reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dell Latitude D820 – konzervativní profesionál

11.10.2006, Josef Brož, recenze
Dell Latitude D820 – konzervativní profesionál
Společnost Dell představuje nového zástupce proslulé řady Latitude. Dvouprocesorový Dell Latitude D820 je postaven na platformě Intel Centrino Duo. Dostatečný výkon v multimediální oblasti zaručuje grafická karta NVIDIA Quadro NVS 110M a širokoúhlý 15,4“ displej.
Notebook Dell Latitude D820 je postaven na dvoujádrovém procesoru Mobile Intel Core Duo T2300, který je vyráběn 65 nm technologií. Jádra procesoru jsou taktována na 1,66 GHz. FSB procesoru s kodovým jménem Yonah běží na 667 MHz. Komunikaci mezi jednotlivými částmi hardware zajišťuje čipová sada Intel Calistoga-G i945PM s jižním můstkem Intel 82801GBM ICH7-M.


Mobile Intel Core Duo T2300

Jádra procesorů disponují svou vlastní L1 cache. Vyrovnávací paměť druhé úrovně, tzv. L2 cache, o kapacitě 2 MB je sdílena současně oběma jádry procesoru. Systém Intel Smart Cache umožňuje efektivnější používání vyrovnávací paměti a sběrnice, což přináší nejen zvýšení výkonu, ale i úspory energie. Kapacita vyrovnávací L2 paměti dynamicky přerozdělována podle aktuálních nároků jednotlivých jader.


SO-DIMM paměť DDR2-667

Dell Latitude D820 je vybaven 1024 MB DDR2-667 pamětí s časováním 5-5-5-13. Vzhledem k osazení obou paměťových slotů je podporován dvoukanálový paměťový přenos. Paměť lze dále rozšířit pomocí dvou SO-DIMM slotů až na 4 GB. Volně přístupný je pouze jeden ze slotů, osazený 512 MB DDR2-667 modulem, druhý se skrývá v útrobách přístroje.


Grafické jádro a LCD panel



Dell Latitude D820 lze objednat s integrovaným grafickým jádrem Intel GMA 950 nebo s jednou z verzí nVidia Quadro NVS (110M nebo120M). Zjednodušeně řečeno, Quadro NVS 110M lze považovat z hlediska výkonu za slabšího konkurenta mobilních grafických čipů X1300, případně X1400.


nVidia Quadro NVS 110M

V testovaném notebooku je karta nVidia Quadro NVS 110M, grafický čip se vyznačuje nízkou spotřebou kolem 10 W. Jádro využívající PCI Express ×16 sběrnici je taktováno na 100 MHz. Vlastní čip disponuje 128 MB DDR2 paměti (64 bit) s taktem 400 MHz. Případný nedostatek paměti řeší Quadro NVS 110M s pomocí TurboCache technologie, tedy sdílením systémové paměti. Technologie TurboCache pomáhá grafické kartě využívat šířku PCIe sběrnice a sdílet dohromady až 128 MB. Grafické jádro využívá Vertex Shader 3.0 model s 4 pixel pipelines a 3 vertex shadery. Výkon nVidia Quadro NVS 110M, jak dokazují níže uvedené testy, patří k slušnému průměru.


LCD panel

Obraz testovaného 15,4“ LCD panelu Dell Latitude D820 je velmi dobrý. Parametry, jako rychlost odezvy, jas a kontrast jsou zcela vyhovující. Dell u tohoto typu nepoužil žádnou z tzv. „glare“ technologií (Crystal View apod.). Povrch displeje je proto matný, neodráží okolní obraz. Panel nabízí vysoké rozlišení 1680 x 1050 bodů. Za speciální příplatek lze k notebooku získat WUXGA panel o rozlišení 1920x1200. Vlastní displej působí poměrně mohutně, a přestože jeho zadní strana není vyrobena z ušlechtilých kovů, nedochází při namáhání k prohýbání. Notebook je vybaven světlocitlivým senzorem – tzv. Ambient Light Sensor, který upravuje jas panelu podle okolních světelných podmínek a s ohledem na výdrž baterie. Při manuální změně jasu zobrazuje Dell OSD hlášení.


