reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dell Vostro 3300: výkonný drobek

21.6.2010, Jan Vítek, recenze
Dell Vostro 3300: výkonný drobek
Testovaný zástupce řady Dell Vostro s označením 3300 je určen jako jiné modely Vostro do malých kanceláří nebo i do domácností. Náš testovaný model je označován za tenký, ale přesto výkonný, což může 13,3" model s Core i5 a GeForce 310M skutečně být...

Teploty a hlučnost


Nyní se podrobněji zaměříme na teploty různých částí notebooku a také jeho hlučnost. O tu jsem měl již při pohledu na notebook obavy, protože jeho chlazení vypadá všelijak, jen ne mohutně. Notebook skutečně není ve všech případech tichý a spíše se dočkáte slyšitelně roztočeného ventilátoru, který v zátěži své otáčky ještě podstatně zvýší.

Jenomže než aby nás ještě více otravoval svým šuměním, tak při vytížení stroje pomocí Furmarku a jednoho dalšího threadu v Prime95 se procesor raději podtaktuje na cca 1200 MHz. Za to evidentně může vrůstající teplota, protože pár minut počítač přežije s procesorem nataktovaným dle specifikací a až pak se podtaktuje. To při vytížení grafické karty na maximum a procesoru jen z poloviny (druhou polovinu ale tvoří technologie Hyper-threading a dvě logická jádra).

Teploty byly měřeny ve 24°C okolním prostředí s použitím aplikací Core Temp, Speedfan a GPU-Z pro měření a Prime95, Furmark a PCMark pro zajištění zátěže. A zvláště při zátěži procesoru a grafiky jsme tento notebook nešetřili, protože tehdy jedno procesorové jádro a GPU vytížil Furmark a o zbylá se postaral Prime95. Z výsledků v tabulce je také patrné, že teploty jsou vysoké a zatímco GPU by je mělo zvládnout s přehledem, tak procesoru se už asi začíná potit jeho Smart Cache. Zde můžeme hledat příčiny zmíněného podtaktování, protože jinak je dle měřáku 90W adaptér ve výše uvedeném případě vytížen jen asi z poloviny.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
38 °C
89 °C
GPU
59 °C
82 °C
HDD
39 °C
47 °C

Podívejme se nyní tedy na dva obrázky znázorňující povrchové teploty v klidu (modře) a v zátěži (červeně). Ty byly měřeny jednak na displeji, klávesnici (levé a pravé straně), vedle touchpadu v místech pro položení zápěstí, u výdechu chlazení...


Modrá = v klidu, červená = při zátěži

...a nakonec na spodní straně notebooku. Z uvedených hodnot je jasně zřetelné, že pravá strana notebooku se z horní i dolní strany citelně zahřívá, což není dobré pro provozování na klíně. Zahřáté místo napravo od touchpadu také není vůbec příjemné pro položené zápěstí. Dell se měl tedy raději místo chlubení se s vysokým výkonem a štíhlým tělem více zaměřit na to, aby se jeho Vostro 3300 dokázalo slušně uchladit.


Modrá = v klidu, červená = při zátěži


Spotřeba a výdrž na baterie


Nakonec se zaměříme na to, kolik si notebook při různém zatížení vezme šťávy a také jak dlouho nám vydrží na čtyřčlánkovou baterii typu Li-Ion s kapacitou pouze 40 Wh při napětí 14,8 V. To znamená, že prostě nemůžeme očekávat dlouhou výdrž na baterie, pokud si však nepřiplatíme asi 500 Kč na osmičlánkovou baterii s dvojnásobnou kapacitou.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Výdrž
2:10
0:50
Spotřeba
17,5 W
44 W

Jak ale ukazují výsledky, dočkali bychom se asi 4,5hodinové výdrže a to také není nic světoborného. U našeho modelu však byla čtyřčlánková baterie, a ta nám poskytla i na nejnižší zátěž pouze dvě hodiny a deset minut, což se v zátěži zkrátilo ani ne na hodinu. V tomto ohledu odpovídá předvedený výkon Vostro 3300 spíše hernímu notebooku. Na druhou stranu má ale tento počítač na 13,3" formát vysoký výpočetní výkon.



Spotřeba odpovídá výdrži a i když je u Vostro 3300 v zátěži nejnižší z testovaných, tak v klidovém režimu zase tak moc umírněná není, což je škoda. Právě tato hodnota je důležitá pro dosažení dlouhého provozu na baterie a v takovém případě se počítá každý watt energie.


- zátěž - Furmark -

reklama