reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dell S2340L: ideální levné IPS?

30.1.2013, Pavel Kovač, recenze
Dell S2340L: ideální levné IPS?
Firma Dell nás v poslední době přesvědčila, že její monitory jsou skutečně na úrovni. Dnes se podíváme na jeden levnější a přesto velmi zajímavý. Inu, vypadá to, že firma Dell se stane synonymem pro kvalitní a i levné monitory.

Struktura displeje



 - struktura displeje

Struktura pixelu (klikněte pro zvětšení)


Dnešní e-IPS panely mají strukturu velmi podobnou PLS obrazovce. To potvrzuje i dnešní Dell S2340L, který je na první pohled od PLS téměř k nerozeznání. Každopádně pro masochisty tu je fotografie samotných subpixelů. Můžete hledat rozdíly.
Struktura je naprosto shodná s LG IPS237L, a to jen potvrzuje použití stejného panelu.


Teplota bílého bodu


Vyvažovat barvy je vždy dobré při jednom jasu. Změna jasu totiž u většiny monitorů znamená i změnu barev. Je to bohužel tak a nic s tím neuděláme. Tento jev odstraní až opravdu dobrá a dobře naprogramovaná elektronika. To u levných monitorů samozřejmě nenajdeme. A jak hodně mění barvy Dell S2340L při změně jasu? Naštěstí docela málo a vzhledem k ceně to asi většina uživatelů vůbec nebude řešit a ani vlastně nemusí.


 - závyslost teploty bílé na jasu


Ale teplota při různém jasu není vše. Hodně také záleží na teplotě barev v různých místech obrazu. V tomto případě je rozdíl mezi maximem a minimem 614 K. To je docela hodně a je to vidět i okem. Levá dolní strana monitoru je zkrátka výrazně studenější.


 - rozložení teploty bílé



Odchylka dE a barevný gamut


Modla velké části uživatelů je gamut. A gamut je opravdu důležitý, ovšem nejde jen o sRGB. I široké gamuty mají své opodstatnění, a tak je nezavrhujme. Dnešní monitor však nepatří k těm, co by měli Adobe RGB gamut. Dokonce ani sRGB gamutu nedosahuje. Při zobrazení v diagramu CIE 1976 je hodně znatelný problém v modré barvě. Na jednu stranu to může být problém, ale daleko větší problém je u monitorů, které mají modrou naopak moc přestřelenou.


 - Gamut CIE 1931

Gamut CIE 1931


 - Gamut CIE 1976

Gamut CIE 1976


Ale gamut není vše. Hodně záleží také na barevné odchylce.


 - dE profil

Nativní barvy


A tu má monitor docela malou. Sice to není zcela ideální, ale pořád je to slušné. Průměrná odchylka v nativním režimu činí dE(2000)=2,28. Existuje zde však ještě režim Warm, který je zkrátka tím nejlepším.

 - dE profil

Profil Cool

Nyní se již jen zrychleně podíváme na ostatní režimy. Ty totiž neposkytují zrovna dvakrát dobré barvy, a navíc například režim Movie hodně přeostřuje obraz.


 - dE profil

Profil Game


dE(2000)=3,46


 - dE profil

Profil Movie


dE(2000)=7,59


 - dE profil

Profil Multimedia


dE(2000)=3,18


 - dE profil

Profil Text


dE(2000)=2,79


 - dE profil

Profil Warm


Režim Warm je ve výsledku tím nejlepším, co na monitoru lze zobrazit. Proto jej pro běžného uživatele doporučuji používat. Tedy pokud nechcete monitor kalibrovat. Průměrná dE(2000)=2,08

Nastavení monitoru po kalibraci bylo následující:

R=94
G=94
B=100
Kontrast: 75
Jas: 66

Pokud nastavíte teplotu barev pomocí RGB hodnot v OSD menu na 6500 K, tak získáte průměrnou odchylku dE(2000)=2,38.


 - dE kalibraované přes OSD

Kalibrované pouze přes OSD


Kalibrace


Kalibrace pomocí ICC profilu však s monitorem obvykle udělá zázraky. Nesmíme však zapomínat, že gamut zůstává menší než sRGB. Průměrná odchylka klesla na dE(2000)=0,74.


 - dE kalibrované barvy

Kalibrované přes ICC profil


To, jak se změní barvy, můžete vidět na následujícím obrázku. Největší změny se odehrávají v tmavých odstínech, kde se mění gama. Je zde jasně vidět snaha o zvýšení kontrastu pomocí ICC.


 - barvná změna


 - LUT křivka


Jako vždy si můžete stáhnout ICM profil zde. Mějte však na paměti, že profil nemusí u vašeho monitoru podávat tak kvalitní výsledky. Pokud navíc nastoupí jiné revize monitoru, tak už profil nedoporučuji používat.

Ve výsledku jsou barvy docela slušné, a pokud nejste náročný fotograf či grafik, tak budete spokojeni. Samozřejmě pokud hledáte monitor na grafiku, tak to tento rozhodně nebude.

reklama