LCD a testovací obrazec

Známou slabinou LCD u notebooků jsou pozorovací úhly. Zvláště lacinější přístroje mají problémy s deformacemi barevných odstínů a úbytkem jasu při jiném než přímém úhlu pozorování. Jak ukazují následující testovací obrazce, pozorovací úhly Dell Latitude jsou poměrně dobré.


Testovací obrazec 45°


Při pozorování pod úhlem 45° je obraz stále dobrý, barvy se prakticky nemění, jas i kontrast klesají jen málo. Není tedy problém používat panel při prezentaci, kdy notebook sleduje více lidí.


Testovací obrazec 45°

Při úhlu pohledu kolem 45° vertikálně dochází k určitému poklesu kontrastu a značnému vyblednutí žluté barvy. Se zvyšujícím se úhlem barvy postupně ztrácejí plynulé barevné přechody a dochází k jejich inverzi.


Barevný přechod

Duhový přechod je ve srovnání se stolními LCD poněkud mdlejší, nejvýraznější je tento stav opět u žlutého přechodu. Přesto lze barvy označit za poměrně věrné, nedochází k proužkování, dithering je takřka neznatelný. Odezva LCD panelu je dobrá, při hraní her nedochází k viditelnému rozmazání a k zásadnímu rozdvojování hran. Na druhé straně, hraní 3D her v nativním rozlišení 1608x1050 není zcela reálné s ohledem na výkon NVIDIA Quadro NVS 110M. Pokud chcete hrát např. Far Cry, je nutné využít nižší, interpolované rozlišení. Poměr stran 16:10 předurčuje širokoúhlý panel k sledování filmů.


Zvuk



Ozvučení notebooku zajišťuje jižní můstek s čipem SigmaTel STAC9200 - ICH7-M. Relativně kvalitní poslech zajišťují reproduktory zabudované po stranách notebooku. Zvuk má poměrně slušné výšky a není zvlášť zašumělý nebo kovový. Zesilování výstupu je realizováno přes funkční klávesy v horní části přístroje. Změna hlasitosti se pomocí OSD zobrazována přímo na displeji. Vzhledem k ceně mohli vývojáři Dellu opustit konzervativní linii a přidat například webkameru.



Ovládání hlasitosti


Pevný disk a optická mechanika



V základní sestavě je model Latitude D820 dodáván se 100 GB diskem. Testovaný notebook byl vybaven pouze 60 GB harddiskem. Plotny použitého disku TOSHIBA MK6032GSX se otáčejí rychlostí 5400 otáček za minutu. Vyrovnávací paměť je 16 MB, průměrná přístupová doba, kterou udává výrobce, se pohybuje kolem 12 ms. Spotřeba 2,5“ disku Toshiba za provozu je cca 2,5 W. Hlučnost disku, v klidu a při zátěži, kolísá mezi 25 a 28 dBA. Vysoká je i odolnost proti otřesům, až 325 G za chodu, respektive 850 G v klidu (v délce trvání 1 ms).


Pevný disk

Určitým překvapením, respektive zklamáním, pro mě byla absence DVD±RW. Dell vybavuje řadu Latitude pouze kombinovanou CDR/DVD mechanikou. DVD vypalovačka je pouze za příplatek (cca 1000 Kč). U přístroje, který není právě nejlevnější, bych považoval DVD±RW mechaniku za nepsaný standard. Vlastní mechanika nese označení TSSTcorp CDRW/DVD TSL462C a je výsledkem spolupráce dvou společností - Toshiba Samsung Storage Technology Corporation. Zápis klasických CDR médií probíhá 24x rychlostně, čtení DVD 8x. Mechanika je součástí tzv. Media bay portu, lze ji jednoduše vyjmout a nahradit např. baterií nebo pevným diskem.


DVD±RW mechanika
reklama