reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dell U2913WM: král na poli 21:9

13.12.2012, Pavel Kovač, recenze
Dell U2913WM: král na poli 21:9
Nemáte rádi éru 16:9 monitorů? Co teprve 21:9! Tento ultraširokoúhlý monitor však umí překvapit pohodlnou prací v operačním systému. Jaký tedy je u nás historicky první test monitoru s tímto poměrem stran? Navíc rovnou v podání Dellu.

Pozorovací úhly


Pokud by výrobce použil například TN obrazovku, nebo také VA, tak by asi poměr stran 21:9 nebyl prakticky použitelný. Barevná degradace by byla natolik velká, že by se na obraz zkrátka koukalo velmi špatně. Naštěstí IPS monitory poskytují velmi dobré pozorovací úhly. Dnešní patří ke zcela standardním e-IPS obrazovkám. Povrchová úprava je matná s docela výraznou hrubou, resp. špinavou povrchovou úpravou. Pro filmy to samozřejmě nevadí, ale při klasické práci a při zobrazení bílé plochy vám může tato povrchová úprava trošku vadit. Je to však vlastnost téměř poloviny všech IPS panelů dneška.


- pozorovací úhly


Rozložení kontrastu


Výrobce udává kontrast 1000:1, což je na IPS docela běžné. Jaký je však reálný kontrast? Musím potvrdit, že stejný, ale pouze v případě, že máte nastavené tovární hodnoty. V menu se však nachází jedna velmi důležitá položka. Tou je Uniformity Compensation. Ano, opravdu tento relativně levný monitor má kompenzaci podsvícení. Můžeme se tak těšit na kvalitní podsvícení. S tím však souvisí i adekvátní snížení kontrastu. Pokud se má vykompenzovat nerovnoměrnost, tak se zkrátka kontrast snížit musí.

Nejprve se tedy podíváme na kontrast bez vyrovnání podsvícení.


 - kontrast při maximální jasu


 - kontrast při jasu 120cd/m2


A nyní se podíváme, co se stane s kontrastem po zapnutí kompenzace podsvícení. V průměru kontrast klesl o 230, což je sice docela hodně, ale za kvalitnější podsvícení to rozhodně stojí.








Průběh jasu


Také průběh jasu je dvojí. Bez a s kompenzací podsvícení. Pokud není zapnuta, tak je jas regulován ve slušném rozsahu a s dostatečně malým krokem. Více v následujícím grafu.


 - průběh jasu





Po aktivování kompenzace se regulace jasu změní v hodně strmou křivku. Také je docela problém zregulovat jas na vámi požadovanou hodnotu.


Podsvícení


A nyní přichází to nejdůležitější. Podsvícení. To je totiž bez nasazení kompenzace docela tragické. Ale jakmile ji zapnete, tak se monitor změní prakticky v grafický monitor. Výrobce evidentně věděl, co dělá a podsvícení upravil natolik dobře, že si zaslouží velkou pochvalu. Nyní se však podíváme, jak podsvícení vypadá bez kompenzace.


 - podsvícení 3D graf


 - podsvícení 2D graf


 - rozložení jasu při maximálním nastavení jasu v OSD


 - rozložení jasu v procentech


 - rozložení jasu při 120cd/m2


 - rozložení jasu při 120cd/m2 v procentech








Podsvícení s kompenzací v OSD menu


A nyní na podsvícení s kompenzací. Vidíte jak se krásně vše vyrovná a jen pravý dolní roh zůstává trošku výraznější. Tam se totiž nachází průsvit, a ten vykompenzovat téměř nelze. Stále se však jedná o jeden z nejlepších monitorů, co se podsvícení týká, a to i pokud vezmu v potaz profesionální monitory. A to je opravdu co říci.


 - podsvícení přepočet na gamu 2,2 3D graf


 - podsvícení přepočet na gama 2,2 v 2D grafu



















reklama