reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dell U2713HM: pan neocenitelný

1.11.2012, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
Dell U2713HM: pan neocenitelný
Máte zálusk na velký monitor? Nechcete kupovat profesionální NEC či EIZO? Tak možná právě pro vás tu je velmi dobře odladěný Dell U2713HM. Tento 27" velikán překvapí opravdu každého fandu kvalitního obrazu. A obrazem to jen začíná!

Odezva


Monitor hlásá odezvu 8 ms, což je na dnešní dobu docela hodně. Už z tohoto důvodu si jej asi málokdo koupí pro hraní her. Tedy primárně pro hraní her. Dnešní LCD totiž obvykle hry zvládají bez problémů, ale o tom později. Nyní se podíváme na samotnou odezvu, tedy tu námi změřenou a reálnou v jedné osobě.


BenQ GW2750HM - odezva tabulka


Z tabulky a grafu je jasné, že odezva 8 ms, co udává výrobce, je celkem reálná. Průměrná odezva rise totiž činí 9,6 a fall 7,5. V průměru tedy 8,5 ms. Dell U2713HM je tedy jedním z mála monitorů, co odezvu udávají prakticky reálnou. A za to si jistě zaslouží velký obdiv.


BenQ GW2750HM - odezva graf

Ale odezva není vše. Také záleží na průběhu. Pokud by se totiž vyskytl překmit, tak by odezva byla opticky hodně rušivá. To se ovšem nepotvrdilo a je to jedině dobře. Ve výsledku je tedy odezva velmi dobrá i pro hraní her, samozřejmě ještě záleží na inputlagu.


BenQ GW2750HM - odezva 0-175-0

0-175-0 (20 ms na dílek)


BenQ GW2750HM - odezva 50-200-50

50-200-50 (20 ms na dílek)


Z průběhu odezvy je pěkně vidět, že průběh je téměř ideální. V odezvě 50-200-50 se sice vyskytuje drobný překmit, ale ten je natolik malý, že si jej okem rozhodně nevšimnete.


Inputlag


Při měření inputlagu na osciloskopu se pohyboval kolem 20-25 ms. V průměru tedy 23 ms. To je pro hráče již velmi dlouhá doba a profi hráči z toho radost mít jistě nebudou.


BenQ GW2750HM - inputlag

Inputlag (10 ms na dílek)


Sledování videa


Jakmile si pustíte film, tak oceníte velkou plochu monitoru. Sice to není až tak super jako u například 40" televize, ale jde přece o monitor a ne o televizi. Velmi příjemný je fakt, že monitor má docela slušné barevné podání hned od základu. Díky tomu jsou postavy ve filmech přirozené a nejde o zombíky ani o rudé divochy. To si film hned jinak užijete, než když má monitor příliš studené nebo teplé barevné podání.

Podsvícení je vzhledem k velikosti panelu velmi dobré. Sice trpí lehkými průsvity, ale u filmů to tolik neruší. Podání černé a kontrast by jistě mohl být vyšší, ale vzhledem k technologii IPS jde o průměr, takže si není na co stěžovat.





BenQ GW2750HM - průsvity pdosvícení

Průsvity jsou problém dneška. Dell sice trpí průsvitem, ale není to až tak tragické (fotka to trošku přehání)


Když už mluvíme o černé, tak se podíváme na její hodnoty. Oproti VA technoologii je černá více jak 4× jasnější. To je ovšem obecně známý fakt a uvádím jej jen pro připomenutí.


BenQ GW2750HM - jas černé barvy při maximální jasu


BenQ GW2750HM - jas černé barvy při 120cd/m2


Hraní her


U hraní her si připravte silnou grafickou kartu, rozlišení 2560×1440 totiž již vyžaduje nějaký ten výkon. Na druhou stranu ani rozlišení 1920×1080 na monitoru nevypadá špatně. U her si všimnete vyššího inputlagu, který může být pro profesionální hráče problém. Naopak pro běžného smrtelníka či hráče strategií to problém asi nebude.
Opět si u her doslova vychutnáte velmi pěkné barevné podání. To je sice lehce teplejší než by bylo potřeba pro sRGB, ale na to si oko velmi rychle zvykne.




reklama