reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dell Vostro V130: vskutku mobilní

31.12.2010, Jan Vítek, recenze
Dell Vostro V130: vskutku mobilní
Dnes si představíme mobilní a tenký notebook Vostro V130 od společnosti Dell, který se bude hodit na cesty. Přinese také neotřelý design, kvalitní materiály, a tak se podívejme na to, zda se tento počítač jako celek povedl.

Vnější zpracování


Dell Vostro V130 má velmi tenký profil a jeho tloušťka nedosahuje ani 2 centimetrů, přičemž nedávno se výrobci předháněli, kdo nabídne více modelů s tloušťkou pod 1 palec (2,54 cm). Pak tu máme 13,3" obrazovku a hmotnost kolem 1,6 kg, což nám dohromady dává snadno přenosný a vpravdě mobilní plnohodnotný notebook, ovšem tomu by mohl také odpovídat napájecí adaptér. Ten je totiž naprosto běžný a téměř 2x tlustší než samotný notebook, k němuž jednoduše nesedí.

Téměř celý vnějšek Vostro V130 je hliníkový a pouze černé části jsou plastové (především kvůli anténě Wi-Fi) a také oddělená část víka za klouby displeje je plastová. Celkově konstrukce působí velmi kvalitně a odolně. Základna se ani pod větším tlakem nekroutí, a to není nijak mohutná. Víko se už ohne daleko snadněji, ale to displeji nijak neublíží a také nezaznamenáme popraskávání plastů či jejich uvolňování.


- klikněte pro zvětšení -

Na víku najdeme lesklé kulaté logo firmy Dell, ovšem náš pohled spíše upoutají klouby displeje. Dell zde využil toho, že se v dnešních noteboocích uplatňují displeje s poměrem stran 16:9, čemuž tvar těla neodpovídá a víko se rozhodl zúžit. Díky tomu se uvolnila zadní část, kam mohly být umístěny porty a konektory, pro něž nezbylo místo na bocích přístroje.

Spodek notebooku má v sobě pět nízkých gumových nožek, které však bohužel nezabrání tomu, aby vysokootáčkový pevný disk v notebooku položeném na dřevěném stole nerezonoval. To lze ale snadno vyřešit položením stroje na časopis nebo jinou měkkou podložku. Vespod také máme několik malých šroubků s hlavou Philips, ovšem ani po jejich odstranění nešlo s hliníkovým krytem hnout, a tak se pod něj nepodíváme.


- klikněte pro zvětšení -

Zaoblený pravý bok notebooku má v sobě pouze jediný prvek - čtečku karet SD, MS či MMC krytou stříbrnou záslepkou. Pro ostatní porty se zde místo nenašlo, což je pochopitelné, neboť by se jimi příliš narušily čisté linie.



V levé hraně notebooku už nenajdeme vůbec nic, a tak se podívejme rovnou na předek, který není zakulacený, ale rovný, stejně jako zadní část.



Uprostřed je dlouhý výsek, abychom mohli víko snadno odklopit a po stranách tak zbylo místo na dvě bílé LED kontrolky signalizující stav počítače a baterie. Hned vedle je slot pro SIM kartu a na opačné straně máme 3,5mm zdířky pro sluchátka a mikrofon.


- klikněte pro zvětšení -

Ostatní porty včetně chlazení zbyly na zadní stranu, což jsem osobně velmi uvítal. Nijak nás totiž při práci nebudou rušit trčící kabely, což osobně rád uvítám i přes to, že pak bude trochu obtížnější jejich zapojování. Zcela nalevo vidíme průduchy s prachovým filtrem pro nabírání vzduchu (další jsou poblíž na spodní straně) a díky nim nebude problém si tento počítač vzít do postele, nebo položit na měkkou podložku. Výdech chlazení máme přímo uprostřed.


- klikněte pro zvětšení -

Vedle vstupu pro vzduch je rozhraní HDMI, dále kombinovaný port USB 2.0/eSATA, ethernetový RJ-45 a napravo pak analogový výstup D-Sub, dva zbylé porty USB 2.0 a nakonec kulatý napájecí konektor.


Vnitřek notebooku


Klouby displeje vypadají subtilně, ovšem jejich práce je snadná, neboť nedrží zrovna těžké víko. Díky tomu ho drží pevně a umožní ho rozevřít až do úhlu kolem 155°, což se u mobilního notebooku hodí. Displej s úhlopříčkou 13,3" je trochu utopen v tlustém černém rámečku z plastu, do nějž tak nebyl problém umístit webovou kameru (rozlišení 2 Mpix) i s mikrofonem a LED kontrolkou poblíž. Osobně mě potěšilo, že plastový rámeček doléhá těsně k displeji a nelze jej od odchlípnout, což u dnešních notebooků rozhodně není pravidlem.


- klikněte pro zvětšení -

Základna je stejně jako ostatní části pevná a ani pod větším tlakem se neprohýbá. Asi nemá ani kam, když je Vostro V130 tak tenké. Celá je vyrobena z černého matného plastu, tedy až na tenký proužek nad klávesnicí s kontrolkami a ohraničení touchpadu, takže můžeme oslavovat příchod dalšího z mála notebooků, který nás nebude otravovat rádoby efektními lesklými plasty.


- klikněte pro zvětšení -

V horní části nad klávesnicí je u levého okraje malé tlačítko Power s bílým podsvícením a na opačné straně je šestice rovněž bílých kontrolek. Ty ukáží práci pevného disku, zapnuté bezdrátové rozhraní Wi-Fi, naopak vypnutý touchpad a nakonec je tu známá trojice Caps Lock, Scroll Lock a Num Lock.



Klávesnice je jednolitá, tedy ne typu Chiclet a má jasně hmatově oddělené klávesy. Speciální funkce aktivované přepínačem Fn jsou jasně odlišené modrou barvou, a jak jsem se již zmiňoval, podklad je pevný, takže se nesetkáme s prohýbáním.



Zbývá už jen touchpad (není širokoúhlý), který je mírně zapuštěný pod okolní povrch a má matný povrch, po němž prsty dobře kloužou a dvě oddělená tlačítka s tichým stiskem. Ani k této kombinaci nemám sebemenší výhrady, takže za sebe mohu říci, že jsem byl se zpracováním těla notebooku Dell Vostro V130 mimořádně spokojen.





reklama