viewer for PocketPC by Resco (prohlížeč obrázků a fotek), Resco File Explorer for PocketPC by Resco (souborový manažer), Calligrapher by Phatware (pokročilý program pro rozenzávání psaného písma), HandyZIP for Pocket PC by CNetX (ZIP (de)kompresor), Dell Axim X30 Self-Diagnostic Utility (utilitka pro diagnostiku).
  • Dell Business Applications - Pocket SlideShow (prohlížeč PowerPointovských prezentací), Cash Organizer 2003 Deluxe for Pocket PC (nástroj na správu finančních náležitostí, rozpočtů etc.), ListPro for Pocket PC by Ilium Software (program pro evidenci seznamů všeho druhu), Agenda Fusion for Pocket PC by Developer One, Inc. (PIM správce).
Nad množstvím softu se člověk užuž chystá uznale pokývat hlavou, to ale trvá pouze do chvíle, než si u 97 % ne-Dellovských položek všimne dodatků "Try it!" a "Buy Now!" V plné OEM verzi určené pro Dell Aximy je tu pouze Resco Picture Viewer. Mimochodem, když jsme se tu tak sešli nad recenzí dvacátého Pocket PC, je to jenom můj dojem nebo výrobci PDA ignorují freeware?

Rozhodně potěší 2 papírové příručky, jedna více než 400 stránková a druhá 170 stránková s informacemi o systému, jak co nastavit, co dělat, nedělat, atd.



Popisovat výbavu a vzhled Dell Aximu X30 je věc poněkud ošemetná, protože handheld je k nerozeznání od Dell Aximu X3, takže u něj najdeme stejnou kolébku, stejnou nabíječku, stejný futrál a stejný je do posledního milmetru pochopitelně i vzhled. Identický nám zůstává již od časů Dell Aximu X5 i placatý stylus, na který jedni nedají dopustit, zatímco u jiných není předmětem zbožňování, ba naopak, pocitů zcela opačných.

Bohužel, od dob Aximu X3 nám zůstalo i několik mušek. Tak například On/Off tlačítko nahoře uprostřed čelní strany sice funguje perfektně, je s ním ale spojen ten neduh, že když jej stisknete v rychlosti a jediným prstem, velice pravděpodobně s Dellem uhodíte v horní částí o stůl, tím pádem se leknete, ucuknete a PDA sebou pěkně klepne o stůl i dole. Jako naschvál právě v oblasti kolem vypínače ja handheld při ležení na stole poněkud nestabilní. Samozřejmě, je to vcelku hloupost, které si většina lidí ani nevšimne, ale přesto je lépe o ní vědět.





Jog nám zmizel s dezercí společnosti Sony z oblasti Palmů a ani na Pocket PC stále ještě zdaleka nepatří k běžné výbavě. Společnost Dell na něj naštěstí nezapomíná, ovšem jeho umístění uprostřed levé strany je velmi neobvyklé až zvláštní. V případě, že máte v 3,5 mm portu sluchátka, jejich vývod je přesně v oblasti, kde Váš levý palec bude hledat jog. Ten je ale více směrem ke středu levé strany, takže pokud jej chcete používat, pak nezbývá než chytit PDA níže a tím značně znestabilnit jeho polohu ve Vaší ruce. Doma v peřinách je to vcelku jedno, ale až budete vytahovat Axim X30 nad solidní betonou dlažbou, pamatujte na moje slova... A je tu ještě jedna konstrukční drobnost, takové ty 4 malé bílé pryžové špuntíky v rozích , které zabraňují klouzání položeného Aximu X30, mají tendenci vypadávat. Tedy, aspoň mně to jeden udělal.

Vyměnitelný akumulátor je dnes na Pocket PC již poměrně zažitým standardem a ani Axim X30 nechce zůstat pozadu.





Displej je u Dell Aximu X30 opět stejně dobrý jako u modelů série Dell Axim X3, jasný a čirý s odstíny spíše do modra než do žluta jako má většina HP iPAQů. Dell Axim X30 také obsahuje oba dnes nejrozšířenější bezdráty, takže se svým PDA zužitkujete jak Bluetooth telefon pro GPRS připojení, tak i firemní či domácí Wi-Fi síť. Vzhledem ke zmíněné bezdrátovosti handheldu by se docela jistě hodilo i více šťávy, 950 mAh akumulátor leckomu nemusí stačit.




Ovladač též vypadá efektně, zejména majitelům Palm Tungstenu E bude jistě nějaký povědomý, má také stejné chyby i přednosti - jeho střed a levá a pravá strana se tisknou opravdu výborně, ale při listování nahoru a zejména dolů (které provádí lidé bezkonkurenčně nejčatěji) to již taková sláva není, protože aktivní ploška, kde lze na ovladač úspěšně klepnout je vcelku malá. Navíc jde sv porovnání s ostatními handheldy trochu ztuha. Již Axim X3 nabídl nadprůměrný počet ovládacích tlačítek a má je i Axim X30 - ťuflík nalevo od standardních 4 aplikačních kousků zapíná hlasový záznamník a druhý vpravo Wi-Fi.

Přestože měl Dell Axim X5 jak SD/MMC, tak i CF Type II slot, jeho nástupci již sází pouze na první uvedenou kombinaci, takže starší periferie vybavené CF rozhraním s ním nezužitkujete.