reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dell Streak Mini 5: větší než obvykle?

19.10.2010, Jakub Doležal, recenze
Dell Streak Mini 5: větší než obvykle?
Chcete moderní dotykový telefon, ale HTC HD2 je pro vás stále příliš malý? Pak tedy zpozorněte, neboť vám dnes představíme Dell Streak, který do segmentu mobilních telefonů přináší rovných 5“ pracovní plochy.

Design


Vzhled nového přístroje od Dellu je více než povedený a ačkoliv působí Streak svými rozměry ve specifikacích příliš velce, v realitě to není tak špatné. Lví podíl na tom má tenká konstrukce těla, která je shodná či tenčí než ostatní mobilní telefony na trhu. Pro představu o rozměrech jsem připravil následující tabulku.


Model
Rozměry
Váha
Apple iPhone 4
115 × 59 × 9 mm
137 g
Apple iPhone 3GS
116 × 62 × 12 mm
135 g
HTC HD2 (Leo)
121 × 67 × 11 mm
157 g
HTC Desire (Bravo)
119 × 60 × 12 mm
135 g
Samsung Galaxy S
122 × 64 × 10 mm
118 g
Dell Streak
153 x 80 x 10 mm
220 g

Do prodeje vyslal Dell dvě barevné varianty (černá a červená), přičemž nám se dostavila na otestování ta černá. Cílovou skupinou budou spíše manažeři a obchodníci, a tak jsou zvolené barvy celkem rozumné. Také design samotného Streaku je bez zbytečných výstřelků, tedy hezky plynulý a na okrajích zaoblený pro lepší uchopení.


Vstupy a výstupy


Nejprve se zastavíme u pracovní plochy, tedy displeje a přilehlých okrajů. Samotný dotykový panel zabírá většinu této strany. Jeho lesklá povrchová úprava vypadá prvních pár sekund velmi dobře, avšak po pár dotycích je ta tam.


- klikněte pro zvětšení -

Levý okraj displeje vyhradil Dell vestavěné VGA kameře pro videohovory, čidlu upravující následně jas displeje a nakonec zmíním také reproduktor určený pro hovory. Jak se Streakem telefonuje bez handsfree, si povíme později. Pravý okraj je ve znamení dotykových tlačítek a nalezneme zde Zpět, Nastavení a tlačítko pro návrat na domovskou plochu. Mezi sklem displeje a tlačítky se také nachází mikrofon.

Přední hrana komunikátoru nabízí pouze jediný vstup a tím je dokovací konektor, který vzdáleně připomíná ten z jablečných produktů. Nicméně pokud máte iPod, či iPhone, nezkoušejte jej spojit, mohli byste si zničit Streak i kabel.


- klikněte pro zvětšení -

V době, kdy ostatní výrobci přecházejí na microUSB, beru tento konektor jako nevýhodu, nicméně Dell měl pro něj prý důvody kvůli dokovací stanici a na dalších 5“ zařízeních v budoucnu již aplikuje onen univerzální způsob. Sychronizační kabel proto noste s sebou, nebo si za přibližně 500 Kč můžete koupit další.


- klikněte pro zvětšení -

Horní hrana nabízí 3,5mm jack, takže můžete používat vlastní sluchátka. Dále následuje ovládání hlasitosti, tlačítko pro zapnutí/vypnutí přístroje a nakonec spoušť fotoaparátu (pro aktivaci této funkce musíte tlačítko silně zamáčknout a zpočátku jsem si myslel, že je rozbité).


- klikněte pro zvětšení -

Jako poslední nám zbývá si ještě popsat zadní část přístroje. Kromě již zmiňované čočky fotoaparátu se zde nachází přisvětlovací diody, kryt baterie a reproduktor. Dell poměrně šikovně využil prostor nad hudební aparaturou a kryt se tak uvolňuje vysunutím právě do těchto prostor.


Operační systém


Nainstalovaný Android 1.6, neboli Donut musel být vzhledem k velikosti přístroje upraven a Dell tuto změnu provedl takřka na výbornou. Širokoúhlá domácí plocha se bohužel nedá přepnout na výšku, a tak přesuny po plochách, či čtení zpráv z widgetů budete muset vždy provozovat s přístrojem „naležato“. V systémových nabídkách se již vertikální zobrazení po naklonění přístroje aktivuje.



V základu jsou dodané aplikace na každodenní práci, avšak v případě Androidu se asi každý zkušenější uživatel ihned přihlásí na Android Market a stáhne si ty, které již používal na jiném přístroji. Pohyb v menu je velmi rychlý a nepostřehl jsem žádné výraznější zasekávání. Jen spouštění celého telefonu po celkovém vypnutí je lehce zdlouhavé.



Nicméně tato verze operačního systému by již na tak pokročilém zařízení neměla co dělat. Asi nejvíce „bolestivá“ je absence Flashe, který je dnes na internetu zkrátka nepostradatelný. Dell již od uvedení slibuje upgrade na novější verzi, ale zatím ticho po pěšině, tedy alespoň u nás. Nepotěším ani uživatele bez znalosti anglického jazyka, neboť přístroj zatím není lokalizován.





reklama