reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
24.11.2011, Jakub Doležal, recenze
Když se řekne Dell, většina z vás si jistě představí notebook nebo server, avšak tento americký výrobce umí i monitory a zejména v profesionálních modelech mu to jde dobře. Jaký však bude U2312HM s e-IPS a cenou 6000 Kč?
tatan néné | 24.11.201116:44
Zajímavá recenze! Mám 4 roky monitor NEC 20WGX2 s technologií S­-IPS ­(mimochodem také recenzovaný na svethardware, proto jsem si ho taky koupil :­) ­). Vzal jsem ho hlavně kvůli skvělému podání barev na úpravu fotek. Najednou se objeví novější technologie a má horší parametry než původní. Celkem mě překvapuje pouze 6­-bitové podání barev a horší odezva, která byla již v S­-IPS oproti nejstarší IPS vyřešena. Dneska aby si člověk dával pozor, jakou technologii IPS vlastně kupuje. Možná by neškodilo malé porovnání všech dnes dostupných IPS technologií ­(S­-IPS, e­-IPS, H2­-IPS, P­-IPS...­). Alespoň hlavní odlišnosti, výhody a nevýhody.
Odpovědět1  0
frkal659 (14) | 24.11.201110:19
Tady je to divné měření a hodnocení odezvy díky komentáři ještě více do očí bijící než u ASUS PA238. Pokud měříte odezvu ­(nějakým číslem­), měřte odezvu. Té Overdrive pomáhá ­(aby byla kratší­), ne naopak. Klidně napište, že monitor má odezvu třeba 12 ms a Overshoot nějak pozorovatelně negativně se projevující okomentujte slovy. A jak byla myšlena hádanka urychlovací technologie? Používá se snad něco jiného než Overdrive?

Srovnejte ­(ten růst odezvy s Overdrive vám fakt nezní jako protimluv?­):
"U odezvy 0­-175­-0 díky tomu narostla výsledná hodnota odezvy na takřka 20 ms. Zkrátka snaha urychlit celkovou odezvu se tak trochu obrátila proti výrobci. Dell U2312HM nemá pro hraní her zrovna ty nejlepší předpoklady.­"

a http:­/­/www.tftcentral.co.uk­/reviews­/dell_u2312hm.htm
"The responsiveness of the U2312HM should be perfectly fine for most moderate to high gaming and shows a nice low level of motion blur assuming you leave the OD control turned on. The small overshoot is a shame really as the dark trail is an unwanted result of the applied RTC impulse. Having said that, it isn­'t as bad as some other models we have seen including Dell­'s own U2711 and certainly the gamer orientated BenQ XL2410T. There­'s not much in it when comparing the pixel responsiveness of the U2312HM and older U2311H but the older model perhaps has the slight edge I think as the overshoot is pale and slightly less obtrusive than the dark overshoot of the newer model. Still the new screen is a very good choice as a 23­" IPS screen for gaming.­"

A to dopočítávání není FCR, ale FRC. A je opravdu vtipné, jak autor chce vliv FRC naměřit na barevných odchylkách dE. Je to napsané a okomentované v takovém sledu, že to vypadá, že někdy autor neví, proč některé věci dělá.
Odpovědět0  0
Jakub Doležal (143) | 24.11.201110:40
Dobrý den,
1­) Při testování ctím zavedenou metodiku, která mi přišla korektní a použití OverDrive přeci nutně nemusí znamenat zrychlení celkové odezvy. Nicméně v tomto směru se pokusím kontaktovat Vámi zmíněné redakce a nechat si jejich postup vysvětlit ­(ukázat příslušnou normu, ze které čerpali­).

2­) Ten překlep jsem opravil. Nevím, kde přesně jste vyčetl, že měřím FRC? Odstavec s upozorněním ohledně FRC jsem zařadil do kapitoly Testy barev, jelikož se to barev týká.
Odpovědět0  0
frkal659 (14) | 22.12.201113:39
Dobrý den, co vám odpověděli ti redaktoři na váš dotaz ­(jak jste psal, že se budete informovat­)?
Odpovědět0  0
NHKG (22) | 24.11.201111:21
Podívej se na metodiku: https:­/­/www.svethardware.cz­/art_doc­-D58CFB826D6CF59FC12573770078130F.html
Ta metodika je papírově správně ­(měří takto spousta webů­), ale dost ­"ubližuje­" právě technologii overdrive ­(pokud není dokonale použitá­). Protože kdyby se u overdrivu měřil čas pouze po dosažení 100% ­(0%­), tak dopadne výrazně lépe a bylo by to asi i logičtější. odezva vychází na různých serverech různě, nejenom tady...
Mimochodem na TFT central jim vyšel imputlag 0,6ms :D ­(moc bych jim nevěřil­)

@Jakub Doležal: Ten ASUS testovali i u české konkurence ­(EH­) a naměřili úplně jiná čísla, přitom metodiku mají myslím stejnou ­(VESA­). Otázkou je, komu věřit, protože moje EIZO u nich s odezvou dopadlo dobře a v reálu je to bída.
Odpovědět0  0
frkal659 (14) | 24.11.201117:35
Metodiku jsem viděl, ale je otázkou, zda v praxi není odezva vnímána s OD kratší a odpovídalo by jí tedy měření před Overshoot nebo Undershoot. Na TFTcentral nepoužívají osciloskop a sází jen praktičtější herní testy a focení PixPerAn. Na PRAD zase měří osciloskopem, ale před OS­/US.

Když ale Overdrive monitoru v recenzi vždy ublíží, proč není monitor naměřen i bez Overdrive? U Dellu se asi Overdrive vypíná v servisním menu.
Odpovědět0  0
NRX (170) | 25.11.20118:26
"...protože moje EIZO u nich s odezvou dopadlo dobře a v reálu je to bída.­"

Mohol by som poprosiť, o ktorý model konkrétne ide?
Mal som totižto v pláne jeden EIZO kúpiť a pozeral som testy zrovna na EH...

THX
Odpovědět0  0
NHKG (22) | 25.11.20119:55
Mám Eizo FlexScan EV2333W, za současnou cenu je i přes tu odezvu výborný monitor. Hrát se na tom s Overdrive dá ­(bez něj to nejde, humus­). Nejhorší jsou ostré přechody mezi sytými barvami, bohužel je to trošku vidět i ve filmech, ale spíše animovaných ­(anime­). Ale někdo si těch špatných přechodů ani nevšimne. A není to problém jenom tohoto monitoru, viděl jsem na EHW více recenzí VA monitorů, které jsou podle nich s odezvou OK a jinde jsou hodnoceny hůře.
Dám tu schválně test toho monitoru na Prad.de, kde jim taky ta odezva nepřišla dobrá ­(ale jinak jen chválí­): http:­/­/www.prad.de­/en­/monitore­/review­/2009­/review­-eizo­-ev2333wh­-bk­-part13.html#Responsiveness
Odpovědět0  0
NRX (170) | 25.11.201114:50
Aha dík za info. Ja som mal v pláne ísť do vyššej triedy, ktorá na EH dopadla výborne. Primárne som chcel monitor na fotky, ale rovnako dôležitá je aj odozva, aj keď sa hrávam už čoraz menej a menej. Terjaší 20­" NEC už uhlopriečkou nie vždy postačuje, tak som chcel ísť do 27­".

Dočasne som to vyriešil kúpou jazdeného Dellu U2410 ­(nekalibrovaný­), ale na prvý pohľad nič moc oproti tomu staršiemu NECu ­(kalibrovaný­).
Odpovědět0  0
frkal659 (14) | 25.11.201116:58
Našel jsem na EH recenzi EV2335W a v kapitole odezva je obrázek normy a dole pak obrázky odečítání odezvy. Podle všeho odečítají podle normy a na stránce metodiky píší více o osciloskopu a programu. Nevidím tam chybu, vy ano?
Odpovědět0  0
kajmik01 | 25.11.201119:33
Musím se přiznat, že mě měření odezvy taky udivilo. U2312HM je podle většiny recenzí rychlejší než U2412HM, který na EHW dostal + právě za rychlost odezvy, na IPS velmi slušnou.
V další recenzi na FLATPANELSHD:
It is also one of the fastest IPS monitors on the market today, faster than Dell­'s own 24” U2412M model.
I cannot recommend U2312HM as a thoroughbred gaming monitor but for most gaming it is adequate. 120 Hz is still the preferred choice for demanding gamers.

Ještě mě zaujala ta zmínka o bzučení, pokud je stáhnutý jas. Když jsem hledal jaký monitor si koupím, tak jsem pročítal fóra monitorů U2312 a U2412 a většina uživatelů chválila právě nepřítomnost tohoto rušivého brumu, který je trápil třeba u panelu U2311.
Nakonec mám doma větší U2412HM a můžu říct, že ten určitě žádný brum nemá ani v tiché místnosti s jasem pod 50%.
Možná je to záležitost kusu, stejně jako častěji reportované prosvítání.
Odpovědět0  0
Mettiu (10) | 30.11.201113:40
Ja mám tiež U2412M a nič podobné som zatiaľ nespozoroval. Prečítal som pomerne veľa recenzií kým som ho kúpil a zatiaľ som nadmieru spokojný. Sledovanie filmov alebo hranie hier je vpohode aj keď najviac času trávim programovaním alebo prezeraním webu ale aj tieto aspekty zvláda veľmi dobre.
Odpovědět0  0
NRX (170) | 24.11.201110:00
Celkom dobre nchápem Dell, ktorý sa po celkom slušnej rade U2x10 rozhodol otočiť a vydať slabšiu radu U2x12. Tešil som sa na nástupcu predchádzajúcej rady, lebo som predpokladal, že ju skôr vylepšia, ale dopadlo to presne opačne ...
Odpovědět0  0
kajmik01 | 25.11.201121:34
To je jednoduché. Jde o cenu monitoru.
U2410 je kvalitní monitor ­(mám ho v práci­), ale cena se stále drží kolem 11000Kč, což je pro většinu domácích uživatelů vysoká cena.
Proto vyrobil monitor U2412 ­(a u 2312­) ne jako nástupce, ale jako monitory, které mu mají pomoci uspět v cenově nejkupovanějším segmentu.
A docela to funguje, monitory se prodávají výborně, zvlášť větší model U2412 s poměrem 16:10.
A protože mám v práci starší ale dražší monitor U2410 můžu srovnávat:
úroveň černé­- bod pro U2412
kontrast ­- bod pro U2412
rychlost odezvy ­- bod pro U2412
tloušťka panelu, spotřeba ­- bod pro U2412
barevné podání ­- bod pro U2410, ale není to až tak rozdílné oproti skoro dvojnásobné ceně
rovnoměrnost podsvícení ­- bod pro U2410, ale záleží na daném kusu, někde je ukázková jako u U2410, jinde slabší

A poslední věc, u všech panelů s LED podsvícením mají hodně citliví jedinci problémy s pulsováním­/problikáváním panelu. Alespoň na fórech je to tak 1 z 10, kdo s tím má problémy, většina ostatních ­(včetně mě­) nic nepozoruje
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.